Де знаходяться ясла Ісуса?

Перші історичні підтвердження про існування реліквії (ясел) похо­дять з ІІІ ст. Знаходимо їх в Оріге­на (185–254), одного з найбільших теологів і письменників тодішньої Церкви. У своїй знаній апологетич­ній розправі «Проти Цельсія», на­писаній у 248 р., автор подає віро­гідність місця народження Спаси­теля: «Якщо комусь не вистарчає пророцтва Міхея та історії, описа­ної в Євангеліях учнями Ісуса, але бажає іншого доказу того, що Ісус народився у Вифлеємі, нехай знає, що у Вифлеємі існує ґрот, в якому й народився Ісус, і ясла, в які Його покладено й оповито пеленами. Все це узгоджується з описом Його народження в Євангеліях. Місце це славне в цілій околиці навіть серед невірних, бо там народився Ісус, якого вшановують і якому покло­няються християни» (Оріген, «Про­ти Цельсія», І, 51). На підставі тих слів можна зробити висновок, що в ІІІ ст. існували не тільки невеликі фрагменти вифлеємського жолоба, які знаходяться там і понині, але й цілі ясла.

Місце народження, за Оріге­ном, було славне, і християни від­бували паломництва до нього так масово, що цісар Адріян (117–138) наказав збудувати на місці народ­ження Месії святиню божка Адоні­са, щоб зупинити величезні натов­пи вірних.

У ІV ст. під час правління Кон­стантина Великого (306–337) там було збудовано базиліку Різдва Господнього. У 614 р. війська пер­сів зайняли Єрусалим, але святи­ня чудом була врятована, завдяки трьом східним мудрецям, намальо­ваним на стіні храму. Їх впізнали по одягу, який носили перси. Біль­шою небезпекою через 20 років була поява мусульманських орд. Св. Софроній, тодійшній єпископ Єрусалиму, бажаючи врятувати безцінну реліквію, передав ясла Папі Теодорові (642–649), який і сам народився в тому святому місті. Від того часу доля реліквії вифлеємських ясел пов’язана з Вічним Містом.

Реліквії дерев’яних дощечок з ясел Ісуса тепер поміщені у пре­красний релікварій (див. фото на обкладинці), який виготовив у ХІХ ст. італійський архітектор. Реліквії знаходяться в римській ба­зиліці Santa Maria Maggiore.

Варто зауважити, що вірогід­ність переховування в римській базилиці реліквій ясел, знаних як Sacra Culla (Свята Колиска), була підтверджена кілька років тому не­залежними науковими експертами. Згідно з дослідженнями, п’ять до­щечок (довжиною від 70 до 80 см), що зберігаються в цій базиліці, були виготовлені з кленового де­рева, яке походить з Палестини. Вік – близько 2000 років.

Підготував
о. Андрій Коваль, СБССЙ