Вітаємо у Прилбичах Діву з Фатіми...

Весь християнський світ святкує цьогоріч 100-літній ювілей об’явлень Матері Божої у Фатімі (Португалія).

З цієї нагоди 10 травня 2017 р.Б. Святіший Отець Папа Франциск по­дався, як прочанин, до Фатіми, щоби ввірити Матері Божій земну і вічну долю людства і просити про благо­словення небес на його шляхах. Папа Римський просив усіх, аби до­лучились до нього, як паломники надії та миру: «Хай ваші руки, скла­дені до молитви, весь час підтриму­ють мої долоні», - сказав у Португа­лії Святіший Отець.

Одразу по приїзді на місце об’явлень Папа Франциск поклав біля ніг фігури Фатімської Богоро­диці букет білих троянд, після чого зосереджено, досить довго молив­ся в тишині, яка запанувала на усій площі. Чимало зібраних там людей молилися разом з Папою, багато з них плакали. Дехто приніс із собою невеликі фігурки Фатімської Богоро­диці.

Поклавши до ніг Богородиці зо­лоту троянду, Папа сказав: «Діва Марія прийшла сюди не для того, щоб ми Її бачили, для цього ми мати­мемо цілу вічність, звісно, якщо по­трапимо до неба. Але Вона, перед­віщаючи та застерігаючи нас перед загрозою пекла, до якого веде життя без Бога, прийшла нагадати нам про Боже Світло, що мешкає в нас і огор­тає нас».

Зміцнені цією надією, отці Свя­щеничого Братства Святого Священ­номученика Йосафата із настояте­лем о. Василем Ковпаком привезли в Україну фігуру-прочанку Матері Божої Фатімської.

Ця фігура побувала вже у кіль­кох традиційних парафіях, а з 20 по 28 липня вона перебувала у Прил­бичах, на землі Митрополита Андрея Шепитицького, а саме, у храмі УГКЦ Собор Пресвятої Богородиці і Свято­го Йосифа Обручника, де настояте­лем є о. Богдан Радюк.

З великим духовним піднесен­ням, з білими трояндами в руках ві­рні нашої парафії зустрічали фігуру Фатімської Матері Божої. Впродовж дев’яти днів ми приходили до хра­му, як на велике свято. Щодня тут відправлялась Божественна Літургія до Непорочного Серця Марії, після якої о. Василь Ковпак виголошував реколекційну науку та відправляв дев’ятницю до Матері Божої Фатім­ської.

Щодня реколекційні науки роз­починалися молитвою, яку Ангел навчив дітей у Фатімі: «О мій Боже! Вірю, надіюсь, люблю, поклоняюся Тобі! Благаю прощення для тих, що не вірять, не надіються, не люблять і не поклоняються Тобі…»

З хорів лунало:

«Прийми Фатімська Мати,

Щирі молитви з наших грудей,

Будемо вірно Тобі служити,

Як нас навчав Митрополит Ан­дрей».

Здається, із самих небес лунало Величаніє на честь Фатімської Бого­родиці:

«Величаєм Тя, Пресвятая Діво, Царице Фатімськая, і чтем Непороч­неє Серце Твоє, єдине прибіжище і заступленіє рода християнського».

Дорослі й малі діти з вервицями в руках численно приходили, щоб адорувати Марію Фатімську, випро­шуючи в неї обильних ласк, а Гене­ральний настоятель Братства Свя­того Священномученика Йосафата навчав усіх вірних любові та вірності на прикладі святих Фатімських ді­тей, як маємо молитися, терпіти і прощати.

Під час дев’ятниці ми молилися в різних потребах життя і різних на­міреннях: просили за мир і спокій в Україні, родинах і світі, за Святішого Отця, за Католицьку Церкву і духо­венство, за духовні покликання, за навернення бідних грішників, за ласку здоров’я, а також дякували за ласки, які маємо від Найсвятіших Сердець Ісуса і Марії.

На завершення дев’ятниці о. Василь Ковпак підкреслив, що на знак подяки за отримані ласки для всьо­го українського народу, за пере­житі жахіття більшовицької окупації нашої Батьківщини, за божевілля Голодомору, руїну Першої і Другої Світових воєн, за опіку Богородиці в часи переслідування УГКЦ, за збе­реження Святої Католицької віри та Унійної Традиції в Україні хай линуть неустанні молитви до нашої найдо­рожчої Небесної Неньки. Хай Вона пригорне до свого Серця весь укра­їнський народ, всіх людей в анексо­ваному Криму і на воюючому Донба­сі, всіх поранених на війні і тих, що пропали безвісті, тих, що перебува­ють у полоні, хай осушить сльози на засмучених обличчях батьків, вдів і сиріт, додасть сили і витривалості в молитві. Молімося до Неї за осіб, які потрапили в залежність від алкого­лю і наркотиків. Царице Фатімська, рятуй нас і наш нарід любов’ю Твого Непорочного Серця!»

Зворушливим було прощання з фігурою Матері Божої із Фатіми. Зі сльозами на очах ми проводжали Марію в парафію Святого Пророка Іллі в с. Коти, а в Прилбичах лунала пісня, яку склав о. Василь Ковпак:

«О, Фатімська Діво Мати,

Дай нам завжди пам’ятати,

Про Твої небесні ласки –

Незбагненні і прекрасні!».

Р.S. Але, на жаль, перебування фігури Фатімської Матері Божої, її адорування відбувалось без елек­тричного світла, яке нам вимкнули 2 роки тому.

24 липня в понеділок ми в теле­фонному режимі повідомили про це секретаріат Блаженнішого Святосла­ва в Києві.

Марія Бубісь, парафіянка храму
Собор Пресвятої Богородиці і Св. Йосифа Обручника