Боже Провидіння

Розповіді наших військових про війну на Сході України

 

НаволюБожуздаймося у всім 
І не лякаймось труднощів й терпіння, 
Бо певності нема у світі цім, 
Тож все віддаймо в руки Провидіння.

 

Провидінням Божим ми назива­ємо утримання світу і керівництво ним. Про жодну правду Св. Письмо не говорить так часто, як про Боже Провидіння.

Господь Бог утримує світ, тобто забезпечує існування всього живо­го. Усі сотворені речі перестали б існувати, якщо би Бог не опікувався ними. Весь світ зник би, якщо б Во­лодар Всесвіту не підтримував його існування своєю всемогутністю. Бо як би могло щось тривати без Божої волі? Бог дає все, що потрібно жи­вим сотворінням для життя. Щороку у природі повторюється чудо помно­ження хліба на наших нивах. Та хіба ж тільки хліба? І овочів, і фруктів ...

"Щодня діються чудеса в приро­ді, але на нас вони не справляють враження, бо ми до них звикли" (св. Августин).

Є й інші чудеса Божого Провидін­ня, про які ми навіть не здогадує­мося. Господь не тільки піклується природою, але й не забуває про сво­їх дітей.

Особливо яскраво проявляєть­ся Боже Провидіння в години болю, терпінь, страждань, невизначенос­ті.

Саме такі часи настали для Укра­їни. Здається, все втрачено, безна­дійна ситуація, нерівні сили на вій­ні. Ворог підступний, брехливий і надзвичайно агресивний. Звичайно, розпач, зневіра могли б узяти гору в людських серцях, якби не віра в Боже Провидіння і його яскраві про­яви. Саме незбагненна Божа опіка охороняє душі й тіла наших бійців від тих, котрі намагаються відібрати найдорожче - матір-Батьківщину.

Розпочався обстріл. Повз по­зиції наших бійців пролітають вог­няні ракети. Світло від них зловісне: прошиваючи темряву, яка є спасін­ням для захисників, воно видає їхнє місцерозташування. Наші хлопці в окопах. Проти "градів" у них немає зброї. Вони можуть лише спостері­гати за напрямком руху ракет і про­сити Бога, щоб вони не потрапили в окопи. Час обстрілу - найстрашні­ший. Проти нього ти безсилий. Саме тоді розумієш слова ап. Павла: "У слабкості наша сила". Отоді й кли­чеш на поміч Того, який сильніший за всі ракети світу, Провидіння якого може закрити не тільки "пащу леву" (Господь Бог у своєму Провидінні захоронив Даниїла від страшної пащі лева), але й скерувати зброю від того місця, де сидиш ти, очікуючи смерті. Думки обриваються. ракета влучає прямісінько в окоп. Здається, час зупинився. Мертва тиша, в якій не чути вибухів і "градів". Хлопці очікують найстрашнішого: за зако­нами фізики вона має розірватися. Скільки часу минуло - не знають. Він видався цілою вічністю. Хтось шептав молитву "Да будет Воля Твоя." У когось блискавично перед очима промайнуло все життя. Ро­зірвані думки, мрії, молитви. Боже Провидіння в дії - ракета залиша­ється в землі, не розірвавшись.

І знову черговий шанс на жит­тя. Щиросердні, інколи без слів мо­литви подяки і прослава Бога. Стан їхніх душ неможливо описати. Вели­ка радість переповнює серця наших воїнів.

Десь далеко у рідній домівці мама, дружина чи сестра просять за­хисту у Божого Провидіння для всьо­го батальйону. І воно діє.

Таких прикладів надзвичайної і незрозумілої для кожного з нас опіки Божої є дуже багато.

Колона військової техніки ви­рушає в одне з міст, де точиться війна. Завдання бійців - зачисти­ти територію. Шлях пролягає через міст. Здається, нічого не віщує не­безпеки: щебечуть пташки, пере­ливається всіма барвами річка і, як і вдома, весело похлюпує. Попереду колони - залізний велетень-танк. У якусь мить перед самісіньким мостом він раптово зупиняється. Добре зла­годжений, приведений до готовності хорошими фахівцями, він не може підвести. За ним зупиняється і ко­лона, адже вона не може рухатися. Часу мало. Відбувається скупчен­ня техніки. Це небезпечно. Водій-механік повторно оглядає бойову машину, пробує завести її різними способами. Все марно. Хлопці вирі­шують перечекати ремонт танка на другому березі річки. Йдучи через міст, помічають оголену вітром міну. Уявили собі наслідки переправи. А далі - черга діяти саперам. Після знешкодження міни танк, ніби нічого не трапилось, легко завівся і рушив на переправу. В цей момент нам хо­тілося цілувати й обіймати його, як найбільшого приятеля. Проте ми до­бре розуміли, що Бог керує і техні­кою. І тільки зараз починаємо усві­домлювати, що колону вів не танк, а Всевишній.

Вечоріє. Втомлені денною спе­кою бійці радіють наближенню ве­чора, очікуваної прохолоди. Проте ніч із прохолодою несе і небезпеку. Наші позиції обстрілюють посеред ночі. У поглядах запитання: якою буде ця ніч? Чи зустрінемо світанок? Запитань безліч, але відповідь відо­ма лише Богові. Ніч. Здалеку чути постріли. Звук залпового вогню на­ближається. Та наші сміливці готові захищати свої позиції, своїх побра­тимів, свою землю.

Ну, все. Здається, що ще одна страшна ніч віддає свою темінь сві­танку. Буде невеличкий відпочинок. Та стається не так, як вони собі ду­мають. Можливо, це найстрашніше, що могло трапитись. У них цілять з установки "град". Ракета потрапляє у склад боєприпасів, які починають вибухати. Боже, що діється?! Земля здригається. Здається, що стогне і небо. Невже це кінець? З однієї сто­рони вистрілюють боєприпаси, а з іншої - "гради". Хлопці туляться до землі. Ховаються в ній. Сидять тихо. Готові до всього, що може статися цієї ночі. Ховаються у землі, неначе малі діти у маминих обіймах. Відчу­вають, як б'ється її серце, як втомле­но вона дихає, здригається від болю. Вони не розмовляють, не панікують, а тільки тихо моляться.

Горить земля, вогонь дуже бли­зько, а постріли чути ще гучніше. Молитви до Господа Бога та Його Матері возносяться на небеса. Які щирі та різні молитви одночасно ли­нуть з одного окопу! Хтось пригадав молитву, якої ще в дитинстві навчи­ла бабуся, інший вийняв вервицю, яку в дорогу дала мати. Тут навіть невіруючий стає християнином і пробує по-своєму нав'язати контакт із Тим, Якого не визнавав у мирно­му житті. Такі гарячі молитви ... Чи може Всевишній не звернути свого милосердного погляду до тих окопів, звідки зі сльозами і надією доносять­ся мольби Його дітей? Чи не Він обі­цяв: "Просіть - і дасться вам". Ворог радіє, та зарано. Стається справ­жнісіньке чудо: який дивний спо­сіб обирає Господь для порятунку. Близько п'ятдесяти метрів від позиції бійців змінюється напрям вітру. Во­гонь повертається в іншу сторону - а це означає черговий шанс на життя.

На устах триває молитва. Леге­нька посмішка. Очі починають напо­внюватися слізьми радості та вдяч­ності Господу Богові. Ми зустрічаємо цей довгоочікуваний світанок. Хоч без складу зброї, зате живі. Це було чудо, адже Бог велить і водам, і віт­рам, і вони послушні Його волі.

Літо. Ніч. Страшенна спека. На Сході вона особливо немилосердна. І жодної краплини води. Обстріли не вщухають. Здається, їм не буде кінця. У горлі пересохло. Спрага му­чить страшенно. Ковток холодної води - як найбільший скарб у такій ситуації. А перед очима - джерела рідної землі, у вухах - плюскіт озер і річок. Тобі б хоч малесенький ковто­чок, ну хоч би охолодити потріскані від жару вуста. Господи, такими пе­ресохлими устами я вже й молитися не можу. У горлі горить, пече не­милосердне полум'я вогню. Рука ін­стинктивно шукає чогось, щоб опер­тись. Що це під рукою!? Щось схоже на пляшку. Беру в руки і з надією погойдую. Господи, хоч би не по­рожня, хоч ковточок. І справді по­вна пляшка води! Боже, невже вона повна!? Слова подяки зринають з охолоджених уст.

Наші Герої продовжують рити та захищати цю дорогу для кожного з нас українську землю, яка для них є тимчасовим житлом, та під бла­китним небом саперними лопатками пишуть історію України завдяки Бо­жому Провидінню.

Підготувала Ірина Пінчук,
парафіянка храму Преп. Параскевії і Св. Муч. Назарія (смт. Шкло)