Марійський прапор у наших серцях

Саме так: під найчистішим прапором Матері Божої Непорочної Діви Марії проминув для вірних Святої Унійної Традиції УГКЦ цей 100-літній ювілейний рік Її об’явлень у Фатімі. Протягом року на сторінках нашого часопису ми розповідали читачам про історію цих об’явлень, висвітлювали різні події та урочистості, пов’язані з відзначенням цієї величної дати в історії Католицької Церкви, а особливо в наших традиційних спільнотах. Сьогодні хочемо підсумувати ту спільну радість, що виливалася в щирих молитвах, адораціях, піснях і пожертвах.

Справедливо буде сказати, що до цього ювілею деякі наші вірні готувалися протягом усього свого життя, а особливо ревно в останні дев’ять років. Саме останні дев’ять років тривала дев’ятниця до Матері Божої Фатімської – Цариці Святої Вервиці. Щороку кожного 13-го числа від травня до жовтня вона розпочиналася пішою прощею до с. Рокитного на Яворівщині, де міститься Духовний центр Святої Унійної Традиції УГКЦ «Українська Фатіма». Там після Святої Божественної Літургії під проводом священиків Братства Святого Священномученика Йосафата відбувалися молебні, посвяти та інші набоженства до Матері Божої Фатімської. Цього заключного ювілейного року відбулися певні зміни в розпорядку Богослужінь, які додали навантаження й були насичені високим молитовним духом.

З цією метою у травні СБССЙ видало своєрідний молитовний путівник для вірних душ – «Набоженство до Матері Божої Фатімської», де вміщені тексти дев’ятниці, вервиць, найголовніші молитви, нові пісні на прославу Пречистої Діви Марії. Генеральний настоятель СБССЙ о. Василь Ковпак і всі священики Братства при кожній нагоді невтомно й повсюдно закликали людей до неустанної молитви на Св. Вервиці в найбільш актуальних наміреннях як своїх особистих, так і загальних (ці останні були надруковані в нашому журналі і в газеті «ГКТ»). Кількість відмовлених вервиць кожен мав зазначити в розданих бланках, які буде надіслано до Риму як свідчення нашої любові до Пречистої Діви Марії та вірності Святій Католицькій Церкві. Відтак кожного місяця від травня до жовтня у ніч з 12 на 13 число в Рокитному відбувалися численні зібрання вірних: Хресні дороги в лісі при свічках, Служби Божі та адорації перед фігурою Матері Божої Фатімської при виставлених Найсвятіших Тайнах. Протягом року по всіх традиційних парафіях Галичини, а також на Сході України в Донецькій та Харківській областях відбувалися дев’ятниці з перенесенням фігури Матері Божої Фатімської та благословенням вірних. Повсюдно головним їхнім елементом були реколекції священиків СБССЙ на тему Фатімських об’явлень, заклики до обов’язку постійної молитви на Св. Вервиці та необхідності почитання Непорочного Серця Марії. Без сумніву, все це принесло великі духовні плоди.

Але найяскравіші події в житті Св. Унійної Традиції УГКЦ, пов’язані зі святкуванням 100-літнього ювілею об’явлень Матері Божої у Фатімі, відбулися в середині жовтня. Цілодобові адорації в ніч з 12 на 13 число в Рокитному та в ніч з 13 на 14 число у храмі Свв. Верховних Апп. Петра й Павла на Рясному-1, урочисті процесії з фігурою Матері Божої Фатімської та живою вервицею з троянд, яку несли діти, збирали тисячі вірних. 13 жовтня Мати Божа процесійно завітала до багатьох установ, шкільних, дошкільних та медичних закладів, що розташовані в мікрорайоні. Священики СБССЙ відчитували Акт посвяти Непорочному Серцю Матері Божої і просили в Неї благословення для наших родин, для нашого війська, Церкви й народу.

14 жовтня з нагоди закінчення ювілейного року Фатімських об’явлень у церкві Свв. Верховних Апп. Петра й Павла була відправлена урочиста відпустова Свята Літургія. А потім на церковному подвір’ї священики Братства Святого Священномученика Йосафата урочисто освятили прекрасну п’ятиметрову фігуру Матері Божої Фатімської, яка 16 жовтня була встановлена на найвищому шпилі храму (автори проекту – наш парафіянин Павло Бондар та скульптор Василь Здреник). Цей рукотворний витвір сакрального мистецтва справді вражає: Мати Божа з любов’ю, тривогою і співчуттям дивиться з висоти на своїх дітей. Її права рука простягає нам вервицю, як ключ до спасіння, а лівою рукою Вона вказує на Небо – тільки там правда, щастя і воля!

У суботу, 14 жовтня, група вірних Св. Унійної Традиції УГКЦ у кількості 80 осіб під проводом Генерального настоятеля Священичого Братства Святого Священномученика Йосафата о. Василя Ковпака та о. Степана Рожака вирушила у двотижневу прощу найбільшими святими місцями Східної і Західної Європи. Найдальший і найголовніший пункт цієї прощі – португальська Фатіма. Вони поїхали з наміром уклонитися Цариці Святої Вервиці і Цариці Миру, щоб сказати Їй: «Дякуємо Тобі, Мамо, за Твої ласки, за віру, любов і надію! Хай величають Тебе небо і земля, і весь людський рід до кінця віків! Аве Марія!»

Любов ГОРБЕНКО,

парафіянка храму Свв. Верховних

Апп. Петра й Павла, (м. Львів, Рясне-1)