Пояснення Святої Літургії. Єктенія оглашенних

Продовжуємо розглядати глибинні духовні елементи Єктенії оглашенних.

   Священик:

   Помолітеся, оглашеннії, Господеві.

   Вірні: Господи, помилуй.

   Вірнії, о оглашенних помолімся, да Господь помилуєт їх.

   Огласит їх словом істини.

   Откриєт їм Євангеліє правди.

   Соєдинит їх святій своєй, соборній і апостольстій Церкві.

   Спаси, помилуй, заступи і сохрани їх, Боже, Твоєю благодатію.

   Оглашенії, глави ваша Господеві приклоніте.

   Вірні: Тебі, Господи.

  Господи Боже наш, іже на високих живий і на смирення призираяй. Іже спасеніє роду человіческому низпославий, єдинородного Сина Твоєго і Бога, Господа нашего Ісуса Христа, призри на раби Твоя оглашенния, подклоньшия Тебі своя вия, і сподоби я во время благополучноє бані пакибитія, оставленія гріхов і одежди нетлінія; соєдини їх святій Твоєї соборній і апостольстій Церкві і сопричти їх ізбранному Твоєму стаду.

  Да і тії с нами славят пречестноє і великоліпоє імя Твоє, Отца, і Сина, і Святаго Духа, нині і присно, і во віки віков.

   Вірні: Амінь.

  Єлици оглашеннії, ізидіте; оглашеннії, ізидіте; єлици оглашеннії, ізидіте; да нікто от оглашенних, єлици вірнії, паки і паки миром Господу помолімося.

   Вірні: Господи, помилуй.

   В Єктенії за оглашенних священик звертається до них:

   Помолітеся, оглашеннії, Господеві!

  Священик звертається , заохочує оглашенних до молитви за себе самих, бо, як навчає святий Августин, Бог сотворив людину без її згоди, але спасти людину без її згоди не може. Тому оглашенні не механічно мають прийняти таїнство хрещення, щоб стати членами Церкви Христової, а вони мають усвідомити ту велику ласку Божу – Таїнство Святого Хрещення.

   Опісля священик взиває до вірних , щоб вони помолилися за оглашенних, щоб Господь Бог виявив до них велике милосердя і помилував їх.

   Святий Йоан Золотоустий навчає, що в цей час «весь собор вірних заносить свою молитву за оглашенних», тому що молитва вірних, які беруть участь у Святій Літургії і причащаються Святих Христових Таїнств, є більш гаряча, досконала і мила Богові. Церква разом з вірними та оглашенними молиться, щоб Господь Бог просвітив їх словом своєї істини і відкрив їм Євангеліє правди. Слово Боже, що міститься в Святому Євангелії, робить людей правдивими християнами і здатними оправдатися на суді Божому .

  Євангельська наука провадить людину (оглашенного) до того, щоб він приєднався до Святої Соборної і Апостольської Церкви. Вони зараз іще чужі для дому Божого, бо ще не належать до спільноти вибраних Божих дітей. Свята Церква ще не прийняла їх, як своїх дітей, у свої материнські обійми.

  Подальші благання: «Спаси, помилуй, заступи і збережи їх, Боже, Твоєю благодаттю» свідчать про те, що ми просимо Господа Бога, щоб ласка Божа охороняла їх перед всякими небезпеками. Священик взиває до оглашенних, щоб вони схилили свої голови перед Господом і в такий спосіб виявили свою покору, смиренність і готовність прийняти Боже благословення. Коли оглашенні схилили свої голови перед Господом, священик відчитує тиху молитву, в якій просить Отця Небесного, який живе на небі і для спасіння людського роду послав на землю свого Єдинородного Сина, щоб він споглянув на рабів своїх оглашенних, які в тій хвилі смиренно стоять перед ним, щоб вони в свій час відродилися у купелі хрещення і стали членами святої Матері-Церкви, щоб вони разом з вірними «славили пречестноє і веліколіпоє імя Твоє, Отца, і Сина, і Святаго Духа, нині і присно, і во віки віков. Амінь».

 Єктенія оглашенних завершується такими словами: «Усі оглашенні, вийдіть. Оглашенні, вийдіть. Усі оглашенні, вийдіть. Щоб ніхто з оглашенних не залишився…» Тричі священик усильно просить оглашенних вийти з храму Божого, щоб ніхто з них не залишився. Цей момент надзвичайно важливий. Бачимо, як на початках Церква Христова ставилася до Святої Божественної Літургії. Тільки вірні, тобто люди охрещені, члени Церкви Христової, могли брати участь у Найсвятішій Євхаристійній жертві. Порівняно з нинішніми часами тут немає жодного порівняння. Сьогодні священик може відправляти Святу Літургію в храмі, де водночас можуть провадити екскурсію, користуватися мобільними телефонами і т. д. Постійний рух у храмі навіть під час Євхаристійного канону не дає можливості вірним зосередитися на найважливіший частині Служби Божої.

(Далі буде)

о. Василь КОВПАК, СБССЙ