Марія – провідна зоря останніх часів

2017-й – рік Фатімської Бо­жої Матері. Минає 100 років з часу об’явлень Пречистої Діви Марії у португальській Фатімі. Актуальність Фатімських послань Матері Божої не змаліла, не затерлася, не пропала, а набуває в наші дні ще більшого зна­чення. Чому? Бо сказане Пречистою Дівою стосувалося прийдешнього, Вона пророкувала майбутні події, частина яких уже збулася, але най­важливіше чекає нас попереду. Та не тільки це повинно звернути наш погляд на Фатіму, а те, що саме хоті­ла Мати Божа сказати і який це має стосунок до мене, до наших родин, мого народу й цілого світу. Цариця неба не для того з’являлася у Фатімі, щоб усього лиш провістити майбутні події, а для того, щоб вказати людям на найважливішу річ, яка стосуєть­ся нашої душі – це її спасіння. Ма­рія вказує на страшну духовну війну злих духів, які прагнуть у ці часи знищити Церкву, знищити віру в людських серцях, палаючи несамо­витою ненавистю до кожної душі і з неймовірною злобою працюючи над погибеллю наших душ, щоб їх наві­ки запроторити в місце вічного про­кляття – пекло, яке саме Мати Божа показувала візіонерам. Пречиста Діва не просто хоче нас застерегти, але Вона дає нам відповідні надійні середники для перемоги над силами темряви, Вона заохочує нас до апос­толяту, щоб ми не були байдужими, а молилися за самих себе й за інших, які не розуміють цієї духовної ві­йни, котра, за словами с. Луції, буде остаточною.

Тому заохочуємо вірних Святої Традиції у 2017 році Божому особли­во дослухатися до заклику Матері Божої й щоденно молитися Вервицю, заохочуємо до відмовляння щоден­ної повної Вервиці з розважанням у наміренні тріумфу Непорочного Сер­ця Марії, а також у наміренні посвя­чення Росії Її Непорочному Серцю, за нашу Церкву і за народ, за ласку миру, за наші родини та інші намірення, подані на звороті газети.

Для кращого відновлення в на­шій пам’яті тих подій столітньої дав­нини ми плануємо друкувати в на­шому часописі історію Фатімських об’явлень: з чого вони починалися, як відбувалися, які наслідки давали, а для кращого розважання над ними постараємося робити деякі акценти, наголоси або рефлексії до цих подій. Щиро бажаємо, щоб не було в наших традиційних парафіях нікого байду­жого до того всього, що хотіло по­дати нам небо, сама Мати Божа, бо саме байдужість до прохання Пре­чистої сильно ранить Її Непорочне Серце. Хай кожен розважить ось над чим. Бог дав мені жити в цей час іс­торії людства, в час великої духовної битви, в цю соту річницю Фатімських об’явлень. Чим я можу віддячитися Матері Божій за всі Її благодаті й добродійства, чим можу допомогти Їй у справі спасіння людських душ? Чим можу потішити Її Непорочне Серце, отерноване вінком людської невдячності й зневаги, яке так силь­но мене любить і наді мною чуває вдень і вночі, хоч я цього, може, не зауважую? Що складу до Її стіп у цей Ювілейний Рік? Хай розпалиться в нашому серці ревність до відмовлян­ня Вервиці, до практикування винагороджуючих Св. Причасть у перші суботи місяця, хай у нашому серці запалає апостольський дух поши­рення Фатімського послання серед інших.

1915 рік Божий

Лютувала Перша світова ві­йна (1914–1918), пожинаючи свої страшні жертви, яких ще не було в усій історії Європи. Бог поспішає на поміч людству, бажаючи навчи­ти його, як воно має випрошувати для себе миру й спасіння. У ці часи Він вирішив послати до нього Свою Найсвятішу Матір, вибравши для цього малу країну на краєчку Євро­пи – Португалію, а в ній невеличке селище в єпархії Лейра – Фатіма, за 190 кілометрів на північ від Ліса­бона. А для цієї місії Бог вибрав не вчених осіб цього світу, а щоб всіх засоромити й дати приклад послуху Божому посланню через Свою Матір – трьох малих простих сільських ді­точок. Так Бог переважно й чинить: врозріз із думкою світу й освічених людей.

Історія Фатімських об’явлень має дуже цікавий початок ще в 1915 році. Про день свого першого Св. При­частя Луція (найстарша дитина- візіонерка) згадувала, як, вкляк­нувши перед фігурою Матері Божої Цариці Св. Вервиці в парафіяльній церкві, з усім запалом душі проси­ла Її «про збереження свого серця тільки для Господа Бога». «Коли я повторювала цю молитву, – пише Луція, – без перерви, неустанно вдивляючись у фігуру, мені здава­лося, що Вона усміхнулася мені й водночас з милосердним поглядом і милим жестом запевнила мене, що збереже моє серце тільки для Госпо­да Бога. Мене переповнила така ра­дість, що я ледве могла видобути з себе якесь слово». Після свого пер­шого Св. Причастя (мала тоді 8 літ) дівчинка перейняла опіку над родинним стадом овець. Одного дня разом з трьома іншими дівчатами вона пішла на навколишні луки пас­ти овець: «Близько полудня, з’ївши обід, я запросила моїх товаришок до молитви на вервиці, на що вони охоче погодилися. Ледве ми роз­почали молитву, як перед нашими очима побачили якусь постать, що підносилася в повітрі над деревами; вона виглядала, як сніг, майже про­зора серед сонячних променів. «Що це таке?» – запитали мої товаришки, дуже перелякані. – «Не знаю». Ми продовжували молитися, дивлячись на постать над нами, а коли закін­чили молитву, постать зникла». Це об’явлення відбулося двічі. Згодом Луція казала, що це об’явлення зро­било на неї особливе враження, яко­го вона не вміла пояснити: «Посту­пово це враження затерлося, і коли б не події, які настали потім, думаю, що я про них цілковито б забула». Так Бог своєю ласкою готував ди­тину до важливішого, що чекало її пізніше.

1916 рік Божий

Перша поява Ангела

Велика вистава Фатіми розпо­чинається у 1916 р. трьома появами ангела навесні, влітку і восени.

У 1916 р. батьки дозволили Францискові і Якинті разом з їхньою кузиною Луцією опікуватися вівцями, що належали до двох родин. Луція мала тоді 9, Франциско 8, а Якинта 6 літ.

Одного весняного дня троє дітей перебували в оливковому гаю по­близу родинного села Альжустрель, парафія Фатіми. Як звичайно, перед полуднем відмовили вервицю і про­довжили бавитися. Сталося все так, як описувала с. Луція: «Протягом якогось часу ми бавилися, і раптом налетів сильний вітер, загойдав віттям дерев і змусив нас піднести очі, щоб побачити, що діялося, бо день був спокійний. Тоді ми побачили над деревами, в напрямі до сходу, світ­ло, постать білішу від снігу. Якинта і Франциско не бачили її раніше, а я ніколи їм про неї не оповідала. Це була постать юнака, прозора, від якої випромінювало сяйво, ясніше від того дива, коли кристал виграє на сонці. Він наближався, і ми по­чали розрізняти риси обличчя: юнак 14–15 років надзвичайної краси. Ми були здивовані й мовби зачаровані. Не могли вимовити ані слова.

Підійшовши до нас, він сказав: «Не бійтеся. Я – Ангел Миру! Моліть­ся зі мною!»

Ставши на коліна, він нахилився так, що аж чолом доторкнувся землі. Натхнені надприродним імпульсом, ми зробили так само й повторювали слова, які він промовляв:

«О мій Боже! Вірю, надіюсь, люблю, поклоняюся Тобі! Бла­гаю прощення для тих, що не вірять, не надіються, не люблять і не поклоняються Тобі!»

Повторивши це тричі, він підняв­ся й сказав: «Моліться так. Серця Ісуса і Марії уважно слухають голос вашого благання». Потім Ангел зник».

Чи ми віримо в Ангелів?

Фатіма розпочинається з об’явлення Ангела. Тим самим Бог нага­дує нам про існування невидимого світу, світу чистих духів, які дані кожному з нас, щоб нам допомага­ти. Чи ми віримо в них? Але реально й дієво – так, щоб прибігати до них за поміччю щодня? В матеріально­му світі люди тепер вірять у те, що бачать тільки своїми тілесними очи­ма, а духовний світ… Якщо у щось ще там вірять, то для них це гар­ний переказ бабці чи гарна казка, чи звичай, і вони не прибігають, не прикликають на поміч своїх ангелів- хоронителів. Особливо в теперішні часи люди відчувають велике осла­блення й духовну неміч, бо порівня­но з минулими поколіннями бачимо, як занепали духовно.

Не забуваймо, що Бог послав ан­гелів для того, щоб вони нас охоро­няли, дбали про нас і були нашими опікунами. Зазвичай, ми легковажи­мо їхньою силою і прагненням нам допомагати і не звертаємося до них за поміччю на щодень. У Фатімі ан­гел вчить дітей молитися й молиться разом з ними. Якби ми були свідо­мі присутності ангелів під час нашої молитви, особливо під час Служби Божої, де вони присутні тисячами й адорують свого Бога з любові, то це б нас самих ставило в поставу пова­ги, занурювало в духовну атмосфе­ру зосередженості й адорації Бога.

Присутність Божа

Ось як Луція описує появу анге­ла: «Надприродна атмосфера, яка огортала нас, була такою сильною, що ми майже забули про своє жит­тя, впродовж довгого часу залиша­ючись у тій самій позі, повторюючи щоразу ту саму молитву. Присутність Бога була настільки відчутною, що навіть між собою ми не сміли гово­рити. У подальші дні наші душі були огорнуті тією атмосферою, яка зго­дом ще довго не зникала».

Присутність Божа є чимсь над­звичайним. Людина, пам’ятаючи про Божу всюдиприсутність, ніколи не згрішить. Її молитва буде става­ти все більше зосередженою. Дітей ця присутність Божа спонукала до уважної й покірної молитви. Ангел перед молитвою схиляє свою голову до землі, так само роблять і діти. За­питати – для чого? Щоб упокоритися перед Богом, згадати, хто такий Бог – найсвятіша і безмежна велич, а хто такі ми, ангели і люди – ми земля і попіл, тому хай наша гординя не за­буває, куди ми повернемося напри­кінці життя – у землю; більше того – ми ніщо, нас би не існувало, коли б Бог нас не створив і не дав нам безсмертної душі. Це була справжня школа покори для дітей, яку показав у своїх діях ангел. Добре застано­вімся: коли один ангел збуджує таку повагу, що в його присутності дітям забиває дух, то що тоді, коли мірі­ади ангелів упадають на землю пе­ред Маєстатом Божим?! «І всі ангели стояли навколо престола, і старших, і чотирьох істот, і впали перед пре­столом ниць і поклонилися Богу» (Од. 7, 11).

Що є властивим початком Фа­тіми? Молитва! Коли поклін ангела нагадав і привів у належний стан усвідомлення, хто ми такі перед Бо­гом і хто такий Бог, аж тоді він у за­хопленні промовляє перші слова: «О мій Боже!» – мовби вони символізу­ють «о мій Сотворителю, мій Пода­телю всіх ласк, моє Життя, Ти даєш мені на кожну хвилину те життя, яким живу, о мій Відкупителю, моє Все». Коли, усвідомлюючи цю прав­ду, хто ми, а хто Бог, ми ставимо себе в покору і в цьому стані почи­наємо просити Бога, тоді це покірна молитва, яку Бог завжди вислухо­вує: «Бог гордим противиться, сми­ренним же дає благодать» (Як. 4, 6). Тож стараймося завжди розпочинати свою молитву актом усвідомлення: перед ким ми стали й хто ми, актом покори – тоді наша молитва завжди буде уважна й вислухана.

Наслідком модернізму й сучас­них харизматичних рухів є не тіль­ки протестантизація католиків, але й зміна їхнього ставлення до Все­могутнього: вони вже не трактують Бога як БЕЗМЕЖНИЙ МАЄСТАТ, БЕЗ­МЕЖНУ ВЕЛИЧ. Діти тремтять на сам вид ангела, що появився, в той час як тисячі ангелів, чистих духів, самі тремтять перед Божим Маєстатом, не сміючи Його оглядати. Ми призвича­їлися до Ісуса й Марії як до якихось колег, до котрих можна час від часу звернутися й попросити про допомо­гу. Коли св. Йоан в Одкровенні па­дає перед ангелом, який йому явив­ся, коли поява святих спричиняла, що люди падали на землю, не маючи відваги поглянути їм в очі, то як же ця найбільша й найглибша пошана відрізняється від нашої поведінки на молитві й у церкві!

Тому мусимо наново навчитися, як маємо поводитися перед облич­чям надприродного світла (на мо­литві, перед Св. Тайнами, в церкві, особливо під час Служби Божої), щоб воно нас від себе не відштовхнуло.

Чесноти: віра, надія, любов – фундамент нашого духовного життя

Вірю в Тебе, покланяюся Тобі, надіюся на Тебе, люблю Тебе!

«Без віри неможливо подобати­ся Богу, бо хто приступає до Бога, мусить вірити, що він існує і дає нагороду тим, які його шукають» (Євр. 11, 6). Віра є запорукою ви­слухання молитви, вічного щастя, найбільший скарб – це віра, без неї немає неба.

Коли я визнаю Бога, хто Він є для мене, що я цілком залежний від Нього, тоді виявляю це визнання в поклонінні, адорації Йому. Адорація – це визнання, що Бог є моєю пер­шого засадою й моїм кінцем, моїм всім. Що я буду робити в небі всю вічність? Прославляти, адорувати Бога. А що буде, коли тут, на землі, я не навчуся цього робити?

Надією ми прагнемо виконува­ти Божу волю, щоб дійти до Бога й осягнути обітниці, які Він дав нам, і вічну щасливість.

Наша любов – це досконала відповідь на любов Бога, який нас створив і відкупив, який хоче нам дати частку у своєму Божому житті. Любити Бога – вершина людського життя й найкраща мета, яку людина може собі визначити.

«Наприкінці нашого життя ми будемо суджені з того, як сильно ми любили», – говорять св. Тереза від Дитятка-Ісуса і св. Йоан від Хреста.

Конечність винагородження

Благаю прощення для тих, що не вірять, не надіються, не люблять і не поклоняються Тобі!

Ангел навчає дітей перепрошу­вати за інших, тобто винагороджу­вати своєю молитвою і жертвою за тих, які не вірять, не почитають Бога і не люблять Його. Цією перепрось­бою діти мали випрошувати ласки віри й любові для тих, які втратили або просто не мали тих чеснот, бо, можливо, заглушили їх у собі.

Тут виявляються найбільші ду­ховні хвороби сучасного людства – брак віри, надії й любові до Бога. Люди сьогодні не вірять у Бога, не вірять у невидимий світ, а якщо ка­жуть, що вірять, то їхня віра мерт­ва, вона не спонукає їх змінити своє життя, покинути гріх, а жити, як хоче Бог. Навіть у побожних християн ця віра хитка, бо не раз ми забуваємо про заповідь Божу й грішимо, переступаємо Божі накази, те, що миле Господові. Віра слабка, тому що не дає спонуки до жертви, до здобуття заслуги для неба, наша слабка віра не спонукає дбати про душі наших ближніх, які йдуть блудною доро­гою. Коли віра слабка або її немає, тоді люди почитають і адорують не Бога, а своє тіло, гроші, матеріаль­ну розкіш, тілесну пристрасть, вони адорують матеріальне. А тому в них немає надії, яка б підводила їхній погляд до небесного щастя й радос­ті, його здобуття, до Бога. Вони не довіряють Богові, а самі собі, своїм здібностям, можновладцям і всім, тільки не Богові. Вони живуть лише для землі, бажають зробити на ній рай, а в підсумку впадають у зневіру й втрачають душу навіки.

Ступінь нагороди й вищості в небі буде вимірюватися мірою лю­бові, яку ми мали в серці. Страшно подумати, що люди можуть не вірити в Бога, адже впалі духи, дияволи – й то вірять. А найстрашніше – коли вони не люблять Бога, бо за це по­траплять у руки тих, які ненавидять їх і доброго Бога. У серці людини може бути любов або ненависть, і коли ми переходимо у вічність, те, що було в серці, залишається наві­ки.

Молитвою ангел навчає дітей збуджувати акти віри, надії й любо­ві, щоб вони самі зростали в цих чес­нотах, а водночас заохочує їх пере­прошувати, винагороджувати за тих, які не мають таких чеснот, щоб цим задоситьучиненням випросити їм не­бесних перлин віри, надії й любові.

(Далі буде)

Підготував
о. Андрій Коваль, СБССЙ


Тут і далі цитати з книжки: Ks. Karol Stelin, FSSPX. «Gwiazda przewodnia czasów ostatecznych».