Пречиста Діва Марія - взір і вчителька досконалості

 Коли Господь Бог дав людині наказ бути досконалою, як Він сам є досконалий, людина могла би жалітися: Господи, як я можу Тебе наслідувати в досконалості, коли Тебе не бачу і життя Твого не знаю. Але Господь Бог випередив цей закид, бо зіслав на землю свого Сина, щоби Він, прийнявши людське тіло, жив серед людей і був для них взором життя. Але і тепер людина знову могла би скаржитися: Боже, дякую Тобі за взір життя, яке Ти дав мені через Ісуса Христа, Твого Сина, але чи я зможу Його наслідувати, коли Він є всемогучістю і святістю, а я нужденністю і гріхом? І ці скарги людини Господь Бог передбачив, бо дав їй інший взір, в якому якнайточніше відзеркалені всі чесноти Ісуса Христа, крім Божества з однієї, і нашого зіпсуття з іншої сторони. Тим взором є Найсвятіша Діва Марія. Вона є найдосконалішим відбитком, найвірнішою копією Ісуса, і сам тому в Ній чесноти Христа ясніють незрівнянним блиском.

У Святому Письмі сказано, що на початку Господь Бог створив два світла і помістив на небесному склепінні, щоб світили над землею: більше світило названо сонцем, а менше — місяцем. І в духовному світі Церкви бачимо два подібні світила: сонцем є Ісус Христос, а місяцем — Пречиста Діва Марія. Сонце має своє світло, а місяць бере світло від сонця. Подібно Ісус є самою святістю, а Марія своє світло, тобто ласку, святість і славу бере від Христа. Сонце не тільки світить, але і палить, а місяць тільки світить. Подібно Ісус Христос спасає і судить, Марія ж помагає тільки спасати. Гарним є проміння сонця, але його різкість разить слабі очі, блиск же місяця навпаки: хоча не є таким ясним, але зате є милим для ока. Величними є чесноти Ісуса, але з огляду на нашу слабість, не є для нас доступні, бо це чесноти Бога-Чоловіка; не дорівнюють їм блиском чесноти Марії, але зате вони є ближчі до нашої слабосильності. Вкінці, як місяць своїм світлом найбільше зближається до сонця і тим сяйвом височіє понад всіма зорями, так Марія своєю святістю перевищує всіх святих, так що, коли в якогось святого було щось досконалого, були певні чесноти, то все це у багато більшому ступені посідала Діва Марія.

"У ній ясніла терпеливість Йова, лагідність Мойсея, віра Авраама, чистота Йосифа, покора Давида, мудрість Соломона, ревність Ілії, дівоцтво дів, мужність мучеників, побожність ісповідників, мудрість докторів, погорда світу пустинників" (св. Тома). Вона є найдосконалішим ділом Бога. І так повинно бути. Якщо Марія вибрана на Матір Божого Сина—то чи є така краса, така досконалість, така ласка, така слава, яка би не належала до Богородиці? Розв'яжи вузли своїх думок, розпусти крила розуму і уяви собі в душі найчистішу, найрозумнішу, найгарнішу, найлагіднішу, повну ласк, повну мудрості і святості, ясніючу всіма чеснотами, збагачену всіма дарами Діву, якає наймиліша Богові. Пречиста Діва Марія є також ідеалом для всіх жінок, бо Вона є найдосконалішим взором дівиці, дружини, матері і вдови.

Старайся наслідувати цей багатогранний і загальний взір досконалості, щоб таким чином бути подібним до первовзору, тобто до Ісуса Христа. Тому проси Пречисту Діву Марію про ласку досконалого наслідування. "Вона бо втаємничена в Боже знання і діла Його визначає" (Мудр. 8,4). Тому вдивляйся в її життя, бо воно є дзеркалом для всіх. Розважай її чесноти, бо вони є драбиною, яка веде до неба. Ходи до її школи, бо Вона є найкращою Вчителькою душ, а з її книжки — вервиці легко навчишся і поступиш у досконалості. Марія, як взір найревнішої вчительки, прагне, щоб всі її учні гаряче любили Бога. Коли св. Йоана Верхманса на смертній постелі запитали, який середник він вважає за найвідповідніший до осягнення досконалості, святий відповів: "Любов і набожність до Цариці Неба". І ти візьмися за цей середник.

Пам'ятай про Пречисту Діву Марію, свою люблячу небесну Матір, кожного дня у своєму житті. Молися до Неї, дякуй їй, випрошуй ласк для себе і своїх рідних не тільки у місяці травні, але твоє життя повинно бути тісно пов'язане з Марією, яка тебе любить, хоронить провадить, молиться. Старайся її наслідувати. Якщо ти забув про Марію, гаряче не любив її у своєму житті, нехтував її любов'ю і добротою — перепроси її. Хай від сьогоднішнього дня до кінця життя Марія стане твоєю твердою і непохитною надією.