Відгуки про Ігнатіанські реколекції

Найкращі хвилини проведені з Богом

Слава Ісусу Христу! Господь Бог є сотворителем усього Всес­віту, всього того, що є в ньому і, звичайно, є сотворителем людини. Його премудрості немає меж. І все, що є Його сотворінням, потребує Божої ласки й опіки. Найбільше цього потребує людина. Без Божої опіки вона ніщо, піщинка в морі, а то й менше.

Людині здається, що вона все може, не розуміючи того, що всі ці дари їй дано від Бога. І це є вели­ка образа Пана Бога. Людина себе ставить вище Отця Небесного, по­стійно чути «я, я, я…» І цим без­кінченним «я», ми усунули Христа із нашого життя. Здається, що Його почитаємо, але завжди бракує часу на молитву, Службу Божу. Здаєть­ся, що Йому служимо, але ганяє­мось за мамоною і розсіяні по ціло­му світі. Шукаємо, де краще, не ро­зуміючи, що добре там, де є Боже благословення. Здається, що Його любимо, але любов до цього світу перевищує нашу любов і ми себе обманюємо. І тут вже є пік нашому егоїзму, нашому самолюбству і на­шій гордині. Гординя – це найбіль­ших гріх і від неї походять всі інші гріхи. А ми того не розуміємо.

Маємо очі, а не бачимо, маємо вуха, а не чуємо. Глухі, сліпі і німі кошенята цього світу. Здається, вже все – кінець.

І в цій темноті і пустоті люд­ського серця і людської душі Го­сподь Бог дає промінчик світла, який з великою швидкістю врива­ється в людське серце і освітлює його. Христос бачить кожне серце і кожну душу і знає, коли і кому яку ласку дати.

Найбільшим середником для оздоровлення душі є Служба Божа, де щоразу Христос жертвується в безкровний спосіб на горі Голго­фі. І звичайно, кожен християнин повинен брати участь у цій жертві, приймаючи до свого серця Найсвя­тіше Тіло і Найдорожчу Кров нашо­го Спасителя Ісуса Христа.

Такими середниками також є: читання Св. Письма, духовної лі­тератури, відбування прощ, відбу­вання різних дев’ятниць і т. д.

Дуже дієвим середником для лікування хворої людської душі є Ігнатіївські реколекції. Вони є за­критими. Надзвичайно важливу роль вони відіграють у духовно­му житті людини, яка хоче жити з Богом. Там є все: і Служба Божа, і Святе Причастя, і молитва, і чи­тання, і розважання. А найголовні­ше – тут людина залишається сама наодинці з Ісусом і Марією.

Я дуже вдячна Ісусові і Марії за те, що нарешті за стільки ро­ків вагання, я, зібравшись духом, їх відбула. Я зрозуміла, що інколи Господь Бог дає такі незрозумілі обставини, щоб з більшою любов’ю й упованням звернутися до Нього і присвятити Йому тих коротень­ких 5 днів у молитві і мовчанні, без зв’язку, але з відкритим серцем і душею.

Розповідати не буду подроби­ці, але скажу, що описати це сло­вами неможливо. Це треба бути і чути, бачити і розуміти. Це дійсно частинка Неба на землі. Так як ка­зали Апостоли до Ісуса на горі Та­вор: «Господи, добре нам тут бути з Тобою!» Життя в такій духовній атмосфері – це життя з Христом, Марією, Йосифом і Святими.

Викладали науки о. Андрій Коваль і о. Тарас Митлевич. Це не на­уки – це золоті слова, які виходили з їхніх уст і западали в душу і сер­це так, що того неможливо слова­ми сказати.

Наука про Страсті Христові – це наука про гріховний стан людини, наука про пекло, куди масово па­дають людські душі, так зворушу­вали серце і душу, що на очі ви­ходили сльози жалю і покути. Це була підготовка до загальної спо­віді.

Далі, наука про те, яке має бути сімейне життя, розривала душу і розум для впокорення і розуміння своїх вад.

Наука про Благовіщення, Різд­во Ісуса підносили душу до надії на Боже милосердя і любов, яка з’явилась на світ у вигляді малої дитини.

Наука про Воскресіння Христа підносила душу і серце до розумін­ня, що спасіння нашої душі і душ наших ближніх є в наших руках. Господь створив людину без неї, але спасти без неї її не може. Це співпраця з Христом, молитва, по­каяння є надією на вічне життя.

Наука про Святу Католицьку Церкву дає нам розуміння, в що маємо вірити, як маємо вірити і як маємо жити. Спасіння душі є тільки в Католицькій Апостольській Все­ленській Церкві, але без модерніз­му, лібералізму і екуменізму.

Наші отці – це святі отці, свя­щеники за покликанням і твердим переконанням у Святій Вірі. Це лю­блячі отці, терпеливі порадники і вирозумілі батьки. А ми були діть­ми приблизно десяти років. Батьки так не зрозуміють дитину, як вони розуміли нас і як кожному давали влучне слово поради і підтрим­ки. Нам не хотілося розлучатися з ними. Я ще і ще раз дякую Ісусові і Марії за цю велику благодать, за цю частинку Неба, яка є мало зна­на людьми. Дякую отцям за ті ща­сливі хвилини, що вони проводили з нами. Дякую сестрам-монахиням за смачні і з любов’ю приготовле­ні обіди і вечері. Дякую о. Василю, що випросив в Ісуса і Марії таких подиву гідних святих отців. Ми просимо вас наші святі отці – мо­літься за нас, за наші родини, за наші постанови, щоб ми витривали в доброму до кінця. А ми будем та­кож молитися за вас, щоб разом з вами оглядати ясність Божого Лиця в Царстві Небесному.

Божого Вам благословення! Слава Ісусу Христу!

Люба Матвейко

с. Коропуж Городоцького р-ну

Ігнатіївські реколекції – це найкраще, що було з моєю душею

   Слава Ісусу Христу!

  2 серпня 2021 року я вперше відвідала реколекції святого Ігна­тія Лойоли. Чесно кажучи, було важко наважитись відірватись від світу на цілий тиждень, але Божа Ласка все ж привела мене в семі­нарію, і я не пожаліла, що зробила такий вибір. І надалі я б хотіла ще не один раз, взяти участь у реко­лекціях.

 Ігнатіївські реколекції – це най- краще, що було з моєю душею. Під час наук я отримала духовне під­несення, такого спокою душі я ще ніколи не відчувала.

Спочатку, коли отці розпові­дали про кари Божі за гріхи, мене огортав страх та великий жаль за всі погані вчинки. Душа була на­повнена смутком та переживання­ми, але відбувши генеральну спо­відь та прийнявши Святе Причастя, я немов знову народилася на світ, моя душа раділа, а в серці панував спокій. Сказати, що моя душа була переповнена щастям – це нічого не сказати!

Вкінці реколекцій було сумно, бо так не хотіла, щоб вони закінчу­вались. Додавали радості зроблені вкінці реколекцій постанови, які я твердо вирішила виконувати на Божу славу!

Хочу подякувати о. Андрію та о. Тарасу за їхню працю, за гарні науки, за те, що допомагають нам глибше пізнавати Бога. Ваша пра­ця неоціненна! Також хочу подяку­вати сестрам, які дбали про наше фізичне здоров’я!

Хай Господь Бог вам щедро ви­нагороджує, а Мати Божа завжди має вас під своєю опікою!

Слава Ісусу Христу!

Олена Мисьо

с. Наконечне ІІ

Яворівського р-ну

Стежкою до Неба заведи нас, Мати

Слава Ісусу Христу! Літа мина­ють швидко, що й ми не оглянемо­ся, а вже й старість. І я вже багато років ходжу до нашої Традиційної Церкви, і багато разів були реко­лекції Св. Ігнатія, але чому я не чула, не приділяла уваги, відкла­дала на пізніше. І коли я зустріла свою приятельку, вона каже: «По­чинаються реколекції св. Ігнатія, я вже два рази була на тих реколек­ціях св. Ігнатія – говориш тільки з Богом, а Бог з тобою». І мені зра­зу захотілося бути якнайближче з Богом і від усього відокремитися, від того світу, перебувати в тиші – бути близько з Богом, з Ісусом і Марією. І коли отець оголосив про реколекції св. Ігнатія, я попро­силася, бо ще ні разу не була. І я дякую Господу Богу, Пречистій Діві Марії, Ісусові, що мала можливість бути на реколекціях св. Ігнатія.

Сам Св. Дух керує тими ре­колекціями. В 1521 році в печері з’явилася Мати Божа і подала св. Ігнатію ті реколекції. Вже 500 літ існують ті реколекцій.

А тепер коротенько напишу свої враження: була атмосфера тиші, мовчання, спокою, розва­жання, молитви з Богом і любові.

Ранішні молитви починалися з Ангел Господній, моя посвята Ма­рії, молитви Ангела з Фатіми і по­дяка за прожиту ніч, вервичка. У вечірніх молитвах подяка за про­житий день, перепросьба за гріхи, щоб Бог поблагословив ніч і доче­калися дня Господнього. Під час реколекцій щоденна Служба Божа, вервиця, Хресна дорога.

Використовували літературу «Наслідування Христа» св. Томи, Духовні вправи св. Ігнатія, Св. Письмо.

На реколекціях наголошува­лося і нас привчали уваги до Го­спода Бога, Ісуса і Марії, пошана і уважність до них у молитві. Під час реколекцій слід було бути ста­ранним, великодушним, зберігати мовчання, мати вірність і дух бо­ротьби – щоб побороти лукавого, який і там хотів забрати плід реко­лекцій. Ми вчилися на них пізна­вати Божу волю, підкорювати себе Божій волі, покору до Провидін­ня Божого. Св. Августин говорив: «Неспокійне моє серце – поки не спочине в Бозі».

На духовних вправах ми розва­жали, як добре зрозуміти стан сво­єї душі, її гріхи, мати жаль, сором і обридження до них; пізнавати злобу гріха, як ліквідовувати гріх з душі, пізнання добра і зла. Через Пречисту Діву Марію, Ісуса – ми приходимо до розуміння, що мо­литва правдива, це молитва серця. Далі були розважання про Небо, пекло, чистилище, про Боже мило­сердя, муки і страсті Христові, про любов Серця Ісуса і Непорочного Серця Марії, про царювання Хри­ста, вчилися любити покору, чи­стоту за прикладом Марії, любити Вервицю і Параман. Розважали про два табори у світі, і що ми маємо бути в таборі Ісуса. Розважали про глибоку таємницю, жертву Хри­стову – Пресвяту Євхаристію, про воскресіння Христове, яке зміцнює нашу віру, розважали життя свя­тих, яке світить нам прикладом до наслідування. Також були науки про Традицію, важливість її збе­рігання і правдивість катилицької віри. Робили постанови, які мали керувати нашим майбутнім життям.

Глибокі вправи і розважання, що доносили о. Андрій і о. Тарас до наших сердець, щоб бути біля Ісуса і Марії, з Богом, їх насліду­вати, жити з ними, вмирати в при­сутності Ісуса і Марії, Св. Йосифа і спасти свої душі.

І я ще раз дякую Господу Бо­гові, Ісусу, Марії за ту ласку, що я ще мала можливість бути на реко­лекціях св. Ігнатія й іншим розка­зати і порадити їх. Не відкладайте на пізніше, а зараз ідіть! Особливо молодим, щоб пізнати для чого ми живемо, щоб любити Господа Бога, Його Велич, милосердя, доброту, мати любов і пошану до Нього. І дякую Нашій Небесній Неньці за її любов до нас, за Її опіку над нами, за Її молитви. Маріє, стежкою до Неба заведи нас, Мати.

Марія

м. Львів

Єдине, що я захотіла – вернутись назад

 Раніше я не чула про реко­лекції Св. Ігнатія, але навіть якщо приходилось почути, не звертала на це великої уваги, адже вважала це безглуздим марнуванням часу.

Пройшов лише рік, як я стала відвідувати Храм католицької цер­кви, і називати себе католичкою, і зовсім не очікувала, що все моє життя так стрімко перевернеться за цей час. Складалось таке вра­ження, наче я все життя стояла на місці, і тільки зараз почала руха­тись вперед.

Цього літа мені було найваж­че перенести якісь побутові про­блеми, проблеми зі здоров’ям, усе на раз різко почало тиснути, і між цією тиснявою, коли я вже була у безвиході, мені порадили поїхати на реколекції Св. Ігнатія.

 Я, звісно, одразу не погоди­лась, взяла час, щоб подумати, порадилась з рідними і все ж таки вирішила поїхати, бо вважала, що може саме вони є моїм порятунком.

 Перший день. Усі учасники реколекцій зібрались у семінарії, згодом підійшов о. Андрій, приві­тавшись з усіма, провів екскурсію, показуючи місця, де ми будемо проводити час протягом п’яти днів. Люди, які прибули в очікуванні дива, не розуміли і не здогадува­лись, що їх чекає далі. Чужі, наля­кані, вони мовчки йшли за отцем, розглядаючи усе навколо, я ж у тому числі. Отець чітко розповів про розпорядок тижня і правила поведінки впродовж реколекцій (розпорядок на тиждень був скла­дений погодинно, тому організація була така: по розпорядку дзвонив дзвоник, на звук якого усі повинні були збиратись у зазначеному міс­ці). Ті, що їздили не вперше, реа­гували спокійно, а ті, що вперше, ховали очі від подиву. Для мене самої усе було таким не зрозумі­лим, у перший день мені хотілось повернутись додому, адже я була новенькою не те що на реколек­ціях, а й у самій католицькій вірі. «Стільки дивного» лунало у всіх в думках, така ізоляція близько шумного центру міста була дивна і мені.

 Однією з найважчих умов ре­колекцій було зберігати мовчання, спілкуватись можна було скільки завгодно лише з Богом, та заборо­на користуватись телефоном! Спо­чатку я вважала це неможливим, але пізніше я дякувала за таку можливість, до реколекцій я не могла і години витримати без теле­фона, а там я навіть не згадувала, чи він у мене є.

Коротко розкажу про Духовні вправи Св. Ігнатія Лойоли: вони розділені на чотири частини, тобто 4 тижні, але в семінарії їх було ско­рочено до 5 днів. Ми встигли роз­важити усі чотири тижні духовних вправ за цих 5 днів, не пропустив­ши жодної науки.

Вправи допомагали учасникам побачити невпорядкованість свого життя, пізнати глибину гріха і його руйнівну силу.

Перша реколекція несла в собі пояснення, для чого нам ці реко­лекції, ким створені. Розуміння «хто ми» і «для чого ми тут», «для чого існуємо» «чи хочемо ми змі­нитись і для чого нам мінятись»?

Уже під вечір задзвонив дзво­ник до вечері. У великій, просто­рій кімнаті стояв довгий стіл, пов­ний страв, перш ніж приступити до трапези усі помолились, а отець поблагословив їжу. На вечері чи на будь-якій трапезі наші думки повинні були бути перейняті чи­мось іншим, не те, як приготована страва, чи смачна та інше, тому щоб уникнути такого, отець при­ніс із собою книгу, яку читав усім вголос, поки вечеряли. Книга була дуже захоплююча, називалась «Отець Боско», у ній йшлося про життя одного священика, який хо­тів допомагати молодому поколін­ню хлопців.

Звісно, протягом цих п’яти днів реколектанти разом із отцем мо­лились спільно вервицю, співали пісні, були Богослужіння і навіть перерви на вільний час (його усі використовували з користю: чита­ли книгу чи розважали).

У семінарії панувала тишина, хоч було близько 15 чоловік, кожен відчував тільки присутність Бога, з яким могли поговорити і відкрити душу, ми розказували йому про свої проблеми, жалілись, ділились враженням, просили допомоги, дя­кували за те, що Він дав.

Наступні дні реколекцій про­ходили із так званими вправами – розважаннями. За словами отців, це як вчитись молитись до Бога правильно, як тренування у спор­ті, а це тренування духовне. Такі тренування тривали близько до 3 годин на день.

Добре запам’яталась тема «Гріх». Отець розповідав, яка у гріха подоба, з чим асоціюється, подавав приклади перших гріхів і наслідків, до яких вони призвели. Найстрашніше було слухати тему «Смерть», отці дуже виразно роз­повідали про пекло і що чекає нас за наші гріхи.

Після кожної такої вправи ми повинні були розважати в самоті, так звана контемпляція за певною інструкцією (повністю поринати у тему, яку щойно розглядали, по­думки роздумувати над своїм жит­тям та над прикладами з Святого Письма).

Усі дні реколекцій ми пролетіли над історією від початку створення людей до Воскресіння Ісуса Хри­ста. Починали – «Хто є Бог і чому він існує, та закінчили, з якою ра­дістю і любов’ю ми повинні жити і дякувати Богові за кожну прожиту хвилину».

Реколектант, входячи в себе, відкриває неусвідомлені й часто погані мотиви своєї поведінки, хворобливу пристрасть і психічні рани під час перших трьох днів ре­колекцій. Після чого він іде на спо­відь із усього життя, яка допоможе очистити душу. У мене після такої сповіді було таке дивне відчуття спокою і гармонії, наче камінь з душі впав.

Були ще так звані Аполегетич­ні виклади, на яких ми слухали і пізнавали про саму сутність като­лицької віри, її початок та її істо­рію.

Можна стільки всього ще опи­сати, але це потрібно пережити, а не просто прочитати, можна безліч разів читати відгуки, які не зрівня­ються з тим, щоб просто самим там побувати.

Скажу одне, після того, як я вийшла з семінарії, єдине, що я за­хотіла, це вернутись назад!

За цих п’ять днів я настільки поринула у віру, як ніколи за все своє життя. Я прийняла параман, почала Помпейську дев’ятницю, зробила постанови на життя (яких досі дотримуюсь), перечитала без­ліч книжок релігійної тематики.

 У мене з’явилась така мотива­ція, якої раніше ніколи не було, мої погляди на життя кардинально змінились, до реколекцій я лише нарікала на життя, бачила кругом проблеми, а після них я дякую за все, що зі мною стається і дивлюсь на світ неначе вперше.

  Реколекції Св. Ігнатія стали в моєму житті переломним моментом, після якого я вирішила поміняти все, щоб не повертатись до коли­шніх помилок. Щиро дякую отцям, які так старались викласти макси­мально зрозуміло і з усмішкою, не давали сумувати, цікаво та емо­ційно провадили цю науку, вона на довго закарбувалась у пам’яті, особливо слова о. Андрія, які я зга­дую кожного дня – «Роби проти».

  Тому усім охочим і тим, що ва­гаються, раджу приїздити на реко­лекції Св. Ігнатія, адже вони дають свої плоди! Вони дають змогу пе­реосмислити своє життя та збли­зитись з Богом ще більше. А тим паче, в цьому модерному часі лю­дині так важко побути на самоті із Богом і знайти розраду.

Роксолана

смт Шкло