Набоженство до Найсвятішого Серця Господа нашого Ісуса Христа. Як підручник для священиків

ДОДАТОК ІІ
Про відпуст "Portiuncula"

З огляду на те, що відпуст, званий “Portiuncula”, має велике значення і є загальнопоширений в усій Католицькій Церкві, тому справа вимагає, аби над ним ширше застановитися і з ним ближче запізнатися. Цей відпуст отримав свою назву від церковці, що називається Portiuncula, поблизу міста Асижу, звідки походив св. Франциск, через що його називають Франциск з Асижу. Ця церковця, збудована на честь Пречистої Діви Марії Ангельської, була подарована монахами-венедиктинцями святому Францискові з Асижу, який цю церковцю від реставрував і мав до цієї святині великий пієтет та сильне прив’язання, бо це була перша святиня і перша колиска його Чину, ним заснованого, а також тому, що тут були йому уділені великі ласки від Христа-Спасителя і Пречистої Діви Марії.

Саме для цієї церковці ви єднав св. Франциск надзвичайну на ті часи ласку від Папи Гонорія ІІІ в Перунії, де того 18 липня 1216 року було обрано Папою. Св. Франциск випросив повний відпуст для всіх вірних, які, відбувши св. сповідь зі скрухою, відвідають цю церковцю дня 2 серпня, почавши від першої вечірні. Цей відпуст був уділений лише усно (oraculo vivae vocis), і тому в пізніших часах виникли різні суперечки щодо автентичності цього відпусту. Фактом однак є, що від того часу аж донині цей уділений відпуст стягає щорічно незліченні громади вірних.

Боніфатій ІХ, мабуть, був першим Папою, який відпуст Portiuncula уділив також іншим церквам, а передусім церквам домініканського Чину. Пізніше Папа Сикст ІV 1480 року дозволив монахиням клявзуровим (закритих монастирів особливо суворих правил), а відтак монахам Чину св. Франциска з Асижу, що вони можуть отримати цей відпуст у своїх власних церквах. Папа Лев Х, а за ним інші Папи: Павло V, Григорій ХV, Урбан VIII підтвердили ці рішення і розширили їх на користь усіх вірних на всі церкви трьох Чинів, заснованих від св. Франциска з Асижу.

У самому Асижі для отримання цього відпусту вимагається лише сповіді та відвідання церковці Portiuncula. Для всіх інших церков, наділених цим відпустом, починаючи від Бреве Папи Григорія ХV від 4 липня 1622 року, вимагається також Св. Причастіє, а при відвіданні церкви – молитва в наміренні Святішого Отця.

Папа Інокентій Х1 заявив своїм Бреве від 22 січня 1687 року, що цей відпуст можна жертвувати також за душі померлих, які терплять у чистилищі.

Цей відпуст Portiuncula відзначається тим, що його можна отримати toties quoties, тобто більше разів того самого дня, а саме – стільки разів, скільки відвідаєш церкву Portiuncula або кожну іншу, цим відпустом наділену церкву в наміренні отримати цей відпуст, почавши від 12 год. в полудень 1 серпня аж до 12 год. вночі 2 серпня. В такий спосіб дається нагода багато відпустів жертвувати за душі в чистилищі.

Сповіді, відбутої вже за вісім днів перед 2 серпня, досить для осягнення відпусту, як це випливає з дозволу Папи Пія Х від дня 23 квітня 1914 року, про що була мова попередньо (зрозуміло, якщо хтось після тієї сповіді не впаде в гріх або якщо сповідник не розпорядиться по-іншому). Ті, котрі правильно сповідаються щотижня або котрі причащаються щоденно, чи бодай 5 разів на тиждень, їхніх сповідей, що відправляються у свій час, досить для отримання і цього відпусту Portiuncula. Щодо інших умов, то Св. Причастіє досить прийняти день перед 2 серпня, а відвідання церкви – почавши від 12 год. в полудень 1 серпня до 12 год. вночі з 2 на 3 серпня. Св. Причастіє не обов’язково вимагається приймати в тій церкві, котру слід відвідати з метою отримання відпусту1).

Цей відпуст Portiuncula можна отримати найперше у всіх церквах і каплицях усіх трьох Чинів св. Франциска з Асижу, а відтак у дуже багатьох церквах і каплицях католицького світу, котрі Апостольська Столиця наділила цим привілеєм.

У церквах Чину св. Франциска цей відпуст можна отримати 1 і 2 серпня; так само в усіх тих церквах, які отримали цей привілей від Апостольської Столиці, хіба би ці церкви чи навіть ціла відповідна якась дієцезія отримала якийсь особливий інсульт з огляду на день, а саме: цей відпуст може бути перенесений на неділю, що йде безпосередньо після 2 серпня або бодай на першу неділю у місяці серпні.

Щодо віддаленості церков, корі наділені відпустом Portiuncula (тут маються на увазі церкви по великих містах, де часто одна церква розташована дуже близько до іншої), то вимагається віддаленості щонайменше однієї італійської милі, що становить 1489 метрів. Цю справу унормувала Конгрегація відпустів своїм декретом від 14/9 1904 року Божого.

Папа Пій Х своїм Motu proprio від 9/6 19102) з нагоди сімсотлітнього ювілею існування Чину св. Франциска під іменем Чину Братів менших (Fratrum minorum) надав владу Єпископам призначити в своїх діє цезіях одну або більше церков або прилюдних каплиць чи то напівприлюдних, в яких би вірні могли доступити повний відпуст toties quoties, тобто стільки разів, скільки разів вони б відвідали їх, починаючи від вечірні 1 серпня аж до заходу сонця 2 серпня поточного року, відправивши Св. Сповідь і прийнявши Св. Причастіє, а заразом відправивши молитви в намір енні Св. Отця. Цей відпуст вірні мали доступити так, якби відвідували якусь церкву Чину Міноритів (Братів менших). Так само цей відпуст можна було жертвувати за душів чистилищі.

Цей самий відпуст був наділений також усім законним домам обох статей під тими самими умовами, якщо відвідали свою церкву, а якщо не було. То свою домашню каплицю, де зберігається Найсвятіша Євхаристія.

Крім того, Св. Отець дав владу перенести цей відпуст з 2 серпня на безпосередньо наступну неділю, від вечірні суботи аж до заходу сонця тієї ж неділі, щоб таким чином усі вірні, як ті, що у світі, так і ті, що живуть у законах, могли користати з цього відпусту через виконання тих самих умов з тим лише застереженням, що не можна двічі користати з цього дозволу, тобто дня 2 серпня і в першу неділю після 2 серпня.

Врешті, Св. Отець поручив, аби в церквах чи каплицях, призначених для отримання цього відпусту, відбувалися особливі прилюдні набожества, благання про Папу, про священиків і за всю воюючу Церкву. Ці Богослуження мають завершуватися звертанням до Серафічного Патріярха (св. Франциска з Асижу), літаніями Святих (у нас акафістом до всіх святих) і уділенням благословення Найсвятішими Тайнами.

Цей привілей декретом Конгрегації Св. Офіціуму від 26/5 1911 був продовжений і на прийдешні літа без визначеного терміну з застереженнями, поданими в Motu proprio від дня 11/6 1910. Щодо терміну відвідання церкви, то тут має силу декрет Конгрегації Св. Офіціуму від 26/1 1911, тобто 12 год. в полудень до 12 год. ночі наступного дня, отже упродовж 36 годин можна стільки разів доступити повного відпусту, скільки разів хтось відвідає призначену церкву і там при кожному відвіданні помолиться в наміренні Св. Отця, відбувши при цьому раз сповідь і прийнявши один раз Св. Причастіє. Це означає, що одноразової сповіді і одноразового Св. Причастія досить для отримання цього відпусту стільки разів, скільки разів хтось відвідає відповідну церкву і там за кожним тим відвіданням помолиться в намір енні Св. Отця.

Конгрегація Св. Офіціуму має намір поставити певні сталі норми в справі відпусту Portiuncula. Оскільки все ж час цього унормування не є передбачений, то згідно з Motu proprio Пія Х від 9/6 1910 і з декретом Конгрегації Св. Офіціуму від 26/5 1911 слід пристосовуватися до таких норм:

а) Всі особливі дозволи, які в справі відпусту Portiucula були уділені світським і законним вірним, залишаються далі в своїй силі, хоч би й термін наданих дозволів минув або мав минути перед появою сталого унормування. Тому до цього часу вірні можуть користати цими дозволами у справі цього відпусту.

б) Відвідання церкви, яке вимагається з молитвою в намір енні Св. Отця з метою отримання цього відпусту, можна відбувати, починаючи від 12 год. в полудень 1 серпня до 12 год. вночі з 2 на 3 серпня. Упродовж тих 36 годин можна стільки разів осягнути повний відпуст, скільки разів відвідаємо призначену церкву і за кожним разом помолимося в намір енні Св. Отця.

в) Вірні можуть доступати відпусту Portiuncula у всіх церквах чи каплицях, котрі перед тим, тобто 1910 р. (перед Motu proprio Пія Х) мали цей привілей згідно з загальними чи особливими постановами.

г) Від 1910 р., тобто від часу Motu proprio Пія Х від 9/6 1910 р. і декрету Св. Офіціуму від дня 26/5 1911 р., вірні можуть користати з цього відпусту також у тих церквах чи каплицях, які були призначені в дієцезіях Єпископами.

д) З цього відпусту можуть користати також всі, що живуть у законах як чоловічих, так і жіночих, а відвідання можуть відбувати у своїх церквах, а якщо таких немає, то в своїх домашніх каплицях, але тих, де зберігається Пресвята Євхаристія.

ж) Єпископи згідно з вищезазначеним Motu proprio, а також з вищенаведеним декретом Конгрегації Св. Офіціуму, мають владу цей відпуст переносити на першу неділю, що йде безпосередньо після 2 серпня (за винятком, якщо б 2 серпня припадало на неділю, бо тоді зайвим було б переносити на дальшу неділю, оскільки це перенесення тому дозволене, щоб могли користати і ті, які буднього дня працюють). У такому разі відвідання відповідної церкви розпочинається о 12 год. в полудень у суботу і триває 36 годин. Окремі вірні проте можуть осягати відпуст Portiuncula при кожному відвіданні відповідної церкви лише або упродовж часу від 12 год. в полудень 1 серпня до 12 год. вночі з 2 на 3 серпня або в наступну суботу від 12 год. в полудень до 12 год. вночі в неділю, тобто з неділі на понеділок. Двічі однак вони не можуть користати, тобто 1 і 2 серпня і наступної суботи і неділі.

з) Сповіді, яка вимагається для користання з цього відпусту, досить, якщо вона буде відправлена у восьми днях перед 2 серпня, відповідно перед наступною неділею після 2 серпня (Декрет Пія Х від 23/4 1914), звичайно, якщо збережений стан освячуючої ласки або якщо сповідник не розсудить інакше.

е) Св. Причастіє можна прийняти 1 або 2 серпня, відповідно в наступну суботу або неділю.

і) Повний відпуст можна отримати: після одноразової відправленої Св. Сповіді і після одноразового прийняття Св. Причастія, а також за щоразовим відвіданням відповідної церкви і за щоразовою під час того відвідання відмовленою молитвою у наміренні Св. Отця.

к) Відпуст Portiuncula може бути жертвуваний за душі померлих у чистилищі.

 

1)Слід звернути увагу, що Св. Причастіє приймається тільки один раз, а не за кожним відвіданням церкви.

2)Acta Apostolicae Sedis від 1910 р. Nr. 11 стор. 443 – 444.)