Остання хвороба і смерть

Додано: 09 жовтня 2013 року Божого.

Благословенна Анна - Марія Таїджі

Остання хвороба

У неділю, 2 червня 1837 року, Анну охопила гарячка. В понеділок після Святого Причастя вона втратила свідомість. Люди гадали, що померла. Але це був екстаз, в якому Господь Бог повідомив їй, що у п'ятницю помре. Коли Анна опритомніла, то сповістила цю для неї радісну новину священику Наталі.

Потім ще двічі вона покликала Домініка, втішала його і дякувала за ласку і турботу. Після нього покликала дітей, кожного зокрема. Радила їм, щоб молились спільно вервицю, любили Матір Божу і посилювали взаємну любов. Потім родина оточила ліжко вмираючої, і Анна зі слізьми в очах усіх їх благословила. Вона думала про майбутнє. Творець від неї забрав деякі турботи, коли повідомив їй, що сім'ю бере під свою опіку-покровительство, попросив її, щоб із любові до нього залишила їх бідних і сказав, що Він цих доброчинців нагородить.

Помічниця дому розповіла про спокійну смертельну боротьбу: "Вервиця в одній руці, у другій - ікона "Ісус Христос у Назареті", і увесь час - молитва, безнастанно, тихо і пошепки: "Із любові до Бога". Коли її питали, як вона себе почуває, відповідала, що, дякуючи Богові, непогано.

Нарешті Анна-Марія покликала до себе Софію, щоб та їй дала в опіку цілу родину. Просила її доглядати за старим Домініком, Маріучі і власними дітьми, щоб їх самотніх не пускала на вулицю. "Прийде ще й до вас страждання, переслідування, злі язики, але не будь легковажною, не сумнівайся, Господь вас рано чи пізно потішить". Потім благословила її і залишилася сама. Вона ще востаннє дала пораду - бути слухняними аж до смерті. Для її виснаженого тіла лікар приписав дуже сильні ліки. Господь сповістив їй, що ліки її вб'ють, але як на цьому будуть наполягати рідні, то має їх вживати. І в цьому вона підпорядкувалася Господеві. Лікар і Домінік наполягали на тому, що ліки треба випити, і Анна послухала. Ліки наблизили її кінець.

У середу вона прийняла Святе Причастя. Після відпущення гріхів впала у стан довгого мовчання.

Члени сім'ї і дальші родичі під час смерті, яка наближалася, відійшли, щоб своїми розмовами та присутністю не перешкоджати. Але Анна й сама просила, щоб вони йшли відпочивати. Священик перед відходом ще спитав її, як вона себе почуває. Тихо зашепотіла: "Смертельні болі". У той момент вона ще підняла руку і доторкнулась до грудей о. Рафаеля Наталі, щоб вилікувати його від гіпертонії, і відіслала його відпочивати.

Смерть

У четвер після Єлеопомазання смертельні болі ще більше посильнішали. Діти і Домінік уголос плакали, тому вона їх відіслала геть. Залишились чужі люди. І священики потім відійшли, гадаючи, що боротьба ще триватиме деякий час. Вікарій молився часослов у сусідній кімнаті. Анна-Марія залишилася сама. Тепер уже могла спокійно померти. Десь о четвертій годині ранку гнаний внутрішнім голосом о. Наталі повернувся до вмираючої. Хвора важко дихала. Прийшов і вікарій, промовив молитви за вмираючих та дав їй останнє помазання та відпущення гріхів. Було чути важкий віддих, і свята жінка вступила у царство вічного спокою.

Домінік описав свої спостереження так: "У сусідній кімнаті я почув молитви священика. Ті, що були біля неї, сказали, що вона спокійно померла".

Була четверта година тридцять хвилин ранку 9 червня 1837 року. Анна мала шістдесят вісім років. У той час жила по вулиці Віа де Апостолі, 8, при парафії Санта Марія ін Віа Лата.

Отець Наталі, плачучи, відкрив свій гаманець і нарахував у ньому всього 4 долари, за що можна було купити хіба одну труну. Цими грошима треба було оплатити всі витрати, пов'язані з похоронами (що разом коштувало 200 доларів), а ще й нагодувати всю сім'ю. Але Бог, однак, про них не забув. Кардинал Педіціні послав 50 доларів. З Мілана, Турина та інших міст і місць прийшли подарунки. Ще й у важкі дні холери родина мала все необхідне, так, як передбачала Анна.


Якщо Ви зауважили орфографічну помилку, просто виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Зробімо нашу мову чистішою разом!

Пряма трансляція Святої Літургії

Опитування

Вервиця до Божого Милосердя

http://www.saintjosaphat.org/novyny/article/kozhna-simya-i-parafiya-chastynka-tradytsiyi/

Останній фотоальбом

Життя Св. Традиції

27 жовтня

Прп. Матері нашої Параскеви і Св. Мч. Назарія - Відпуст на парафії в смт Шкло

4 листопада

Молитовна пам'ять за героїв Небесної Сотні й тих, які загинули в АТО

11 листопада

Свята Літургія перед образом Матері Божої Потіхи

18 листопада 

Свята Літургія для родин

21 листопада

Святого Архістратига Михаїла - Відпуст на парафії в с. Муиловичі

25 листопада

Святого Священномученика Йосафата - Відпуст в Семінарії НСМБФ

___________