Обов'язки батьків

Додано: 19 квітня 2010 року Божого.

Автор: Науки для подругів

Батько й мати. Чим є джерело для потоку, а корінь – для дерева, тим є родина для народів і цілої суспільності. Головним завданням родини є добре виховання дітей. Немає для дітей більшого щастя, ніж коли мають добрих батьків, а для батьків немає більшої потіхи, ніж коли добре виховали дитину.

Кожний розумний і сумлінний батько, коли, вмираючи, залишає неповнолітніх дітей, найбільше журиться тим, хто добре виховає його сиріт. Останнім словом такого чоловіка є нагадування жінці: виховуй дітей по-Божому!

Розповідають, що якийсь розбійник, засуджений на смерть, просив про змогу поговорити з матір’ю. Коли мати прийшла, він ударив її з усієї сили в лице й сказав: «Якщо ти добре виховала б мене, а не розпускала, я не загинув би на шибениці!» Це був останній злочин нещасного, але його слова варто запам’ятати.

Перед хрещенням дитини. «Жінка в блаженному стані, – каже один славний лікар, – не в силі  виразити дитині більше добродійство, ніж коли в той час матиме спокійний настрій та буде поводитися чесно та благородно». Майбутня вдача й звички дитини є в найбільшій мірі в руках матері.

У блаженному стані мати безумовно повинна остерігатися всіляких хвилювань, напруженої праці, алкогольних напоїв. Чоловік повинен бути якнайбільше виваженим. «А коли хтось про своїх, особливо ж про домашніх, не дбає, той віри відцурався: він гірший, ніж невірний» (1 Тим. 5, 8).

Не допоможе опісля навіть найліпша наука, якщо дитина не одержить від батьків доброї вдачі, цієї найціннішої спадщини. «Яблуко від яблуньки не далеко падає», «Який батько, такий син». Ці приповідки справджуються. Діти дуже часто успадковують від батьків нахили до пияцтва, розкошів, гордості і т. і. Кажуть лікарі, що коли мати в той час уживає спиртні напої, то опісля дитина дуже часто хворіє на різні недуги та передчасно вмирає. А тумануваті діти – це також дуже сумний наслідок уживання батьками алкоголю. Тому батьки, що вживають такі напої, – це найбільші кривдники своїх майбутніх дітей!

Батьки, живіть в той час якнайпобожніше й часто приступайте до Святих Тайн, а це принесе благословення вашим дітям.

Мати Папи Пія ІХ пожертвувала його Ісусові й Марії до того, як він прийшов на світ. Те саме вчинила мати папи Лева ХІІІ. Тож ми завдячуємо тих великих керманичів Святої Церкви також і їхнім матерям.

Св. Хрещення. Дитина після Св. Хрещення є не тільки дитиною своїх батьків, вона є також дитиною Ісуса Христа і Св. Церкви. Вона дістала право успадкувати Небесне Царство.

Батьки не повинні на довго відкладати час хрещення дитини. Бо хто може гарантувати, що дитина, сьогодні ще зовсім здорова, не занедужає завтра й не помре? У небезпеці смерті дитину може охрестити будь-яка людина. Вода для хрещення тоді може бути звичайною. Охрестити можна так: водою поливаємо навхрест головку дитини (вода повинна дійти до шкіри) і рівночасно кажемо ці слова: «Хрещається раб (-а) Божий (-а) (сказати ім’я) в ім’я Отця, і Сина, і Святаго Духа. Амінь.

День святого хрещення дитини – це святий день. Не можна його зневажати розгульними забавами або пиятиками. Цей день треба провести хоч весело, але тверезо й чесно.

Після Св. Хрещення. «Що буде з цієї дитини?» – так казали люди, коли народився св. Іван Хреститель. Те саме можна сказати про кожну дитину. З дитини однак буде те, що з неї зроблять батько й мати. На вас, батьки, лежить обов’язок подбати, щоби здійснилися слова священика, сказані під час Св. Хрещення до дитини: «Прийми, дитино, цю палаючу свічку й старайся завжди світити світлом добрих діл, щоб, коли прийде Господь, ти могла вийти Йому назустріч і разом із Ним увійти до небесної слави».

Найбільше від вас, батьки, залежить те, щоб колись світло добрих діл ваших дітей світило перед людьми і щоб люди, дивлячись на святість їхнього життя, прославляли Небесного Отця! Через Святе Хрещення Бог засіяв у серці дитини зерно віри, надії, любові. Тож, батьки, дбайте, щоб ці святі зерна прийнялися, виросли та принесли стократний плід.

Дбайте про тілесне добро дитини. Дитина – це дуже немічна істота. Тому Бог поручив люблячим батькам, щоб вони опікувалися нею.

Обов’язком матері є самій годувати свою дитину й дитина має на це повне право. Коли через необхідність мати мусіла б звернутися по допомогу іншої жінки, нехай дивиться, щоб це була здорова й вихована особа. Разом з молоком дитина може перейняти злі нахили від чужої невихованої жінки!

Про римського цісаря Тиверія говорять, що він був пияком, тому що його мама була пиячкою. Щаслива та дитина, яка разом з молоком матері може також перейняти материнську любов та благородність!

Сумлінні батьки вважають своїм святим обов’язком подбати, щоб дитина завжди одержувала відповідне харчування й одяг. Вони ніколи не залишають дитину без нагляду. Коли дитина захворіє, вони зроблять усе, що в їхніх силах, щоб зберегти життя та здоров’я дитини. Сумлінні батьки щонайменше до 15 років не дадуть дитині алкогольного напою.

Ще більше дбайте про душу дитини! Пречиста Діва Марія на сороковий день після народження Ісуса Христа пішла до Єрусалимського храму пожертвувати Богові Свого Сина.

«Ви ж – рід вибраний, царське священство, народ святий, люд, придбаний на те, щоб звістувати похвали того, хто вас покликав з темряви у дивне своє світло» (1 Пт. 2, 9). Батьки в імені Св. Церкви мають обов’язок стати для своїх дітей першими вчителями, пастирями й апостолами. Погляньмо на себе, чи так воно в нас є?

Молитовник християнської родини. – Х.: Логос, 1991. – 680 с.


Якщо Ви зауважили орфографічну помилку, просто виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Зробімо нашу мову чистішою разом!

Пряма трансляція Святої Літургії

Опитування

Вервиця до Божого Милосердя

http://www.saintjosaphat.org/novyny/article/kozhna-simya-i-parafiya-chastynka-tradytsiyi/

Останній фотоальбом

Життя Св. Традиції

 26-28 серпня

Богослужіння на честь Успення Матері Божої - Триденна адорація гробу Матері Божої 

27 серпня 

Свята Літургія для родин

28 серпня

Успення Пресвятої Богородиці - Відпуст в с. Новосілки

31 серпня

Піша проща в с. Рокитне на початок шкільного й академічного навчального року

12-13 вересня

Святкування в Рокитному з нагоди п'ятого об'явлення Матері Божої Фатімської

15 вересня

Свята Літургія перед образом Матері Божої Потіхи

29 вересня

Молитовна пам'ять за героїв Небесної Сотні й тих, які загинули в АТО

___________