Святий Йосиф – досвідчений Патрон у спокусах

Коли Господу Богові сподоба­лось звеличити Святого Йосифа у Небесній славі понад інших святих і прославити Його ім’я на землі, як Патрона у всіх наших потребах, чи варто сумніватись у тому, що Свя­тий Йосиф є також першим опіку­ном у наших духовних потребах!

Адже головною метою нашого Відкуплення є спасіння душі! Го­сподь Ісус каже: «Яка ж користь людині, що весь світ здобуде, себе ж саму погубить». На цій дорозі спасіння найбільшою перешкодою для людини є спокуси, котрі зі всіх сторін на нас нападають. Кожен з нас приходить у світ з дуже ба­гатьма поганими схильностями, які розвиваються особливо в мо­лодому віці. Скрізь існує багато згіршень, злих прикладів – немов би весь світ лихий. А проклятий диявол, найбільший ворог нашо­го спасіння, користає з кожної на­годи, аби нас погубити. Тому ми потребуємо могутнього Патрона, який оберігав би нас від стіль­кох неприятелів і небезпек. Свята Мати Церква у Святій Літургії та у своїх молитвах вказує на Святого Йосифа, як на Патрона і помічника в спокусах:

«Святий Йосифе, Охоронцю і Отче дівиць, під опіку котрого була віддана сама невинність – Ісус Хри­стос і Діва понад Дівами – Марія, через ці два найдорожчі скарби, я закликаю Тебе і благаю, щоб Ти зберіг мене від усілякої нечистоти і дозволив непорочними думками, чистим серцем і тілом якнайвідда­ніше служити Ісусу і Марії».

Ця віра Святої Церкви вира­жена через Її Найвищих пастирів в тих чи інших документах знахо­дить своє підтвердження у тому, що дуже багато Святих і вірних у спокусах свого життя, прибігаючи під опіку Святого Йосифа, знахо­дили кожного разу дієву допомогу і порятунок. Святий Йосиф у двоя­кий спосіб оберігає своїх духовних дітей: через зовнішні засоби, які впливають на їхнє витривання в доброму, і через негайну допомо­гу, яку Він надає їм під час спокус. Коли Святий Йосиф дізнався про те, що цар Ірод хоче вбити Дитятко Ісуса, Він вирушив у далеку дорогу в пошуках безпечного місця про­живання. І справа нашого спасін­ня, тобто духовне життя чи смерть, дуже залежить від оточення, в яко­му ми знаходимось.

В оточенні безбожних і злих людей ми будемо постійно наража­тись на тяжкі спокуси, на духовну смерть, а в оточенні добрих людей, дивлячись на їхні добрі приклади, ми самі будемо схилятись до бла­гочестивого життя. Святий Йосиф, як турботливий батько, дивлячись на те, що для Його дружини це місце, товариство чи оточення є небезпечним, Він забирає Її звід­ти. Але інколи можна перебувати у найкращому оточенні, а все ж наражатись на небезпеку упадку через нагоду до гріха, яку ми так часто зустрічаємо на життєвій до­розі. Такою нагодою може стати якась близька нам особа, книга, яку беремо до рук, товариство, у якому ми часто перебуваємо, са­мотність, відсутність праці (занят­тя) і т. п. Святий Йосиф пробу­джує у своїх дітях страх Божий. Цей Божий страх спричиняється до уникнення нами нагоди до грі­ха. Усвідомлюючи те, що великою перепоною проти спокус є добре керівництво душі, Святий Йосиф виєднує своїм шанувальникам дос­відчених сповідників. А ті зверта­ють їхню увагу на небезпеки, яких вони повинні уникати, та на засо­би, необхідні для поступу від чес­ноти до чесноти, щоб заслужити на вічну прославу в Небі. Свята Тере­за, велика шанувальниця Святого Йосифа, завдячує своїм чудовим сповідникам, яких Святий Йосиф їй поручав. А вони у свою чергу спричинилися до високого ступе­ня Ласки у її житті. Святий Петро з Алькантари й о. Альварес ТІ, які були сповідниками Св. Терези, теж відзначилися великою набожністю до Святого Йосифа.

«Святий Йосифе, заслонюй і нас плащем своєї святої опіки, щоб ми, щасливо оминувши пастки не­приятелів наших душ, могли з То­бою, Марією та Ісусом назавжди царювати в Небі».

Із життєпису Св. Терези ми діз­наємося про те, що та серафимська душа впродовж 18-ти років свого життя відчувала найрізноманітні­ші тяжкі спокуси. Були миті, коли їй здавалось, що вона сконає від тягару внутрішніх мук. Хто тоді її рятував? Святий Йосиф, до якого вона прибігала зі своїми прохання­ми. Послухаймо, що вона сама про це пише: «Я обрала Святого Йоси­фа своїм Патроном, щиро і гаряче віддаючись Йому. Я сповна пере­коналася у Його дієвій допомозі. Цей ніжний батько моєї душі, мій улюблений Патрон, підніс мене з немочі тіла і вирвав з великої не­безпеки, в якій перебувала моя душа. Ця небезпека загрожувала моїй добрій славі та спасінню. Я не пригадую собі аж до сьогодніш­ньої днини, щоб просячи у Нього про щось, не була вислуханою. Як мені окреслити великі ласки, яки­ми мене Бог обдарував, і ті небез­пеки для душі та тіла, з яких Він мене врятував через заступництво Святого Йосифа! У цьому ж пере­коналися інші особи, які за моєю порадою прибігали під Його опіку. Я закликаю, на милість Господа Бога, усіх тих, які мені не повіри­ли, хай самі переконаються у тому. А переконаються, прибігаючи під опіку того Святого Патріарха та віддаючи Йому особливу честь!»

Дорога християнська душе, не падай духом тоді, коли Господь Бог і на тебе допускає спокуси, бо сама спокуса ще не є гріхом, але у спокусах мерщій закликай Святого Йосифа на допомогу, бо спокуса є небезпечною річчю. Як Св. Тере­за, так і ти зумієш переконатися в тому, що твій заклик про допомо­гу недаремний. Здається, що Свя­тий Йосиф сам поспішає нам по­жертвувати свою допомогу. Отець Патрігнані ТІ розповідає нам про випадок у монастирі оо. Кармелі­тів у Франції. Там проживав дуже благочестивий монах. Якось уночі дух темряви напав на нього з ве­ликим арсеналом спокус. Цнотли­вий чернець аж до ранку боровся з духом нечистоти – і переміг, однак, опісля в його душі з’явилося вели­ке занепокоєння. Вдень він разом з настоятелем вирушив до міста. По дорозі до нього приєднався якийсь поважний чоловік, який почав роз­повідати про душевний неспокій, спричинений його останньою ду­ховною боротьбою. «Чому ж, мій дорогий отче, у тій своїй боротьбі ти не покликав на допомогу Свя­того Йосифа?» Чернець неабияк здивувався і збентежився, звідкіля цей незнайомий чоловік міг зна­ти про те, що діялося в його душі. Він хотів щось відповісти, але цей чоловік зник з-перед його очей. Щойно тоді він здогадався, що тим незнайомцем був Святий Йосиф.

Також і тебе, дорога християн­ська душе, диявол буде спокуша­ти різноманітними і важкими спо­кусами; не думай, що вони тебе оминуть. На тебе будуть спадати спокуси гордості, хтивості, нечи­стоти, гніву, заздрості і т. д. У всіх цих спокусах звертайся до Святого Йосифа і благай: «Святий Йосифе, не опускай мене! Святий Йосифе, рятуй мене!» Він не покине тебе, бо Святий Йосиф є могутнім, лас­кавим помічником. Св. Бернард так говорить про Святого Йосифа: «За­служений солдате, Ти, що закінчив важкою працею біг свого життя і тепер втішаєшся утіхами щасливо­го Небесного майбуття, поглянь на своїх немічних, безпорадних спів­товаришів, котрі посеред ворожих нападів і духовних тривог віддають Тобі честь. Прийди, мужній побор­нику, милий Патроне, відданий охоронцю, нам на допомогу, щоб ми раділи нашим визволенням, а ти мав прославу цілковитої пере­моги!»

Підготував

о. Василь Карбунишин, СБССЙ