Набоженство до Найсвятішого Серця Господа Нашого Ісуса Христа. Як підручник для священиків

ЧАСТИНА ТРЕТЯ

Про відпусти

 

ГЛАВА І 

Про відпусти взагалі

ГЛАВА ІІ.

Про відпусти, прив’язані до різних практик при виконанні набоженства до Найсвятішого Серця Христового1

1. Молитви до Найсвятішого Серця Христового

1) Найсвятіше Серце Ісуса, умилосердися над нами!

(7 літ і 7 чотиридесятниць отримують священики і вірні, якщо цю молитву додають до приписаних молитов після Св. Літургії. Пій Х. 17/6 1904. Також за усопших).

2) Все для Тебе, Найсвятіше Серце Ісуса!

(300 днів за кожним разом. Пій Х. 26/11 1908. Також за усопших).

3) Солодке Серце мого Ісуса, дай мені любити Тебе щораз більше і більше!

(300 днів кожного разу. Повний відпуст раз на місяць у довільний день, якщо відмовляємо щодня упродовж усього місяця. Умови: сповідь, Св. Причастіє, відвідання церкви і молитва в наміренні Св. Отця. Папа Пій ІХ. 26/11 1876. Також за усопших).

4) Пресвяте Серце Ісуса, уповаю на Тебе!

(300 днів кожного разу. Повний відпуст раз на місяць у довільний день, якщо відмовляємо щодня упродовж усього місяця. Умови: сповідь, Св. Причастіє, молитва в наміренні Св. Отця. Пій Х. 27/6 1906. Також за усопших).

5) Ісусе тихого й покірного Серця, вчини моє серце після Серця Твого! (Або ще варіант: Ісусе тихого й покірного Серця, вчини моє серце подібним до Твого Серця!)

(300 днів кожного разу. Пій Х. 13/9 1905. Також за усопших).

6) Боже Серце, наверни грішників, рятуй умираючих, визволи душі, терплячі в чистилищі!

(300 днів кожного разу. Пій Х. 13/8 1906. Також за усопших).

7) Солодке Серце Ісуса, умилосердися над нами і над нашими братами, що збилися з правдивої дороги!

(100 днів кожного разу. Пій Х. 13/8 1908. Також за усопших).

1) У цій Главі не подаються всі практики, до яких прив’язані відпусти, а лише ті, які більше надаються до практикування або більше вживані.

8) Серце Ісуса у Найсвятішій Євхаристії, що палаєш з любові до нас, розпали наші серця любов’ю до Тебе!

(200 днів кожного разу. Лев ХІІІ. 6/7 1899. Також за усопших).

9) Євхаристійне Серце Ісуса, взоре і прообразе священичого серця, умилосердися над нами!

(300 днів. Пій Х. 29/6 1906. Також за усопших).

10) Хай буде слава, поклін, любов і вдячна честь кожної миті Серцю Ісусовому у Найсвятішій Євхаристії у всіх кивотах на світі аж до кінця віків! Амінь.

(100 днів раз на день. Пій ІХ. 29/2 1868. Також за усопших).

11) Найсвятіше Серце Ісуса, хай прийде до нас Царство Твоє!

(300 днів. Пій Х. 29/6 1906. Також за усопших).

12) Хай буде всюди люблене Найсвятіше Серце Ісуса!

(100 днів раз на день. Пій ІХ. 23/9 1850. Також за усопших).

13) Солодке Серце Ісуса, будь моєю любов’ю!

(300 днів раз на день. Лев ХІІІ. 21/5 1892. Також за усопших).

14) Хай буде прославлене найлюбіше Серце і Найсолодше Ім’я Господа нашого Ісуса Христа і Його Найславнішої дівственної Матері Марії на віки віков!

(300 днів раз на день. Повний відпуст раз на місяць, якщо відмовляємо щодня упродовж усього місяця. Умови: Сповідь, Св. Причастіє і молитва в наміренні Св. Отця. Пій Х. 30/11 1905).

15) О Найсвятіше Серце Ісуса, злий у щедрій повноті Твої блаженства на Церкву, Святішого Отця і на все духовенство; уділи праведним витривалість, наверни грішників, просвіти невірних. Благослови наших рідних, приятелів і доброчинців; спомагай умираючих, визволи душі з чистилища і розшири солодку владу Cвоєї Любові над всіма серцями. Амінь.

(300 днів раз на день. Совершенний відпуст, якщо відмовляємо щоденно упродовж усього місяця. Умови: Сповідь, Св. Причастіє і молитва в наміренні Св. Отця. Пій Х. 15/6 1906. Також за усопших).

16) До Найсвятішого Серця Ісуса в Пресвятій Євхаристії:

Ось як далеко, о мій Найлюбіший Ісусе, Ти пішов у надмірі Своєї Любові! Ти зготував мені трапезу зі Свого Тіла і зі Своєї Цінної Крові, щоби Себе мені цілком віддати. Хто ж Тебе спонукав до такого надміру любові? З певністю ніхто інший, як Твоє повне любові Серце. О найвищого почитання гідне Серце мого Ісуса, палаюче вогнище Божої Любові, прийми мою душу до Своєї Найсвятішої Рани, щоб я міг у тій школі любові знов і знов учитися любити того Бога, котрий дав мені такі дивні докази Своєї Любові. Амінь.

(100 днів раз на день. Пій VII. 9/2 1818. Також за усопших).

17) О Боже Серце, уділи, прошу Тебе, вічний спочинок душам у чистилищі; благодать витривалості тим, що сьогодні мають умерти; правдиве покаяння грішникам; світло віри поганам; Своє благословення мені і всім моїм близьким. Тобі, о наймилостивіше Серце, поручаю, всі ці душі і за них жертвую Тобі всі Твої заслуги разом із заслугами Твоєї преблагословенної Матері, всіх святих і ангелів, а також з усіма Безкровними Жертвами, Святими Причастіями, молитвами і добрими вчинками, які сповняються сьогодні в усьому християнському світі.

(100 днів раз на день. Лев ХІІІ. 13/3 1901. Також за усопших).

18) Намірення:

Господи Ісусе Христе! У злуці з тим божественним наміренням, в якому Ти Сам Господа Бога Твоїм Найсвятішим Серцем тут, на землі, прославляв і нині безустанно в Найсвятішій Євхаристії повсюдно аж до кінця віків прославляєш, я, наслідуючи Найсвятіше Серце преблагословенної Непорочної Діви Марії, жертвую Тобі весь цей день і кожну його хвилину всі мої намірення і думки, всі мої почування і бажання, всі мої вчинки і слова.

(100 днів раз на день. Лев ХІІІ. 19/12 1885.Також за усопших).

19) Молитва до Серця Христового за вмираючих:

Ісусе, що любиш душі, благаю тебе через конання твого Найсвятішого Серця і через страждання Твоєї Непорочної Матері, обмий у Своїй Крові грішників усього світу, котрі тепер борються зі смертю і котрі нині мають умерти. Серце Ісуса, що витерпіло смертельне конання, умилосердися над умираючими.

(100 днів відпусту за кожним разом. Повний відпуст раз на місяць у довільному дні, якщо відмовлятимемо тричі на день в різний час упродовж усього місяця. Умови: Сповідь, Св. Причастіє, відвідання церкви і при цьому молитва в наміренні Св. Отця. Пій ІХ. 2/2 1850).

У декреті, котрим надано цей відпуст, також сказано, що “наймилостивіший Господь у Своїй безмежній доброті виявить Своє Милосердя також тим, котрі за своє життя виявляють цю послугу для умираючих”. Щодня помирає понад сто тисяч людей (Сьогодні, з певністю можна сказати, що значно більше. – Прим. Ред.). Якщо б цією молитвою урятував хтось одну душу – яке жниво щороку, а яке по кількох літах, а яке при кінці життя буде мати той, хто буде вірно сповняти цю послугу для умираючих?! Такий може бути певний, що знайде поміч і потіху в годині і своєї смерті.

Цю молитву додаємо звичайно після молитви щоденного намірення).

20) Чин самопосвяти Серцю Христовому блаженної (тепер святої. – Прим. Ред.) Маргарити Марії Алякок:

Я, Н. Н., посвячую і віддаю Найсвятішому Серцю Господа нашого Ісуса Христа свою особу, своє життя і свої справи, свої тягарі і терпіння, щоб у майбутньому все, чим я є і що маю, служило тільки для Його честі, любові і прослави. Ця моя незмінна постанова – належати до Нього цілком, все виконувати з любові до Нього і всім серцем своїм зректися всього, що могло би не подобатися цьому Божому Серцю.

Тому вибираю собі Тебе, о Найсвятіше Серце, за єдиний предмет своєї любові, за покровителя мого життя, за запоруку мого спасення, за підпору моєї немочі і непостійності, за задоситьучинення за всі мої помилки усього мого життя і за безпечне прибіжище в час моєї смерті.

О Серце ласкавості і доброти, будь моїм виправданням перед Богом-Отцем Небесним і відверни від мене кари Його справедливого гніву. О Серце любові, на тебе покладаю все моє уповання; побоююся всього від мого слабосилля і злоби, але від Твоєї доброти всього сподіваюся. Знищи, отже, в мені все, що Тобі може не подобатися або противитися. Твоя чиста любов хай так сильно врізьбиться у моє серце, щоб не можна було ніколи Тебе забути ані ніколи від Тебе відлучитися. Благаю Тебе заради твоєї безмежної доброти: збережи глибоко у Своєму Серці моє ім’я, бо я хочу, аби все моє щастя і вся моя слава полягали в тому, щоб жити і вмерти, служачи Тобі.

(300 днів раз на день. Лев ХІІІ. 13/1 1898. Повний відпуст раз на місяць, якщо відмовляємо щоденно. Умови: Сповідь, Св. Причастіє, відвідання церкви і молитва в наміренні Св. Отця. Пій Х. 21/4 1908. Також за усопших).

21) Посвячення родини Найсвятішому Серцю Христовому:

Найсвятіше Серце Ісуса! Ти заявило блаженній (тепер святій. – Прим. Ред.) Маргариті Марії про Своє бажання заволодіти над християнськими родинами, тому приходимо сьогодні, щоб явно визнати Твою владу над нашою родиною. Відтепер хочемо жити Твоїм життям; хочемо, щоб у нас процвітали ті чесноти, за які Ти пообіцяв мир вже тут, на землі; хочемо відігнати від нас духа цього світу, на який Ти кинув свою клятву.

Володарюй, отже, над нашим розумом простотою віри; володарюй також над нашими серцями любов’ю, якою вони беззастережно мають для Тебе палати і жар яких ми хочемо підтримувати через часте приймання Св. Причастія.

Сподоби, о Божественне Серце, проводити наші зібрання, благословити всі наші духовні і дочасні справи, відняти наші турботи і смутки, освятити наші радощі і усмирити наші терпіння. А якщо б хтось із нас мав нещастя колись Тебе засмутити, то пригадай йому те, що Ти, о Серце Ісуса, є добрим і милосердним для розкаяного грішника. А коли настане година розлуки, коли смерть прийде і розстелить над нами свій сум, то хочемо всі – як ті, що вмираємо, так і ті, що залишаються – підкоритися Твоїм вічним постановам. Хочемо втішатися тією думкою, що прийде день, в якому вся наша родина, з’єднана в небі навіки, зможе прославляти Твою славу і твою щедрість.

Хай Непорочне Серце Марії і преславний Патріярх св. Йосиф представлять Тобі це посвячення і хай нам нагадують про нього до кінця наших днів. Хай живе Серце Ісуса, нашого Царя і нашого Отця!

(Повний відпуст для всіх вірних, які після прийняття Св. Тайн (Сповіді і Св. Причастія) посвятять себе і свої родини Божому Серцю Ісуса. Відтак щороку повний відпуст у день урочистого відновлення цього посвячення після прийняття Св. Тайн. Пій Х. 19/5 1908. Також за усопших).

22) Винагородження (задоситьучинення):

Серце мого Бога у Найсвятішій Євхаристії, що дихаєш і б’єш під покровом св. виглядів, віддаю Тобі поклін!

Захоплений новою любов’ю, бачачи необмежене добродійство Твоєї Божественної Євхаристії, перейнятий жалем з причини моєї невдячности, занурююся найсмиренніше в ще глибшу безодню твого Милосердя.

Ти вибрав мене від юності, Ти не погордив моїм слабосиллям. Ти ввійшов до мого убогого серця, запросив його до взаємної любові, приносячи мені щастя і мир. Проте я все змарнував (ла), бо став (ла) невірним (ою) Тобі, о мій Господи Ісусе. Свого духа я віддав (ла) легковажності, своє серце – недбальству; слухав (ла) лише себе самого (му), а про Тебе забував (ла). Ти хотів бути моїм провідником і покровителем мого життя, а я, засліплений (а) своїми пристрастями, не послухав (ла) поклику Твоєї Любові. Я втратив (ла) Тебе зі своїх очей, я забув (ла) про Тебе.

Під час випробувань і терпінь, у час радостей і втіхи у труднощах і потребах замість того, щоб вдатися до Тебе, я звертався (лася) до сотворінь, а про Тебе забував (ла).

Я про Тебе забув (ла) в опущених кивотах, де Ти палаєш з Любові, в церквах по містах, де Ти зневажений, у холодних і святотатських серцях і в моєму власному гріхами обтяженому серці, о Ісусе, як перед, так після прийняття Найсвятішої Тайни.

Євхаристійне Серце мого Спасителя, розкоше мого першого Св. Причастія і днів моєї вірності, я віддаюся Тобі наново. О, вернися до мене, потягни мене наново до Себе! Прости мені ще на цей раз, любов’ю хочу Тобі все винагородити.

Всехвальний Архангеле, святий Михаїле, і ти, улюблений учню Господній св. Іване, представте Ісусові моє найсмиренніше винагородження і окажіть мені милосердя. Амінь.

(200 днів за кожним разом. Лев ХІІІ. 6/2 1899. Також за усопших).

23) Хай буде слава Найсвятішому Серцю Ісуса в Найсвятішій Євхаристії!

(100 днів за кожним разом. Пій Х. 11/6 1914. Також за усопших).

24) За покликання добрих священиків:

Ісусе, вічний пастирю душ, вислухай нашу молитву за наших священиків. Адже в цьому Ти вислухаєш також своє власне безконечне бажання! Твоє Серце б’ється найніжніше і найгарячіше саме для священиків, в яких Ти обіймаєш Своєю Лю-бов’ю всі душі.

Визнаємо, що ми недостойні мати святих священиків. Однак Твоє Милосердя безконечно перевищує наш нерозум і злобу. О Ісусе, Ти Сам подбай про те, аби лише ті доступали гідності священства, які Тобою для цього покликані. Просвіти Архипастирів, коли вони їх вибирають, просвіти провідників душ при уділюванні Своєї ради, настоятелів під час виховання покликань. Дай нам священиків, які б дорівнювали чистотою Ангелам, досконалих у покорі, палаючих святою любов’ю як Серафими, невгасаючих духом жертви, повних апостольської ревності для Твоєї слави, для порятунку і освячення душ.

Змилосердися над усіма невігласами, для яких священики мають бути світлом, май співчуття до всіх працюючих, які, захищені ними від оман, мають бути врятовані Твоїм Іменем, змилосердися над всіма дітьми і над всіма молодими людьми, які шукають провідника, який би врятував їх і привів до Тебе; змилосердися над всіма стражденними, що потребують утішителя, який би їх утішив у Твоєму Серці. Згадай, як багато душ може дійти до досконалості за допомогою правдиво святих священиків. Хай Тебе, о Ісусе, ще раз зворушать сонмища людей, що терплять голод і душевну спрагу! Дай, щоб Твої священики привели до Тебе все хворе людство, щоб через них ще раз обновилася земля, піднеслася Твоя Церква, а царство Твого Сина постало в мирі.

Непорочна Діво, Мати вічного Священика і Сама – священик жертви і жертвенний вівтар під хрестом, де Ти улюбленого Ісусового священика, св. Івана, прийняла за Свого першого Сина, котрий відтак у Вечернику стояв біля Тебе, Учительки і Цариці Апостолів – прийми на Свої найсвятіші уста наше смиренне благання: хай воно відіб’ється у Серці Твого Божественного Сина і вчини Своєю всемогучою просьбою для Церкви Твого Ісуса всевідновне свято П’ятдесятниці. Амінь.

(Відпуст 7 літ і 7 чотиридесятниць кожного разу. Повний відпуст раз на місяць у довільному дні для тих, що будуть відмовляти цю молитву щодня упродовж усього місяця. Умови: Сповідь, Св. Причастіє, відвідання церкви і молитва в наміренні Св. Отця. Цей відпуст можна також жертвувати за душі в чистилищі. Пій Х. 27/10 1907).

25) Молитва перед образом або фігурою Найсвятішого Серця Христового:

О мій найлюбіший Ісусе! На доказ моєї невдячності і для надолуження за всі мої невірності я, Н.Н., віддаю Тобі моє серце і тобі весь (вся) посвячуюся і постановляю за Твоєю ласкою Тебе ніколи не ображати.

(100 днів раз на день, якщо цю молитву відмовити перед образом або фігурою Серця Христового. Повний відпуст раз на місяць у довільному дні, якщо цю молитву упродовж усього місяця відмовляємо щоденно перед образом (фігурою) Серця Христового. Умови: Сповідь, Св. Причастіє і молитва в наміренні Св. Отця. Пій VII. 9/6 1807. Також за усопших).

 

2. Побожні практики на честь Найсвятішого Серця Христового

1) Дев’ятниця (Новенна)

Дев’ятниця має подвійну мету: або як приготування до якогось свята, або як прошення у потребах, щоб отримати потрібну ласку і допомогу. Як у першому, так і в другому значенні дев’ятниця має свій найкращий взір і прообраз у тій першій дев’ятниці, яку відправляли Апостоли і Учні Христові разом із Пречистою Дівою Марією і побожними невістами, перебуваючи у Вечернику в пості і в молитві упродовж 9 днів після Вознесення Господнього і готуючись до Зіслання Святого Духа в день першої П’ятдесятниці (Зелених свят). До цієї дев’ятниці Сам Христос дав основу, а Святий Дух підтвердив, бо після закінчення цієї новенни зійшов з неба у вигляді вогненних язиків на всіх, котрі перебували у Вечернику. Від цієї першої дев’ятниці взяли початок і всі інші дев’ятниці, які ввійшли в звичай у Католицькій Церкві при різних нагодах. Число “9” має свою основу в тому, що вже в Старому Завіті в Синагозі дев’ята година була особливою годиною молитви. Так само і в Церкві в Новому Завіті “Час дев’ятий” є закінченням богослужіння церковного дня.

а) Щодо дев’ятниці на честь Серця Христового, то її добре відправити раз на рік, а саме при нагоді урочистості Серця Христового. Проте це не обмежує нікого відправляти і більше разів цю дев’ятницю, передусім у важкі періоди життя або в разі великих потреб.

Спосіб відправлення такої новенни має довільний характер, йдеться лише про те, аби молитви, які відправляються під час цієї дев’ятниці, були затверджені відповідною церковною владою. 1 Св. Причастіє, молитва в наміренні Св. Отця. Пій ІХ. 5/1 1849, 26/11. Також за усопших).)

1) Можна щоденно упродовж 9 днів відмовляти 5 Отче наш і 5 Богородице Діво або якусь іншу корисну молитву з молитвослова, передусім на честь Серця Христового, а крім того, по можливості щоденно в ті дні вислухати Св. Літургію і т. д.

б) Винагороджувальна дев’ятниця Серцю Христовому. Винагороджувальну дев’ятницю можна, як кому вигідно, відправляти щомісяця у перші дев’ять днів кожного місяця. Ця новенна має на меті потішити Серце Христове за невдячність людей і винагородити за ті всі зневаги, яких це Серце зазнає передусім у Найсвятішій Євхаристії. 1

1) Молитви і практики відправляються як під час звичайної новенни на честь Серця Христового. Добре відмовляти подану попередньо під 22.

Намірення дня під час такої новенни: “Боже Серце Ісуса, через страждальне Серце Марії жертвую Тобі всі мої молитви, всі вчинки і всі терпіння цього дня як надолуження за всі завдані Тобі зневаги. Все це жертвую в наміреннях, у яких Ти Сам неустанно жертвуєш Себе на вівтарі у Безкровній Жертві”.

(300 днів кожного дня новенни. 300 днів за відмовлення вищенаведеної молитви. 7 літ і 7 чотиридесятниць скільки разів під час новенни вислухаємо Св. Літургію в дусі покути і надолуження. Повний відпуст один раз під час новенни після сповіді, Св. Причастія і молитви в наміренні Св. Отця. Повний відпуст кожного разу, коли під час новенни або поза новенною постараємося, аби була відчитана винагороджувальна Служба Божа (в наміренні винагородження Серцю Христовому за всі зневаги, Йому нанесені, а передусім у Найсвятішій Євхаристії). Пій Х. 15/11 1907. Також за усопших).

2) Відвідання образу (фігури) Серця Христового

За кожне відвідання церкви або каплиці, де виставлений образ Серця Христового, і за відмовлення там же молитви в наміренні Св. Отця доступаємо відпусту 7 літ і 7 чотиридесятниць (Пій VI. 2/1 1799. Також за усопших).

3) Свято Серця Христового

Свято Серця Христового має відзначатися у першу п’ятницю, яка йде безпосередньо після восьмидневного попразденства Найсвятішої Євхаристії (Божого Тіла). Згідно з нашим обрядом це свято випадає в Десяту П’ятницю. Зазвичай це свято переноситься на неділю, а якби в той день припадало свято Верховних Апостолів Петра і Павла або якесь інше приказане свято (pro tero externo), тоді конче потрібно перенести на наступну неділю.

(Повний відпуст отримуємо того дня, коли відзначається свято Серця Христового з зовнішніми урочистостями. Умови: Сповідь, Св. Причастіє, відвідання церкви або прилюдної каплиці, де відзначається свято Серця Христового, і молитва в наміренні Св. Отця. Пій VII. 7/7 1815. Також за усопших).

4) Щорічне відновлення посвячення всього світу Серцю Христовому

Папа Лев ХІІІ на закінчення століття посвятив усе людство Найсвятішому Серцю Христовому. Вперше ця подія мала місце дня 11 червня 1899 року, в день Серця Христового, а потім ще раз 22 червня 1900, також у день свята Серця Христового. Привід до цього дало бажання самого Серця Христового, уділене Папі Льву ХІІІ через різні листи Марії Дросте, Сестри Божественного Серця і ігумені в Порто (містечко в Португалії), внаслідок вищого об’явлення. Папа Лев ХІІІ цей акт посвячення, що його запровадив в Енцикліці під днем 25 березня 1899 року Божого для всього світу, назвав найвищою справою свого понтифікату. Форму цього посвячення сам цей Папа приписав і визначив. Цю формулу подаємо нижче, вона вживана повсюдно в цілому католицькому світі.

Наступник Папи Льва ХІІІ Папа Пій Х запровадив декретом Конгрегації відпустів від дня 22/8 1906, аби щорічно це посвячення згідно з формулою Папи Льва ХІІІ відбувалося в день свята Серця Христового в усіх церквах, де відзначається свято Серця Христового. Це посвячення має відбутися при виставленні Найсвятіших Тайн, а після посвячення має відправитися Акафіст до Серця Христового.

(Всі, що беруть участь у цьому акті посвячення і відмовлять молитву в наміренні Св. Отця, доступають відпусту 7 літ і 7 чотиридесятниць, а повного відпусту ті, котрі, крім цього, ще сповідаються і причащаються. Пій Х. 12/8 1906. Також за усопших).

Форма посвячення Папи Льва ХІІІ

Найсолодший Ісусе, Спасителю світу, поглянь на нас, що смиренно припали перед Твоїм жертовником. Щоб ближче до Тебе належати, кожен із нас добровільно посвячується сьогодні Твоєму Найсвятішому Серцю. Багато людей Тебе зовсім не знають, багато погорджують Твоїми заповідями, багато Тебе від себе відштовхнули. Умилосердися над усіма, о Наймилосердніший Ісусе, потягни всіх до Свого святого Серця. Володарюй як цар над своїми вірними, які від Тебе ніколи не відступили; володій над блудними синами, котрі Тебе покинули; дай, щоб вони скоро повернулися до батьківського дому і щоб не загинули з нужди і голоду (душевного). Володарюй як Цар над тими, котрих облудна наука або схизма від Тебе відчужила, приведи їх у єдності віри до безпечної пристані правди, щоб якнайскоріше став один пастир і одне стадо. Володарюй також над усіма тими, які ще перебувають у давніх тенетах поганства, вирви їх із темряви і дай їм світло царства Божого. Уділи, о Господи, Твоїй Церкві повну свободу у безперервному щасті, уділи всім народам згоду і мир. Вчини, щоб від краю до краю землі лунав один голос: “Слава Божественному Серцю, через яке прийшло нам спасіння, Йому одному слава і честь вовіки віков. Амінь”.

5) Перша п’ятниця місяця і кожна інша п’ятниця

Кожна п’ятниця тижня, як день Страстей Ісуса Христа і Його смерті, в якому Серце Христове було пробите копієм і відкрите, є днем Серця Христового. Спаситель висловив Своє домагання до блаженної (нині святої. – Прим. Ред.) Маргарити Марії, щоб в особливий спосіб була посвячена Його Серцю кожна перша п’ятниця місяця, бажаючи, аби вона сама кожної першої п’ятниці місяця приймала Св. Причастіє.

(До першої п’ятниці місяця прив’язаний повний відпуст, а до кожної іншої п’ятниці 7 літ і 7 чотиридесятниць. Умови: Сповідь, Св. Причастіє. Молитва в наміренні Св. Отця, а крім того, в ті дні розважання якийсь час про безконечну доброту Серця Христового. Лев ХІІІ. 7/9 1897. Також за усопших).

6) Місяць червень на честь Серця Христового

У Католицькій Церкві віддавна існує звичай святкувати місяць червень на честь Серця Христового. Це тому, що в цьому місяці звичайно випадає свято Серця Христового. Апостольська Столиця надала різні відпусти для тих, котрі в цьому місяці стараються прославити Серце Христове чи то прилюдно, якщо десь у церкві відправляються богослужіння на честь Серця Христового, чи то приватно.

(Таким чином: 7 літ і 7 чотиридесятниць раз на день для всіх вірних, котрі чи прилюдно, чи приватно в місяці червні через довільні молитви або побожні практики почитають Серце Христове. Повний відпуст для всіх тих, котрі щоденно упродовж місяця червня сповнять ці молитви чи практики приватно або щонайменше десять разів беруть участь у прилюдному набоженстві. Цей відпуст можна отримати або в певному дні місяця червня, або в одному з перших восьми днів місяця липня. Умови: Сповідь, Св. Причастіє, відвідання церкви і молитва в наміренні Св. Отця. Лев ХІІІ. 30/5 1902. Також за усопших).

Папа Пій Х всі попередньо уділені відпусти підтвердив, а крім того, ще додав надзвичайні відпусти за прилюдне почитання Серця Христового в місяці червні, визначивши, що це прилюдне святкування місяця червня на честь Серця Христового може відбутися виголошуванням проповідей щоденно або щонайменше у вигляді духовних вправ упродовж восьми днів і що урочисте завершення місячних практик має відбутися в останню неділю місяця червня. Крім цього, Св. Отець дозволив, що це святкування місяця червня з тими самими відпустами може відбутися також у семінарійних, монастирських каплицях та інших побожних інституціях.

(Відпусти ці такі: Повний відпуст toties-quoties в останню неділю місяця червня для всіх вірних, скільки разів вони після відправленої Сповіді і після прийняття Св. Причастія відвідають церкву, в якій місяць червень на честь Серця Христового у вищенаведений спосіб святкувався, і там помоляться в наміренні Св. Отця. – Повний відпуст для всіх, що ревно причиняються до цього червневого святкування на честь Серця Христового після кожного Св. Причастія у місяці червні. – 500 днів за кожен вчинок, що спричиняється до цього місячного святкування. Проповідники на честь Серця Христового в місяці червні і настоятелі тих церков або каплиць, у яких ці прилюдні відправи відбуваються, мають надто в останню неділю місяця для Служб Божих, які вони відправляють, привілей вівтаря. Пій Х. 26/2 1908. Також за усопших).

(Далі буде)