Батьки і діти

Передмова

Дорогий читачу! Може колись доля змусить тебе йти чужими світами і Ти зайдеш на Горішній Шлеськ. Там люди покажуть Тобі на одному кладовищі гріб слав­ного місіонаря, що проповідував Христове Євангеліє на дев’ятьох мовах, та не лише через свої золо­ті слова, але й святе життя, привів мільйони святих душ до неба.

На його гробі стоїть кам’яна статуя Пречистої, а під нею, в ма­лому заглибленні, видно міртовий вінок... Хочете знати історію цього вінка? Послухайте.

Цей славний місіонер, відчу­ваючи наближення смерті, захо­тів написати свою останню волю. Земного добра ані жодного іншо­го майна в нього не було, а весь доробок свого життя він носив із собою в малому чемодані. Не бага­то там було цього добра: білизна, кілька згортків із записками та на самому дні малий вінок з мирти, з яким він все своє життя не розлу­чався ні на хвилину, «бо в ньому його мама до шлюбу йшла». Цей шлюбний вінок мами був його най­більшим скарбом у світі, тому він розпорядився ним так у своєму за­повіті:

«...У цьому вінку моя мама склала присягу вірності. Вона до­трималась цієї присяги. І якщо б вона не сказала десятий раз «Так», то мене не було б ніколи на світі і я не проповідував би Бо­жого Слова на дев’ятьох мовах. Тому прошу вас зробити мені одну ласку: після моєї смерті покладіть цей вінок разом зі мною до мого гробу».

Вірні люди виконали останню волю великого місіонаря. І досі лежить цей вінок на його гробі і продовжує його проповідь про святість християнського подруж­жя та про пошану і любов дітей до своїх батьків.

* * *

Живемо в переломних часах. На наших очах, немов картини в калейдоскопі, чергуються, вагіт­ні своїми наслідками, події у світі. Відбувається переоцінка старих вартостей і понять, а приходять нові, модерні, часто дуже деше­ві замінники, які тягнуть за своїм ультра-модернізмом навіть світлі уми.

Дивлячись на світ відкритими очима, побачимо, що ультрамо­дерна психологія невпинно тара­нить дві речі: підкопує святість християнської родини і, шукаючи нових доріг, зводить на манівці релігійно-моральне виховання ди­тини, отруюючи її душу псевдона­уковими теоріями натуралістичних філософів.

Модерній людині не подоба­ється «старомодне» поняття по­дружжя і вона хоче його «зрефор­мувати» і використати цю найваж­ливішу і головну клітину людської спільноти виключно для послуг своєму егоїзмові. Ми бачимо, як з дня на день настає щораз біль­ший хаос у християнському ро­динному житті. Ми бачимо щоразу більше розлучених і, як наслідок, збільшення кількості злочинів ма­лих дітей. І, на превеликий жаль, справи йтимуть дедалі гірше, якщо модерна людина вчасно не збагне причини цієї трагічної ситуації.

Навіть незважаючи на поступ людської думки, ми, смертні люди, не маємо права нічого додати, ані нічого відняти від засад християн­ської родини, а лише зберегти Бо­гом установлені закони. Лише за такої умови зможемо зазнати ро­динного щастя і виховати молоде здорове покоління. Тому даремний крик модерної людини про посту­пи культури, зміну суспільно-еко­номічних умов і т. д.

Уявімо собі, що якийсь вчений винайшов спеціальні магнітні про­мені, які б мали силу попсувати всі годинники на світі так, що ні один з них не зміг би показувати точного часу. Що ж тоді робити людям? Чи стануть вони «розвертати» Землю та узгоджувати її рух із «збожево­лілими» годинниками? Діючи так, самі стануть божевільними, не ма­ючи жодного шансу змінити руху Землі. Розумні люди почнуть знову виготовляти сонячні годинники та визначати час за «старомодним» Сонцем.

Чи не подібна справа з криком модерної людини про мету подруж­жя? Різні «філософи» стараються перевернути догори коренем мо­ральний лад у світі, установле­ний Богом. Чи може бути мова про щастя, мир і добробут у світі при такому переверненому порядку? Очевидно, що ні. Без сумніву, мо­дерна людина має свої труднощі? Чи ж не мали їх люди від першого дня свого життя на землі? Та це ще не означає, що вони мусять іти по лінії легкого опору і перевертати Божий лад, бо це ніяк не розв’яже, а навпаки, погіршить справу, бо за бунт проти Бога мусить прийти не­вмолима кара. Святим обов’язком людини є прагнення всіма силами здобути кращі умови життя, але через працю, жертву і завзяту бо­ротьбу з лихом, а не потуранням злу та перевертанням морального ладу, що веде до остаточного кра­ху життя. Наш народ про таку по­ведінку має дуже гарний і влучний вислів: «Не тратьте, куме, сили, спускайтеся на дно».

Лише вірність Божим законам і боротьба з лихом зможе принести добро світові. Може не судилося нам користуватися здобутками на­шої праці і великих зусиль, може воно, це щастя, прийде по наших кістках, але, напевне, прийде для наших дітей.

* * *

Витвором модерного часу, особливо натуралістично-мате­ріалістичних філософів, є мале зацікавлення окремою особою, а збільшений інтерес до долі гро­мади, колективу. Такі «філософи» вважають, що колективно можна з більшим успіхом розв’язати болючі проблеми щоденного життя.

Психоз «громадськості», що коштом прав одиниці знайшов своє втілення в деяких державних режимах модерного часу, взяв під свої важкі колеса людину та в ім’я тих партійних доктрин і теорій на­магається задушити одиницю і всі її вищі пориви та ідеали, прини­зивши її до стану робочої тварини. Внаслідок цього там утворився тип людини-робота, що думає катего­ріями партійних «босів» та добро­вільно стає піддослідним кроликом їхніх вузьких матеріалістичних експериментів. Так вихована лю­дина втрачає почуття особистої гідності і можливість відчути, де закінчується її право на гідне, вільне життя, а де починаються вимоги колективу.

Типовим прикладом такого ви­ховання, що базувалося на псев­донаукових матеріалістичних тео­ріях, була гітлерівська Німеччина, а сьогодні – більшовицька Москва. Молодь цих двох нещасних наро­дів ще довгі роки буде класичним предметом для дослідження психі­атрів та важливою пересторогою для народів світу про небезпеку такого виховання молодого поко­ління. Досвід життя вчить нас, що отруєні матеріалістичною доктри­ною діти, дуже скоро стануть дво­ногими тваринами.

Переважна більшість наро­дів земної кулі бажають сьогодні правдивого миру і налагоджен­ня взаємин з усіма народами. Та практика життя вказує, що мир є наслідком доброї волі усіх народів, а добра воля народів залежить від психічного здоров’я всіх громадян, а це вже входить у царину вихо­вання.

Про жалюгідні наслідки мате­ріалістичного виховання знаємо всі. Чи не впадає нам в очі одна річ: найважливішою і безпосеред­ньою причиною цього здичавіння є заборона навчати дітей релігії та намагання виховати їх у безбожній атмосфері. Нехай це буде наукою для нас: якщо хочемо виховати добре своїх дітей, то виховуймо їх з Богом у своїй рідній школі.

Поступ та родинне життя

«Дорогі Батьки!

Я почуваюся менший від най­меншої речі у світі. Я перекона­ний, що Ви обоє маєте мене на своїй совісті…»

«Коли Ви обоє в суботу вихо­дили з хати, ніхто з Вас не просив мене йти разом. Я сидів вдома і думав. Поставте себе в моє поло­ження: як Ви почувалися б, якщо б ваш батько чи мама поступали так, наче б вони Вас зовсім не лю­били? Повірте мені, що я обох Вас люблю зі щирого серця, та Ви не дали мені ніколи нагоди цю любов Вам показати. Що більше: Ви обоє завжди сварилися між собою так, що навіть не хотіли сісти разом в одній кімнаті...»

«Однієї речі я від Вас бажаю: хочу вступити добровольцем до війська і, якщо я отримаю дозвіл від заряду цієї інституції, прошу Вас підпишіть його».

«І не просіть мене повернутися додому, бо я не вернуся ніколи до такого дому, як наш був. Я радше піду до пекла».

Ось автентичний лист юнака із виправної інституції, якого він на­писав до своїх родичів. Висловлені в ньому думки показують родинні стосунки у «модерному подруж­жі».

Чи була це вина юнака, що він мав нещастя народитися і прожити дитячі літа в «модерній родині?» Ці повні трагізму слова, замолоду зламаної рідними батьками люди­ни, є страшною пересторогою для всіх батьків, що нехтують Божи­ми законами і провадять родинне життя на «модерний» лад.

Глянувши довкола здоровим поглядом, побачимо загрозливий моральний стан християнської ро­дини. Ми приходимо до сумного висновку, що більшість християн­ських родин повертається до жит­тя і практик, які були у світі перед народженням Христа, в часи по­ганського розуміння мети і завдан­ня родинного життя. Колись кві­тучі християнські родини повер­таються в поганські конкубінати* і єдиною ціллю таких родин стає задоволення низьких інстинктів та пристрастей самолюбних бать­ків, а не виховання доброго моло­дого покоління. Тому й не дивно, що моральний рівень «модерних» родин котиться щоразу нижче, аж доки не впаде на саме дно, а разом з родиною котиться дони­зу й моральність суспільства. Яке ж майбутнє очікує людство, якщо модерна родина так мало дбає про правдиве християнське вихован­ня?

Відомо ж, що яблуко не від­котиться далеко від яблуні. Які батьки, такі будуть і діти. Ні! Діти будуть значно гірші. Сьогоднішні батьки виховувалися ще на хри­стиянських твердих засадах у своєму родинному домі, а їхні діти переживають свої дитячі літа у вже «змодернізованому» домі.

Виникає важливе питання: звідки ж береться у модерної лю­дини таке «блискавичне» знеці­нення релігійно-моральних основ родинного життя? Часто чуємо і читаємо таке: все навколо нас змінилося. Соціально-економічні умови сьогодні виглядають зовсім інакше, як це було в часах на­ших батьків. Наші батьки орали дерев’яними ралами, а ми оремо тракторами. Батьки молотили ці­пами, а ми – моторними машина­ми. Батьки подорожували інколи місяцями підводами або повіль­ними поїздами, а ми цю саму від­стань долаємо літаками протягом кількох годин. Батьки пересила­ли листи післанцем або повільним телеграфом, а ми в одній секунді пересилаємо листи і фотографії з одного куточка світу в інший. Врешті, батьки стріляли моздірами і шротом, а ми вже маємо бактері­ологічні та атомні бомби...

Звичайно, що модерна люди­на, звикнувши обчислювати всі злободенні проблеми щоденно­го життя і явища природи з руч­кою в руці, хоче застосувати цей же спосіб і для вирішення справ в родинному житті. Все з ручкою в руці, все з обчисленням на особи­сту користь і вигоду, мовляв, щоб якнайкраще використати свої мо­лоді літа. І саме цей найкращий молодий вік, повний життєвих сил та енергії, що призначений Богом на виховання гарного і здорового молодого покоління, модерна лю­дина марнує на задоволення сво­їх низьких інстинктів, аж доки не стане згорбленим і зруйнованим (і тілом, і душею) старим дідом на краю свого життя.

Пригадується мені одна подія, що трапилась у столиці Австрії – Відні. Один священик зустрів на розі однієї вулиці бабу-жебрачку в лахміттях, що простягала руку до перехожих і просила милостиню. Священик дав її милостиню, але яким було його здивування, коли вона промовила до нього чужою мовою. Він зупинився на хвили­ну, щоб поговорити з жебрачкою, яка говорила чужими мовами. Як з’ясувалося пізніше, вона знала їх чотири.

Що ж він довідався? Вона по­ходила з багатої аристократичної родини. Все своє майно і всі свої сили вона прогуляла, а тепер опи­нилася на вулиці, живучи лишень на милосерді перехожих.

Чи не є вона «прекрасним» об­разом «змодернізованої» людини?

Правда: сучасна людина зро­била мільйони нових відкриттів та досягла великих поступів у науці й техніці. Вона вже винайшла спосіб розбивання атомів, та природа ще заздро криє в собі інші мільйони різних таємниць, яких людина ще не відкрила, які стануть здобутком майбутніх поколінь. Та, мабуть, найбільшою з усіх таємниць у при­роді є таємниця людського життя. Людське знання і наука безпорад­ні перед цією великою тайною. Незважаючи на найбільш завзяті зусилля і дослідження, і досі не вдалося людині збагнути цю таєм­ницю, щоб мати можливість штуч­но створити життя. Та що там жит­тя, вченим не вдалося створити штучно навіть маленького зерна гірчиці, щоб воно проросло, хоча в усіх наукових лабораторіях світу йде невпинна праця в цьому на­прямку.

Місцем, з якого походить люд­ське життя сьогодні, і з якого ви­ходило тисячі літ тому, була і є родина. Незважаючи на поступ наук та всяких зовнішніх змін у світі, джерело людського життя не змінилося і на йоту. Тому вся­кі голоси і намагання здійснюва­ти «реформу» родини не мають ніякої основи, і є нічим іншим, як явним бунтом проти Творця люд­ського життя, бо людина є лише Його інструментом в ділі творення. Чи хоче того, чи не хоче, людина мусить підкорятися Божим зако­нам, що нормують цю справу. Ми не маємо права і не можемо нічого додати, ані нічого відняти від цієї істини, бо сама суть людського життя не належить до спроможно­сті людини. Тому всяке намаган­ня «зреформувати» родину проти виразної волі Творця є гріхом і за нього мусить прийти кара. До речі, голоси сучасної людини не такі вже й «модерні», бо вже по­ганський світ перед Христом хотів «реформувати» мету подружжя. З яким наслідком? Найперше таких карала сама природа, руйнуючи їхнє життя, а потім прийшла Божа кара, цілковите знищення всього грішного роду. Чи ми сьогодні не є наочними свідками дегенерації і руїни цілих народів і рас? Чи не бачимо, що діється довкола нас? Чи не бачимо зруйнованих родин? Ось послухаймо, що пише другий юнак із такої самої виправної ін­ституції, куди його загнала «мо­дерність» родини:

«Дорога Сестро!

... Ти написала до мене гарно­го листа. Я читав його сто разів і за кожним разом плакав як мала дитина. Жалкую дуже, що я не по­слухав Твоєї ради та думаю, що це ще мене не зруйнує. Як я звідси вийду, то переконаєшся, що я ста­ну зовсім іншою людиною.

Ти певно дивуєшся, чому я нічого не згадую про батька. Це тому, що він голосно сміявся в суді на моїй розправі, коли почув, що мене засудили на побут у цій інституції. Запевни його, що тут дуже гарно. Тут немов небо на землі. Перекажи йому, хай тішить­ся, як може».

Обидва вище наведені листи написали юнаки із «змодернізова­них» родин, для яких виправні за­клади були кращими від родинного дому. Обох цих молодих злочинців мають на своїй совісті батьки, що знехтували моральними основами християнських родин.

Сумною правдою є те, що хво­роба в родині є основною причи­ною всяких злочинів малолітніх дітей. Досі загально прийнятою у педагогіці була думка про те, що навіть найгірший родинний дім є кращий для виховання дітей за найкращий виховний заклад. Та, на жаль, судові процеси над мало­літніми дітьми захитали цю засаду, з’ясувавши, що в більшості випад­ків ці злочини мали своє джерело таки в родинному домі.

Дійшло до цього, що деякі кра­їни були змушені прийняти спе­ціальні закони, які передбачають покарання родичів за занедбання у вихованні дітей. Суддя Алексан­дер у Толідо (штат Огайо) бага­то років вів судові процеси проти малолітніх злочинців. Він виділив такі групи батьків, які стали при­чиною деградації своїх дітей:

1. Ті, що втікають від своїх ді­тей, залишаючи їх на самоті;

2. Ті, що абсолютно не дбають про захист дітей від усяких небез­пек і спокус світу;

3. Ті, що намовляють дітей до злочину й допомагають у його здійсненні;

4. Ті, що грішним життям демо­ралізують своїх дітей;

5. Ті, що через брак відповід­них знань, часті непорозуміння і слабкості псують своїх дітей.

Варто згадати, що останні ста­тистичні дані уряду Америки пода­ють такі цифри: 44 % родин не ма­ють дітей, 22 % родин мають лише одну дитину, а 34 % родин мають двоє і більше дітей.

о. І. Нагаєвський
Із книжки «Батьки і діти»
Львів, 1995 р.


*конкубінат – це співжиття чоловіка та жінки без укладення шлюбу.