Бог поклав на нас місію. Розмова з учасником Майдану

Розмова з учасником Майдану

На Сході України війна - там гинуть молоді хлопці, жінки, діти, старше покоління, Крим окупований, дипломати наввипередки пропо­нують методи й шляхи стабілізації та врегу­лювання всіх непорозумінь, але з кожним днем все більше інформації про нові жертви, вибухи, теракти, терористичні операції.

На телеекранах, по радіо, в пресі дуже багато говорять і пишуть про мир, про це розмовляють депутати і пересічні громадяни, а навіть діти.

Проблема національна, але, здається, стала глобальною. Із нею, наразі, світова спільнота не може дати собі ради. Кожен день приносить нові жертви, великі жертви.

Це важко, неможливо було уявити у нашому ХХІ столітті - війна. Так, справжня війна - зі зброєю, великими людськими жертвами та матеріальними втратами. Наш світ, такий цифровий, технічний, розвинений, мобільний, суперінформаційний та прогресивний, зненацька опустився до такого рівня - війни.

Чомусь усе летить шкереберть, і ніхто не знає, як це зупинити. А насправді все так просто і очевидно: якщо людство повністю відкине Творця, воно буде знищене, але не Творцем, а самим собою. Забули про Творця. А нам так треба сьогодні Бога, так треба...

Пан Василь Лукасевич - вірний Св. Унійної Традиції. Проживає у Винниках, приїздить на відправи у Рясне та в семінарію Непорочного Серця Матері Божої Фатімської. Батько трьох дітей, має трьох онуків. Виховує також доньку покійної сестри.

Чоловік був на Майдані в найгарячіший час і там воював зброєю молитовною. Його історія - один з тих мільйонів-мільярдів прикладів, в яких Господь показує, яку велетенську силу має молитва і яке безмірне благословення можна випросити. Пан Василь розповідає:

- Перед тим, як вирушити на Майдан, я поспішив до каплиці при Традиційній Духовній Семінарії Непорочного Серця Матері Божої Фа­тімської з наміром висповідатися, прийняти Св. Причастіє і отримати благословення традиційного священика Братства Св. Священномученика Йосафата. Терпеливо й уважно вислухав мене о. Богдан Чепіль. А перед тим, як благословити на такий крок, сказав мені: "Не забувайте, що найголовнішою і найсильнішою вашою зброєю є Св. Вервиця. Рушайте з Богом".

Вперше я поїхав на Майдан після 10 грудня - тих перших погромів. Ну, після студентів, а тоді вже були ті погроми на Інститутській. Поїхав з сином та зятем. Був там три дні на першій барикаді біля КМДА. Потім прихворів трохи й поїхав додому лікуватися.

Опісля був на Майдані аж після Йордану. Залишився в Києві на 16 днів. Був у Жовтневому палаці у внутрішній охороні.

Хлопці все дивувалися, бо я брав вервицю до рук і молився. Переважно в нічний час, тоді якраз виходили на чергування. Молився за прощення гріхів для тих людей, які на Майдані, для нашого народу.

Один священик з Івано-Франківська приніс посвячені вервиці, такі білі, десь із 500 штук. Вони там в Жовтневому в нас лежали.

Одного разу вночі десь о 1-2 год. розговорилися з хлопцями. Я їх просив, щоб вони менше матюкалися і взагалі менше гріха на душу брали, бо не знати, що кого чекає.

Я їм розповів про випадок, як два потяги розми­нулися і троє дівчат залишилися живими: перша, бо мала на собі хрестик, друга, бо мама поблагослови­ла, і третя, бо сама перехрестилася, як виходила з дому.

Відтоді буквально за два дні дівчата, які реєстрували новоприбулих майданівців, взяли ті вервиці і поклали біля себе. І за два дні всі ці вервиці хлопці розібрали.

Коли я приїхав після Йордану, то випав такий малесенький сніжок. Десь за 45 хвилин активісти збудували на Інститутській барикаду. Ввечері полили водою. І, знаєте, вночі вдарило 23 градуси морозу! Я всім говорив, що то є Боже Провидіння.

18 лютого, коли почалися бої під Верховною Радою, я дивився вдома пряму трансляцію і неустанно молився.

Десь приблизно о 18:30 год. просто не витримало серце, бо бачив тих хлопців, які зі мною були в Жовтневому, нас було 60 у внутрішній охороні. Бачив: той лежить, той лежить - по костюмах розпізнавав.

Серце просто розривалося, надзвичайно важко було зібратися з думками, але Бог мене напоумив. Я взяв вервицю, стрітенську свічку, фігурку Божого Милосердя і поїхав. Всю дорогу молився "Отче наш" і "Богородице Діво", відмовляв вервиці.

Зі Львова ми виїхали о 1:30 вночі, приїхали 19 лютого о 10 годині ранку. Вранці на Майдані було дуже мало людей. Ми чомусь не могли тоді знайти собі місця.

Поселили нас у Хмельницьку палатку біля Чорного ангела (фігура Архистратига Михаїла на Майдані Незалежності, чомусь чорного кольору. - Авт.). На душі було дуже неспокійно. Ми були там до вечора. Тоді прийшли хлопці, і ми пішли у філармонію (приміщення Національної філармонії, Володимирський узвіз, 2. - Авт.).

Спав десь 1,5-2 години. Прокинувся біля 6 години ранку. Я помолився, і зразу в нас піднялася тривога, всі вибігли на вулицю, там зчинилась ме­тушня. Я вже тоді бачив, що справа йде до великої напруги. Різні молоді хлопці почали керувати, я на них трохи нагрюкав...

Потім дозволи­ли зайти до примі­щення, щоб забрати речі, десь 60-70 чо­ловік зайшло. "Беркут" з підвалу пустив паралітичний газ. У хлопців почалася блювота, вони падали, руки й ноги крутило їм, страшні речі відбувалися. Не знаю, яким чином, але я не відчув того їдкого запаху.

Вже тоді, як вийшли на вулицю, я запалив стрітенську свічку, взяв вервицю в руки. До мене підходили хлопці: що будемо робити? В мене там-то бізнес, в мене сім'я... Я кажу їм: "На все Божа воля".

Я вийшов на барикаду біля філармонії, тримав у руках свічку і молився на вервиці. Буквально за 30 метрів у стелі сидів снайпер. Одні хлопці мене при­кривали щитами, інші кричали, щоб ступився звідти. Я їм сказав, що маю захист - вервицю та свічку.

Потихеньку почали підкидати шини біля згорілого автобуса, робити прохід. Біля мене було двоє хлопців. Я молився, вони прикривалися фанерними щитами. Біля нас одночасно (!) зірвалося три гранати (світло-шумові. - Авт.). Хлопців підкинуло десь на двометрову висоту. І жоден з них не був поранений, і жодного не оглушило.

Це було просто чудо! Десь за хвилину вони прийшли до тями, і я підняв вгору свічку і вервицю і крикнув їм: "З нами Бог, хлопці! Вперед!"

Ми добігли до стели, а в цей момент снайпера, який сидів у "Бліндажі" (паб-ресторан "BlindAge", вул. Мала Житомирська, 15-б. - Авт.), підпалили. Снайпер втік. Тому нам вдалося перебігти.

Тоді весь Майдан ринув: одні побігли на Грушевського, інші метушилися, ми побігли на Інститутську. Коли ми дійшли до моста, вже поча­лася стрілянина. На моїх очах між мостом і годинником мертво впало чотири людини. Я спу­стився трохи нижче Інститут­ською, не піднімався догори. Певно, Господь Бог так керував.

Я видерся по схилу наверх. Молоді хлопці прикривали мене дерев'яними щитами, фанерами, бляхами. Інші - ховалися. Я сказав їм: "Хлопці, я маю свій захист".

Я піднявся догори біля Жовтневого. Неустанно молився "Помилуй мя, Боже", "Под Твою милость", "Вірую". І чим більше молився, тим більше стихали постріли.

Хлопці почали відступати. Зчинилася паніка: з готелю "Україна" стріляли, з Кабміну стріляли, з Національного Банку стріляли, з даху Жовтневого стріляли, з того синього урядового будинку також стріляли.

Чомусь не відчував страху. Тоді перейшов з іншого боку Жовтневого. Постійно закликав: "Хлопці, вперед!" В нас просто не було іншого виходу.

Побачив, як підходить все більше молодих хлопців, вони тепер були готові на все. То, певно, Гос­подня сила була. Вони почали носити поранених. Недалеко від мене біля Жовтневого лежало чотири трупи, а поранених я просто не рахував. Там текла кров, як річка. А погода тоді була суха. Такий широкий потічок крові, по асфальту, по бруківці...

До мене підійшов римо-католицький священик з Вінниці, я йому коротко все це розповів. Кажу: "Яка ж то сила!", дружині по телефону трохи переповідав ті події.

На сходах біля Жовтневого лежав закривавле­ний протигаз. Той священик мене питає: "Що то є?" Я кажу йому, що це рештки тіла, треба щось робити, похоронити якось. В тому протигазі були куски шкіри з волоссям, мозок. Недалеко лежав гумовий чобіт з кров'ю. Ми все це зібрали. Я викопав яму за хрестом жертвам репресій, і ми по-християнськи поховали рештки того тіла. Я запитав священика, чи він по смерті дав розрішення. Бо ж душа ще тепла. Священик сказав, що розрішення дав.

Отаких історій, випадків, чуд Божого Провидіння було дуже багато.

Також неприємно вразило, коли після тої бійні привезли Тимошенко на Майдан і вона сказала: "Я - ваш гарант!" Ну, її ніхто гарантом не ставив. Але ще більше вразило коли Луценко дякував усім - від священиків, активістів до найменшого, хто був причетний до тих подій. А я стояв збоку і плакав: Богові подякувати забули! А Його треба було згадати найперше!

-Ви після цього ще їздили на Майдан?

- Після того я не Майдані не був, але хочу поїхати, повезти дітей, показати, що, де, як.

- Чому важливо розповідати дітям про всі ці події, приводити, показувати?

- Це дуже треба, бо то є історія нашої держави. Я вдома казав: "Не можу тут сидіти. Щоб потім моїм дітям, онукам тицяли пальцем, що от твій тато, дідусь сидів вдома, коли на Майдані вирішувалася доля твоєї держави"?

- На Вашу думку, чому Бог допустив це все?

- Два дні після тої бойні зібралося нас десь чоловік з десять з різних куточків України. Ми сто­яли на тому місці, де ско­сило перших чотирьох хлопців, і аналізували: чому так сталося? Я сказав: "Не знаю, чи будете зі мною згідні, я нікому своєї думки не нав'язую, але послухайте. За 23 роки незалежності - 42 мільйони абортів. Офіційно. А скільки їх реально було? Це знищена ще одна Україна. Напевне, Бог поклав на нас місію, щоб наші люди своєю кров'ю змили ті гріхи. Ісус Своєю кров'ю змив наші гріхи, і ми мусили своєю". Знаєте, майже всі як один погодилися з тим. Бог то милувати не буде.

-Попри всі події, на Сході України і в Криму досі багато проросійськи налаштованих гро­мадян. Як Ви вважаєте, що зможе стабілізувати ситуацію в нашому краї?

- На мою думку, те, що вже сталося, стабілізує ситуацію в країні. Бо коли йшли бої на Майдані - вони (люди східних районів та кримчани. - Авт.) того не відчували. Але зараз це дійшло до них. Прикро. Проте розум доходить вже після того, коли спіткає недоля. Бог керує. І Він покерує найкраще.

Оті всі сепаратисти - то ж злодюги і бандити. Ми говоримо так багато про боротьбу з корупцією. Певно, Бог так допускає, щоб просто їх винищити. Я особисто іншого способу викорінити те зло просто не бачу.

Треба дуже багато молитися. Особливо за душі тих, що загинули, і через їхню жертву просити ласки для нашої країни.

Розмовляла Анастасія Шибіко,

студентка І курсу факультету журналістики

ЛНУ ім. Івана Франка