З нагоди 150-ліття від дня народження Блаженного Священномученика Григорій Хомишин

Щоби відзначити урочистість на­шого духовного батька і наставника Блаженного священномученика Гри­горія Хомишена з нагоди 150-ліття його народження, Священиче Брат­ство Святого Священномученика Йо­сафата разом з Духовною Семінарі­єю Непорочного Серця Матері Божої Фатімської організувало прекрасну, незабутню і глибоко-духовну Акаде­мію, яку очолив Генеральний насто­ятель СБССЙ о. Василь Ковпак. Ака­демія відбулася 26 березня 2017 р. Б. в храмі Свв. Верх. Апп. Петра і Пав­ла (Львів-Рясне І). Гармонійно пе­репліталися доповіді отців Василя Ковпака, Степана Курила, Василя Карбунишина, парафіянки Марії Ба­бій з віршами п. Любов Горбенко, піснями сестер-монахинь ЧСВВ, які милозвучно були виконані дитячим хором парафії. Заключним акордом став виступ приготований семіна­ристими і молоддю Рясненської па­рафії. Не було людини, яка б зали­шилася байдужою до життя і жертви цього великого блаженного, а його наука закріпилася у серці кожного. Ця святкова урочистість рознеслася по всіх куточках Яворівщини, вона була організована в храмі Вознесін­ня Господнього смт Івано-Франкове та храмі Преподобної Матері Парас­кеви і Св. Муч. Назарія смт Шкло, де люди зі сльозами на очах дякува­ли Господу Богу за цього великого мужа нашої Церкви і нашого народу.

Життєпис

Григорій Хомишин, син Луки, народився 25 березня 1867 року в селі Гадинківці Гусятинського пові­ту Тернопільської області в селян­ській сім’ї. Навчання розпочав у не­величкій сільській початковій школі. Вчився там недовго, коли йому ви­повнилося дванадцять, священик Сімович рекомендує здібного хлоп­чика до подальшого навчання, він вступає до Тернопільської гімназії, яку закінчує 1888 року на відмінно.

Григорій Хомишин з дитинства мав особливий дар побожності, тому в гімназії не лише дуже добре вчився і був взірцем належної гімназистові поведінки для інших, але й вступив до товариства «Апостольство молит­ви», щоб мати змогу розвивати свої здібності та потребу в духовному спілкуванні з близькими за переко­наннями людьми.

Невдовзі після закінчення богос­ловських студій, 18 листопада 1893 року, отримав ієрейські свячення. Молодий священик розпочав своє служіння на посту вікарія у кафе­дральному соборі м. Станіславів. Станіславівський ординарій, Влади­ка Юліян Сас-Куїловський помітив у молодому пастирі особливу іскру Божу та велику ретельність у ви- конанні своїх ообов’язків і дав йому скерування на поглиблен­ня богословської освіти до Відня, Віденської Вищої Духовної Академії («Августінеуму»), де Григорій Хоми­шин навчався з 1894 по 1899 рік і водночас не полишав священичих обов’язків, працюючи при греко-католицькій парафії св. Варвари.

У 1899 році, здобувши ступінь доктора богослов’я, повернувся до Станіславова і продовжив священи­че служіння в катедральному соборі.

23 грудня 1899 року призначе­ний настоятелем катедри, згодом стає парохом міста Коломиї.

У 1902 році митрополит Андрей Шептицький кличе його до Льво­ва і призначає ректором Львівської семінарії. Проте політична об­становка того часу не дозволяє віддати свої сили тільки викладан­ню. Лідер Руської народної партії О. Марков гостро виступає у пресі проти Греко-католицької церкви. Григорій Хомишин 15 листопада 1903 року висловлює своє обурен­ня такою москвофільською позицією у відкритому листі. «Розпочина­ються затяжні суперечки священ­нослужителя з представниками РНП, які триватимуть і в пору його єпископства. Г. Хомишина не задо­вольняла проросійська політична та ідеологічна орієнтація москвофілів, яка в його розумінні ототожнювала­ся з антикатолицьким спрямуванням їхньої діяльності» (Олег Єгрешій. Єпископ Григорій Хомишин: портрет релігійно-церковного і громадсько- політичного діяча. – Івано-Франків- ськ, «Нова Зоря», 2006).

Через два роки, у 1904-му, номінований єпископом м. Станіславова. Прийняв єпископські свячен­ня в катедрі своєї єпархії 19 червня 1904 року з рук Митрополита Ан­дрея Шептицького, Перемиського Владики Костянтина Чеховича та Архієпископа вірменського обряду Йосифа Теодоровича.

Прийнявши високі свячення, но­вий єпископ писав: «Програмою мого владицтва буде дбати про славу Божу і спасіння людських душ. Від цієї програми я ані не смію, ані не можу, ані не бажаю відступити». І кожен подальший крок Владики Григорія довів, що це не просто слова, а висока правда.

Новий владика зосередив свою увагу на духовній формації священиків, підкреслюючи роль мо­литви у житті та заохочуючи священиків ретельнішого ставлення до пасторальних завдань та місійнихвикликів часу. Відвідував усі парафії, організовуючи тижневі місії, коли він сам часто проповідував та сповідав.

Стараннями Владики 1907 року у Станіславові відкрито духовну семінарію.

Одночасно Єпископ Григорій дбав про розвиток монаших Чинів і Згромаджень та допомагав їм матері­ально. З допомогою Владики Сестри вибудували на тій площі праве кри­ло нового будинку, де примістилися монастир і названі установи.

У 1920 році єпископ Хомишин запросив у Станіславів монаший Чин Найсвятішого Ізбавителя, доручив­ши йому парафію в околиці Гірки, де спорудив для монахів каплицю і монастир.

Про те, наскільки він піклувався розвитком монашого життя в єпархії, свідчать статистичні дані: коли Хо­мишин став єпископом, тут було тільки п’ять монастирів, а в 1935 році їхня кількість зросла до сорока одного.

Єпископ Хомишин опікувався закладами допомоги дітям і дорос­лим, а також намагався всебічно підтримувати католицьку пресу. У рамках Католицької Акції створив організацію під назвою «Українська Католицька Обнова» і товариство «Скала». Завдяки його безпосеред- ній участі, були засновані католицькі газети «Правда» і «Нова Зоря».

Невід’ємною частиною підготовки нового священства були книги. Брак новітніх джерел для формування світогляду сучасного пастиря спонукає о. Хомишина до невтомної творчої роботи. Фундаментальною працею Владики Григорія стала його книга «Парафіяльна Місія».

На ці роки припадає вагома частка творчого доробку Владики. У 1910 році написаний Пастирський лист «Про часте й щоденне прий­мання Пресвятої Євхаристії». У 1912 році опублікував працю «Пресвята Євхаристія», а в 1920 році – «Культ Пресвятого Серця Господа нашого Ісуса», що стала дуже популярною під назвою «червона книжка».

У цій праці Єпископ Хомишин подає богословські основи почи­тання Пресвятого Серця Христово­го та Пресвятої Євхаристії, а також різні форми почитання: молебні, акафісти, Свята Година, нічні чуван­ня з адорацією тощо.

Владика Григорій був не лише невтомним сіячем добра на ниві духовній, але й загальнознаний як відданий український патріот. Він завжди підкреслював, що є гордим з того, що він – українець та завж­ди молився за Україну і її народ, намагаючись молитвою і працею накреслити і втілити перспективи державотворчої формації українського суспільства. Владика Григорій говорив: «Ми мріємо про Україну, нею зайняті наші гадки, наші ба­жання і стремління… Шукаймо Бо­жого Царства в нас самих, старай­мося те Боже Царство, його засади і права поширювати і примінювати в житті нашого народу. Тоді будьмо переконані, що Христос не забуде про нашу земну державу». А іншого разу: «Сиплемо пропам’ятні могили, ставимо на них хрести. Уважаймо, однак, щоб вони не були для нашої слави, але для прославлення Ісуса Христа, бо інакше ми готові висипа­ти могилу для цілого народу. Нехай ті хрести нам пригадують, що наш нарід має понести гідно свій хрест, що має понести жертву Ісуса Хрис­та, бо тільки у святій жертві, тільки в хресті – Воскресіння».

Найбільше Владика переймався і журився роздробленням і взаємопо­борюванням всередині українства, повсякчас закликаючи до націо­нального примирення і порозуміння, як запоруки у побудові суверенної держави та суспільного устрою, за­снованих на Божому законі й моралі. Це часто призводило до конфліктів з польською владою.

Звідси отримала свої витоки і актуалізацію ще одна праця Владики – публіцистичний нарис «Українсь- ка Проблема» (Станіславів, 1932 р. – 190 с.), а також «Пастирське по­слання про політичне положення українського народу в Польській державі» (Львів, 1931. – 38 с.).

1930 роком датований Пастир­ський лист ієрарха до кліру і вірних Станіславівської єпархії «Про боль­шевицьке переслідування релігії». У ньому з усією силою властивого Владиці пророчого дару Григорій Хо­мишин застерігав галицьких україн- ців від пагубних впливів комуністів.

У відомому Пастирському листі «Про византійство» (1931 р.) єпископ назвав більшовизм «найбільш не­безпечною силою для українців, який несе голод, безвір’я, розруху».

У липні та жовтні 1933 р. Г. Хомишин приєднався до спільних по­слань Українського греко-католицького єпископату стосовно голодо­мору в Радянській Україні. 24 липня того року написане звернення «До всіх людей доброї волі», а 17 жовтня – Пастирський лист «В справі допо­моги Великій Україні». У них влади­ки закликали галицьких українців усіма можливими способами допо­могти голодуючим.

А годинник історії вже відлічував останні хвилини спокою і миру.

Владика, як колись старозавітні пророки, натхненні Богом, перед­бачив і свій мученицький кінець, і ті страждання, які очікують український народ. У перший день Різдва Христового 1939 року в катедраль­ному соборі Станіславова Владика із сумом сказав пророчі слова: «Я мав передучора видіння і знаю, що рік цей почне серію трагічних літ у нашій історії. Ранньою осінню («Зо­лотий вересень?» – В. Б.) прийдуть сюди большевики. Багато з наших людей піде тинятися по далеких просторах страшної совєтської дер­жави (10% населення), хоч цим разом лихо не буде ще загальне: це буде тільки малий вступ до майбут­нього лихоліття».

Це було послане йому Богом видіння, і далі нічого доброго Прео­священний Григорій не пророкував. Владика: «Події, що пічнуться в цьо­му (1941) році будуть початком на­шого терпіння під гітлерівською вла­дою, але їх напруга буде в дальших роках зростати. Та вже дуже важке лихоліття впаде на наш нарід щой­но з другим приходом большевиків. Тисячі будуть спасати себе втечею, але далеко буде більше тих, що зги­нуть від большевицьких куль і тих, що їх запроторять на північ, а голов­но, в Азію, де тисячі з них помруть у жахливих умовах, без примирення з Богом. Я сам впаду також жертвою лихоліття і згину в тюрмі, не тут, у Станіславові, але десь інде. Цьо­го хоче Господь. А ви мусите жити. Ваш час не прийде в лихолітті. Вам багато ще треба зробити… І може згадаєте мене на волі, бо і я ніколи не занедбав молитися за Україну, за український нарід, за його волю…»

Усе справдилося у цьому трагічному видінні-передбаченні…

Особливо цінними є спогади про останні місяці Владики Григорія Хо­мишина перед ув’язненням, які за­свідчив під присягою о. Петро Герилюк-Купчинський. Зацитуємо їх: «Я був у 1943-45 рр. питомцем Станіс­лавівської семінарії. Прислуговував Владиці Григорію до Служби Божої. Владика вимовляв кожне слово з пієтетом, виразно, чого я не бачив в інших священиків. На освяченні в молитовному екстазі він кликав: «Господь мій і Бог мій» та «Радуй­ся, Маріє!» та повністю вникав у ту Службу Божу.

Владику арештували вночі з 14 на 15 квітня 1945 року. Десь коло 23 години били кольбами в двері, але не могли розбити: двері були дубо­ві, оковані залізом. Аж вранці один з солдат переліз через ковану заго­рожу, розбив вікно, заліз в середину єпископського палацу і двері невдо­взі відчинилися. Розлючені енкаве­дисти вхопили Владику, копали його чоботами, а потім кинули по сходах. Преосвященні вже не могли стати на ноги і їх, як мішок, викинули на ван­тажну машину та повезли в НКВД на допит.

У київській в’язниці слідство вів слідчий Дубок. Був це страшний са­дист. Він переслухував і мене. Цей Дубок допитував Владику Хомишина та інших владик: Кир Коциловсько­го, Будку, Лятишевського, Сліпого, о. Котіва. Пізніше цей Дубок був на­чальником міліції Житомирської чи то Вінницької областей».

Доступ до архівів, що відкрився за часів незалежності України, дав можливість довідатися про деякі подробиці арешту єпископа та ма­лознані факти його перебування в Лук’янівській тюрмі Києва.

Сім останніх місяців життя Єпис­копа Хомишина докладно описані на 390 сторінках у кримінальній справі №35826, том 1, яка тепер зберіга­ється в Архіві Служби Безпеки Укра­їни в Києві. У ній є все – від «Поста­новлення на арест» від 26 березня 1945 р. аж до останнього протоколу допиту. Справа нароховує 36 прото­колів допитів. 28 з них проводились удень, один уночі, а решта – у вечір­ній час. Тривали допити від 2 год 20 хв до 37 год 20 хв.

Допит, що тривав понад 37 го­дин, годі собі уявити у межах право­суддя! Катування безсонням, змушу­ючи жертву стояти струнко під час усього допиту, – один із широков­живаних методів, який використо­вували кати НКВС-КДБ, щоб довести допитуваного до стану потьмарення свідомості, в якому деякі в’язні го­тові були підписати все, що вима­гав слідчий. У протоколи не записа­но, яких фізичних та психологічних впливів зазнавав допитуваний, та сама тривалість допиту – понад пів­тори доби – переконливо свідчить про катування, а надто, якщо згада­ти похилий вік Владики.

21 грудня 1945 р. Єпископ Гри­горій Хомишин був переведений із внутрішньої тюрми НКДБ до лікар­ні Лук’янівської тюрми. А 28 грудня 1945 р. о 10 год після восьми місяців фізичних і моральних тортур пере­стало битися його серце.

Численні свідки підтверджують, що смерть Владики Хомишина на­стала після тривалих побоїв на до­питах, де він безстрашно боронив святу католицьку віру.

Зі спогадів о. Петра Герилюк- Купчинського: «Слідчий сам розпо­вів мені, як він вбив Владику. «Ви, Хомишин, виступали проти комуніз­му?» Владика, як завжди, відповів рішуче: «Виступав і буду виступа­ти». «Ви виступали проти комсомо­лу?» – «Виступав і буду виступати». «Ви поборювали радянську владу?» – «Поборював і буду поборювати!» Тоді слідчий зшаленів, схопив книги, написані Владикою, які лежали пе­ред ним на столі, і тяжко бив ними Преосвященного по голові та де по­пало. Владика зомлів. Його забрали в тюремну лікарню Лук’янівку, де він невдовзі помер».

Владика Григорій Хомишин був міцним стовпом католицької віри, за яку віддав своє життя, щоб саме ту віру передати майбутнім нащадкам, щоб вони не перебували у темноті незнання і не піддавалися ложновір­ним вченням інших релігій і конфе­сій, тому вчив: «Поза Церквою мож­на мати все, тільки не спасіння. Поза Церквою можна мати духовний сан, таїнства, літургію, Євангеліє, віру і проповідь в ім’я Триєдиного Бога, але спасіння можна осягнути у Като­лицькій Церкві».

Молитва до Блаженного Му­ченика Григорія Хомишина

Безмежно милосердний Спаси­телю Ісусе Христе! Складаємо Тобі подяку за прославлення Слуги Тво­го Єпископа Станіславівського Кир Григорія Хомишина на престолах нашої Церкви. Йому поручаємо в опіку наше життя і наш народ, для якого він ревно апостолував, розбу­джуючи любов до Серця Христового і єдності в католицькій вірі. Серед нових випробувань, які чекали би нашу Церкву, нехай буде Богу сла­ва, честь і подяка за нового опікуна, мученика та ісповідника Кир Григо­рія, який указав би своїм послідов­никам правдиву дорогу, що веде до спасіння. Амінь.

Підготував
о. Андрій Коваль, СБССЙ