«Біблія – Книга Божа, що проповідує любов»

Слово «Біблія» походить від грецько­го, що в перекладі означає «книга». У неї входять 73 книги, з яких 46 належать до Старого Завіту, а 27 – до Нового. Книги Старого Завіту написані перед приходом Спасителя у світ. Книги ж Нового укладені після приходу Божого Сина на землю і від­куплення людського роду на Голгофті.

Отож, Біблія – це збірка святих писань, тобто книги, натхнені Богом, які написали люди в різних місцях. Книги Старого і Но­вого Завіту мають однакову вартість і є од­наково правдиві, «бо один і той самий Бог є автором обох Завітів», – навчає Тридент­ський Собор.

Вселаскавий Творець дав окремим лю­дям особливе надприродне знання – нав­чання. Це знання чи навчання зветься – Об’явленням. Божі вибранці передали лю­дям об’явлені їм речі. Передали їх або усно – Традиція, або письмом. Зветься воно Святе Письмо, бо походить від Бога, який натхнув тих, що писали його. Дух Свя­тий зберіг авторів від помилок, коли вони описували про об’явлені речі, чи подава­ли факти, свідками яких були самі. Святе Письмо, Біблія – відрізняється від інших книжок своїм Божественним походженням, бо це вселаскавий, предобрий Бог надих­нув деяких Своїх вибранців писати його.

Старий Завіт, як і Новий мають спільне ядро: Втілення Божого Слова та відкуплен­ня людського роду. Богослови так поясню­ють взаємини між двома завітами: «Новий Завіт скривається в Старому, а Старий об’являється – в Новому».

Кардинал Вайзман каже: «Хто не вірить у Біблію, той повинен вірити в ніщо. Про­роцтва сповнилися – і тепер усе стоїть на Христі».

Біблія зветься «Книгою книг», тобто найкращою і найважливішою книгою, бо вона вміщає Боже об’явлення. Бог її Автор, бо Він сам надихнув своїх вибранців напи­сати її.

Біблія своєю вартістю перевищує всі книги, бо вона подає історію взаємин між Богом і людством. Вона змальовує Бога, що у своїй безкінечній доброті, могутності й любові творить перших людей, обдаровує їх надзвичайними природними і надпри­родними дарами, звільняє від страждань, смерті, пристрастей і наділяє надзвичайни­ми знаннями, призначає їх і їхніх нащад­ків для Неба. З Біблії дізнаємось, як Адам і Єва зрадили Бога, з’їли заборонений овоч і так стягнули на себе прерізні кари і нещас­тя, які перейшли і на їхніх потомків. Біблія розповідає, що вчинив Бог, аби виправи­ти лихо первородного гріха. Він пообіцяв Спасителя упалому Адамові, коли прога­няв його з раю.

Далі Біблія змальовує долю Адама та його нащадків після вигнання з раю. Святе Письмо подає історію людства від його со­творення аж до приходу Спасителя, відку­плення людського роду і поширення Цер­кви. У Біблії знаходимо Божі закони і мо­ральні засади, що мають керувати нашим життям і діяльністю.

Біблія – це чудова епопея Бога і люди­ни, про яку ніхто не міг би навіть мріяти, якщо б Сам Творець не подав нам її. З неї дізнаємось, хто ми, хто покликав нас до життя, для чого живемо на світі, що маємо чинити на землі, що добре, а що лихе, про необхідність робити добро, уникати всяко­го лиха, що буде з нами після смерті, як треба жити, щоб спасти свою душу й уник­нути вічного прокляття, яке отримають ті, що не люблять свого Творця та не служать Йому сумлінним і постійним виконанням заповідей.

Свята Тереза від Дитятка Ісус каже: «Нічого більше не знаходжу в інших книж­ках, чого не було б у Євангелії. Цієї Кни­ги вповні мені достатньо. Отримую розкіш від Христових слів, які навчають, що маю чинити. Часом читаю побожні книжки, які розповідають про досконалість монахів і представляють тисячі труднощів на дорозі до святості. Тоді мій бідний дух томиться, голова зачинає боліти, серце стає холод­не… Що ж я роблю тоді? Беру до рук Святе Письмо і мені знову все стає зрозумілим. Однісіньке слово зі Святого Письма заспо­коює мене і досконалість знову видається легкою».

Біблія є Божою книгою, тому вона вли­ває певність у людські душі, бо Бог не може помилитися, ні нас у блуд завести. Він Сам відповідає за правду, бо особливою дією і опікою Святого Духа беріг тих, що писа­ли її. Вони не могли написати нічого, чого Бог не хотів. Біблія – це Божа книга. Вона походить від Бога, була записана під Його пильним оком, бо мала стати для людства дорогою до правди та вічного життя. Не може збитися зі шляху той, хто скурпу­лянтно дотримується вказівок Біблії.

Святий Белярмін: «Святе Письмо навчає людей, як треба йти до Неба».

Йоанн Фіхте, німецький філософ і по­літик: «Біблія подає цінну новину, на яку опирається найглибша мудрість. Всяка фі­лософія мусить звертатися до неї за нау­кою».

Папа Лев ХІІІ: «Біблія має Бога за ав­тора, бо так книги Старого і Нового Завіту, в цілості та в частинах, були написані під натхненням Святого Духа».

Слово Завіт означає умову й угоду між Богом і людиною. Центром всіх книг є Хри­стос Месія, Божий Син, що став людиною. Книга Старого Завіту готує світ до приходу обіцяного Месії. Книги Нового Завіту пода­ють історію Його приходу, навчають про Його природу та післанництво. Слушно твердив Св. Єронім: «Хто не знає Святого Письма, той не знає Христа».

В Історії України читаємо, що Бог по­твердив чудом святість і правдивість Бі­блії. Це сталося ще в доволодимирові часи, коли Україна і її населення були поганськи­ми. Християнські місіонери, правдоподібно «відряджені» Свв. Кирилом та Методієм, зайшли в одне наше плем’я і стали голо­сити християнську науку. Наші поганські предки вислухали їх, але не хотіли віри­ти в правдивість Христової науки, бо вона видавалась їм неможливою. Як міг би Бог померти за Своє сотворіння? Яка йому ко­ристь із того, що забере людей до Неба? Як Христос може знаходити приємність у тому, щоб приходити у Святому Причасті до людського серця? Коли ж місіонери все – таки намагалися привести це плем’я до віри, то тоді вождь заявив: «Якщо вкините свою святу книгу у вогонь і вона не зго­рить, то тоді повіримо, що правдиве ваше навчання». Після короткої і ревної молитви слуги Христові прийняли виклик. Розвели великий вогонь, в який вождь племені ки­нув Святе Письмо. Плем’я спостерігало, що з того вийде? На великий подив усіх во­гонь догорав, догорали останні вуглинки, а Святе Письмо навіть не обвуглилось. Це чудо навернуло всіх поган до віри Христо­вої.

1942 року гітлерівські прислужники за­судили на смерть австрійського священика о. д-ра Лямберта за те, що відважно бо­ронив засади Христової Євангелії. Перед смертю спитали його, що більше цінує: книгу Гітлера Main Kampf чи Біблію? На це відважний воїн-слуга Христа відповів: «Main Kampf – це тільки людська книга, яка проповідує ненависть. Біблія ж – це Божа книга, що проповідує нам любов».

Отець Василь Карбунишин, СБССЙ