Процес включення лефевристів у структури Католицької Церкви набирає обертів

Процес включення «Священичого братства св. Пія X» в структури Католицької Церкви успішно прогресує: Папа Франциск пропонує йому статус персональної прелатури – на кшталт тої, яку вже має, наприклад, рух «Opus Dei». Про це в інтерв’ю німецькому тижневику «Die Zeit» розповів відповідальний за діалог Ватикану з лефевристами секретар комісії «Ecclesia Dei» архиєпископ Гвідо Поцца. 64-річний ієрарх пояснив, що повна інтеграція «Братства» буде можлива навіть без попереднього прийняття ним усіх положень вчення, що міститься в низці документів II Ватиканського Собору, як, наприклад, в Декларації про ставлення Церкви до нехристиянських релігій «Nostra Aetate», Декреті про екуменізм «Unitatis redintegratio», Декларації про релігійну свободу «Dignitatis Humanae» і деяких інших текстах, присвячених діалогу християнства з сучасним світом. Йдеться про твердження, щодо яких лефевристами висловлюються сумніви в їх оротодоксальності.

Архиєпископ Поцца зазначив, що Собор не був істиною в останній інстанції, а черговою ланкою повноти католицької традиції і безперервного наставництва Священного Учительства Церкви. Тому не всі соборові тексти мають віронавчальний характер, а, отже, не всі положення, які містяться в них, є обов’язковими для прийняття їх в добрій вірі.

Обов’язковими для прийняття є артикули Символу віри, вчення про Таїнства і визнання примату Папи. Якщо ж говорити про вчення II Ватиканського Собору, то, за словами архиєпископа Поцца, деякі його положення є обов’язковими, як, наприклад, тайна єпископської хіротонії як повноти священства, догма про примат Папи, догма про учительську владу собору єпископів з Папою на чолі. Саме ці положення лягли в основу доктринальної декларації, яка була запропонована для підписання «Братству Пія X». Архиєпископ нагадав, що це – ніщо інше, як умови повної єдності з Католицькою Церквою для кожного віруючого католика.

Секретар Папської комісії «Ecclesia Dei» розраховує, що надалі діалог з «Братством» зосередиться на обговоренні соборових документів під кутом зору безперервної і нерозривної традиції Церкви. У зв’язку з цим він наголосив, що церковну традицію не можна розглядати як щось мертве, але, в той же час, і як щось таке, що може бути безболісно адаптоване до всіх аспектів сучасної культури.

«У нинішній непростий час загального замішання і дезорієнтації завданням всіх, хто прагне залишитися вірним вченню Церкви, є поглиблення християнської віри і місії. Я сподіваюся, що «Священиче братство св. Пія X», будучи повністю інтегрованим в церковні структури, зможе зробити свій внесок у виконання цієї апостольської місії і в утвердження католицької віри в нашому суспільстві та й в усьому світі», – заявив архиєпископ Гвідо Поцца.

Білоруська редакція Радіо Ватикану
Передрук: газета «Мета» №125/7 –