Взірець Християнської Родини

Додано: 03 серпня 2008 року Божого.

Рубрика “Християнська родина” має на меті допомогти молоді, яка готується створити християнське подружжя, а також надихнути родини, які намагаються втілити теорію католицької віри в щоденне життя, а насамперед, збудити в них бажання, щоб Ісус став центром їхнього сімейного життя. Якщо колесові потрібна втулка, аби спиці не розлетілися, то родині потрібна така основа, як Ісус Христос.

Слово з “Листа до родин” Папи Івана Павла ІІ від 2.02.1994: “Яким усеохоплюючим та багатим скарбом є християнська правда для родин. Звичайно, письмових свідчень не достатньо. Набагато важливішими є живі свідчення. Павло VІ зауважив, що “сучасна людина більше прислухається до свідків, аніж до вчителів, або, коли слухає вчителя, то він сам має бути свідком”. Передусім це свідки, яким Церква довірила оберігати родини: це батьки та матері, сини та доньки, які в сім’ї знайшли своє людське і християнське покликання і досягли святості.

Свята Родина є початком багатьох інших святих родин. Святість є універсальним покликанням християнина. Сьогодні, як і в минулі часи, не бракує свідків “Євангелії родини”, навіть, якщо вони невідомі та Церква не визнала їх святими...” .

Отож, в рубриці “Християнська родина” будемо розповідати про таких людей та їхню багаточисельність.

Ми бажаємо Вам радості й ласки під час читання і в житті!

Батьки св. Терези від Дитятка Ісус: Луїс Мартен (22.08.1823 - 29. 07.1894) та Марія Целія Кверін Мартен (23.12.1831 - 28.08.1877)

Джерело: Сім’я і віра. “Добра книжка”. Львів, 2005.

СВЯТЕ ПОДРУЖЖЯ

Папа Іван Павло ІІ чітко висловив перед римським духовенством своє щире бажання (5.03.1992) проголосити блаженними батьків св. Терези від Дитятка Ісус.

"Святість не є теоретичним ідеалом, вона є шляхом, яким слід крокувати, вірно наслідуючи Христа, вимогою, яку особливо слід виконувати сьогодні. Сучасні люди не вірять і не покладаються на пояснення та на величні твердження, вони надають перевагу фактам, а тому з цікавістю, увагою та зачудуванням сприймають свідків віри. Можна також стверджувати, що довгождане успішне спілкування Церкви з сучасним світом потребує свідків, які вміють втілювати в життя позачасову правду Євангелії та зцілювати нею своїх братів та сестер" (Іван Павло ІІ, 15.02.1982).

Процес проголошення святими батьків св. Терези з Ліз'є, Луїса Мартена (22.08.1823 - 29. 07.1894) та Марії Целії Кверін Мартен (23.12.1831 - 28.08.1877), розпочався у березні 1994 року видачею декрету про їхній так званий героїчний ступінь чеснот. Отож, короткі уривки, в яких зображено хрест страждань цієї сім'ї:

Велич душі й сімейні обов'язки

Коли народжуєш на світ дітей, то не слід боятися роботи. Старанне виконання подружніх обов'язків - це цілодобове принесення себе в жертву через численні труднощі та боротьба з часом, який спричиняє різноманітні проблеми, однак слід зважати ще й на інших людей.

Пана і пані Мартен не лякала така доля... Вони не прагнули обдурити природу, так само, як і повстати проти Божої волі. Діти народжувалися - їх приймали у сім'ю, як благословення з неба. Основним було їх одягнути, нагодувати, виховати та підготувати до самостійного життя. Господь, який посилає турботи, дає й засоби, потрібні для їх подолання.

Дев'ять білих квіток виросло у цьому вибраному квітнику, з них - чотири на світанку життя розкрилися, щоб збагатити Небесний сад, а п'ять інших прикрасили згодом Чини Кармеліток і Візиток.

Ще з колиски всі вони були присвячені "Цариці лілей", Непорочній Діві Марії. Подаємо тут їхні імена, наголошуючи на дев'ятому, останньому, як такому, що виділяється від усіх так, як у дев'ятому хорі ангелів вирізняється хор серафимів: Марія-Людвіга, Марія-Павліна, Марія-Леонія, Марія-Олена (померла, маючи чотири з половиною роки), Марія-Йосип-Людвіг, Марія-Йосип-Іван, Марія-Селіна, Марія-Меланія-Тереза (померла, у тримісячному віці), Марія-Франциска-Тереза.

Двох Йосипів батьки випросили гарячими молитвами і сльозами, бо після народження чотирьох доньок вони благали Бога, через заступництво св. Йосипа, про "маленького місіонера". І незабаром прийшов на світ усміхнений і чарівний перший Марія-Йосип. Але що ж!.. Він тільки показався щасливій матері... Пробувши п'ять місяців на землі, полинув у Небесний храм. Послідували тоді нові, наполегливіші дев'ятниці: за всяку ціну потрібно було випросити для родини священика, місіонера. Але думки Божі не є нашими думками, Його дороги не є нашими дорогами. На світ прийшов новий Йосип, на якого покладали чимало надій, та не проминуло й дев'яти місяців, як він покинув цей світ та з'єднався зі своїм братом у Небі.

Отже, так сталося. Батьки вже більше не просили сина-місіонера. Якою б безмежною радістю наповнилися їхні серця, коли б могли знати, що дитину, яка винагородить їхню віру та бажання, св. Церква проголосить Опікункою місій нарівні зі св. Франциском Ксаверієм!

Ось що про неї писали: "Тереза - визначний місіонер, у неї могутнє та непоборне слово, її життя сповнене красою, якої вона ніколи не втратить, і кожна душа, що піде за нею, не залишиться у гріховному стані".

Та й самі її батьки, хіба ж не стали вони місіонерами?

Прилавок із золотими та срібними виробами завжди був гарніше прикрашений, ніж інші. Серйозні клієнти поважали господаря, який завжди був привітним та справедливим. Дбаючи про добробут і маєтки, він не порушував недільного спокою.

У всіх ювелірних магазинах у неділю жваво торгували. Сільське населення приїжджало в Алянсон за покупками... Ці люди охоче відвідували універмаг на Руе-дю-Понт-Нюф... та опинялися перед годинниковою майстернею пана Мартена. Утім двері були зачинені...

Друзі пана Мартена вважали це дивакуватістю: хіба не слід зважати на закони конкуренції... Він просто відповідав, що ліпше втратить добрі нагоди для своєї справи, але отримує за це опіку Всевишнього для своїх рідних...

Пані Мартен, зі свого боку, старанно в'язала мережива. Це заняття легко можна було поєднати з веденням домашнього господарства та з сімейними обов'язками, бо інакше вона б цим не займалася, адже вважала, що місце матері вдома.

Коли пан Мартен 1863 року почав допомагати дружині в її бізнесі, справи налагодилися ... Незважаючи на схильність до споглядання, він був практичним чоловіком і досягнув успіху, чим пишалася його дружина. Як митець, її чоловік швидко зрозумів основи виготовлення алянсонського кружева...

Пан Мартен дотримувався основних принципів життя. Його головна турбота полягала в тому, щоб уникнути боргів та оплатити поточні рахунки. Затримання оплати він сприймав як антисоціальне явище, яке шкодить і працівникам, і постачальникам...

Згодом його доньки засвідчать, що він часто цитував такі слова: "Якщо хтось зробив для тебе якусь роботу, відразу заплати йому за неї, не затримуючи його грошей у своїй кишені"...

Подружжя жертвувало одноманітне заняття Господеві.

Богослужіння, яке вони щодня відвідували, навчило їх, що Господь повинен стати центром їхньої діяльності, вираженням якої була справжня молитва.

Співчуття до бідних, доброчинність та участь у справах Божих були основою їхнього життя. Для таких віруючих церковний календар має важливе значення. Вони живуть згідно з кругообігом церковних свят. Життя святих - основні твори, які читали вдома...

Життя родини було пов'язано з життям общини. Робочий день батьків починався Богослужінням о пів на шосту ранку в церкві св. Пієрре де Монсорта, згодом у Нотр-Дамі ... Якщо ввечері їм не вдавалося потрапити до церкви, то зранку вставали о 5 годині, як важко б це не було, навіть під час посту. Мати зізналася, що їй було дуже важко. Сусіди, які чули перший шум на вулиці та поворот ключів у дверях, казали: "Це - свята подружня пара Мартен, яка йде до Церкви. Ми ще можемо спати"...

У неділю ціла родина йшла на Службу Божу і на Вечірню... Така сім'я повинна випромінювати глибоку віру ...

Батько Терези зовсім не зважав на світське життя. Йому було байдуже, в якому товаристві він перебуває: завжди знімав шапку перед Церквою, вітався зі священиками та духівниками. Ставав навколішки, коли по вулиці проносили Пресвяті Тайни. Його улюбленим висловом були слова святого засновника Чину Фредеріка Оцанама: "Навмисно ніколи не виділяйся, але ніколи і не залишайся позаду інших". Часто траплялося так, що його прості зауваження змушували замовкнути найзатятіших богохульників...

Пан Мартен і його дружина були однодумцями, Целія часто добровільно відвідувала помешкання помираючих, щоб допомогти їм усвідомити необхідність прийняття Останніх Таїнств...

Якщо якийсь затятий грішник протистояв намаганням навернути його, родина завзято допомагала у цьому. Всі наполегливо відмовляли дев'ятниці до св. Йосифа. Безліч таких перемог вони здобули завдяки силі молитви. Це було великою радістю для батьків. Вони не переставали заступатися у молитвах навіть за безбожних, які аж до смерті не виявляли жодних намірів спокутувати свої гріхи та розчаровували своїх благодійників.

Коли померла одна з їхніх в'язальниць, Целія писала: "Я завжди повинна пам'ятати про неї, незважаючи на те, що мені завдає величезного болю думка про те, що ця жінка не була практикуючою християнкою. Вона ходила на Богослужіння лише двічі чи тричі на рік". .

Вплив пана Мартена охопив коло його товаришів... Якби не Луїс Мартен, багато з них піддалися б марноті світського життя. Пан Мартен спонукав їх часто відвідувати католицьку церкву, зміцнював їхнє захоплення традиціями парафії та заохочував провідувати бідних і допомагати їм... З тих чоловіків він вибрав собі товариство прихильників "Неустанного моління", яке йому дуже подобалася. Він завжди дбав про те, аби щомісяця невелика група почитателів складала ці молитви перед виставленими Пресвятими Тайнами.

 

"Коли повертаєтеся додому, то накривайте не лише святковий стіл, але й релігійними розмовами накривайте духовний стіл, тоді ваш дім стане Церквою". (Св. Іван Золотоустий)

"Ми просимо вас..., молоді сім'ї, моліться спільно - у відповідній формі та розумних межах. Чи відмовляєте ви цілою родиною молитву на вервичці? А ви, батьки, чи вмієте молитися разом зі своїми дітьми?... Ваш приклад, ваша красномовність у мисленні та діях, які час від часу зміцнює спільна молитва, є наукою життя, актом побожності неоціненної вартості... Матері, чи навчаєте ви своїх дітей християнських заповідей? Чи готуєте їх, у співпраці зі священиками, до прийняття перших святих Таїнств: Сповіді, Причастя і Єлеопомазання? Чи звикли вони під час хвороби думати про страждаючого Ісуса?" (Павло VI, Домашня Церква, 11.05.1976 року.)

Джерела: Сім’я і віра. „Добра книжка”. Львів, 2005.
Св. Тереза від Дитятка Ісус. Пісня любові. „Добра книжка”. Львів, 2005.


Якщо Ви зауважили орфографічну помилку, просто виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Зробімо нашу мову чистішою разом!

Пряма трансляція Святої Літургії

Опитування

Вервиця до Божого Милосердя

http://www.saintjosaphat.org/novyny/article/kozhna-simya-i-parafiya-chastynka-tradytsiyi/

Останній фотоальбом

Життя Св. Традиції

26 травня

Свята Літургія перед образом Матері Божої Потіхи

26 травня

Подячна проща в Рокитне до Матері Божої Фатімської на закінчення навчального року

2 червня 

Свята Літургія для родин

6 червня

Вознесіння Господнє - Відпуст в Янові

12-13 червня

Святкування в Рокитному другого об'явлення Матері Божої Фатімської

15 червня

Молитовна пам'ять за героїв Небесної Сотні й тих, які загинули в АТО

___________