Святий пророк Агтей

Довгих 70 літ мучилися жиди у вавилонському полоні. Але Бог мав милосердя над ними, і 536 року перед Різдвом Христовим перський цар Кир дарував їм свободу, повернув посуд святині, який колись забрав Навуходоносор, і жиди в кількості 43 000 народу під проводом Заровавеля, князя з роду Давида, архієрея, вирушили до Єрусалима.

Повернувшись, вони взялися за відбудову храму, але робота йшла дуже повільно, бо вони ніколи не сподівалися, що цей храм може колись дорівнятися першому, який спорудив мудрий Соломон. Саме тоді покликав Господь Пророка Аггея, з покоління Левія, який почав пророкувати шостого місяця другого року панування Дарія Істаспіса (близько 520 року перед Різдвом Христовим). Св. Аггей став дорікати жидам, що вони так мало дбають про Храм Божий: “Так говорить Господь сил, – говорив він, – кажучи: Цей народ каже: Не настав ще час відбудувати дім Господній”. І надійшло через пророка Аггея таке слово Господнє:

“То це вам сидіти час у ваших вигідних домах, тоді як дім цей лежить у руїнах?” Оце ж так каже Господь сил: “Розважте добре путі ваші! Ви сіяли багато, але зібрали мало; їсте, але не до наситу, п’єте, та не впиваєтеся, вдягаєтесь, та вам не тепло” (Аг. 1, 2-6). А все це тому, що “дім мій лежить у руїнах, а ви хапаєтеся кожен до свого дому. Тому небо затримало росу над вами, й земля затримала врожай свій. Я поклав посуху на землю й на гори, на хліб, на молоде вино, на олію й на все, що земля родить, на людину й на скотину, й на всяку працю рук” (Аг. 1, 9-12). Жиди пошанували волю Божу, яку голосив їм Пророк Аггей; під проводом Заровавеля і Ісуса взялися до будівництва, а журбу їх, що храм цей не дорівняється давньому, утолив Господь новою обітницею, сказавши устами свого Пророка так: “Кріпись, народе краю! До праці! Я бо з вами… Союз, що я був заключив з вами, як ви виходили з Єгипту, і дух мій пробуває між вами; тож не бійтесь!.. Ще трохи, і я потрясу небом й землею, морем і сушею. Я потрясу всіма народами, і прийдуть скарби всіх народів, і я сповню дій цей славою… Слава цього останнього дому буде більша, ніж першого…” (Аг. 2, 4-7). У цьому пророцтві міститься обітниця приходу Спасителя і майбутня велич Святої Церкви, яку Спаситель мав заснувати і заснував. Пророцтво св. Аггея входить повністю до Святого Письма Старого Завіту і обіймає дві глави.

МОЛИТВА: Пророче Аггеє, всеблаженний, Христа Бога моли дарувати нам велію милость.