На спомин про нашу Ірину

31 липня перестало битися чесне й гаряче серце великої Галичанки, вірної дочки свого народу і своєї Церкви Ірини КАЛИНЕЦЬ. Тяжка тривала хвороба виснажила її тіло, але не зламала духа, який безнастанно вдивлявся у Бога, жив Ним, прагнув Йому служити.

Її ім'я - символ українського патріо­тизму. Символ самої нашої Неза­лежності. Незалежності держави України і Греко-Католицької Церкви. У 90-х роках ХХ ст. голос Ірини лунав майже в кожному селі і містечку, кожна людина в Галичині, особливо старшого й середнього покоління, вимовляла це ім'я з пошаною і гордістю. Їй вірили, за нею йшли.

Її боротьба за національне визволення розпо­чалася ще в тоталітарну добу минулого століття, за що більшовицький режим ув'язнив безстрашну жінку на 10 років таборів. Коли подружжя Калинців - Ірину й Ігоря - заарештували, їхня єдина донечка Дзвінка пішла в перший клас, а коли їх у 1981 році звільнили, вона вже закінчувала десятий. Ця дитина вже знала, що таке цькування й приниження. І знала, що за волю і правду необхідно боротися.

Петиції, відозви, колективні звернення в усі світові інстанції у справі легалізації нашої Церкви, у будь-якій державотворчій справі - все це щоденні клопоти Ірини. Вона їх автор і ініціатор. Тоді, на початку 90-х, на учасників мітингів напускали загони ОМОНу із собаками. Ірину не раз хапали і не раз ув'язнювали... Але поруч із нею ставало вже нове покоління борців.

Поетеса, прозаїк, публіцист, футуролог, літерату­рознавець, громадський діяч. І в усьому вона щира, справжня, талановита. Студіювала славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1959 - 1964), працювала у львівських школах, у незалежній Україні очолювала управління освіти Львівської області (1990 - 1992). Створення гімназій, ліцеїв, зокрема ліцею імені Героїв Крут, коледжів, авторських і приватних шкіл - ось де знадобилася її енергія. У 1990 - 1994 рр. була депутатом Верховної ради України першого демократичного скликання, де очолила підкомісію з питань шкільництва. З 2002 р. - доцент, а з 2003 р. - професор кафедри української літератури Львів­ського націо­нального університету імені Івана Франка. 1998 р. за активну громадську діяльність їй присвоєно титул "Героїня світу" (США), 2000 р. нагороджена орденом Княгині Ольги ІІІ ступеня (Україна).

У 1993 р. Ірина Калинець та Ігор Калинець публікують книгу духовної лірики, яка називається "Це ми, Господи". У ній вміщено цикл Ірининих релігійних поезій "Оранта", а поезії Ігоря Калинця творять другу частину книги "Розп'ята церква". Перу Ірини належать також "Тренос у Тисячоліття Хрещення України" і молитовний триптих "Андрей Шептицький" у книзі вибраних поезій "Шлюб із полином" (1995). Активно й плідно працювала вона над дослідженням релігійно-церковного та духовного життя України. Одна за одною виходили її книги: "Гуни - нащадки Ізраїля" (1997), "Студії над "Словом о полку Ігоревім" (1999), "Загадки Хрещення України-Руси. Науково-популярний нарис" (2000), "Епоха гунів та її передісторія: у світлі біблійних джерел" (2007), "Близьке далеке" (2007) та ін.

Ірина Калинець дуже вболівала за Святу Унійну Традицію УКГЦ, бачачи, до чого веде модернізм і лібералізм - до остиглості серця, руйнації віри й занепаду християнської моралі. Не боялася підняти публічно свій голос на наш захист. Творчо співпрацю­вала з нашим журналом "Дзвін з Фатіми", відвідувала відпустові Святі Літургії на парафії Свв. Верховних Апп. Петра й Павла, була гостею наших духовних урочистостей і свят.

Сумуємо з приводу цієї великої втрати разом з родиною покійної, разом з усією Україною. Просимо у своїх молитвах безмежності Божого Милосердя для неї і ласки оглядання Господнього Лиця у Небесному Царстві.

О Ісусе, Божий Сину, дай їй вічний відпочинок!