Відгук про книжку монсеньйора Марселя Лефевра «Вони Його детронізували»

Слава Ісусу Христу!

Шановна редакціє традиційної католицької газети «Греко-Като­лицька Традиція»! З Вашого до­зволу прагну поділитися з небай­дужими та вдумливими читачами, котрі шанують традиційні христи­янські цінності, своїми скромни­ми міркуваннями про книгу Архи­єпископа Марселя Лефевра «Вони Його детронізували. Від лібераліз­му до відступництва. Трагедія Со­бору». Ця праця з’явилася друком зовсім недавно, у 2017 і 2018 р. Б., і її поява була надзвичайно дореч­ною і важливою. Принагідно щиро дякую СБССЙ, адже праця над книгою тривала не один рік: пе­реклад, підготовка тексту до дру­ку, упорядкування, вибір світлин, передмова… Але всі ці зусилля вартують найвищої оцінки, бо все в цій книзі правдиве, грунтовне, фахове, просякнуте духом щирої і відданої любові до нашого Спа­сителя Ісуса Христа, Якого вороги нашого спасіння запланували поз­бавити належного Йому одвічно Царського Трону.

Поліграфія, оформлення (ди­зайн) обкладинок цього видання зачаровують, викликають захо­плення і непереборне бажання вклонитися нашому Наймогутні­шому Цареві.

Це надзвичайно важлива кни­га, і вона, на мою думку, повинна бути поряд з нашими традицій­ними набоженствами настільною книгою в кожній нашій традицій­ній католицькій родині.

Автор подає глибокий і всесто­ронній аналіз не лише всього того, що, як і чому саме так відбувалося в часі проведення ІІ Ватикансько­го Собору (котрий став руйнівним для двотисячолітньої Традиції Ка­толицької Церкви), а й усю пере­дісторію – підготовку, яка тривала понад півтора століття і неухильно скеровувалася (вправними і під­ступними ворогами Традиційної Церкви – лібералами і масонами) саме до такого завершення, яким став ІІ Ватиканський Собор.

Оскільки Архиєпископ М. Ле­февр був одним із учасників Со­бору (як сам він зазначає, лише 250 Отців на Соборі були його однодумцями), він дає докладну характеристику всім, хто готував і приймав рішення на Соборі. Його спостережливість, чесність і від­даність, його багаторічний досвід як душпастиря і вірного захисни­ка Традиції Католицької Церкви, а також Ласка Господня допомагали йому розпізнавати підступні пла­ни ворогів Бога, безкомпромісно боронити право Ісуса Христа бути Царем у людському суспільстві, переконливо відкидати всі під­ступні нововведення ліберальної більшості Собору.

Як ревний і невтомний пастир, який упродовж усього свого сві­домого життя працював для слави Бога і спасіння душ, Архиєпископ М. Лефевр бачить найбільшу загрозу від запровадження ка­тастрофічних змін ІІ Ватикан­ського Собору в життя Церкви в тому, що ці зміни призведуть (і вже призвели!) до нечувано­го відступництва від католиць­кої віри і (що ще жахливіше!) до детронізації, тобто, до поз­бавлення Господа нашого Ісу­са Христа належної Йому шани, прослави і почитання як Бога.

Саме під цим кутом зору автор проводить паралель між революцією 1789 р. у Франції і ІІ Ватиканським Собором. До­речно підкреслити, що СБССЙ спільно із Львівською облас­ною фундацією імені Григорія Хомишина свого часу (у 2006 р. Б.) надало унікальну мож­ливість усім вірним Традиції в Україні придбати книжку Май­кла Девіса «За трон і за ві­втар», з якої читач пізнає без­межну відданість Богові, Като­лицькій Церкві і королеві Фран­ції, що її продемонстрували ге­роїчні захисники Вандеї, коли усвідомили, що саме криється за брехливими лозунгами: сво­боди, рівності, братерства, що їх виголошували вожді антика­толицької революції 1789 р. у Франції.

Сподіваюся, що читачі пого­дяться з думкою про те, що поя­ва книжки «За трон і за вівтар» – це незаперечний вияв дії Бо­жого Провидіння. Автор Майкл Девіс – уродженець Уельсу, католик, що жив в Англії. Про те, як він став послідовним за­хисником Католицької Традиції, можна дізнатися з цієї ж книжки на с. 165-170. Роки його життя 1936-2004 рр.

Книга Архиєпископа М. Ле­февра «Вони Його детронізува­ли» – це блискуча ілюстрація такої ж відданості Богові, Католицькій Традиції і сміливий проект відновлення земного Трону для нашого Господа Ісуса Христа.

«Я не скорюся в жодному разі. Мене не влаштовує роль пасивного спостері­гача біля ложа моєї агонізуючої Матері, Святої Церкви, – твердо заявляє автор, – я далекий від песимізму… Ми повинні відважніше, ніж будь-коли, боротися за земне панування нашого Господа Ісу­са Христа. Ми не самотні в цій бороть­бі: з нами всі Папи до Пія ХІІ включно. Всі вони боролись з лібералізмом, щоб звільнити від нього Церкву. Бог не по­дарував їм звитяги, але це не привід для нас, щоб скласти зброю! Нам слід про­довжувати боротьбу. Тоді як інші руйну­ють, ми повинні будувати, … відновити бастіони віри: насамперед святе таїн­ство Служби Божої Всіх Часів, яка фор­мує святих; наші правдиві парафії, наші монастирі, наші багатодітні родини, наші підприємства, вірні суспільному навчан­ню Церкви; наших політиків, які б рі­шуче втілювали політику Ісуса Христа – тобто канву християнського суспільного життя з його християнськими звичаями та стосунками.

Я знаю одне – і цього навчає нас віра: наш Господь Ісус Христос повинен царювати тут, зараз, а не лише в кінці часів, як цього хотіли б ліберали!

У той час, як вони нищать, нам дане щастя відбудовувати. А ще більша ра­дість огортає душу тоді, коли покоління молодих священиків з ревністю беруться до праці над відродженням Церкви за­для спасіння душ.

Отче наш, да прийдет Царствіє Твоє!

Хай живе Христос – Цар!

Духу Святий, наповни серця своїх вірних!

О Маріє, будь нашою Царицею, ми посвячуємося Тобі!»

Цією розлогою цитатою із книги Ар­хиєпископа М. Лефевра «Вони Його де­тронізували» я закінчую свої роздуми про її колосальну вартість і цінність та закликаю всіх вірних Традиції черпати з неї рішучість, духовну наснагу й віру, щоб, у міру своїх сил, сприяти успіхо­ві великої справи незабутнього Архи­єпископа М. Лефевра.

Хай допоможе нам у цьому Пресвя­та Тройця, Пречиста Діва Мати і всі святі нашої Католицької Церкви.

Листопад 2018 року Божого

Ганна Савчук,
парафіянка храму Свв. Верх. Апп. Петра і Павла
(м. Львів, Рясне-1)