Марія – Вчителька і приклад молитви

Катехизмова частина

Святий Йоан Богослов у своєму Одкровенні пише, що бачив ангела, який стояв перед престолом із золо­тим кадилом у руці, яке палиться на славу Божу, з молитвами святих. А, посеред всіх святих є Пречиста Діва Марія, яка тримає у своїх святих ру­ках найкраще кадило з найпахучі­шим ароматом фіміаму, бо її молитва найприємніша Господу Богові.

Марія повна святої мудрості, найкраще зрозуміла, хто є Бог, а хто людина, і які обов’язки має люди­на відносно Бога. Розуміла, що лю­дина, як сотворіння Боже, повинна вириватись з лабет світу і неустан­но ринути в обійми свого Творця; як боржник перед своїм найкращим Доброчинцем; як жебрак, повинна простягати свої руки до найкращого Отця; як грішник, повинна упокори­тись перед Справедливим Суддею, а помимо того всього, повинна щора­зу, ревніше молитись.

Пречиста Діва Марія найкраще виконала наказ Божий: «треба мо­литись завжди і не падати духом» (Лк. 18, 1); Її молитва почалась з першим ударом Її серця, і не за­кінчиться ніколи, бо лине і сьогодні з Її небесного трону. Вона подоба­лась Господу Богові, залишалась не тільки в нерозривнім єднанні з Ним і мала неустанне прагнення до молит­ви, але надто довгі години перебу­вала на ній. Традиція стверджує, що перебуваючи на службі в Єрусалим­ській Святині, ще з самого ранку до третьої по обіді і велику частину ночі присвячувала молитві. Так само було пізніше і в Назареті, при спільному житті з Божим Сином, а особливо після Його Воскресіння і Вознесіння; зрештою св. Письмо говорить про це так: «Всі вони пильно і єдинодуш­но перебували на молитві разом з Марією – матір’ю Ісуса» (Ді. 1, 14). Ніколи Їй не перешкоджали домашні клопоти, бо щоденно пам’ятала про присутність Божу у своєму житті, а серце Її було найпрекраснішою свя­тинею Творця.

Якби ми мали хоч іскру того духа молитви! Але на жаль, з великим су­мом можна визнати, що люди мало моляться і погано моляться. Бага­тьом здається, що Бог є десь далеко від нас і що нам далеко до Бога; а тим часом ми в Ньому живемо, руха­ємось й існуємо. Нам дуже близько до Бога, бо ще пару хвилин, довгих чи коротких, ми повстанемо перед Ним як нашим Суддею. Тому єднай­мося з Ним часто, що бути злучени­ми з Ним у вічності; через те, що світ часто закриває нам Божий образ, то стараймося своєю ревною молитвою розірвати ту заслону світу і на кри­лах спішити до Бога; то знову шу­каймо Його у святині свого серця, або випускаймо зі свого серця святі зітхання, як стрілисті акти.

Пречиста Діва Марія молилась з великим зосередженням, так що ні найменше розсіяння не мало до неї доступу, коли розмовляла з Богом. Це один із привілеїв Божих, які тіс­но злучені з Її Непорочним Зачаттям, яке не тільки захоронило Пречисту від пороку гріха, але і від хвороб, які спровадив гріх, і вселило в Її душу внутрішнє світло. Зі своєї сторони Пречиста доклала зусиль і неустан­но просила про дар молитви. І хоч зовнішній світ не мав доступу до Її думок, то однак пам’ятаючи про Гос­подні слова: «Ось чому я її заманю і заведу її у пустиню, і буду їй до сер­ця промовляти» (Ос. 2, 16), шукала самотності і полюбила мовчання.

Це є приклад для нас усіх. Чому приходять розсіяння на молитві? Бо дух наш темний, воля слабка, уява розмита, не уміркована спрага, са­молюбство. Через це усе нас затя­гає вир світського життя, світ манить кожного із нас своїми барвами, че­рез це і сатана має до нас вільний доступ. Ми можемо, а більше того, кожен із нас зобов’язаний за отри­мані ласки складати подяку, щоб розсіяння не були добровільними і не позбавляли нас плодів молит­ви. Потрібно лише просити Ісуса і в тому намірі докладати максимум зусиль. Ми дуже рідко просимо про дар молитви, а від праці над тим нас відкидає наше лінивство. Що ж тут дивного, що деколи наша молитва є розсіяною, поганою, не милою Гос­поду Богові, що аж сам говорить про це: «Народ цей устами мене почи­тає, серце ж їхнє далеко від мене» (Мк. 7, 6; Іс. 29, 13). Що ж робити, щоб ті слова не стосувались когось із нас? До кожної молитви готуйся ретельно, як напоминає Святий Дух: «Перед молитвою приготуй душу свою, а не будь тою людиною, що Господа свого спокушає» (Сир. 18, 23), тобто проси про потрібні ласки, упокорись перед Богом і старайся перебувати в Його присутності. Під час молитви старайся відкидати всі непотрібні думки, які підсуває тобі ворог, а натомість часто згадуй собі про те, що ти є земний черв’як, по­рох і попіл, а попри те все ж розмов­ляєш з Царем Вселенної. Якщо все- таки різні думки тебе напосідають, то проси Господа, як жінка Хананей­ка: «Змилуйся надо мною, Господи, Сину Давида! Біс мучить мою дочку страшенно» (Мт. 15, 22); то знову горнись до Опікунки тих, що молять­ся, а також Вчительки молитви, Ма­рії, просячи Її неустанно: «Поклади, о добра Ненько, руку свою на мою голову і розжени ці погані думки, які мені докучають; хай дух мій забуде про все, що світове, а неустанно злі­тає до свого Творця, як Ти чинила у Своєму житті».

Молитва Пречистої Діви Марії відзначалась різними чеснотами, які чинять молитву завжди вислуханою, бо вона відмовлялась з повною ві­рою, надією і любов’ю. Марія упоко­рялась перед Богом, часто промов­ляючи одні і ті самі слова, особливо при молитві: «Ото Я, слуга Господ­ня, ото Я – немічне Боже сотворін­ня». Просила лише про те, що було згідне з Божою волею, надіючись, що завжди отримає те, про що про­сить, свято вірила в те, що Боже Ми­лосердя є безмежним. Так само, як не образилась відповіддю Божого Сина на весіллі в Кані Галилейській: «Що мені, жінко, – а й тобі? Та ж не прийшла година моя!», але, впевне­на, сказала до слуг: «Що лиш скаже вам, – робіть». Ні перед тим, і після того випадку не було в Неї жодного сумніву чи розчарування. Палаючи великою любов’ю до Бога, при мо­литві старалась її розпалити ще біль­ше. У житті святих можемо прочита­ти про те, що деякі святі вмлівали від жару любові до Бога: наприклад, св. Филип Нері благав: «Досить, до­сить вже, Господи, ласк Твоїх!»; св. Станіслав Костка змушений був при­кладати до грудей мокру хустину, бо не міг перенести того внутрішнього жару. То що ж тоді робилось У Серці Марії, повному любові!

А що ж робиться в наших серцях під час молитви? Часом серце розжа­лобиться і злине сльоза, але цей жар скоро гасне, сльоза скоро висихає, після чого наступає в серці холод, навіть дуже великий, що прийдеться навіть зі соромом кричати: «Прости Господи, що в такому стані наважу­юсь з Тобою розмовляти». Але за мало є засоромити себе; треба на­правити те, що бракує моїй молитві. Добре є перед молитвою збудити у своїм серці досконалий жаль; і роз­палити своє серце гарячою любов’ю, під час молитви часто собі пригаду­вати, яким добрим є Бог, терпели­вим, милосердним, звертати свій по­гляд то на вбогі ясла, то на святий животворящий Хрест, то на Пресвяту Євхаристію, то на Непорочне Серце Марії, щоб у такому розважанні запа­лити своє серце любов’ю до Бога, до молитви. І якщо все-таки твоя душа зазнає страшної остиглості, то не за­лишай молитву, але мужньо зносячи це випробування, благай Господа: «Не відвертай від мене лиця Свого!» Знову звертайся до своєї Небесної Неньки Марії з упованням тих моло­дят в Кані Галилейській: «Матінко найдорожча, змилуйся наді мною, бо гіркі води заливають мою душу; ви­проси у Свого Сина кілька крапель Божої потіхи з безмежної криниці святої любові!».

Коли св. Ігнатій вирішив покину­ти світ і посвятити своє життя Богу, просив гаряче Духа Святого за за­ступництвом Його Святої Обручниці про ласку пізнати волю Божу, де і як має служити Богу. Однієї ночі під час молитви йому об’явилась Пречиста Діва Марія з Дитятком Ісус на руках, і одночасно внутрішній голос йому говорив, щоб ішов до Церкви на горі Монсеррат (Іспанія). Там після ге­неральної сповіді перед престолом повісив Ігнатій свій рицарський меч, роздав убогим гроші, віддав свій дорогий одяг, а сам пішов до міста Манреса, щоб там прислуговувати хворим. Тут осягнув у короткому часі духа глибоких розважань і став одним із вчителів глибокої молитви.

Свята Мехтильда, монахиня від Пресвятої Євхаристії, яка запрова­дила неустанну адорацію, перебува­ючи в монастирі в Бруєрес, тоді коли там панувала страшна чума, опини­лась у тяжкій ситуації, бо бракувало їй, як духовних так і фізичних сил. Не було в кого просити помочі, ані перед ким висповідатись, і до цього всього допустив ще Господь на неї душевну остиглість. У такому стані була близько до розчарування, але в душі почула голос: «Чи ти не зна­єш, що Пречиста є утішителькою терплячих і Матір’ю доброї ради?». Мехтильда зараз же вклякла перед образом Пречистої і почала зі сльо­зами благати: «Маріє, Ти моє остат­нє прибіжище, до Тебе спішу з упо­ванням, чи може і Ти хочеш мене опустити?». Після таких слів молит­ви вернувся до її душі спокій, а на­віть якась невимовна радість.

Образ Матері Божої – Доброї Ради знаний по всьому католицько­му світі. Папа св. Лев XIII призначив свято на честь того образу 26 квітня, а титул – «Добра Рада» примістив У Літанії до Пречистої Діви Марії.