Господи, будь для мене милостивим!

Реколекційна наука в Традиційній Духовній Семінарії Непорочного Серця Матері Божої Фатімської

У римському месалі є спеціаль­не богослуження з проханням про сльози, в якому священик упро­довж усієї служби просить про сльози покаяння. Це великий дар Божий, коли ми можемо оплакува­ти свої гріхи, як Св. Петро та інші святі. Запитую вас: якщо у вас брудні руки, як їх зробити чисти­ми? Дитина відповідає – водою і милом. А я кажу: гріхи також очи­щаються водою – це сльози жалю, без води нічого не можна очистити – ні одягу, ні тіла, ні голови. Так само і жоден гріх не прощається без води наших сліз. Якщо ти не жалієш, Бог не може тобі прости­ти. А що таке мило? Це Кров Ісуса Христа. Наші сльози і Кров Ісу­са Христа очищають нашу душу. Тому просімо про сльози покаяння за свої гріхи.

Зважмо гріхи, вдивімося в мер­зоту і злобу, яку має в собі кожен смертний гріх. Це дуже важливий пункт для розуміння суті гріха. Звичайно, коли це не стосується нас самих, ми цього не відчуємо.

Хочу навести вам такий істо­ричний приклад. На півдні Італії, в Сицилії, в місті Сиракузах жили грецькі мудреці. Правив країною тиран, який побудував особли­ву тюрму: коли ти стоїш наверху на одному місці, а внизу, в тюр­мі, хтось щось говорить, ти все те чуєш. Ця тюрма спеціально так вбудована в скалу, щоб підсилю­вати звук. Отже, зверху стоїть тиран і слухає, що про нього гово­рять. Аби ще більше налякати сво­їх ворогів, щоб його ще більше бо­ялися і щоб ніхто навіть слова про нього лихого не сказав, той тиран запросив архітектора й наказав йому спроектувати й побудувати такий пристрій для тортур, щоб об­винувачуваний якнайбільше тер- пів і мучився. І цей архітектор зробив такий пристрій. Він збу­дував великого бика з металу на чотирьох ногах: всередині він був порожній, а під ним можна було розпалити невеличкий вогонь, зверху його відкривали й кида­ли туди жертву. Морда бика була відкрита. Це був свого роду ще й гучномовець: людина кричить, а голос її посилюється. І всі навколо чують крики і стогони поволі вми­раючої людини. А ще цього бика можна було тягнути на колесах по всьому місту.

І ось архітектор привіз тира­нові цей пристрій для катувань, тиран подякував. Але архітектор стояв і не поспішав відходити: він очікував винагороди. Тиран запитує його: «А чого ти чекаєш, чому не йдеш додому?» Архітек­тор відповідає: «Ну, Ви розумієте – це все метал, робота, Ви повинні мені заплатити...» Тиран неабияк здивувався: «Що? Я комусь щось винен? Я тобі нічого не винен! А за те, що ти мене образив, станеш першим, хто туди ввійде, це буде експеримент». І цього нещасного архітектора вкинули в його влас­ний пристрій для катувань. І уяв­ляєте, як він кричав, як прокли­нав себе самого й тирана! А люди думали: ось побудував і отримав за це. Оце є гріх. Ми не зрозуміє­мо, що таке гріх, доки це не торк­неться нас. Коли нас ображають, обмовляють, нам шкодять, тоді ми розуміємо, що таке гріх, а коли ми самі його робимо, нам це видаєть­ся дрібницею. Ну, трохи там обмо­вилися, когось трохи образили…

А ось іще один приклад із християнства. Був такий період у ХVІІ ст., коли між католиками і протестантами тривала 30-літня війна. Це були страшні роки: не­врожай, голод… І тоді протестан­ти почали займатися чаклунством, з’явилися відьми, ворожбити. В одному місті люди зібралися й ви­рішили платити один золотий та­лер за голову відьми. Цей талер за кожну голову відьми отримував суддя, тож він, звичайно, старався засудити якнайбільше людей. І ось один великий єзуїт Фрідріх Фонспе написав листа і відправив його Папі Римському, щоб він зупинив цю справу, бо о. Фрідріх слухав сповіді 300 засуджених жінок, які ні в чому не були винні. Їх просто звинуватили, катували, доки ті не призналися. Адже люди, зазвичай, не хочуть страждати й зізнаються у злочинах, навіть якщо вони ні­чого не зробили. Цей монах-єзуїт розповідає у своїй книзі, як одного разу німецький князь запросив до себе домініканського монаха й сказав: «Мені потрібна твоя пора­да: скільки разів потрібно звину­ватити людину в чаклунстві, щоб її заарештували – три рази чи сім?» Монах відповів: «Три рази – це за­багато, досить, щоб один раз зви­нуватили». Тоді князь промовив: «Мені вас дуже шкода, бо вас вже 12 разів звинувачували…» Монах зблід і розтанув, як лід на сонці. Ось бачите, доки тебе не стосуєть­ся, дуже легко судити. Це означає: зважаймо на злобу гріха, відчуймо так, як би це нам зробили.

Зосередься на собі, розважай про свою нікчемність: хто ми такі в порівнянні зі всіма людьми? Чому ми грішимо? Тому що ми горді, ми високої думки про себе. Деколи людина думає, що вона сонце і всі повинні обертатися навколо неї. Людська гординя є початком усіх гріхів. Пригадаймо історію Напо­леона Бонапарта: він дійшов до Москви, але потім його вигнали на один острів, а тоді ще далі… А коли він помер, французи виріши­ли, що все-таки це, мовляв, наш імператор і його слід поховати в могилі французьких королів. Але везти тіло з острова Св. Єлени до Парижа – місяці в дорозі. Тоді вони вирішили вирізати його сер­це й транспортувати до Парижа, щоб поховати в могилі французь­ких королів. Лікарі зробили необ­хідну операцію, серце Наполеона поклали в посудину з рідиною, по­мили руки й пішли на обід. Проте забули закрити посудину, а коли повернулися, побачили, що щурі з’їли те серце. Серце людини, яка почувалася богом. Коли Папа Рим­ський хотів накласти Наполеонові корону, він сказав: «Дай сюди!» і сам наклав собі корону. Це люд­ська гординя. А щурі його серце з’їли...

Далі розважмо: чим є люди в порівнянні зі всіма ангелами і свя­тими на небесах? Ким є людство в порівнянні з одним ангелом і од­ним святим? Наприклад, святий Миколай Флюйський, який, поба­чивши здалеку пожежу, зробив знак св. Хреста й зупинив вогонь. Зупинив одним знаком св. Хреста! Тому що святий...

Свята Жанна Д’арк, 17-літня дівчина, взяла прапор і на ньому написала: «Іменем Христа-Царя!» Цей прапор у дівочій руці і малень­кий загін французів встали до бою з англійцями. Що вони робили? Вони стояли на колінах і співали гімн: «Прийди, Святий Духу-Со­творителю!» Англійці кричали: «Прокляття!» А маленька група французів перемогла цих англій­ців, вигнавши їх із країни. Чисто­та душі 17-літньої дівчини святої Жанни Д’арк перемогла ворогів…

Один монах читав псалми. Там було написано: «У Бога тисяча років, як один день, і один день, як тисяча років…» Цей монах сум­нівався, бо подумав: як це так – тисяча років, як один день, і один день, як тисяча років? І ось одно­го дня він прогулювався у вільний час, сів під дерево і заснув. А коли прокинувся, подумав: «О, я про­спав цілісінький день! Зараз мене будуть сварити..» Приходить він у монастир, заходить до храму, а там на його місці сидить уже інший монах і всі монахи інші. Вони за­питують його: «Що ти тут шукаєш у нашому монастирі?» Той від­повідає: «Це мій монастир, я тут живу». Йому кажуть: «Ми тебе не знаємо. Як тебе звати? Яке твоє світське ім’я?» Монах назвався. Вони взяли книгу, заглянули в неї і кажуть: «Так, 100 років тому цей монах утік з монастиря через сумніви у вірі. Потім став святим і помер». У Бога тисяча років, як один день... А ми гадаємо: так важливо слухати новини кожного дня… Сьогодні священики сидять в Інтернеті, читають новини з усьо­го світу. Сидять і сидять, замість того, щоб молитися, читати Біблію, духовну літературу. А ми хочемо знати всі новини! Якщо ми знаємо Ісуса Христа – ми знаємо все, на­віть якщо нічого більше не знаємо.

І врешті: чим є я, один, у порів­нянні з Богом? Придивися до всієї нікчемності й гидоти своєї плоті, уявити свою душу, як рану і язву, з якої витекло стільки гріхів і отру­ти. Чому наш світ такий поганий? Не тому, що існує диявол і погані люди, а тому, що добрі люди могли б бути більше святими, могли б усе змінити, але вони ліниві, вперті і грішні.

Хто є Бог, супроти якого я згрішив? Розваж про його доско­налості, співставляючи його з мо­їми протилежними якостями: Його премудрість з моїм незнанням, Його всемогутність з моєю слаб­кістю, Його правосуддя з моєю несправедливістю, Його благість із моєю злобою. Як я, такий нік­чемний, смію йти проти Господа Бога?! А ми все-таки це робимо.

У Книзі Чисел, 16 розділ, чита­ємо про одного священика Кораха, який здійняв великий бунт проти Мойсея і Арона. Бог покарав його за це і «…земля під ними розсту­пилася, роззявила рота свого та й поглинула їх самих, домівки їхні й усіх людей, що були в Кораха, та все майно. І провалилися вони й усе, що було в них, живими в Шеол, і земля закрилась над ними, і вони зникли з-поміж громади. І ввесь Ізраїль, що був навколо них, на зойк їхній кинувся тікати; казали бо: «Щоб і нас не прогли­нула земля!» І вийшов вогонь від Господа й пожер 250 чоловік», які принесли неугодну жертву Богу. Це означає, що один смертельний гріх кинув їх у пропасть вічну! А що тоді буде зі мною, коли маю їх багато та ще й до того ними нех­тую?! І не дай Боже, щоб ми ще недостойно приступали до Свя­тих Тайн. Найстрашніше – це так звана чорна меса, коли сатаністи крадуть переєстествлене Тіло Хри­ста і знущаються над ним. Це най­страшніші гріхи з усіх. І тому ми завжди повинні бути обережними, щоб совість наша була чиста і ми не розпинали Ісуса в нашій душі, що мешкає через ласку.

Одного разу до Падре Піо при­йшла жінка і сказала: «Отче Піо, моліться за мою сестру, вона одер­жима бісівськими силами». Ця жін­ка була дуже страшна, вона шко­дила всім людям, але не пішла до отця Піо, а сестра її пішла просити, щоб він щось зробив. Падре Піо сказав: «Я не можу тут допомог­ти». – «Чому?» – «Твоя сестра по­обіцяла дияволу свою душу, вона ходила сім разів на богослуження, сім разів приймала Святе Причас­тя і сім разів його топтала, в неї вселилася юрма бісів. Я не можу їй допомогти, хіба якщо хтось від­дасть за неї життя і якщо вона сама цього хоче». Найстрашніші гріхи – це гріхи супроти Тіла і Кро­ві Ісуса Христа. А що казати про те, що твориться в Католицькій Церкві? Дають Причастя на руку (римо-католики модерністи), без пошани, настоячи, багато людей беруть Святу Гостію і віддають її сатаністам. Один чоловік розповів, що він знайшов Св. Причастя у мо­литовнику. Якийсь мусульманин пішов зі всіма до Святого Причас­тя, взяв його і поклав у молитов­ник, бо не знав, що це таке. Через цей обряд поповнюється дуже ба­гато страшних гріхів супроти Тіла і Крові Ісуса Христа. Люди часто не розуміють, що це Бог і що по­трібно Його приймати з великою пошаною.

На Заході коїться щось не­ймовірне, зокрема там відмінили Св. Тайну Покаяння – Сповіді. Знаю з особистого досвіду, що в Швейцарії здійснюється загальне відпущення гріхів. Перед Пасхою і перед Різдвом люди збираються на покаянну Службу, хтось читає 50-й псалом, і священик дає роз­рішення всім одним махом, без сповіді. Але ми знаємо з каноніч­ного права, що таке можна роби­ти тільки тоді, коли тоне корабель або падає літак. Я, як священик, в літаку, який падає, можу сказати, що даю всім відпущення гріхів, бо немає можливості висповідатися, а коли в людей є час, вони повинні йти до сповіді. Але сучасні свяще­ники кажуть: «Неможливо вислу­хати всі ці сповіді, нас мало, ми дамо генеральне відпущення…»

Коли мені було 19 років, то до сповіді перед Різдвом ішов я і дві бабці, а всі інші йшли тільки на генеральне відпущення. Це було багато років тому, тому не дивуй­тесь, що храми порожні, бо якщо вже сповідь відмінили, Причастя не поважають – це кінець. Це най­страшніші гріхи. Дякуймо Богу, що тут у вас народ ще вірить у Христа і ходить до сповіді, але потрібно старатися, щоб ми були достойні приступати до Найсвятіших Тайн.

З глибини душі, з глибоким почуттям своєї гріховності згадуй, як всі творіння могли мене терпі­ти. Як могли ангели підтримувати мене і молитися за мене і як могли святі заступатися за мене? І небо, і сонце, і місяць, і стихії, рослини, звірі, риби і птахи – як могли всі служити мені? Мало того: як досі не раз не розступилася земля, щоб поглинути мене за стільки гріхів? Ми не повинні пальцем показувати на інших, а завжди потрібно почи­нати з себе. Завжди старатися зро­бити краще, дати добрий приклад. Бо якщо Господь благословляє, добрий приклад – це також пропо­відь, це найкраща проповідь, яка може бути.

Дякуймо Господу Богові, що Він до цього моменту зберіг мені життя і мені терпів, і терпить стіль­ки моїх гріхів. Проси про сльози покаяння. Бо люди приходять до сповіді і завжди говорять те саме – це не є покаяння. Бо якщо ти розкаюєшся, то ти будеш старати­ся більше так не робити. Покаяння повинно бути глибоке, а не по­верхневе, бо тоді людина робить те саме і стоїть на місці, не робить поступу.

о. Вернер Бюзігер, СБСПХ