Релігія в сучасному світі

АНГЛІКАНСЬКА ЦЕРКВА СІНА: "БІБЛІЯ ЗАСТАРІЛА"

Глава англіканської Єпископальної церкви США 52-річна Кетрін Джеффертс Шорі, яка стала першою жінкою, що очолила цю церкву, заявила: гомосексуалізм не є гріхом. За її словами, Біблія писалася в інших історичних умовах, а тому деякі правила вже застаріли і люди їх не дотримуються. Важливіше, вважає Шорі, дотримуватися духовних заповітів. "Я не вірю, що гомосексуалізм — це гріх. Я вважаю, що Бог наділяє нас різними дарами. Кожен приходить у цей світ з різним багажем, в якому щось кидає нам виклик, а щось приносить радість і дозволяє робити світ навколо нас щасливішим", — заявила Джеффертс Шорі в інтерв'ю телеканалу CNN.

На запитання про те, як, на її погляд, гомосексуалізм співвідноситься з деякими уривками з Біблії, що прямо засуджують сексуальні стосунки між чоловіками, Шорі заявила, що Біблія була написана людьми, які жили в абсолютно іншій історичній обстановці. "Біблія може навчити нас дуже багато чого. Вона вчить нас, як бути людьми, але в плані повсякденного життя не може сильно допомогти нам. Вона не може навчити нас, яку їжу споживати і який одяг одягати. У Біблії є ряд правил, яких ми не дотримуємося сьогодні", — сказала Шорі.

Останні висловлювання Шорі заледве чи стануть шоком для керівництва або для парафіян Церкви, в якій зараз налічується 2,3 млн. осіб. У 2003 році рада єпископів проголосувала за присвоєння єпископського сану Джину Робінсону, який відкрито заявляє про свою гомосексуальність. Проте у взаєминах з іншими англіканськими церквами світу заяви Шорі, яка офіційно посяде пост глави церкви в листопаді 2006 року, навіть сам факт її обрання може стати поважною проблемою. Єпископальну церкву Америки багато хто вже давно звинувачує у надмірному лібералізмі.

Єпископи-жінки є лише у двох англіканських церквах — у Новій Зеландії і в Канаді. В той же час багато керівників англіканської церкви вважають, що жінкам взагалі не можна ставати священнослужителями.

Сама Джеффертс Шорі виховувалася у католицьких традиціях. До того, як з'явилася у церкві в середині 1990-их років, працювала океанографом. Вона заміжня. Має доньку — 24-річну Катарін Джоану, яка служить пілотом BBC США.

 

СВЯЩЕНИК СПОРУДИВ "ФУТБОЛЬНУ" КАПЛИЦЮ

Католицький священик з Ноттінгема (Великобританія, графство Ноттінгемшир) отець Девід Кейн, настоятель католицького кафедрального собору, перетворив його на "каплицю кубка світу з футболу?".

 Пристрасний футбольний уболівальник, він напередодні прикрасив собор великими прапорами всіх команд-учасниць чемпіонату. Таким чином Кейн розраховував привернути до храму прихожан у червні-липні, під час розиграшу світового кубка, повідомив "Інтерфакс" із посиланням на католицьку газету Òhe Universe Catholic Newspaper.

"Я, звичайно, молитимуся за перемогу і благополуччя англійських команд і їхніх фанатів, але я також сподіваюся надихнути своїм прикладом уболівальників з інших країн", — заявив священик. На його думку, чемпіонат світу з футболу може стати "прекрасною платформою для наведення мостів і більшого взаєморозуміння між людьми всіх країн, не зважаючи на расові, релігійні і політичні відмінності".

 

КРАКІВСЬКИМ СВЯЩЕНИКАМ ЗАБОРОНЕНО ВИКРИВАТИ КОЛЕГ

Після того, як священик, близький до Івана Павла II, був оголошений "таємним агентом", архідіоцез Кракова заборонив своїм клірикам проводити розслідування про співпрацю священиків зі спецслужбами комуністичного періоду, повідомляє агентство "Благовєст-інфо".

Архієпископ Краківський кардинал Станіслав Дзівіш заявив, що досліджувати архіви щодо співпраці тих або інших кліриків з таємною поліцією уповноважені лише члени особливої єпархіальної комісії, призначені прелатом. Решті священиків заборонено публікувати будь-які архівні документи на цю тему. Завчасна публікація даних про священиків-колабораціоністів шкодить Церкві, переконаний кардинал Дзівіш.

Католицький ієрарх зробив свою заяву наступного дня після того, як газета Tygodnik Powszecnny опублікувала статтю, в якій багаторічний друг покійного Папи священик Мечислав Малійський названий "шпигуном" таємної поліції соціалістичної Польщі. Заданими газети, 83-річний о. Малійський, що дружив із Каролем Войтилою зі студентських часів, у таємних донесеннях спецслужб іменувався псевдами "Механік" і "Дельта". Для того, щоб звинувачувати поважаного священика, недостатньо "записів, зроблених ворогами Церкви і Бога", переконаний кардинал Дзівіш. Він закликав пресу не робити поспішних висновків відносно кліриків, підозрюваних у співпраці зі спецслужбами. Висновки щодо кожного священика слід робити, тільки ретельно вивчивши всі документи, а не ґрунтуючись на "односторонніх" документах таємної поліції.

30 травня Мечислав Малійський дав інтерв'ю газеті "Жеч посполита". Він погодився з тим, що вів переговори з офіцерами таємної поліції, проте відкинув звинувачення у тому, що нібито був її агентом. Вважається, що в роки соціалізму близько 10% польських священиків були інформаторами секретних служб.