Сучасне моральне запустіння. Святість. Збереження віри

Слава Ісусу Христу!

Дорогі брати і сестри! Святий – у перекладі означає «той, хто стоїть збоку, віддалений, хто сто­їть зверху». Господь Бог, давши людству Десять заповідей, сказав: «Пам’ятай день святий святкува­ти». Сам Бог назвав день відпо­чинку – святим, днем, який нале­жить тільки Йому. Живучи згідно з Божим законом, ми повинні ша­нувати цей день, присвятити весь час того дня виключно для Творця.

Отець Пол Війтем – амери­канський священик українського походження організував благо­дійну акцію: «Католицька допо­мога Північній Україні». У своєму інтерв’ю отець сказав: «Я завжди мріяв побачити Христа, який встає з гробу комунізму. В Україні я по­чав усвідомлювати одну важливу річ: ще й сьогодні можна почути, що комуністичний режим забез­печував людину усім необхідним і не потрібно було турбуватися про завтрашній день. Тепер ми також допомагаємо, але у цьому є вели­ка відмінність: даючи, самі – отри­муємо. Від тих, кому ми допомага­ли, часто доводилося чути: «У нас нічого немає, ми нічого не може­мо дати вам навзаєм». Неправда! Найбільшим даром для нас є саме ваше життя, життя тих, хто, не зважаючи на багатолітнє пануван­ня безбожної комуністичної дикта­тури, зберіг віру і зумів передати її майбутньому поколінню, життя тих, хто тепер зберігає цю віру попри негаразди сьогодення. Та­кий приклад надихає. Бачимо, як відбувається дивовижний обмін: жертвуючи гроші – отримуємо все, що за гроші придбати неможливо. А це Боже благословення та Божа опіка. Так, навіть за гроші ми не в змозі цього придбати. Господь Бог благословляє лише жертвенне та щире серце».

Дорогі брати і сестри! Сьогод­ні направду необхідно усвідомити, в яких часах ми з вами живемо, чому важливо не втратити віри і святості наших душ, а ще й пе­редати її майбутнім поколінням. Святий апостол Павло у Посланні до євреїв писав: «Живіть з усіма в мирі, зберігайте святість, без якої не можна оглядати Бога».

Сьогодні треба реально диви­тися на світ, думати, аналізувати. Батьки, не проспіть моральне ви­ховання своїх дітей, бо тоді можете дожити до глобальних катастроф у своїй хаті, сім’ї, у своїй родині. Сучасні важкі пороки: алкоголізм, ігроманія, наркотики, моральне запустіння. Коли твій син з-за кор­дону скаже: «Тату, я тобі замість невістки приведу зятя», що тоді ти робитимеш? Скажеш: «Як так ста­лося?». Це моральне запустіння в народі, на яке ми часто закриває­мо очі. Не хочемо бачити, не хо­чемо аналізувати. Нам простіше сказати, що все гаразд, що немає ніякої кризи, що Церква в Європі процвітає. А справді є велика не­безпека.

Нещодавно у Відні заверши­лась конференція за участю цер­ковних, політичних та економіч­них експертів з 14 європейських країн «Куди йдеш, Європо?» Єв­ропа – континент, який пережи­ває кризу більше, ніж будь-коли раніше, потребує християн для розвитку ідеї нового майбутнього, нового способу мислення і впрова­дження їх у життя – це підсумок головної думки цього засідання. Директор Чеської теологічної ака­демії передбачає, що християни невдовзі стануть творчою менши­ною Європи. Він закликав Церкву шукати нові шляхи євангелізації: «Вчорашнє християнство не зможе бути надією для Європи сьогоден­ня і майбутнього».

З цього розуміємо, що вже минули часи народної Церкви. На його думку, «Церква має під­креслювати теоретичну силу віри і сприяти такому творенню сус­пільного клімату, у якому центром буде гідність людини». Так гово­рить католицький мислитель. Ве­лика людина в католицькому світі зазначає, що те, що Церква вчила в минулому, сьогодні вже нікому не підходить, а в майбутньому про це взагалі треба забути. Центром повинен стати не Бог, а – людина. У сучасності немає місця для Бога. Вже є і права людини, і права ди­тини, але і того ще мало.

«Попри всі негативні тенденції, Церква і надалі залишається в Єв­ропі найбільшою громадянською інституцією», – це підкреслила Ін­габорт Габріель із Віденського уні­верситету. Вона вказала на найго­ловніше: брак духовної орієнтації у Європі, як найсерйозніший ви­клик для Церкви.

Церква – це найбільша гро­мадська інституція. До чого Єв­ропа прирівнює Церкву?! Церква – це вже не інституція Божа, Цер­ква вже не інституція для спасін­ня людських душ, інституція, яка провадить людей до Неба, до Цар­ства Небесного. Сьогодні Церква – це одна з найбільших громадських інституцій. Бачимо моральне запу­стіння: концерти у церквах і об­німання всіх тих, які відійшли від Церкви, і всіх безбожників та ате­їстів – ніщо не врятувало Церкву. Церква хотіла показати, що вона всіх любить, що вона закриває очі на гріхи людей. Скільки Церква била себе в груди і перепрошува­ла протестантів – ніщо не врятува­ло її. Чому?! Бо Церква має одну дуже важливу місію, яку їй уділила не людина, а Сам Спаситель Ісус Христос: «Ідіть, навчайте всі на­роди, проповідуйте Добру Новину. Хто увірує і покається – той буде спасенний». Ось справжня місія Церкви. Ось завдання Церкви. Не політика, не громадські справи, а спасіння людської душі. Якщо Церква втрачає цю місію, яку от­римала від Господа Бога, вона стає слабкою, вона втрачає свою святість. І коли ми не будемо при­діляти уваги нашим дітям, онукам, коли наші діти будуть пропускати катехизу, коли у наших сім’ях не буде панувати дух молитви, до­тримання Заповідей Божих, ми приречені на самоліквідацію, на самознищення. І прикладом цього сьогодні є багато країн Європи.

Статистичні дослідження «Мо­лоді люди і релігія у Європі» за останні два роки подають прикрі дані. Опитування молодих людей 16-29 років показали, що у Чехії 91% молоді заявляють, що вони не належать до будь-якої релі­гії. 80% молодих людей в Естонії, Швеції та Нідерландах також не належать до жодної релігії. Поль­ща – найбільш релігійна країна. Лише 17% молодих людей вважа­ють себе нерелігійними. У Литві – 25% нерелігійних. У Великобрита­нії – 7% заявляють, що вони англі­канці, мусульмани – 6%, католики – 10%. Релігія вмирає! Дослідни­ки вважають, що християнство як норма зникне, як мінімум за най­ближчих сто років або й назавжди. Про це сказав Сам Христос: «Як Син Чоловічий прийде на землю, чи знайде Він віру у людських сер­цях?» Очевидно, що ми живемо у часах, про які говорить Христос.

Дослідники відзначили, що у Польщі, Португалії та Ірландії ходять молоді люди до церкви: у Польщі щонеділі 38% молодих людей йдуть до храму, у Португа­лії – 20%, в Ірландії – 15%. Дуже страшно, що ніколи не ходять до церкви 60% молодих людей в Ні­дерландах та в Іспанії. У Польщі, де переважна більшість молодих людей називають себе католика­ми, регулярно відвідують церков­ні Літургії 39% молодих поляків, 50% моляться раз на тиждень чи частіше. У Литві лише 4% моло­дих людей ходять до церкви. У Росії – 50% молодих осіб вважа­ють себе невіруючими, 4% моло­дих регулярно ходять до церкви, 37% взагалі не ходять до церкви, 14% регулярно моляться, 46% не моляться ніколи. Ці дослідження повинні бити на сполох! Чому вам не страшно, що молодих людей і дітей немає в церкві? В Україні ситуація не є кращою. Якби у нас провели такі дослідження, ми б розвіяли міф про глибоко вірую­чий і побожний народ.

Потрібно серйозно застанови­тися над духовністю наших родин і нашою особистою. На яких заса­дах йде виховання дітей і молоді, яким буде наше майбутнє? Одна парафіянка, яка повернулася із заробітків, розповідала: «До нас щонеділі приїжджав український священик з Червонограда, а нас було лише шестеро на Святій Лі­тургії. Це з 600 осіб, які прожи­вали в гуртожитку. А серед них є багато людей з Галичини. Свя­щеник просив, щоби приходили на Службу Божу, бо польський священик забере у нього ту виді­лену годину». Потрібно розвіяти міф про нашу побожність! Побож­не покоління відходить до вічності. Ми стикаємося із поважними проблемами: безвірство і безбож­ництво у парафії. А в цьому винні батьки, бо кажуть: «Нехай дитина виросте – а потім вибирає собі, до якої церкви ходити». Дитині треба дати фундамент віри, основу віри. Ти будеш відповідати не лише за себе, але й за своїх дітей, внуків, правнуків, за цілий свій рід будеш відповідати перед Богом. Треба думати не лише про матеріальні блага дітей, але найперше – про духовне виховання.

Подивімося реально: яка твоя віра – жива і правдива, чи вона дає плоди?

Церква в очах людей втрачає свою святість. Церква втрачає своє покликання. Скільки є анек­дотів про святість, про вічність, про священиків. Я молюся, щоби святість ніколи не викорінилася із наших сердець, бо, як наше серце покине святість і страх Божий, що тоді залишиться?

Куди йдеш, Європо? Куди йдеш, Україно? Куди йдемо ми з вами, куди стелиться дорога і де є кінцевий шлях?

На кінець, зачитаю вам по­слання Йосифа Шумлянського, який 1700 року у Львові прийняв Унію. Він привів Галичину до Като­лицької Церкви. Був надзвичайно розумний і освічений. Дав вели­кий заповіт: «Я – Йосиф Шумлян­ський, Єпископ Львівський, про­живши віку свого 64 роки, а Єпископом я був 40 років, від смертно­сті людської вберегтися не можу. Як людина, я з пороху сотворена, шаную долю свою. Хто вважає, що він стоїть, нехай стережеться, щоб не впасти. Всім нам, без виклю­чення, померти час настане. Хто народжується, той народжується для смерті. Хоч би людина каз­на-скільки пророчила собі років, все одно відійде. Як сказано: не­мов зламане листя ти рушиш мене. Як пара мимолітна з води, яка тільки що була – і її нема, як дим з печі, що зникає в небі, як сніг тане під промінням сонця – так і наше життя в один миг минає і прихо­дить кінець віку цього. Все, що вважаємо за окрасу свою, з нами нищиться, бо з землі ми є сотворе­ні, і в землю повернемося. Нічого вічним правом не стоїть і кожна радість має крила: ледь доторк­нешся – як вона вже відлетіла. І коли час доходить – кінець прихо­дить. Безплідна є наша природа і брехлива надія на потіху, і все, що є у світі – все це помпезна марно­та світу цього. І одного, і другого жменя землі накриє. І обійме мене не менше трьох ліктів землі, і кого не вмістить світ, того вмістить мо­гила. Все створіння земне є пусте і безплідне, хто що в цьому світі здобув, вітер рознесе. Не хвались завтрашнім днем, бо не знаєш, що той день може принести. Все, що в нас є, маємо лише на короткий час. І молодість, і юність, і хворо­ба, і біднота, і багатство – це все на короткий час. І так приходить до моменту, коли закінчується час і починається вічність, і не перед­бачити нам останнього смертель­ного часу, який Бог нам призна­чив. Бо гряде день Господній, а смерть, як злодій, який прийде, коли ти не очікуєш. Будьте гото­ві, бо не знаєте ані дня, ані часу. Згадую слова Христові: «Блаженні слуги, яких застане Господь не­всипущими».

Життя прожите без Бога – це змарноване життя. Якщо ти самов­певнений, що твоє життя попере­ду – ти глибоко помиляєшся, бо не знаєш часу і місця, де йдеш і що буде з тобою. Коли втратимо святість і віру в Бога, коли наше серце буде черствим, чого можемо сподіватися, якого результату від життя чекаємо, яке місце нам при­готоване після нашої земної ман­дрівки?

Хтось думає про речі матері­альні, а хтось дивиться і розуміє, що все минає у тому житті, все є тимчасовим: і гроші, і слава, і ве­лич. Не робімо з нашого життя екс­периментів. Життя без Бога нічого не вартує. Все проминає: сьогодні слава, а завтра зів’яле листя. Над цим маємо застановитися. Свята Жанна Д’Арк вигнала англійців з Франції, але вона молилася, жер­твувала і покутувала. Сьогодні Церква є більше політичною інсти­туцією, ніж Божою. Якби українці молилися, жертвували і покутува­ли, війна вже би давно закінчила­ся. Немає Божого благословення, бо немає фундаменту віри. Все ва­литься. У нас переважає вдавана побожність над святою побожніс- тю. Якщо не закладемо фундамент віри молитви, то що нас спасе? Коли втрачається побожність, на­род не має майбутнього, не має Божого благословення для наро­ду, для сім’ї, для родини.

Молімося щодня про дар віри: «Боже, я вірю, але поможи моєму невірству».

о. Василь Ковпак, СБССЙ