Церемонія урочистої присяги духовного усиновлення

Духовне усиновлення — це молитва за дитину, якій загрожує смерть у лоні матері. Молитва триває дев'ять місяців і полягає у щоденному промовлянні однієї таємниці Св. Вервиці (один "Отче наш..", десять "Богородице Діво.", один "Слава Отцю."), а також спеціальної молитви за дитину та її батьків. Можна також ще додати добровільну постанову: наприклад, частіше сповідатися і приймати Св. Причастя; постити на хлібі й воді в середу чи п'ятницю; допомагати нужденним.

Миряни, богопосвячені особи, чоловіки, жінки будь-якого віку, а навіть діти (вони повинні провадити цю молитву під опікою батьків), перед тим, як долучитися до молитви за ненароджених, складають урочисті обітниці Духовного всиновлення. Звичайно це роблять в день Богородичного свята, наприклад, Благовіщення, Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії, Різдва Пречистої Діви Марії та ін.

Після Св. Літургії:

Священик: Начало обичноє.

Священик: Господу помолімся.

Вірні: Господи, помилуй.

Священик читає молитву:

Покірно просимо Бога Отця, щоб наші брати і сестри могли виконати свої зобов'язання і таким чином стати на захист життя зачатих, ще не народжених дітей. Просимо Святого Духа про дар витримки для тих, хто складатиме присягу.

Пісня: "Царю Небесний.."

Священик виголошує духовну науку, потім звертається до тих, котрі складатимуть присягу:

Дорогі брати і сестри! Ви стаєте на захист людського життя, що лише пробуджується. Особливою молитвою ви допоможете Церкві в боротьбі з сатаною, що намовляє вбити зачату дитину. Нехай кожен із вас, слухаючи Святого Духа, Який надихнув вас зробити цей духовний дар, захищає одну "свою" дитину; нехай затуляє її від рук убивць; нехай над кожною всиновленою дитиною буде ваша молитва, Св. Причастя, піст і пожертвування, щоб ви в цьому знаходили радість і силу і щодня складали через Ісуса Христа духовний дар - Духовне усиновлення.

Вірні запалюють свічки, а священик благословляє:

Прийміть Світло Христа. Нехай Світло Христа, Який воскрес у славі, розсіє темряву наших сердець і думок.

 Прославляю Тебе, Отче, Господи неба і землі, що приховав ці речі від мудрих, а відкрив немовлятам. Так, Отче, оскільки такою була воля Твоя.

Починається складання присяги Духовного всиновлення зачатої дитини. Священик читає фрагменти присяги, які кандидати голосно повторюють:

- Пресвята Діво, Богородице Маріє, всі Ангели і Святі!

- Ведений прагненням допомагати захищати ненароджених, вирішую і присягаю,

- що від... (вказати число)

- в урочистість... (вказати)

-беру в Духовне усиновлення одну дитину,

- ім'я якої лише одному Богу відоме,

- щоб упродовж дев'яти місяців щодня молитися за врятування її життя

- та про праведне життя після народження.

- Цими молитвами будуть:

- одна таємниця Св. Вервиці,

- мої додаткові постанови,

- молитва, яку сьогодні вперше прочитаю:

Господи Ісусе Христе, за заступництвом Твоєї Матері Марії, яка породила Тебе з любов'ю, та за посередництвом святого Йосифа, який опікувався Тобою після народження, — прошу Тебе в намірі цієї ненародженої дитини, яку я Духовно всиновив (всиновила) і якій загрожує небезпека вбивства. Прошу, дай батькам любов і відвагу, щоб вони залишили своїй дитині життя, яке Ти Сам їй дав. Амінь.

Священик: Господу помолімся.

Вірні: Господи помилуй.

Священик: Боже, Джерело життя і доброти, Ти послав Свого Сина, Слово Життя, вислухай наші прохання, а тих, котрі склали сьогодні присягу, благослови і допоможи їм ласкою Своєю виконати те, що обіцяли.

 

ДО УВАГИ ВІРНИХ ТРАДИЦІЙНИХ ПАРАФІЙ УГКЦ:

Церемонія урочистої присяги духовного усиновлення у церкві Свв. Верховних Апостолів Петра і Павла (Львів—Рясне-1) відбудеться у свято Матері Божої Параманної — 16 липня 2006 р. Б. о 18 годині.