Пресвята Діва Марія – наша Мати

І коли ж Марія стала нашою Матір’ю? Ось тоді, коли Вона поро­дила Сина Божого, а в Ньому й усю християнську родину. Те материн­ство підтвердилось на Голгофті, де Марія породила нас повторно, бе­ручи участь у стражданнях Відку­пителя. Саме тоді Господь Ісус ска­зав: «Жінко, ось син Твій» і тими словами виєднав своїй Родительці не тільки ім’я, але й почуття мате­рі. А вогонь любові, що вибухав з Його Серця, Він виєднав також і Її Серцю. Те Материнство Богороди­ця виконує, беручи до уваги все людство, а особливо тих, котрі це визнають. Вона так дбайливо ви­конує його, що з нею не можуть зрівнятись жодні земні матері. Зем­на мати зобов’язана годувати, одя­гати, навчати, стерегти і пестити своїх дітей. Те саме виконує наша духовна Мати Марія. Вона годує своїх дітей. Вона вигодувала мо­локом Своїх грудей Того, хто годує весь світ; Своїми грудьми Марія вигодувала і нас.

Вона і тепер постійно нас го­дує. І чим же? Тим Хлібом, що зі­йшов із Неба і дає світу життя, тоб­то Тілом і Кров’ю Свого Сина; бо Марія приготувала той Хліб тоді, коли дала Тіло Божому Сину. Тому доречно Святі Отці називають Її – Престолом Хліба Життя і Золотою Посудиною, в якій зберігається не­бесна манна.

Марія Мати нас напуває. І чим же? Водою Ласки, що вихлюпуєть­ся для вічного життя. Її праобразом була Ревека, яка напоїла слугу Ав­раама, його верблюдів. Бо і Марія напуває слуг, тобто праведників, і верблюдів – грішників.

Марія Мати одягає своїх ді­тей. Передусім Вона виткала одяг Божому Сину, бо приоділа Його людським тілом. Вона і нас одягає у білі, чисті, яскраві сукні. І коли ж? Тоді, коли ми у Святому Таїн­стві Хрещення, скидаємо стару, за­бруднену сукню Адама і одягаємо нову і гарну – Христову. Коли тро­хи згодом через гріхи ми її порвемо чи забруднимо, тоді ця добра Мати намагається її полагодити і почи­стити; і з цією метою Вона веде нас у ставочок, тобто до Святої Спові­ді, щоб ми вибілили цю сукню у Пресвятій Крові Агнця.

Марія Мати нас навчає, бо мати зобов’язана вчити своїх дітей мо­литись на вервиці.

Вона – Престіл мудрості, на якому сидить сам Законодавець;

Вона – Золота Книга, у якій Він написав Свою правду і закон;

Вона – наша вчителька, бо Вона заснувала Свою школу і Сама звертається до нас: «Хто просто­душний, хай сюди заверне…», і тут навчається. І що ж, о Маріє, нам слід навчатись у Тебе Божої мудро­сті і Божого життя. А книга Марії – напрочуд мудра і доступна річ – Її св. Вервиця. Марія Мати потішає своїх дітей, бо саме Її ім’я – це мед на вустах, гармонія слуху, захо­плення у серці. Справді, без Тебе, Маріє, і без Твого Божого Сина світ нагадував би жахливу в’язницю, а людське – нестерпну катівню. Ма­рія Мати захищає своїх дітей від ворожих нападів. Тому Вона на­зивається міцною і неприступною фортецею: «Тисяча щитів на Ній повисло», позаяк Її діти змушені невпинно змагатись. Вона Своїм ім’ям – наче стрілами, Своєю вер­вицею – наче мечем, Своїм пара­маном – наче кулями їх озброює. У таких обладунках Вона посилає їх у бій, і Сама квапливо поспішає їм на допомогу. Коли вони отримують важкі поранення, тобто впадають у гріхи, Марія їх закриває від різки Отця; коли вони стрімко летять у прірву розпуки, Вона їм кидає якір св. надії і витягає їх на берег ми­лосердя; коли вони засліплені від Неї втікають, тоді ця ніжна Мати біжить за ними, наздоганяє і пов­торно повертає у Свій дім. І хто ж розповість про те, скільки заблука­них Вона навернула?!

Марія Мати опікується своїми дітьми від колиски аж до гробу, докладає всіх зусиль, щоб відкрити їм Небо. Тому Її називають ключ­ницею Неба і Небесною брамою, бо Її милосердя, наче брама, яка впу­скає всіх тих, які не можуть увій­ти брамою справедливості. Тому з дитячим довір’ям віддайся Цій найласкавішій, наймилостивішій, найчарівнішій Матері. Бо хоч Вона і Мати всіх людей, та особливо лю­бить тих, які палко Її кохають.

Коли б у тебе була хоч іскра любові, яку мали вже стільки разів згадувані святі: Бернард, Бонавен­тура, Алойзій, Станіслав Костка, Йосиф Купертинський, Альфонс Лі­гуорі та інші. Таку любов, яку мав св. Франциск Йоланус, який часто з арфою сідав перед образом Пре­святої Діви, і на її честь співав пісні. Таку любов, яку мав св. Франциск Салезький, який з любові до Марії склав обітницю довічної чистоти, і щоденно на Її честь відмовляв св. Вервицю та щосуботи постив. Таку любов, яку мав св. Раймонд, якого ще з юнацьких літ називали дити­ною Марії. Таку любов, яку мала св. Роза з Ліми, котра зі святим упованням віддавала вирішення всіх справ своїй Пресвятій Матері. Рівно ж як і св. Бригіда, св. Кате­рина Сієнська, св. Тереза, св. Маг­далина Пацці та інші; таку любов, яку мав побожний о. Треско – єзуїт, який називався рабом Марії і який часто приходив до храму, що був збудований на Її честь. Він прихо­див туди, наче за чиїмось наказом, і своїми сльозами омивав плиткову підлогу, і тисячократно її цілував, неймовірно радіючи, що перебуває у домі своєї Пані. Таку любов, яку мав о. Дієго, який казав: «Я хотів би мати серця всіх Ангелів і всіх святих, щоб ними любити Марію; я хотів би мати життя всіх людей, щоб ці життя присвячувати Марії». Таку любов, яку мав о. Франциск Бінанціо, який гострим ножем ви­різав собі на грудях ім’я «Марія». Таку любов, яку мали святобливі Йоан Яхінто і Августин Еспіноза, які розжареним залізом випалили собі це ім’я на грудях. Таку любов, яку мав св. Альфонс Родрігес, який сміливо сказав: «Я знаю Маріє, що Ти любиш мене, але я ледь більше люблю Тебе» і т. д.

Коли ти не можеш зрівнятись із цими святими, то тоді намагайся принаймні, щоб твоя любов щодня зростала так, як любов до Господа Ісуса. Бо чим є любов до Богоро­диці, як не любов’ю до Її Божого Сина. Але яким чином слід прояви­ти цю любов? Добра дитина часто і охоче думає про свою матір, лю­бить її пестощі, а коли на довший час розлучається з нею, то відчуває у своєму серці страждання і тугу. Так само і ти роздумуй з ніжністю про свою Небесну Матір, прагни назавжди поєднатись із Нею, су­муй за Нею. Добра дитина виконує розпорядження своєї матері, її про­хання, бо не хоче її засмучувати. Тому вона постійно іде у слід за матір’ю, а коли це дитя ще малень­ке, то тоді міцно тримається за її сукню. Так само і ти уважно слу­хай свою Небесну Матір – Марію, а також Її Божого Сина. Ніколи не засмучуй Її своїми гріхами; уважно виконуй Її побажання; крокуй ус­лід за Нею віддано, наслідуючи у всьому. А ще: позаяк ти Її малень­ка дитина, тому завжди тримайся за Її сукню – параман. Добра дити­на кожного ранку вітається зі сво­єю матір’ю; вона нічого не робить без її відома; вона завжди просить у неї допомоги і радіє, коли матір задоволена нею. І ти також часто вітайся з матір’ю Марією; кожного ранку, прокидаючись зі сну, проси у Неї благословення на весь день; коли ти виходиш з дому, то стань на коліна перед Її образом, про­хаючи Її опіки; коли ти сідаєш до столу, то уявляй, що Марія власно­руч тебе годує. Коли ти розпочи­наєш якусь нову справу, то проси у Неї милосердного заступництва. Святий Леонард з Порто Мауріціо так сильно відчував Її опіку, що міг сам про себе сказати: «Я – живий кивот Марії, бо я кожну яскраву хвилину свого життя завдячую Ма­рії». Отець Йоан Олієр на кожному кроці свого життя визнавав свою залежність від Матері Марії. Він безупинно звертався до Неї, чи то за порадою, чи то за просвітлен­ням розуму, чи про якусь іншу Ла­ску. Він приймав від Неї все, навіть одяг і хліб. Коли розпочинав якусь працю, тоді заздалегідь відмовляв: «Богородице Діво». Добра дитина радіє, коли у матері іменини. Вона складає їй щирі побажання і пода­рунки. Так і ти радій, коли набли­жаються іменини, тобто свято твоєї Матері. Приготуйся до них дев’ят­ницею і постом, а у святковий день пожертвуй Їй подарунок, особли­во Святу Тайну Покаяння і Святе Причастя, бо такий подарунок є для Марії найприємнішим. Добра дитина завжди хвалить свою матір, бо вона прагне, щоб усі її любили і шанували. Так само і ти, часто роз­повідай і завжди з повагою говори про Матір Марію, палко прагнучи, щоб Її усі, а саме у твоїй родині, оточували повагою і любов’ю.

Добра дитина радіє, коли її матір здорова і щаслива. Коли ж матір хвора, то дитина слізно бід­кається й опікується нею. Подібно і ти радій прославі і щастю Ма­тері Марії; водночас співчувай Її стражданням і втішай у миті болю­чих терпінь. Добра дитина любить тих, яких любить матір. І ти також люби всіх дітей Марії, а особливо тих, які служать у Її Братствах, і не забувай про ті терплячі душі, які ще за життя гаряче любили Ма­рію. Нарешті, добра дитина завж­ди намагається своєю жертвенною любов’ю, вдячністю відповісти ма­тері за всі щедроти Її серця. Так і ти будь жертвенним у взаєминах з улюбленою Матір’ю, тобто з любові до Неї, щодня роби щось добре.

При близькій розлуці з матір’ю, св. Тереза впала навколішки біля її ліжка, і почала голосно молитись: «Це свята Воля Отця Небесного, що я втрачаю свою земну любу матір. Ти ж, Маріє, поглянь на бі­долашну і немічну сироту, візьми її під свою турботливу опіку. О, стань для мене доброю Матір’ю, і заведи мене до Себе і до Свого Сина, а мого Брата – Ісуса Христа; я буду Твоєю слухняною дитиною і завжди прислухатимусь до Твоїх Материнських порад». Подібно і ти стань навколішки перед образом Пресвятої Діви і промовляй: «Від­тепер я обираю Тебе, Богородице, Своєю Матір’ю. Піклуйся про мене, веди, оберігай, навчай, потішай, докоряй, карай мене до тих пір, доки не заведеш до Себе. Я ж обі­цяю на взамін Твоїй любові бути люблячою і слухняною дитиною». Надалі найдужче після Христа, люби цю Матір. У Її Серці твоє жит­тя навіть серед незгод протікатиме тихо-мирно. Її Серце осолоджува­тиме гіркоту твоєї похмурої буден­ності.

Підготував
о. Василь Карбунишин, СБССЙ