Молитва у згоді з волею Божою

«Нехай буде воля Твоя як на небі, так і на землі» (Мт. 6, 10)

 

Один турист, перебуваючи довший час у Тіролі в Альпах, в Австрії, бачив, як ста­ренька жінка щодня виходила на висо­ку гору, щоб дістатися на другу сторону до невеликого містечка. За кожним разом мала вона на плечах досить тяжкий клу­нок. Виглядає, що вона дещо несла зі сво­го господарства на продаж. Вона завжди була привітна й усміхнена, ніколи не нарі­кала. Наш турист одного разу питає її про причину того спокійного настрою. А вона йому каже: «Я маю коротку молитву, що мені помагає усе переносити». «Що це за молитва?» – питає він. «Думаю за Господа, – відповідає вона, – як Він ніс свій хрест на Голгофу, і все собі кажу: Хай буде так, як Бог хоче. Чи гарна погода, чи дощ: Хай діється воля Божа! І так завжди і в усьо­му: Хай діється воля Божа! І це є таємниця мого спокою і радости!»

Ця старенька жінка збагнула таємницю доброї молитви, що нею є повна згода з Бо­жою волею у всьому. Тож ще однією умо­вою до доброї молитви є вміння молитися з повним підданням себе Божій волі.

Що значить молитися у згоді з Божою волею?

Наша молитва тоді Богові мила і Він радо її вислуховує, коли ми не свою, а Божу волю ставимо на першому місці, і коли в нас є наставлення тільки того бажати, чого Бог бажає. Або іншими словами, коли ми в Бога чогось просимо, то наше прохання робимо залежним від Його волі. Ми тільки того хочемо, чого Бог хоче. «Коли просимо щось, – каже Св. Євангелист Йоан, – згідне з Його волею, Він вислухає нас» (І Йо. 5, 14).

Така повна згода в усім з Божою волею є згідна з ціллю нашого життя. Бо ж, пощо ми живемо на землі? Ціллю нашого життя є сповнити Божу волю і так заслужити собі на вічне життя в Небі. Тому каже Св. Ва­силій Великий: «Ми повинні у цілім нашім житті, у здоров’ї – виказувати труд любови ревністю у Божих ділах. У слабості – мати терпеливість і витривалість з радістю». А в іншому місці він каже: «Той почитає і прославляє Бога, хто сповняє Його волю, а зневажає, – хто переступає Його закон».

В кого є повна згода з Божою волею, в того і буде готовність прийняти Боже рі­шення за своє. «Тим, які люблять Бога, – каже Св. Апостол Павло, – усе співдіє на добро» (Рм. 8, 28). Ось приклад повної зго­ди з Божою волею.

Св. Тереза від Дитятка Ісус належить до сучасних Святих дуже почитаних у Като­лицькій Церкві. Особливо цікавою є історія життя її батьків. Її батька, ще малою дити­ною, його батьки посвятили Богові. Вони бажали, щоб він був священиком-місіоне­ром, але при тому казали: «Хай діється воля Божа!» І Мартин, так звався батько св. Терези, маючи 25 літ життя проситься до монастиря Св. Вернарда в Альпах. На­стоятель монастиря, вислухавши його про­хання, заявляє йому, що він не надається до монашого життя. Молодець вертаєть­ся додому сумний, але в дорозі повторяє: «Хай діється воля Божа!»

В той же час молода дівчина просить­ся до Сестер Милосердя, щоб іти на місії. Настоятелька дому після розмови з нею з місця їй каже: «Волею Божою є те, щоб ти вступила в подружній стан». І вона пов­ністю здається на Божу волю. Боже Про­видіння так повело справи, що ті дві бла­городні душі пізналися і побралися. Вони мали дев’ятеро діточок. Четверо із них по­мерло малими дітьми, а п’ять доньок ви­брали монаше життя, і між ними наймолод­ша – св. Тереза. Чи не дивні Божі дороги?

Чому потрібно молитися у згоді з Божою волею?

Така молитва й таке наставлення душі розумне, второпне і корисне для нас. Го­сподь Бог – сама Мудрість, тож найкра ще знає, що для нас найкраще. В нашому щоденному житті, коли маємо вирішувати дуже важливі справи, не здаємося на влас­не судження, але радимося із знавцями і фахівцями і слухаємо їхньої ради. Чи ж у найважливішій справі нашого життя, а це спасіння нашої душі, не мали б ми піти за нашим найліпшим Дорадником – Госпо­дом Богом? Він не лише наймудріший, але й наш найліпший батько, що любить нас своєю безконечною любов’ю і бажає нам правдивого добра.

«Буває деколи корисніше не одержати, – каже Св. Йоан Золотоустий, – як одержа­ти. Якщо б для нас не було корисно часто не одержати, то Господь Бог, без сумніву, дав би нам... Він знає, що корисніше для нас. Так, отже, чи ми дістанемо чи не діста­немо, ми однаково повинні Богу дякувати і приймати з радістю те, що Йому буде до вподоби». Ось приклад зі щоденного жит­тя.

Молода дівчина заручилася і приготов­ляється до весілля, її наречений живе в іншій місцевості. Вона хоче його відвідати ще перед весіллям, щоб поговорити про різні справи. Дорога досить далека і треба їхати поїздом. Тож вона найперше молить­ся дев’ятницю до Св. Антонія за щасливу подорож. З нею має їхати її тітка, в якої вона живе. Та якраз день перед тим, як вони мали виїхати, тітка захворіла. Треба відкласти подорож, але це виводить дівчи­ну з рівноваги. Вона починає нарікати на Господа Бога і зі злості ікону Св. Антонія, до якого молилася, обертає од стіни. На­ступного дня вичитує в часописі, що той поїзд, яким вона й тітка мали їхати, зійшов з рейс. Було досить вбитих і покалічених. Тепер стає їй ясно, що Боже Провидіння через недугу її тітки захоронило її від смер­ти або каліцтва. Вона засоромлена падає на коліна, дякує Богові за рятунок і пере­прошує Св. Антонія.

Ніколи не треба молитися за безумовне сповнення власної волі

З вище сказаного виходить, що було б чимось нерозумним і невторопним просити в Бога сповнення нашої просьби за всяку ціну. Бо Господь Бог може сповнити нашу безумовну просьбу, але це нам може вийти на шкоду і навіть спричинити велике тер­піння.

В місті Загребі, Хорватія, молода роди­на має чотирилітню дитину, сина одинака. Дуже ним тішиться і дуже його любить. Та сталося так, що хлопчик тяжко захворів, і був в небезпеці смерті. Мати його недугою дуже перейнялася. Вона обіцяє надзвичай­ну жертву, щоб тільки випросити в Бога здоров’я для дитини. Вона робить обіт, що піде до відпустового місця Божої Матері і три рази на колінах обійде церкву. Свій обіт відразу сповняє. Вже по першім обході довкола церкви її коліна починають крова­вити. Ті, що її бачили на колінах, кажуть до неї: «Жінко, що ти робиш, таж Господь Бог такої жертви певно не хоче». А вона відповідає: «Що я обіцяла, те хочу спов­нити, але Божа Мати мусить мою дитину уздоровити. Вона мусить, мусить, мусить це зробити! Моя дитина мусить бути здо­рова». І дійсно дитина вертається до здо­ров’я. З хлопчика виростає великий здоро­вий юнак. Батько дає його до столичного міста на студії в університет. Син спочат­ку добре вчиться, але з часом попадає у лихе товариство, не вчиться і марнує гро­ші. Батько помагав доки міг, але вкінці – не має грошей. Син вертається додому, почи­нає з батьком сварку за гроші, та батько проситься, що вже не має ані сотика. Син не хоче того розуміти. Він падає у злість і вбиває рідного батька. Правда, яка трагіч­на історія? Але чи не було б краще, якщо б син помер малою дитиною? Чи молитва мами за здоров’я для дитини була розумна і второпна?

Чи ви думали коли над тим, як творить­ся хрест? Він постає з двох куснів дерева. Коли ті два кусні поставити побіч себе, то з них ніколи не постане хрест. Хрест постає щойно тоді, коли його коротша частина, це є наша воля, стане поперек на довшій ча­стині, по Божій волі.

Наш висновок короткий: Кожну нашу молитву робити залежною від волі Божої, бо все, що Бог дає, виходить нам на до­бро. А сповнення нашої волі може вийти на нашу шкоду – дочасну чи вічну. Хай на наших устах часто буде молитва нашого Спасителя в городі Оливнім: «Отче, коли Ти хочеш, віддали від мене цю чашу, тіль­ки хай не моя, а Твоя буде воля!» (Лк. 22, 42).

о. Ю. Катрій із книжки

«Господи, навчи нас молитися»