“СЛАВИМО ТЕБЕ, МАРІЄ!”

(Проща на закінчення навчального року)

 

Прекрасної сонячної весняної недільної днини (останньої у травні) багатолюдна проща вирушила з Рясного до Рокитного, до Матері Божої Фатімської, щоб на закінчення навчального року подякувати Їй, уклонитись Їй, скласти до Її стіп свої благання, надії, щоб висловити Їй свою щиру любов.

Хоч і не близьким був шлях, та всі без винятку прочани бадьоро здолали його, злагоджено співаючи прекрасних пісень на прославу Пречистої Діви, Цариці Мая, відмовляючи вервиці на Її честь.

Шкільна молодь чисельно переважала серед учасників прощі. Усі дівчата – школярки, студентки – у скромному, відповідному до ситуації (тобто в суконках, спідничках, а не в чоловічому) одязі, як і всі інші жінки-прочанки. Саме цей факт завжди вирізняє молодіжні прощі традиційних католицьких спільнот: молодь, що виховується в дусі пошанування Традиції Греко-Католицької Церкви, розуміє, як належить виявляти шану Пречистій, а саме – в одежі, гідній скромності і покори нашої Небесної Заступниці. Адже це найелементарніше, з чого повинна починатися правдива побожність – скромна, притаманна жінці, а не вульгарна, одежа; культурна, а не огидна, сповнена брутальним лихослів’ям поведінка; пошана, а не демонстративна зневага до Бога, Церкви, духовних наставників, батьків, учителів.

Як добре, що молодь традиційних парафій це усвідомлює! І як добре, що отці-душпастирі, вірні Традиції (саме вони, передусім), як рівно ж і вчителі та батьки, не втомлюються постійно нагадувати про це молоді і всім жінкам!

Раділо серце, уста вимовляли слова щирої вдячності Пречистій Діві за те, що покликала, згуртувала, надихнула всіх до участі в цій такій важливій для спасення душі події.

Цьогорічні випускники Рясного врочисто вшанували Матір Божу Фатімську чудовими квітковими композиціями, та й самі вони оригінально вирізнялися із загальної групи молоді своїми білосніжними шовковими відзнаками “Випускник – 2010”.

У тому, як була укладена і презентована перед початком подячної Святої Літургії декламація випускників, чітко простежується тривала і дбайлива турбота, праця і поміч учителів і батьків.

Випускники принесли до Матері Божої свої подячні молитви, щирими словами благали Її про повсякчасне заступництво і опіку в їхньому майбутньому житті: “Мати Божа і Мати наша, повна ласк і любові! Охороняй усіх нас Твоїм святим омофором, влий у наші серця Твою любов, удосконалюй нас у християнських чеснотах, щоб ми могли наслідувати Тебе, як Твої вірні діти…”

Дуже схвилювали і запали глибоко в серце слова і з пісні до Матері Божої у виконанні випускників під час декламації:

Підношу я до Тебе руки,
Схиляю голову в поклоні –
І вже немає сліз розпуки,
І стишується біль у скронях.
(Мелодія Надії Балуцької)

Без сумніву, нікого не залишило байдужим чудове виконання пісні “Аве, Марія”, що з любов’ю і хвилюванням презентувала Оленка Ухач.

Свою щиру вдячність і пошану висловили випускники вчителям, батькам, а також усім отцям і сестрам-монахиням за катехитичні і реколекційні науки, зокрема отцеві Василію, котрий не шкодував ні сил, ні часу, ні здоров’я, щоб заопікуватися їхнім духовним зростанням, завжди уділяв благословення на початок і завершення шкільного року, надавав змістовні духовні науки, прищеплював любов до Бога, Церкви й України.

Благословення Боже… Благословення Пресвятої Богородиці… Що може бути вартіснішим від нього для кожного християнина? Хто живе з Богом у серці, скаже: “Немає нічого ціннішого від Божого благословення, від опіки Матері Божої! Всі скарби світу не переважать його щедрот!”

Мабуть, саме тому молодь побожно клякала перед отцем-парохом після подячної Святої Літургії, просячи благословення на щасливу дорогу в майбутнє життя.

На транспаранті, що повідомляв про мету прощі, зображено птаха в польоті, який символізує, як можна легко здогадатися, молоду людину, котра скеровує свій політ до Марії, ласкавої і милосердної Небесної Матінки. Чи це не прекрасний символ?!

Тож, летіть, юні дівчата і хлопці, до висот досконалості духа! І хай вашою метою у цьому польоті завжди буде Пресвята Богородиця – неперевершений взірець усіх чеснот у Її земному житті!

Після завершення подячної Святої Літургії, в часі якої дуже багато молоді приступило до Святої Сповіді і Святого Причастія, прощаючись із Матір’ю Божою Фатімською до наступної прощі, всі присутні в Рокитному заспівали нещодавно створену сестрами-монахинями ЧСВВ Провінції Божого Милосердя чудову пісню “Маріє, зіронька ясна”:

Любимо Тебе, Маріє,
Славимо Тебе, Маріє,
Молимо Тебе, Маріє Пресвята!..

Ганна Савчук, прочанка