Спогади з життя католицької родини із села Вільшаниця

Слава Ісусу Христу!

Хочу вам розповісти про життя моїх батьків – Петрашика Василя і Марії. Я ніколи не замислювалася над тим, щоб описати все, що пере­жила моя родина. Але на все Божа воля. Якось ми з духовним отцем розговорилися і він спитав, скільки мені років, я відповіла і сказала, що в католицькій вірі з малої дитини. Отець попросив: «Якщо вам не буде важко, то напишіть, як жилося ко­лись католицькій родині». Буду опи­сувати все, що пам’ятаю.

Прийшла неділя і наш батько не пішов до церкви, хоча нам було до храму 10метрів. Прийшла ще одна, і ще одна… і батьки перестали ходи­ти до церкви. Тоді я спитала: «Тату, чому ви не йдете до церкви?» Мені було дуже дивно, бо ми ніколи не пропускали жодної неділі і свята, щоб не піти до храму. Тато відпо­вів, що я дуже мала (мені було тоді 7років), а коли підросту, він мені все пояснить. Тато поїхав до Львова і привіз нам вервиці (тоді вервичку називали «пацьори»). Ми малі ще не вміли молитися на ній, а відмовляли тільки «Ісус», «Марія». Такою була наша молитва.

Кожної неділі одну годину батько нам читав Життя Святих, була в нас дуже стара Книга. Після обіду спіль­но відмовляли Св. Вервицю. Батьки багато молилися і постили, як при­ходив Великий піст, то він у нас був дуже строгий. В останній тиждень, після вечері в середу сідав до столу аж на паску. Як завжди, перед Вели­коднім сніданком молилися, а після того батько брав свячену воду і кро­пив нашу паску. Я питала, чому ми так строго постимо, адже інші так не роблять. Відповідь була такою: піст і молитва з’єднані між собою, їх не можна роз’єднувати, треба читати, молитися і постити, тоді ти зможеш відповісти кожній людині за Божою волею, що б вона не запитала. Але хто каже, що все одно до якої церк­ви ходити, бо один Бог, такій люди­ні тяжко відповісти, у розмові з нею треба починати від Адама.

Прийшли часи і для наших бать­ків почалися великі випробування… Одні говорили, що ми баптисти, які на той час були в нашому селі, інші сміялися з нас, називаючи нас по­ляками, бо ми молилися на вервиці. Ніхто не знав, як на ній молитися, та й не хотіли знати.

У сусідів жив священик з нашої парафії – Ломницький, який побо­явся їхати в Сибір, тому залишився виконувати православні накази. За якийсь час він залишив нашу церк­ву, поїхав до Львова. Дійшла до нас вістка, що він перед смертю покаяв­ся, висповідався в наших священи­ків.

Коли ми залишили церкву, то священик Ломницький почав ходити до нас кожен день. У нас була хата старенька (одна кімната і кухня), тому ми чули все, про що дорослі розмовляли, сперечалися, доводили щось один одному.

Навідалися до нас і баптисти. Прийшов до нас старший чоловік, його звали Гриць. Вони з татом дов­го говорили, ще й посварилися. Наша мама попросила його піти додо­му, бо вже був ранок.

Тепер я дуже добре розумію сво­їх батьків, як їм було тоді важко, не маючи жодної підтримки. Їх відре­клися всі, навіть деякі із родини. Я знову допитувала тата, чому ми не ходимо до церкви, всі люди ходять, а ми ні. Відповідь була одна: «Підрос­теш і зрозумієш». Ми не мали де хо­дити, бо ніде не було нашої Церкви, тому ми кожної неділі слухали Служ­бу Божу по радіо. Батько купив його, поставив на столі, прикрив білим по­кривальцем – і стіл став маленьким престоликом, на якому стояли фі­гурки Ісуса і Марії. Нам тато наказав нікому не говорити, що ми маємо ра­діо. Кожної неділі (при дуже тихень­кому звуці) ми слухали Службу Божу в хаті при зачинених дверях. Дуже мені запам’яталося, як тато нас під­ганяв: «Йдіть, діти, швидше, бо сьо­годні буде відправляти Службу Божу отець Любачівський». Ми його дуже полюбили, його наука була силь­ною і дуже нас підтримувала. Пізні­ше батьки були дещо розчаровані, а вже перед смертю в 1990 році тато мені сказав такі слова: «Не хвалить людину початок роботи, а кінець». Самі можете зрозуміти, що мав на увазі батько.

Хочу подякувати Господу Богу за те, що в нас були такі батьки, вони нас вчили молитви, праці, доброти і милосердя.

Потроху нам ставало легше, тато вже був веселіший, почали приєдну­ватися до нас інші: Матвій Карков­ський і Василь Фітак. Ми вже почали ходити до церкви у село Ліс, як ка­жуть у народі, до кринички, молили­ся, співали молебні до Ісуса й Марії, відмовляли Хресну Дорогу (свяще­ника не було, люди самі молилися). Було таке, що тато молився і плакав, мама, як могла, підтримувала його. Батько часто говорив: «О Боже, як тяжко, що люди не можуть зрозуміти тієї неправди». Пізніше ми заприяз­нилися з двома родинами із Прил­бич, вони почали до нас приходити, а ми – до них.

Якось до нас мав приїхати свя­щеник, і наші батьки попередили нас, щоб ми нікому про це не розпо­відали, бо якщо ми щось скажемо, то тата від нас заберуть. Ми так щіль­но зачинили вікна, що майже нічо­го не було видно. Саме тоді перший раз у нашій хаті священик відправив Службу Божу. А вже, як відправляв другий раз, то до нас прийшли якісь люди, я їх не знала, бо були не з нашого села. Службу Божу відправ­ляли пошепки, сповідалися і прича­щалися, слухали науку. Пізніше за­приязнилися ще з однією родиною із Яворова, до якої їздили із священи­ком. Почувалися великою родиною.

Якось нам тато сказав, що бу­демо відмовляти в перший четвер місяця Святу Годину з 11 до 12 го­дини. Ми не знали, як молитися, молилися тільки «нашу» вервичку «Ісус», «Марія», співали пісні дуже тихенько. Переписували молитви, пісні, молебні, ми вже тоді молилися з піднятими руками: «Царице світу, Заступнице людського роду, єдине Прибіжище і Надіє наша, будь мило­сердна для нашого українського на­роду і для цілого світу. Амінь».

Розповім вам ще про такий ви­падок. Приїхав тато з роботи і сказав мамі, що ми маємо ще одну родину у Львові і треба збиратися в дорогу на Службу Божу. Та родина жила на вул. Шевченка. Коли ми приїхали на квартиру, там було четверо людей, серед них був священик (монах), його не можна було розпізнати, бо він був одягнений по-світському. Коли ми чекали на інших парафіян, які мали підійти, в якусь мить за­дзвонив дзвінок у дверях і на по­розі з’явився міліціонер. Всі дуже налякалися, але господар заспоко­їв нас, сказав, що це наша людина, наш зв’язковий. Він приніс нам сум­ну новину про те, що є небезпека для отця духовного і тому інші ві­рні вже не прийдуть. Отець Шипітка (пам’ятаю тільки прізвище) сказав: «Будемо ставати на Літургію». Моя мама із смутком промовила: «Отче, та нас дуже мало». Він засміявся і відповів: «Маріє, нас багато, ми і Ангели, які будуть нам допомагати».

За той час у нашому селі поміня­ли священика: Ломницький пішов, а прийшов Стахурський (післанець КДБ). Він почав робити в церкві все так, як хотів. Найперше, поміняли фани на корогви, врізали престіл, на якому відправляли Службу Божу. Щось було змінено в Кивоті. Сам він того не робив, робили наші люди зі села, які нікого і нічого не боялися. Деякі парафіяни почали бунтувати­ся, проте їх було мало. Ті «бунтівни­ки» почали приходити до нас і пи­тати тата, що робити, а він поясню­вав, що мусимо терпіти і молитися, аби той «пастир» скоріше пішов від нас. Так і сталося, довго він у нас не втримався, бо люди побачили, що він відправляє Службу Божу по-православному, причащає на стоя­чи. В одну неділю люди збурилися й не впустили його до церкви, закри­ли її і забрали ключі. На другий день приїхали якісь начальники з Яворо­ва. Люди збіглися, взяли вила в руки і прогнали їх. Більше вони не приїж­джали, і не з’являвся священик Ста­хурський. Після цього люди почали приєднуватися до нас, їх було мало, але і то було добре.

Я не пам’ятаю, який то був рік, коли ми почали їздити до Катедри. Тато вже був знайомий з отцями Ра­фаїлом і Людвігом. Поляки не були в захопленні від того, що ми приїж­джаємо до Катедри і займаємо їхні місця. Ми були чемні, їм не перечи­ли, навіть йдучи до сповіді пропус­кали їх вперед.

До Катедри ми їздили тільки по великих святах, бо не завжди були гроші на дорогу. Знайомилися там з людьми з інших сіл, було нас мало, але ми гуртувалися. Молоді до спові­ді йшли тільки до Людвіга, бо Рафаїл був дуже строгий. А мої батьки йшли до кімнати всередині Катедри з от­цем Рафаїлом і сповідалися там дуже довго. Мене залишали біля сестер-монахинь, які записували людські намірення на Службу Божу. Я там їх завжди чекала. Після того, як ми залишили храм, то пішли до будин­ку, де жили сестри-монахині. Я по­стійно просила тата, що дуже хочу їх бачити, як вони живуть, чим вони відрізняються від нас. Так, пізніше я зрозуміла, що, направду, вони осо­бливі, бо залишили родини, батьків, світ і пішли за Ісусом.

Сестри нас дуже радо прийняли. Ми побачили одну старшу монахи­ню і дві дівчини, які не мали габітів. Тоді я тихенько спитала тата: «А де сестри-монахині?» Вони почули і розсміялися. Одну сестричку (стар­шу) звали Марія, іншу – Катруся, а третю – Надія, вона була наймолод­шою. До сьогодні пам’ятаю їхні милі, приємні обличчя, і до нині лунає в моїх вухах їхня радісна мова, якої неможливо передати словами. Не­зважаючи на те, як тяжко у дві зміни вони працювали (були двірниками), їх переслідували, приходили з об­шуками. Звичайно, ніколи нічого не знаходили, бо монаший одяг вони переховували в Катедрі. Жили вони у квартирі із двох кімнат. В одній був великий Хрест на стіні і велика фігу­ра (у людський ріст) Пречистої Діви Марії була в другій кімнаті. Вони розповідали, що їхні брати -монахи працювали на найважчих роботах, як наприклад, в котельнях, на ви­возі сміття, щонайбрудніша робота – була для священиків і монахів.

Пригадую: одного разу під час Святої Літургії в селі Ліс: приїхала велика машина, повна міліціоне­рів. Побачивши непроханих гостей, люди обступили священика тісним кільцем, і він настільки швидко зняв ризи, що міліціонери не встигли роз­пізнати його серед людей, які поки­дали храм.

Хтось із людей порадив, що в таких ситуаціях протестувати треба жінкам, а не чоловікам. Але тоді жін­ки так «щиросердно» обстоювали свої права, що п’ятьох взяли у відділ міліції. Між ними була і моя мама. Їх оштрафували і відпустили додому. Такі випадки траплялися часто.

А теперішні священики стара­ються догодити людям, а не Богові: скорочують Служби Божі, замальо­вують Серце Христове, послаблю­ють пости, бо людям тяжко. Невже в 50-х роках життя було легше?! У неділю не треба бити поклони, не відправляти Хресні дороги, дозволя­ють приймати Найсвятіші Тайни на стоячи. Робиться все так, ніби народ вже безгрішний і не має за що по­кутувати.

Пам’ятайте, що б ви не робили, але знайте, що Католицька Церква, яка дотримується Традиції – непере­можна і «…пекельні ворота її не здо­лають». Прошу вас, подумайте над тим, я знаю що ви читаєте нашу га­зету і журнал «Дзвін з Фатіми».

На закінчення хочу подякувати Господу Богу і Пречистій Діві Марії, що Вона нас підтримувала і підтри­мує в тяжкі часи. Я дуже вдячна сво­їм батькам (до речі, вони належали до ІІІ-го чину Св. Василія Велико­го), що ми в Католицькій Тради­ційній Церкві до сьогодні. Я дякую Господу Богу за нашого отця Василя Ковпака. Хай Господь благословить, отче, вашу тяжку працю на тій до­лині сліз, за ваші науки, за те зер­но, яке ви сієте і воно проростає в наших серцях. Дякую Господу Богу за наших молодих священиків, бра­тів – семінаристів, які залишають все земне багатство і йдуть за Ісусом, за сестер-монахинь, за ваші молитви, за ваші науки, які ви несете до лю­дей. І скільки б не слухали Ваших повчань, хочеться більше і більше. Знаємо, отче, як ви прагнете, аби ми були добрими, не грішили, любили одне одного.

Господи Ісусе, поблагослови на-ше духовенство, наші парафії, наші родини, наше військо і весь наш український народ.

Господи Ісусе, поблагослови всіх тих, що відпали від Святої Католиць­кої Церкви і дай ласку Божу, щоб вони всі навернулися до єдності.

Слава Ісусу Христу!

Ярослава Петрашик,
парафіянка храму Св. Параскеви і Муч. Назарія
(смт Шкло)