Святий Йосиф – Патрон християнських родин

Християнська родина – Божа установа, котра грунтується на Святій Тайні Подружжя, про яку Св. Павло каже: «Це велика Тайна, а я говорю про Христа і Церкву». Від­так – це також школа Божих чес­нот, які є фундаментом суспільного порядку і щастя, оздобою людини і передумовою її прослави в Небі. Тому християнська родина має ба­гато неприятелів. Недарма диявол так силкується порушити її тради­ційні узи і навіть їх цілковито зруй­нувати. Проблема сьогодення в тому, що багато маловірів одружу­ється, вступаючи у громадянський шлюб, тим самим догоджують ди­яволу, котрий прагне здеградувати людину до рівня диких звірят. А ще він устами своїх слуг пропагує без­божне гасло: «Геть християнську – традиційну повноцінну родину (батько, мати та дитя)!» Тому хри­стиянська родина потребує могут­нього Патрона, до якого вона мог­ла б прибігати з усіма турботами, хрестами – терпіннями щоденного життя. Тому християнська роди­на прагне мати такого могутнього Патрона, котрий допомагав би та опікувався б нею у невідрадних обставинах її морального життя. Саме таким опікуном, за розпоря­дженням самого Господа Бога, є Святий Йосиф, який був головою Пресвятої Родини. Папа Лев ХІІІ, у своїй Енцикліці «Про вшанування Святого Йосифа» рекомендує Його – батькам родин, як приклад для наслідування, як особливого опі­куна.

На теренах Франції та Італії існує ціла низка Товариств Хри­стиянських Родин, які були апро­бовані багатьма Архієпископами та Єпископами під назвою «Пре­святої Родини». Спершу вони були затверджені Папою Пієм ІХ від 5 серпня 1870 року, а потім Папою Левом ХІІІ від 20 листопада 1890 року. Папа Лев ХІІІ казав: «Ці То­вариства вплинуть спасенно на благополуччя родинного та сус­пільного життя, котре під багать­ма оглядами тепер так занепадає, адже підставою суспільного про­цвітання є християнська родина, котра базується на невідкличних – моральних принципах».

Щоб зміцніти у довірі до опіки Святого Йосифа, розважмо сьогод­ні, яким дієвим Патроном Він є в дочасних і духовних потребах ро­дин.

Зі сторінок Старого Завіту ми дізнаємось про Патріарха Йосифа, котрий був прообразом Святого Йосифа, ми дізнаємось про те, що Господь Бог благословив єгипет­ського начальника Потіфара, який поставив Йосифа над усім своїм домом. Подібно поблагословив Го­сподь Бог задля Йосифа усе Єги­петське царство. Фараон прого­лосив Йосифа високопосадовцем. Проте пізніше Господь Бог забрав від єгиптян Своє благословення, бо наступники фараона вже не знали Йосифа. Наскільки більше буде наш Святий Йосиф благосло­вити дім, родину, яка довірилась – віддалась під Його опіку, яка вша­новує Його, як свого Патрона.

Родина патріарха Йосифа про­живала в Ханаанському краю. Батько Яків посилає до Єгипту сво­їх синів за хлібом до Йосифа, який дав багато зерна, а опісля, з до­зволу фараона, припровадив всю свою родину до Єгипту, де Фараон дав найродючішу землю у Гошен околиці.

Чи гадаєш, християнська душе, що твій опікун Святий Йосиф, який є розпорядником усіх Небесних скарбів, а не єгипетським високо­посадовцем, буде для тебе менш чуйним? Господь Ісус особливо уважно прислухається до прохань Святого Йосифа в Небі. У всіх пе­реслідуваннях, хрестах – терпін­нях, котрі Господь Бог зсилатиме на наші родини, а саме: злидні, хвороби, нещастя – прибігаймо до Святого Йосифа, з довір’ям блага­ючи: «Святий Йосифе, рятуй нас в життю і смерті всякий час!»

Святий Йосиф – досвідчений Патрон християнських родин у духовних потребах, а ті є нескін­ченно важливіші. Є безліч родин з високим рівнем матеріального благополуччя, однак, немає ща­стя, бо аморальність, незгоди, або інші переступи позбавляють їх миру, отруюють життя. Святий Йосиф був очільником Пресвятої Родини, під Його опікою Дитятко Ісус зростало мудрістю і ласкою в Бога та людей. Назаретська хатина стала надбанням найгар­ніших чеснот, у якій завжди про­цвітала чеснота любові до Бога і ближнього, а неземне щастя панувало в серцях її мешканців.

Дорога християнська душе, віддай свою родину під опіку Святого Йосифа, хай Він буде її заступником, Патроном перед Богом. Я знаю, що ти зацікавле­на у тому, щоб твої діти зроста­ли у Божій боязні та любові, бо тільки тоді ти матимеш радісну, належну старість. Святий Йосиф буде над ними чувати. Вони ж перебуватимуть під Його опікою, зростатимуть мудрістю й ласкою в Бога та людей. Я знаю, що ти прагнеш, щоб нас усіх об’єдну­вала взаємна любов, аби у на­ших родинах панували одно­стайність, згода та мир. Святий Йосиф вимолить нам ту ласку в Бога, під Його опікою у всіх нас, як і в перших християн, будуть «Одне серце і одна душа», як вірний християнин, ти маєш ба­жати собі, аби твоя родина сяя­ла усіма Божими чеснотами, щоб кожен з її членів відзначався живою вірою, побожною молит­вою, чистим серцем, святим на­міром у ревному виконанні своїх обов’язків, бо тільки тоді твоє серце оживлятиме блага надія, що ті родинні вузи, котрі Бог пов’язав на землі, триватимуть вічно й у Небі.

Невже твої прагнення так і надалі залишаться тільки не­здійсненною мрією?

Господь Ісус каже: «Блажен­ні голодні та спраглі справедли­вості, бо вони наситяться». Коли ти хочеш, аби вони здійснились, то віддай свою родину під опіку Свя­того Йосифа, плекай у ній набож­ність до культу Святого Йосифа, наслідуй, передусім, його чесноти. І тоді не сумнівайся у тому, що й у твоїй родині, як і в Пресвятій, очільником якої був Святий Йосиф, будуть процвітати, як у Пресвятій Родині, усі християнські чесноти.

Відшукай гарний образ чи фігу­ру Святого Йосифа, щоб дивлячись на них, твої домашні пригадували собі те, що вони перебувають під опікою Святого Йосифа. Як відомо, що кожна середа є днем Його вша­нування; ввечері всі разом про­мовте побожно на честь Святого Йосифа молитви, які знаходяться в набоженстві на Його честь, і будь певним, що ласкавість і щедрість Святого Йосифа до тебе і твоєї ро­дини зростатимуть у міру того, з якою довірою ти плекатимеш, як і твої домашні, набожність до того великого і досвідченого Патрона.

«Святий Йосифе, Отче й опіку­не Пресвятої Родини, будь батьком і опікуном усіх родин, хай за Твоїм заступництвом на них спливають з Найсвятішого Серця Ісусового всі духовні ласки і дочасні благосло­вення на чинності і сподівання. Хай Господь Бог відвертає від них тугу, нещастя і лихо, а дає у всій повноті росу з Неба й родючу землю».

У 1774 році на теренах всієї Гостичинської парафії (Польща) лютувала жахлива моровиця, жер­твами якої були худоба та птиця. Доведені до відчаю, місцеві меш­канці вирішили звернутись за до­помогою до Святого Йосифа у чу­дотворній іконі в м. Каліш. Вони вирішили зібрати кошти на оздобу образу. Коли вони почали збирати кошти, то побачили, що мор по­троху почав відступати. В подяку Господу Богові за таку велику ла­ску і заступництво Святого Йосифа до чудотворного образу вирушила урочиста процесія, щоб скласти перед Ним свою подяку: «При­йшли ми до Тебе, о Святий Йоси­фе, і хочемо скласти Тобі подяку за Твою святу опіку над нами. А та­кож хочемо і надалі перебувати під Твоїм покровом, заступництвом та опікою. Ми благаємо Тебе, виєднай нам ласку спасіння наших душ; адже кожен, хто до Тебе прибігає, отримує необхідні ласки; оберігай нашу парафію, наші родини, наші сім’ї, наших дітей, щоб ми завжди перебували під Твоєю опікою, і так з Богом, та з Тобою могли прожи­вати навіки».