«Питання – відповідь, і я пішов»

Вкажи мені, о Господи, Твої дороги, навчи мене, де Твої стежки Пс. 25, 4

 

Я мав Утреню о шостій ранку, а потім – Літургію. Виходив із дому пів шостої, надворі ще темно. До­ходжу я до зупинки, де люди че­кають на «розвезення»: автобус доправляє працівників трамвай­но-тролейбусного парку в депо. То був Різдвяний піст, на вулицях сніжок… Я вже хотів переходити дорогу, як раптом чую якісь вигуки з протилежного боку вулиці. Йдуть такі три розхристані парубки, ко­лядують на всю горлянку. Рівня­ються з автобусною зупинкою і ба­чать, що серед людей, які чекають на автобус, стоїть молода дівчина. Всі троє перемахують через турні­кет і – навпростець через дорогу до зупинки. Люди, які очікували на автобус, торби в руки і подибцяли вулицею вниз, а дівчина з двома великими сумками залишилася. Ті «герої» дівчину обступили й почи­нають чіплятися до неї.

Мені час на Утреню, але бачу, що треба втрутитися в ситуацію. Трохи додавало впевнености, що в моїй течці лежали залізний хрест і залізне кропило. Підходжу до них і торкаю за плече того, що скраю. Він обертається: «Мужик, що хо­чеш?» Я кажу: «Маю одно запи­тання. Питання – відповідь, і я пі­шов». Його колєги тимчасом уже також розвернулися і розв’язно так до мене: «Шо, якісь проблеми?» Я тоді кажу до того, що я його за­чепив: «Чи ви вірите в Бога?» А він: «Та ясно!» Бере в руку такий масивний хрест на золотому лан­цюжку, що в нього на шиї висів, і цілує його. А я: «Серйозно? А в ко­трого?» «Та як в котрого? В Ісуса Христа!» «То виявляється, в того самого, що я». «Ну і що». «А хіба Ісус Христос казав, що в Різдвяний піст треба нализатися і горланити? І тим більше чіплятися до незнайо­мої людини?»

Поки я з тими хлопцями гово­рив, дівчина скористалася наго­дою – сумки в руки і гайда звідти. І я став єдиним об’єктом уваги моло­диків. Тож продовжую своє, а хло­пець, до якого я звертався, приди­вляється до мене і раптом вигукує: «Пацани, то ксьондз, пішли!» І всі троє втекли. Ну, я такий герой – відбив атаку!

На такому піднесенні відправ­ляю Службу Божу, розповідаю у проповіді про цю ранкову історію, хоч тема була іншою. Потім удома то все переповів із натхненням.

Минає років п’ять, мене вже призначили на іншу парафію. І ось в одну суботу телефонний дзвінок – із семінарії отців-василіян пита­ють, чи можу я дати благословення на те, щоб вони розповсюджували на нашій парафії свій журнал. Ми домовилися, що хтось із семінарії принесе журнал, аби я його пе­реглянув перед тим, як готувати оголошення.

І от в ризницю прийшли троє братів, принесли журнал. Я трохи з ними поспілкувався, двоє вийшли, а один залишився. Кажу до нього: «Брате, перепрошую, ще якісь пи­тання?» А він: «Так. Одно питан­ня – відповідь, і я пішов». А потім: «Ви мене не пам’ятаєте?» Я йому: «Щось дуже знайоме, особливо фраза». «А пригадайте такий зи­мовий ранок, коли ви розмовляли на вулиці з трьома п’яними хлоп­цями. То я той, кого ви питали, чи я вірю в Бога». Глянув я на його поставу, на рясу, жартую: «Ну, тепер тебе впізнав, ти ніби трохи погладшав».

Ми розговорилися, і той мо­лодий василіянин зізнався, що справді тоді мене впізнав, бо я в їхній школі викладав християнську етику. Й стало йому соромно. Він прийшов додому, дістав із холо­дильника татове пиво та й ще собі доправив, щоб міцно заснути й не згадувати того випадку. Але ні! Уві сні зачепив хрестик на грудях і знову все пригадав. Зняв хрестик, поклав його у шухляду. А тут цер­ковні дзвони кличуть на Службу Божу. Словом, довго він мучився, а ще боявся, що батьки про все дізнаються від мене. На щастя, він товаришував із одним семінарис­том, і розповів йому ту історію. Се­мінарист заспокоїв приятеля: «Та, не переживай, отець дуже добрий. Він нікому нічого не скаже». І все одно хлопець не мав спокою, при­пинив ходити до церкви.

Нарешті товариш-семінарист запропонував йому піти на прощу до Святоуспенської Унівської лав­ри. Заманив його тим, що багато дівчат беруть участь у прощі. Й ось наш герой побачив під час прощі, як дівчинка років 10-12 підійшла до священника, щоб посповідати­ся. І він собі подумав у той момент: «То така мала дитина наважилася і пішла до сповіді, а я, бовдур дорос­лий, не можу зробити цей крок?!» Підійшов до священника потайки, щоб ніхто не побачив і часом не впізнав, щиро висповідався і мав відчуття, що з нього спав страш­ний тягар. І після того постановив, що стане монахом. А тепер вже є священником!

За кн.: Бог діє тихо. Львів.

Видавництво «Свічадо» 2021

о. Володимир Ольшанецький