Реколекції – це велика ласка Божа

Слава Ісусу Христу!

Хотів би поділитися з читачами враженнями від цьогорічних закритих реколекцій св. Ігнатія. Ці реколекції відбувалися вже в ювілейний десятий раз у нашій Традиційній Духовній Семінарії Непорочного Серця Матері Божої Фатімської. Загалом цим реколекціям вже понад 500 років. Їх засновником є св. Ігнатій Лойола, якому ці реколекції подала в об’явленні сама Мати Божа.

Реколекції – це велика ласка Божа, віднова духа. Саме на реколекціях людина може усвідомити собі ким є вона, а ким є Бог. Ми створені Богом. Все, що ми маємо – від Бога. Без Нього ми не могли б існувати. Щоб краще усвідомити собі це, застановімося над таким простим питанням: ким ми були 100 років тому? Ніким і нічим. А Бог був, є і буде завжди. Він сотворив цей світ і все, що є в ньому.

Бог покликав нас до життя зі Своєї безмежної любові. Але для чого? Завдання кожної людини на землі – служити Богові і спасти свою душу. Багато людей, особливо у наш час, ставлять собі за мету стати багатим, зробити кар’єру, багато подорожувати і т. д. Я не маю на увазі, що це все погано. Саме по собі багатство, подорожі, матеріальні речі не є гріхом. Але це всього лиш середники, засоби для осягнення найвищої, останньої, головної нашої цілі, якою є Господь Бог, Небо, Царство Небесне.

Саме на реколекціях людина може добре застановитися, переглянути своє життя, оглянутися назад, побачити свої гріхи, упадки, вади. Гріх – це образа Бога, свідоме і добровільне порушення Заповідей Божих. Св. Йоан Золотоустий каже: «Одне є тільки нещастя – гріх. І над його наслідками нам треба часто роздумувати». Час реколекцій – дуже сприятливий час для роздумів над своїми гріхами, над своїм життям і над останніми речами, які чекають кожну людину, яка прийшла на цей світ – смерть, суд, небо або пекло.

Ці всі розважання були б неможливими без головної умови реколекцій – мовчання. Мовчання – це великий лік для душі. Саме в мовчанні людина може краще задуматися над собою, над своїм життям, а не розсіювати свою увагу і думки на навколишній світ і світські речі. У мовчанні людина наближається до Бога і тоді краще чує Його голос у своїй душі. «Свідоме мовчання – це мати молитви, визволення з неволі, збереження ревності, сторож думок, чуйність проти ворогів, в’язниця покути, приятель сліз, успішна пам’ять на смерть... Приятель мовчання наближається до Бога і в тайні з Ним перебуває, і Він його просвічує» (св. Іван Ліствичник).

На реколекціях велика увага приділяється також постановам – як ми повинні жити, що робити і кого наслідувати в нашому житті, щоб осягнути головну мету – Небо. Без сумніву, кожна людина, кожне створіння має наслідувати свого Творця. Тому багато часу на реколекціях приділяється розважанням про життя і чесноти Ісуса Христа і Пречистої Діви Марії. Тут учасникам реколекцій великою мірою стає в нагоді книга «Наслідування Христа», яку кожен віруючий християнин-католик повинен мати вдома і черпати з неї багато корисного для себе і своєї душі. Св. Василій Великий каже: «Бути християнином – це власне ніщо інше, як наслідувати Ісуса Христа у людській природі, в міру свого покликання». До речі, тема покликання і вибору стану теж займає не останнє місце в ході реколекцій. Це чудова нагода для молодих людей, які ще не визначились з вибором стану, знайти своє місце в житті.

У ході реколекцій чимала увага приділяється також апологетичним наукам. Це науки про існування Бога, Св. Письмо, Св. Традицію і Католицьку Церкву, її основи, історію, завдання. Вони скріпляють нас у святій Католицькій Церкві і допомагають нам краще пізнати Бога і нашу Віру.

Наприкінці, хотів би подякувати отцям СБССЙ, а також сестрам-монахиням за їхню жертву, посвяту, молитву, науку і настанову. Заохочую всіх бодай раз у житті взяти участь у реколекціях св. Ігнатія. Це насправді велика ласка Божа і користь для душі. Не бійтесь труднощів, не сумнівайтеся, а знайдіть час, щоб взяти участь у цих реколекціях і будьте певні – Господь Бог і Мати Божа будуть Вас завжди благословляти на всіх стежках Вашого життя і наділять Вас і Ваші родини обильними ласками.

Слава Ісусу Христу!

Роман, учасник цьогорічних реколекцій (29 липня 2019 року Божого)