Як пояснити людям, які не є католиками, чому треба молитись до Марії?

Спершу варто звернутися до Святого Письма як до авторитетного джерела.

Христос є нашим милосердним Спасите­лем і Відкупителем, але одночасно – і спра­ведливим Суддею. Милість Божу кожен з нас повинен випрошувати упродовж життя, і яскравим прикладом для нас у випрошу­ванні Божої милості є чудо в Кані Галилей­ській. Детально про нього читаємо у єван­гелиста й апостола Йоана (Йо. 2, 1–12).

Якби Марія не просила Ісуса, то і чудо не відбулося б. Цей уривок Святого Письма дуже важливий, адже через нього Бог про­мовляє до нас. Якби Марія не заступилася і не була Посередницею у Єдиного Посе­редника між Небесним Отцем і людьми, не було б цього першого чуда. Тільки на сло­во Матері Серце Христове зглянулося і до­помогло бідній родині. Як тоді, так і тепер, коли Ісус і Марія в небі, люди через свою гріховну природу не можуть самі випроси­ти милості (тяжко і довго прийдеться про­сити) і просять заступництва у Марії. Вона – улюблена Матір Ісуса, Яку Він найшвид­ше вислухає.

У пропонованій молитві на Вервиці є дві Євангельські молитви: Отче наш і Ангель­ське привітання (сполучене з привітанням до св. Єлизавети).

Другий уривок. Читайте наступний стих у Луки 1, 46–48: «І мовила Марія: «Ве­личає душа моя Господа і дух мій радіє в Бозі, Спасі моїм, бо Він зглянувся на по­кору слугині своєї, ось БО ВІД НИНІ УБЛА­ЖАТИМУТЬ МЕНЕ ВСІ РОДИ». Це пророчі слова Святого Письма, які не викреслиш і не зітреш, і які потрібно виконати кожній людині, яка любить Господа.

Як Марію слід ублажати? Святе Письмо і Церква ще від апостолів подає нам спо­сіб: «ублажати» – називати Марію на що­день благословенною тими ж словами, що й Архангел Гавриїл і свята Єлизавета. Ці слова і формують молитву до Пресвятої Бо­городиці із самих початків християнства: «Богородице Діво» чи «Радуйся, Маріє» (в римо-католиків). Тими словами звертаймо­ся до Марії щодня і заохочуймо до цього інших. Виконуймо припис Євангелії!

Третій уривок. «Ось Матір твоя» (Йо. 19, 27). Ці слова промовив Ісус до апосто­ла Йоана. У Йоана була своя земна матір. Чому Христос так каже? Цими словами Ісус віддає нам всім в особі Йоана Марію за ду­ховну небесну Матір. Так твердить Церква і Святі Отці Церкви. До матері приходимо, виливаємо біль свого серця, шукаємо по­ради, діти прибігають, щоб випросити по­тіхи, заступництва і ублагання через маму справедливого батька. Так і роль духовної Небесної Матері Марія виконує досконало тепер у Небі. Тому слова Ісуса звернені до кожного з нас: «Ось Матір твоя». Святий. Альфонс Лігуорі каже: «Як вислуховував Ісус Христос прохання Своєї Матері на зем­лі, так вислуховує їх і тепер в Небі».

Ми звертаємося і почитаємо Марію тому, що Вона є Матір’ю Божою, Яка породила нашого Спасителя і Відкупителя. Її Бог ви­вищив понад усіх людей і ангелів, а Її за­ступництво у Бога успішніше, ніж кого-не­будь із найбільших святих.

Христос говорив: «Мені не віривши, ді­лам бодай вірте» (Йо. 10, 38). А діла – це чуда. І чуда нас переконують у правдиво­сті. Не хочете вірити словам Євангелії про Марію, вірте чудам, які Бог чинить за посе­редництво Святої Діви навіть в сьогодніш­ній час!

Візьмімо, наприклад, Лурд, Фатіму, де люди за заступництвом Пречистої Діви Ма­рії випрошують великі ласки. Навіть для атеїстів, скептиків-науковців Бог залишив достатньо доказів, щоб вони повірили у велику роль Марії у Божому плані спасін­ня людства. Для них Бог залишив неру­котворний живий образ Пречистої Діви в Гваделупі (Мексика). До сьогодні НАСА і науковці не можуть збагнути і пояснити, як цей образ може зберігатися вже майже 500 років; як пояснити, що на образі не знайшли пігментів жодної фарби; як зіни­ці ока відображають людей і реагують на світло, розширюючись і звужуючись, мов у живої людини. Як пояснити той факт, що зображення Марії має температуру живої людини – 36.6? Як пояснити, що лікарі за­фіксовували серцебиття дитини у лоні Ма­рії на образі? Ці чуда волають: не віриш словам, вір чудам!

Пригадаймо також, як багато людей ви­прошують милості завдяки молитві до Ма­тері Божої на Вервиці, особливо через Пом- пейську дев’ятницю. Коли сім’я не мала 9 років дітей і лікарі відмовилися лікувати, вкінці дев’ятниці констатують, що мама під серцем носить нове життя, а опісля щасли­во народила дитятко. Ці та багато інших свідчень чудесної сили Вервиці подаємо на інтернет сторінці: pompeya.org.ua

Молімося і благаймо у Марії заступниц­тва перед Престолом Всевишнього Отця, бо Вона «щедра, ласкава і милостива» до всіх, хто до Неї прибігає. Як каже святий Вернард: «Від віків не чувано, щоби Марія залишила того, хто під Її опіку прибігав і помочі благав».

о. Андрій Коваль, СБССЙ