ПОЛІТ ДУШІ, дитяча побожність Анни

Додано: 19 червня 2013 року Божого.

Автор: з книги про Анну-Марію Таїджі

Благословенна Анна-Марія Таїджі

На наступних сторінках на хвилинку залишимо хронологічний порядок, щоб ми змогли на підставі документів канонізаційного процесу поступово ознайомитися з внутрішніми почуттями цієї благословенної жінки.

Перший поклик, який Анна-Марія відчула, звучав: "Покаяння!", але покаяння, яке не суперечитиме обов'язкам дружини і матері.

Її внутрішній голос підкреслив: "Основу досконалості формують чиста любов, вірність, отримана через милості, і всеціла віддача Божому Провидінню... Це велика чеснота бути серед світського життя і все ж таки мати світ під, власними ногами".

Мати Божа доповнила: "Зрозумій, доню Моя, що на сто поганих днів випадає лише один добрий, тому в цьому ти мусиш бути подібною до Мого Сина. Свою волю ти зобов'язана підпорядковувати Його волі, але не змінюючи способу життя, який Він тобі призначив. У тебе - особливе послання, і кожен, хто аналізує життя, мусить дійти до переконання, що Господу Богові можна служити в будь-якому стані і при будь-яких умовах".

Інколи вона чула голос Господа: "Чеснота полягає в упокоренні своєї волі. Добрі вчинки, які ти чиниш, наскільки це можливо, треба приховувати від людських очей. Справжньому слузі Божому достатньо вже того, що про його вчинки знає Небесний Отець. Будь до кожного доброю, ласкавою, покірливою і терпеливою".

 Дитяча побожність Анни

Сорок років Анна була змушена вправлятися в терпеливості разом зі своїм чоловіком. Вона слухала кожне його слово, одночасно намагалася придбати його для Бога. Під час канонізації Домінік сказав: "Із любові до Бога вона часто не пила навіть воду, але коли я їй казав: "Маріє, випий" або "Маріє, ти ще не пила", вона всміхалася і тут же слухняно випивала воду. Вона завжди була податлива, як ягнятко. Уникала приємних гулянь, але коли я їй інколи сказав: "Маріє, ходімо в ляльковий театр", то вона з лагідною усмішкою погоджувалась. Можу підтвердити, що від нашого весілля вона жодного разу не просила у мене інтимного стосунку, але коли я про це просив, то вона ніколи не відмовлялась. Якщо хтось із родини захворів, вона сама увесь час його доглядала, навіть пропускала молитву... Я завжди
високо цінував її чесну душу, хоч багатьох її кроків я не розумів. Я це зрозумів лише після її смерті. Я вірю, що Господь Бог через доброту і особливі риси чеснот узяв її просто до неба. Я вірю, що вона там молиться і за мене, і за цілу нашу родину".

Яка гарна оцінка після смерті! Побожність Анни-Марії часто контрастувала з грубістю Домініка, але він ніколи не зрадив свою дружину. Лише Господь знає, якої великої витримки і терпеливості було треба, щоб у родині Таїджі царював спокій. З одного боку чоловік, "який постійно погрожував вибухом", з другого - мати, яка не обминала жодної нагоди, щоб не противитися зятеві, так що конфлікт, образно кажучи, щодня висів у повітрі. Анна переходила від одного до другого і, втихомирюючи, вчила їх терпеливості. Домінік твердив, що Анна віддавала належну честь і пошану своїм батькам. Придумувала різні ласощі, щоб принести їм радість. Домінік мав змогу приносити від столу князя різні залишки їжі. Анна запропонувала, щоб найсмачніші ласощі залишалися для матері. Домінік погодився, гадаючи, що теща буде вдячна. Але вона не змінилася. З роками ставала ще сварливішою, і з нею важко було спілкуватися. Анна час від часу давала їй гроші. Але ця стара Санта часто навіть і перед сусідами лаяла Анну-Марію або Домініка. Інколи Анна попереджала її, що ліпше зробила б, якби замість того помолилася. "Залиш мене в спокої, відповідала стара мати. - Роблю, що хочу!" Анна з великою любов'ю доглядала матір вдень і вночі. 73-річна мати померла у неї на руках. Коли Анна молилася за вмираючу, то почула голос Господа:: "Ще кілька годин страждання в цьому житті, щоб вона спокутувала свої гріхи, а потім прийде; коротке чистилище, щоб очистилася від своїх помилок".

Ще важче було з батьком. Коли мати померла, батько Луїджі, який ніколи не любив працювати, вирішив, що саме тепер надійшов час нічого не робити. Свою малесеньку пенсію він розтринькав поїздками по Італії. Коли у колишнього аптекаря не стало грошей, то він повернувся до Рима і жив за рахунок праці Анни, але жити з нею не погоджувався при жодній умові. З великими труднощами вона переконала, щоби він працював швейцаром у сирітському притулку. Але прийшла старість, а з нею різні хвороби.

Анна подбала, щоб його забрали в будинок для перестарілих у Сан Джовані де Латерано. Але батько там нудьгував, весь час скаржився на керівництво, втікав із будинку і часто опинявся на сходах палацу, та у помешкання не заходив... Сидів на сходах і щось мимрив та стогнав. Анна просила його, щоб зайшов у дім, та у відповідь лише чула: "Не піду, як тобі не подобається, тоді щезни!" На сходах починав кричати, влаштовував різні сцени, як вуличний хуліган. Анна не знала, що робити, але підійшла до нього, присіла, вмила, причесала, поправила одяг, вибрала для нього від князя деякі поношені речі, дала в руки гроші, щоби купив собі їжу та дещо з солодощів. Але те, що він одержував від Анни, було "погане, несмачне, зовсім нічого не варте". Та коли Анна відходила від нього, він усе з'їдав. "Старий пан, пояснював Домінік, - за таку величезну старанність ні разу не виявив вдячності. Все брав, як належиться, вважав, що так повинно бути, тому ніколи не подякував". Домінік не був таким терпеливим до тестя, як Анна. Обходився з ним суворо, кричав, але нарешті переконався: якщо Анна може мило звертатися до батька, то і йому треба спробувати. Коли старий аптекар вже не міг вийти з лікарні, Анна, хоч і сама хворіла, щодня його провідувала та приносила різні страви. Останні роки були для неї страшними. "На тілі у мого тестя, - додавав Домінік, - з'явилась і
страшна висипка. Анна щодня робила йому перев'язки, промивала рани та втішала. Вона підготувала його до побожної смерті, подбала, щоб він прийняв Святе Причастя і Тайну Єлеопомазання та багато молилася за нього. Можливо, Господь Бог дав їй таких батьків, щоб перевірити її та утверджувати у чеснотах".


Якщо Ви зауважили орфографічну помилку, просто виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Зробімо нашу мову чистішою разом!

Пряма трансляція Святої Літургії

Опитування

Вервиця до Божого Милосердя

http://www.saintjosaphat.org/novyny/article/kozhna-simya-i-parafiya-chastynka-tradytsiyi/

Останній фотоальбом

Життя Св. Традиції

  

12-13 вересня

Святкування в Рокитному з нагоди п'ятого об'явлення Матері Божої Фатімської

15 вересня

Свята Літургія перед образом Матері Божої Потіхи

21 серпня

Різдво Пресвятої Богородиці - Відпуст в с. Верещиця

21 серпня

Різдво Пресвятої Богородиці - Відпуст в с. Молошковичі

21 серпня

Різдво Пресвятої Богородиці - Богослужіння на честь Дитятка-Марії

22 вересня 

Свята Літургія для родин

27 вересня

Воздвиження Чесного Хреста - 19-та річниця заснування Священичого Братсва Святого Йосафата

29 вересня

Молитовна пам'ять за героїв Небесної Сотні й тих, які загинули в АТО

___________