Пречиста Діва Марія – Заступниця душ, які терплять у Чистилищі

Бог об’явив, а Свята Мати Цер­ква подає до вірування, що ті душі, які відходять із цього світу у стані освячаючої Ласки, з легкими проте невідпокутуваними гріхами, йдуть на муки чистилищного вогню, щоб задоситьучинити Божій Справед­ливості. У ньому вони наче метал, покритий корозією, мають добру нагоду досконало виправдатись перед Богом. Цього домагається і Божа справедливість, яка вимагає відшкодування за скоєні прови­ни, цього вимагає Божа святість, з якою назавжди має право поєд­натись тільки абсолютна непороч­ність. Тому й існує місце, де вогонь виправдовує навіть найменші не­досконалості і плями, тобто наче в палючому горнилі Божого Пра­восуддя вщент спалює людську гріховність. Однак Бог утаємничив перед нами сутність того вогню. Достатньо лише сказати, що цей вогонь, наче слухняний Божий Слу­га, спалює душу, беручи до уваги важкість скоєних нею провин, і що він погасне в судний день. Не мен­ше страждань завдає душі також і туга за Богом, бо коли вона, згідно постанови Божого Правосуддя, йде до чистилища, тоді відразу (глиб­ше ніж на землі) усвідомлює те, наскільки Бог є гарним, чарівним і милостивим. Тому чимдуж мчить до Нього, намагається якнайшвидше потрапити до цієї Найвищої Благо­даті, зустрітись із Нею віч-на-віч і поєднатись назавжди. Страждання душ, які покутують у чистилищі, є дуже важкі; вони важчі від тих, які людина, як стверджують Св. Авгус­тин і Св. Тома Аквінський, перено­сить у своєму земному житті; вони нагадують, що чистилищні муки відрізняються від пекельних лише тим, що в чистилищі душі терплять тимчасово і мають надію за якийсь час оглядати ясність Божого лиця. З іншого боку, Господь Бог любить ці душі, бо вони, його вибрані, збе­регли весільну одежу і за те, задля Свого Милосердя, дозволяє, щоб Пресвята Мати несла їм потіху і за­ступалась за ними разом з іншими мешканцями Неба; щоб все ж таки люди сплачували їхні борги своїми молитвами, милостинею і різними жертвами. О, яка ж винахідлива Божа Любов! Святі Отці Церкви на­вчають нас, коли Господь судить якусь душу, Пресвята Мати засту­пається на неї, особливо якщо ця душа належала до Її відданих слуг і впродовж життя поручалась Її опіці. Св. Йоан доречно підказує нам, як треба молитись: «О, Маріє, не переставай заступатись за нами перед Своїм Сином Ісусом, щоб ми судного дня через Тебе могли от­римати від Нього Милосердя; бо Ти тому і була від віків вибрана на Матір Божу, щоб Своїм Милосер­дям врятувати тих, які потребують Твоєї особливої опіки». Заступниц­тво Марії стосується, передусім, тих душ, що терплять у чистилищі. Вона допомагає їм Своєю молит­вою і випрошує скорочення термі­ну покарання. Вона сама об’яви­ла про це Св. Бригіді: «Я – Мати Божа і Мати тих, що перебувають у чистилищі; тому я у властивий спосіб злагіднюю усі ті покарання, які вони змушені відпокутувати за вчинені гріхи». Крім того, Марія посилає до цієї в’язниці Своїх на­ближених Ангелів, які приносять із собою потіху і полегшу Її бранцям, про що Вона повідомила Св. Бригіді у видінні: «Душі, які перебувають у чистилищі, щойно почувши Моє ім’я, наповнюються такою втіхою, наче людина, прикута до лікарня­ного ліжка, чує обіцянку про швид­ке одужання». Однак це ще не все: Марія сама вступає до Чистилища, яке, згідно слів Св. Бернардина Сі­єнського – є Її Державою, бо Вона не тільки Цариця тріумфуючої і воюючої Церкви, але також Во­лодарка стражденних душ. На цій підставі Отці Церкви і письменники називають Марію – Ублаганням по­кутуючих, Визволителькою в’язнів, Брамою просвіщення, Райськими дверима, Вікном і Ключем до Неба, Надією для усього людства. Її та­кож порівнюють зі світлою хмарою, яка вела Ізраїльтян через пусти­ню, чи то з аркою Примирення, яка переводила їх через води Йорда­ну. Що більше, деякі з тих Учителів стверджують, що Пресвята Мати на свято Успіння, а також у Над­вечір’я Різдва Христового, на Ве­ликдень випроваджує певну кіль­кість душ з чистилища. Про таке заступництво Пресвятої Діви роз­повідає також св. Катерина Річчі, яка бачила у видінні, як Пресвята Діва Марія вела душі до неба. Свя­та Мати Церква зберегла віру в за­ступництво Марії, устами декількох Христових Намісників затвердила об’явлення, яке було дане Папі Йоану XXII, у якому була обітни­ця, що Пресвята Діва визволить з чистилища після смерті душі тих людей, які впродовж усього свого життя носили параман і віддано Їй служили. І Вона робитиме це, передусім, у суботу, бо цей день присвячений на Її честь. Нарешті, Марія за допомогою Божих натх­нень спонукає людей молитись за померлих, і відтак їхні страждання значно зменшуються.

   Коли ти хочеш на власному досвіді переконатись у дієвості допомоги Пресвятої Діви Марії, то служи Їй віддано на землі – живи по-Божому, рятуй душі, наскільки це можливо, що терплять у чисти­лищі.

   Але як саме треба рятувати?

   Це – Свята Безкровна Жертва. Вона по своїй суті є найдієвішим засобом, бо, на відміну від інших, самодостатня і не залежить від ка­призів нашої людської примхливої вдачі. Щоразу, коли на Престолі у містичний спосіб відновлюється Хресна Жертва, то спливає Пре­свята Кров Непорочного Агнця, яка сягає глибин Чистилищної бе­зодні, щоб змивати гріховні плями і злагіднювати їхні страждання. Бо Бог обдаровує душі плодами Без­кровної Жертви. Він чинить це з огляду на Свою предвічну, скриту для нашого розуму, Святу волю.

   Тому доречно жертвувати за одну і ту ж душу більшу кількість Св. Літургій. Про це благала і мати св. Августина – св. Моніка. Вод­ночас рятуй душі, які покутують, своїми молитовними практиками і проси про це інших: священиків, монахів і монахинь. Щиро молись, особливо тоді, коли чуєш голос церковного дзвону, що журливо лунає вранці, в полудень та ввече­рі, і хай тобі здається, що це зойки душ, які волають про порятунок, зойки тих, які найбільше опуще­ні. Тому звертаючись до Пресвятої Діви, бо Вона їхня Мати, побожно відмов 3 рази «Отче наш», «Богородице Діво», «Ангел Господній» і «Вічная пам’ять». Рятуй терплячі душі Св. Причастям, милостинею, покутними ділами, відпустами й усілякими добрими вчинками. Ве­ликою шанобою користується акт героїчної любові, яку запропонував Папа Пій IX: він полягає в тому, що хтось задоситьучинює плоди своїх добрих вчинків, а також молитов­ні практики і жертви, які за нього будуть, після його смерті викону­вати і хай одним, бодай внутріш­нім актом – молитвою, пожертвує за душі, які терплять у Чистилищі і складе на руки Пресвятої Діви. Може ця жертва буде здаватися комусь надмірно важкою? Але не забуваймо про те, що Бог щедрий для щедрих людей, і що Пресвята Діва за даровану Її терплячим ді­тям милість відплачує милосердям, а хто з нас його не потребує? Усе те, що ти чиниш для терплячих душ, віддавай їхній премилостивій Опікунці, хай Вона освятить цей доробок Своїми заслугами і Своїм заступництвом, а потім пожертвує Господу. Крім цього, варто інко­ли замовляти Св. Літургії у цьому наміренні, а їхні щедрі плоди – на­слідки, через заступництво Пре­святої Діви, хай спричиняться до визволення якоїсь опущеної душі, чи тієї, яка змушена відбувати важче покарання. Бо, за свідчен­ням священика о. Йоана Олієра, такий подарунок приносить Бого­родиці неабияку приємність.

   Одного разу св. Магдалина Па­цці бачила у своєму видінні човен, вщент наповнений слугами Марії, а Її саму за стерном судна, яким Вона так вправно керувала, що не­забаром усі безпечно прибули до Небесної пристані. І ти також ста­райся потрапити до цього човна!

   У життєписі монаха Роберта читаємо таку історію: коли під час Св. Літургії він молився, поручаю­чи милосердю Спасителя через Не­порочне Серце Марії душу покійно­го співбрата, то побачив Небесну Царицю, яка у яскравому сяйві несла на Своїх раменах душу цьо­го співбрата, промовляючи: «Ось, Я веду до Неба того, за якого ти молишся».

Підготував

о. Василь Карбунишин, СБССЙ