Як можна себе так не любити, щоб Божий образ у собі спотворити

  Рядки цiєї статті адресуються нашим шановним жiнкам та дiвчатам, особливо тим, якi вважають себе християнами. Жодним чином не маю намiру когось образити (можливо, вас особисто це не стосується, але реальнiсть насправдi кричуща).

   Стоячи на зупинцi, мiй погляд зупинився на мусульманцi-мамi з донькою рокiв 14–15. Вони обидвi переходили дорогу i дуже вирiзнялися серед інших людей. Обидвi були одягненi у вiльних довгих сукнях, рукави довгi, до зап’ястя, голови покритi – видно лише обличчя. Надворi +27° спеки, але вони не бунтуються, що їм горячо чи незручне це вбрання. Вони для зручностi не одягли шорти й не оголили своє тiло (бо це приватна власнiсть кожної людини, яку не виставляється напоказ). Менi стало соромно. Адже вони мовчки навчають нас, як має виглядати мама-християнка! Бо жiнка має символiзувати материнство, жiночнiсть, нiжнiсть… До кого тоді говорить Господь: «Нехай чоловiк не одягається в жiноче, а жiнка в чоловiчий одяг, огидне це перед Богом» (Втор. 22, 5)?

   Господь Бог сотворив людину досконалою душею i тiлом, на свій образ i подобу. На жаль, людина спотворила як свою душу, так i тiло. Через множество гріхів людство змiнило порядок видимого свiту: землетруси, торнадо, смерчi, повенi, змiна клiмату, затемнення сонця... Спостерiгаємо, що нинi природа виробляє: вона любовi i милосердiя не має. І виною, причиною тому – не глобальне потеплiння, а наші холоднi, нерозкаянi сумлiння.

   Усе це не просто так вiдбувається, i на це є причини, з яких людина виправдовується i перефарбовує факти, як їй до вподоби. Поки людство присипляють телесерiалами, диявол швидкими темпами працює через своїх слуг, розповсюджуючи порнографiю, еротику, розлучення, агресiю, ненависть, евтаназiю, аборти, смартфони, айфони, без яких людина нинi як без рук. Вiд одної думки про те, в якому страшному багнi грiхiв ми живемо, мороз іде по шкірі. Але ми яко християни чомусь не реагуємо на це, щоби якось усе виправити, й не беремо до рук такої потужної зброї, як свята вервиця, адже вона потребує лише часу, який диявол у нас краде з нашої власної волi. Диявол надзвичайно зруйнував людину брудом, нечистотою, непристойною модою i щораз бiльше спотворює її зовнiшнiй вигляд, уподiбнюючи до себе. Найбiльше вiн зруйнував i зiпсував жiнку, оголивши її грiшне тiло. Боляче спостерiгати, як сьогоднi виглядають жiнки. Складається таке враження, що вони впали в дитинство, наслiдуючи моду своїх дітей – подерті джинси, шорти, лосiни, брiджi, капрi i без вагань вдягнулися б у дитячi повзунки, якби була така мода. Смiшно до слiз вiд старших пань, у яких шорти, штани, лосiни, брiджi, капрi трiщать по швах – спереду звисає, ззаду випирає, по боках вилазить, але вони «в трендi», ще й мають виправдання: «бо так зручно». Незважаючи на свій вiк, фiгуру, на те, що вона жiнка, мама, християнка… І який приклад бачить у цьому всьому молодше поколiння? Почiпляли пiрсiнги, куди тiльки голка пролазить, у вухах тунелi поробили, а тiло настiльки «прикрасили» наколками, що втрачаєш дар мови.

   А що залишилося з подоби i образу Божого? Людина напрочуд забула, що вона є творiння совершенного Бога-Творця, Творця всього видимого i невидимого. Забула про те, що немiчна людина неспроможна змiнити, переробити, досконалого Бога краще, а особливо те, чого вона не сотворила. Фактом залишається, на жаль, і те, що бiльшість жінок є християнами лише по недiлях та святах. Як почувається сумлiння жiнки з сигаретою в зубах, з матюками на устах?

  Не секрет, що в жiнок, якi носять чоловiче вбрання, виробляється чоловiчий характер, навики, поведiнка. Чому не чуємо Матiнки Божої, яка у Фатiмi застерiгала: «Прийде поклонiння модi, що дуже ображатиме Бога»?

  Пригадалося, як на першому з’iздi Апостольства Молитви в Жовквi, як тільки наша Церква вийшла з підпілля, отець Петро-Павло Бальцар, ЧСВВ мав науки для дiвчат i жінок на тему, якою має бути їхня постава на Службi Божiй. Він наголошував: «Завжди маємо пам’ятати, до Кого йдемо i перед Ким стоїмо. Храм Господнiй – це не свiтська установа. Жiнки мають стояти по лiвiй сторонi, а отже, наслiдувати чесноти Матiнки Божої i рiвнятися на Неї. Шлюбна жiнка повинна мати покриту голову, а дiвчина – волосся заплетене або заколене, але не розпущене, бо волосся призводить чоловiчу стать до сексуальностi. Сукня має бути вiльна, нижче колiн, рукави довгi. Коли на Службi Божiй присутня особа, непристойно одягнена, вона дає згiршення iншим, якi не можуть зосередитися на Св. Лiтургii, бо грiшать... I тодi жодна особа, яка бере участь у Службi Божiй, не отримує ласк, бо у храмi присутній гріх». А Святе Євангеліє каже: «Горе свiтовi вiд спокус, але горе такiй людинi, через яку спокуси приходять» (Мт. 18, 6).

Ольга ПОПОВИЧ,

ревнителька Апостольства Молитви

при храмі Свв. Верховних Апп. Петра й Павла

(м. Львів, Рясне-1)