Творимо історію нашої парафії

Промова настоятеля парафії Господнього Вознесіння о. В. Ковпака під час академії

Промова настоятеля парафії Господнього Вознесіння о. В. Ковпака під час академії

Виступ голови містечка Янова п. Івана Семеряка на академії

Виступ голови містечка Янова п. Івана Семеряка на академії

Минає 2011 рік Божий. Для жителів містечка Янова (офіційна назва Івано-Франкове), що на Яворівщині, він був особливим - ювілейним. Вони відсвяткували 400-ліття його заснування, а парафіяни церкви Вознесіння Господнього - ще й 180-річчя побудови мурованого храму.

Наше містечко Янів - один із найчудовіших куточків, створених Богом для людини. Багатство природи: дрімучі ліси, чисті води Верещиці, озера, повні риби, вигідне розташування - манили до себе людей. Милим серцю воно є і сьогодні.

Цікавою і непростою є його історія. Розта­шоване на перехресті доріг, місто відчуло на собі, що таке війна. Часто через нього переходили загони військ: польських, російських, німецьких, радянських. І всі грабували та збиткувалися. А до цього додаймо ще епідемії, неврожаї. Бувало, що у місті вцілілими залишалися лише декілька хат...

Здавна у Янові жили представники трьох народів - польського, єврейського й українського. Історія своїми немилосердними жорнами торкнулась кожного. Поляки у післявоєнний час терміново виїхали з міста. Євреїв нищила німецька влада. Старші янівці ще досі пам'ятають, як їх (євреїв), як худобу, заганяли на вантажну машину і кудись вивозили. Інших на цьому ж місці розстрілювали... Нелегко жилося українцям у польському за духом містечку. Але вони зуміли зберегти свої звичаї, свою віру. Напевне, Боже Провидіння так покерувало, що осередком духовної культури у Янові завжди була церква, яка виховувала у своїх вірних любов до Бога і до свого, українського. Старожили згадують, як любили янівці коляду, як весело було в місті в часі Різдвяних свят. А в травневі вечори жодна дитина без причини не залишалась удома - всі поспішали на Маївку, щоб прославити Матір Божу. Найпо­слушніші хлопці та дівчатка тримали в руках паперову лелійку. Катехити викладали релігію у школі. На початку і у кінці навчального року діти парами, узявшись за руки, ішли на Урочисту Службу Божу...

І сьогодні наша святиня, в якій практикуються традиційні набоженства Греко-Католицької Церкви, є центром духовного виховання. Ми бачимо ревну, жертовну працю священиків Священичого Братства Святого Священномученика Йосафата, які опіку­ються парафією, відчуваємо їхню любов і турботу про кожного з нас - від малого до великого. Саме за пропозицією настоятеля храму о. Василя Ковпака, з допомогою наших душпастирів у цей ювілейний для нашої громади рік було організовано ряд заходів на відзначення 400-ліття заснування Янова і 180-річчя побудови храму.

Насамперед духовні отці зробили янівцям чудесний подарунок. Добрий батько знає, що найкращою опікункою для його дітей є Мати, і кому, як не Їй, можна їх поручити. І ось 22 травня 2011 р. Б. на Подячній Святій Літургії і Подячному Молебні до Пречистої Діви Марії було здійснено Акт посвячення Янова і його мешканців Непорочному Серцю Пречистої Діви Марії. Схвильовано, з покорою в душі сотні людей повторювали: "Заступнице України, чувай над нами!" На пам'ятку цієї урочистості кожен вірний отримав образок Пресвятої Діви з Дитям на руках, на зворотному боці якого надруковано молитву посвяти Марії. А під вечір на території місцевого стадіону урочистість продовжувалась. Після Молебня і розповіді п. Богдана Сойки про історію міста і церкви янівців вітали хористи зі Шкла і Рясного-1. Особливо тішили виступи дітей і молоді парафії. Гарно грав рясненський духовий оркестр. Прекрасні пісні, оркестрові мелодії линули на весь Янів, і кожен у гли­бині душі дякував Богу: "Боже, який Ти милосердний! Господи, благослови нас і наших отців! О Мати Божа, візьми їх під свою опіку".

Упродовж року щомісяця одна із Служб Божих, які відправлялись у церкві, була Подячною - за ласки, зіслані Богом Янову протягом чотирьохсот років його існування.

4 вересня відбулася ще одна значна подія: було посвячено пам'ятну дошку, яку встановили на фасаді будинку Івано-Франківської селищної ради на честь Яна Свошовського, засновника Залісся, потім перейменованого у Янів (нині Івано-Франкове). Після посвячення о. Василь Ковпак сказав, що постать Яна Сво­шовського неординарна. Це була впливова, розумна людина. На жаль, його життя і діяльність ще недостатньо вивчені. І перед нами, а передусім перед молоддю, стоїть завдання дослідити це, не дати пропасти фактам, бо час безжальний.

Кожен ювілей, урочиста дата якимось чином спонукають до дії, до вивчення історії, до пошуків оригінальних рішень, як відзначити, чим потішити серця людей. Парафіяни церкви Господнього Вознесіння намагались гідно зустріти ювілей своєї святині. Було замінено покрівлю церкви, проведені деякі відновлювальні роботи всередині храму та на подвір'ї, зведено і накрито новий парафіяльний дім.

Парафіяльна громада, порадившись із свяще­никами, вирішила встановити на фасаді церкви пам'ятну дошку про відзна­чення важливих трьох дат - 20-річчя повернення парафії в лоно Греко-Католицької цер­кви, 180-річчя побудови храму та 400-ліття заснування м. Янова, також реставрувати колись встановлену вдячною громадою пам'ятну дошку пароху Янова о. Михайлу Кушкевичу. Колишній капелан Січових Стрільців служив у Янові протягом 1928-1939 років. Це був самовідданий священик, активний громад­ський діяч, патріот, який лю­бив свою віру, Церкву, свою мову. Отець організував ді­яльність Марійської дружи­ни, працював у "Просвіті", дбав про добро церкви. За його клопотаннями був виготовлений іконостас, один із кращих у навколишній місцевості.

11 грудня ц. р. пройшло заключне святку­вання ювілею міста й церкви. Подячна Свята Літургія з виставленням Найсвятіших Тайн відбулася з участю великої кількості парафіян. На свято прибуло багато гостей, також запрошено хористів із парафії Свв. Верховних Апп. Петра і Павла. Свята Літургія промайнула, як мить. Вірні щиро молилися, всі були у духовному піднесенні. Після Служби Божої урочисто посвячено пам'ятні дошки. Увечері святкування продовжилося заключною академією. До неї особливо старанно готувались діти і молодь. Вони взяли участь у конкурсі малюнка, авторського вірша й пісні, який проходив під гаслом "Янів. Минуле для майбутнього". Члени парафіяльної молодіжної організації "Бібліотека Св. Вікентія" з допомогою отців СБССЙ о. Любомира Митле­вича, о. Павла Конарського підготували виставу про ду­ховне життя міста. До при­сутніх зі словами духовної науки звернулись Генеральний настоятель СБССЙ о. Василь Ковпак та священик Братства о. Любомир Митлевич. Зі словами подяки виступив і міський голова п. Іван Семеряк. Вірних з Янова привітали сестри-монахині та семінаристи. Насамкінець відбувся перегляд відеоматеріалів про прожитий парафією Ювілейний рік.

Ще один подарунок - буклет із фотографіями й розповіддю про історію церкви та містечка - підготував своїм односельчанам голова парафіяльної ради, наш талановитий художник п. Богдан Сойка. Цю пам'ятку парафіяни отримають від священиків під час відвідин із Йорданською водою.

Так, пам'ять людська має бути міцною, міцною, як коріння, інакше пропадемо, зникнемо з лиця Землі. Тому всі парафіяни церкви Вознесіння Господнього вдячні нашим духовним наставникам за те, що вчать берегти свою Традицію, знати свою історію, шанувати своє минуле, ми дякуємо за їхню жертовну, самовіддану працю. Ми дякуємо також усім, хто прилучився до підготовки наших урочистостей, хай Милосердний Бог має їх у своїй опіці.

Великий Боже! У цей святковий Ювілейний час ми припадаємо до Твоїх стіп і просимо охоронити нашу Святу Церкву, наших священиків, семінаристів, сестер-монахинь, нашу молодь і дітей. Боже, дякуємо Тобі за Твою безмежну любов, дякуємо Тобі за дар віри. Нехай станеться по слову Твоєму, нехай буде воля Твоя!