Утверди нас, Маріє, й веди! Ієрейські свячення у СБССЙ

Ієрейські свячення у Священичому Братстві Святого Священномученика Йосафата

У Світлий тиждень і під час посвячення великодніх страв вірні  вятої Унійної Традиції УГКЦ по всіх парафіях отримали чудові образки-буклетикиз зображенням покровителя священиків – святого Йоана Марії Віаннея. Цей святий – сама доброта і великий трудівник у Винограднику Христовому – постійно закликав: «Молімося багато за священиків!» Неустанно нагадує своїм вірним щодня молитися за святість священиків, за священичі й монаші покликання в нашому українському народі та в усьому світі в Католицькій Церкві і наш духовний наставник – Генеральний настоятель Священичого Братства Святого Священномученика Йосафата о. Василь Ковпак. У цьому буклетику надруковані молитва св. Терези від Дитятка-Ісуса за священиків і вервиця за місіонерів. І хоч вірні наших традиційних парафій невтомно моляться: «Боже, дай нам священиків! Боже, дай нам багато священиків! Боже, дай нам багато святих священиків!», на цей раз вони зрозуміли, що наближається якась особлива подія в житті Св. Традиції. Тож посили свою молитовну ревність і жертовність...

Наближався квітучий травень – улюблений місяць величної народної прослави Пречистої Діви Марії в маївках, піснях і молитвах. 30 квітня в Традиційній Духовній Семінарії Непорочного Серця Матері Божої Фатімської, яка потопала у весняних квітах, відбулися піддияконські свячення двох питомців – Богдана ВИТРИКУША та Юрія ВОВКА. Відбулися вони пізно ввечері і дуже скромно (у присутності кількох священиків СБССЙ, семінаристів та близької родини), бо Владика Вернар Феллє, Генеральний настоятель Священичого Братства Святого Пія Х, мусив того дня подолати важку і довгу дорогу до Львова, вистояти й вичекати в черзі на польсько-українському кордоні і т. д.

Основні й багатолюдні урочистості відбулися зранку наступного дня (1 травня, перша неділя місяця) у храмі Свв. Верховних Апп. Петра й Павла (м. Львів, Рясне-1). На них були присутні всі священики СБССЙ, семінаристи, традиційні сестри-монахині ЧСВВ, церковні братства, а також вірні майже всіх традиційних парафій УГКЦ. Владика Феллє найперше уділив дияконські свячення Богданові ВИТРИКУШУ та Юрієві ВОВКУ, а після того рукоположив у чин священика отця-диякона Миколая БІЛОУСА.

З завмиранням серця переживали цю надзвичайну подію наші вірні, все більше проникаючись великою довірою і любов’ю до Господа Бога та Його Пречистої Матері, до Святої Католицької Церкви. Відтак під проводом Владики розпочалася Свята Літургія в римо-католицькому обряді. Йому співлужив нововисвячений священик СБССЙ о. Миколай Білоус. І хоч Служба Божа відправлялася латинською мовою, це зовсім не завадило вірним розгледіти, зрозуміти й належно оцінити її красу і велич. Вони ще довго ділилися потім своїми враженнями і переживаннями: глибока наука Владики про священство в прекрасному перекладі на українську о. Райво з Латвії, сама постава Єпископа, його облачення, кожен його рух, поклін і жест, і вимова свідчили про найвищу святість цього духовного дійства, корені якого беруть початок із сивої давнини, із самого Серця Христового… Та ось отець Миколай, а з ним і вся церква відмовляє перед Господнім престолом «Символ віри» церковно-слов’янською мовою. А невдовзі – «Отче наш», після чого вірні клякають до Святого Причастія. Радіє серце і душа. Всі моляться і жертвують його в наміренні Господнього благословення і опіки для нововисвяченого священика і дияконів, за священичі й монаші покликання.

Завершується Богослужіння натхненним співом Молебню на честь Пречистої Діви Марії (адже перший день маївок!). «О Маріє, Мати Божа, молися за нами!» – лунає раз у раз попід самі небеса.

А після всього – велелюдна процесія з Найсвятішими Тайнами. Її очолює Владика Феллє, який несе монстранцію під балдахіном. Вітер повіває фанами, вірні й священики безперервно співають і моляться. На благословення всі замовкають, клякають і єднаються серцем з Євхаристійним Ісусом, шепочучи: «Євхаристійне Серце Ісуса, помилуй нас!»

Та візит Владики до Львова на цьому не завершися: увечері, близько 20:30 (і де тільки бралися в нього сили!) він забажав відвідати традиційну парафію Вознесіння Господнього у Янові, виголосив там незрівнянну науку про Матір Божу і Її безмірні ласки, очолив процесію з Найсвятішими Тайнами і поблагословив вірних. А ранком наступного дня вирушив в аеропорт…

Приміційна Служба Божа нововисвяченого о. Миколая Білоуса, СБССЙ відбулася 6 травня на парафії Свв. Верховних Апп. Петра й Павла. Біля престолу співслужили нововисвячені отці-диякони Богдан Витрикуш і Юрій Вовк. Прекрасний спів хору під орудою пана-реґента Богдана Білика і парафіяльний духовний оркестр під керівництвом дириґента Дмитра Балушка піднесли це свято до високої одухотвореності, підкресливши його значимість. На урочистість численно прибули вірні з найвіддаленіших сіл і містечок. Це була неймовірно зворушлива, пам’ятна і певною мірою знаменна подія. Особливо всі відчули це тоді, коли о. Миколая вітали по Інтернету його земляки з рідних країв – вірні Святої Унійної Традиції з села Запаро-Мар’ївка на Донеччині, що на кордоні з Харківщиною. Раділо синє-синє небо над нами (Свята Літургія відбувалася в церковному саду), опускаючи мереживо своїх ніжних сніжно-білих хмарин на плечі фігури Матері Божої Фатімської і на бані нашого храму. Раділо небо, мовби обнімаючи нас, а ми всі від зворушення не могли стримати сліз…

Любов ГОРБЕНКО,
парафіянка храму Свв. Верховних
Апп. Петра й Павла
(м. Львів, Рясне-1)