Ми його дуже любили...

Коли загнаний в кут, коли
губиш маршрут і здаєшся практично
без бою, порятує оце: «Я з тобою,
я тут,
ти не бійся,
я тут,
 я з тобою!»

Юрій Іздрик

Він не був завжди поряд, але двері його майстерні і його дому завжди були відчиненими. І серце – воно теж. Часом здавалося, що сонце носив у долонях, що сонце було всередині нього…

Масштаб постаті Богдана Со­йки можна зрозуміти лише особи­сто – слухати його, спостерігати за тим, що і як він робить, спілкувати­ся... Навколо нього нас об’єднува­ла, мабуть, не якась конкретика, а сама інтонація, підхід. Простий, дотепний і серйозний, іронічний, неконфліктний, дуже розумний і виважений. З п. Богданом було легко, він був унікальною люди­ною. Ми його любили. Дуже. Досі любимо…

Якось, коли я вперше взяла в руки гітару, яка стояла в кутку майстерні, п. Богдан полишив ма­лювання і заходився вчити зі мною ноти, перебори, акорди. І перша пісня, якої тоді навчив – «Стра­дальна Мати», бо займалися в час посту. Тоді й сказав, що мріє про струнний оркестр у нашій церкві. Засиділися до пізньої ночі (як це часто бувало), тому п. Богдан про­вів мене додому. Коли вже стояли біля будинку, він глянув в небо і сказав: «Дивись, мільярди зірок. Яка ж то краса, яка гармонія! І як ідеально ті небесні світила збира­ються в сузір’я! Бог – найкращий Митець! Який Він добрий, що дає нам змогу бачити таку чудову красу. Треба Йому дякувати й не переставати захоплюватися тими чудними витворами».

З п. Богданом можна було го­ворити годинами, можна було го­динами його слухати й не сказа­ти ні слова. Часто бувало, що він брав якусь зі своїх книг, починав читати й пояснювати прочитане. Читав надзвичайно багато. Давав книги додому і постійно розпиту­вав про враження.

У його майстерні часто зву­чало «Радіо Марія». Пан Богдан ділився враженнями від інтерв’ю чи програм, які почув. Аналізував дуже глибоко, без зайвих емоцій чи упередженості. Хіба дуже обу­рювався, що світ відкинув свого Творця. Про це говорив постійно і, здається, шукав тому якихось при­чин, але не приймав жодної з них.

Часто запрошував прогулятися з ним садом. Не втомлювався гово­рити, яким же прекрасним створив світ Господь і як ми не помічаємо цього, як помилково сприймаємо всю красу за щось належне і нор­мальне. Ми могли майже годину спостерігати за бджолами на ма­ках чи птахами на деревах.

Часто розповідав про дружину Мілу, десятки разів показував свої малюнки, на яких вона зображе­на. Розповідав лагідно і якось те­пло, з неймовірною любов’ю і ти­хим смутком.

Говорив про вибір, пошук сво­го місця в житті і справжні цінно­сті, принципи, яким зраджувати не можна. Про те, що Господь є справжнім щастям, що точно не шкодуватимеш колись, що обрав Його своїм провідником у житті, це даруватиме радість і спокій.

А раз навіть сказав: «Не по­чинаю вже нових робіт, доробляю розпочате. Скільки та людина хоче жити на землі? Та вічно тут жити не будеш… Не для того ми тут. Всім нам колись треба буде вмирати…» Як же легко й спокійно він про це говорив! А я думала: та як же ми без Вас?!!

Завжди бажав здоров’я і бла­гословляв. Чи то в дорогу додому за кількасот метрів, чи кудись за понад тисячу кілометрів. Завжди бажав Божої помочі, але застері­гав, щоб не обурювалися через невдачі. Часом з усмішкою: «Чого дитина так переживає за ті іспи­ти і дипломи в університеті? Заба­гато освіти віддаляє нас від Бога. Ми думаємо тоді, що можемо ство­рити, що нам тільки заманеться, і всім керувати, думаємо, що мо­жемо керувати своїм життям. Сьо­годні більше не вчися, послухай птахів, помилуйся квітами і дякуй Богові за всю красу. Вона була до і буде після нас. Добре, що можемо милуватися нею. І ні одна квітка не зів’яне від того, якщо ти здаси на «4», а не на «5». Знову усміх­нувся й побажав скласти на «від­мінно».

З ним хотілося ділитися усім, та часом можна було ні про що не говорити, а все одно отримати від­повіді на запитання або віднайти загублений спокій.

У його майстерні і домі завжди панувала атмосфера, яку немож­ливо описати. Було дуже затиш­но і якось спокійно. Такі зустрічі ніколи не були короткими. Навіть якщо й поспішала у якихось спра­вах, завжди кортіло заглянути на хвилинку. Навіть коли взагалі не було часу, навіть коли була десь дуже далеко. Він телефонував і питав: «Де дитина пропадає? З дитиною все добре? Зайди, як бу­деш у Янові».

Ми його любили. Дуже. Досі любимо… Нам невимовно важко від такої втрати, але п. Богдан, на­певне, обурювався би, якби ми не хотіли його відпустити. Він стільки говорив про небо і справжнє ща­стя! Як же він любив Творця тут, на землі…

Таких більше нема. Нам його не вистачатиме. Вже не вистачає.

Хай Бог дарує йому вічну ра­дість!

Анастасія Шибіко
смт Івано-Франкове