Добро людства вимагає нерозривності подружжя (продовження)

Додано: 22 січня 2010 року Божого.

Автор: з циклу проповідей єпископа Тіхамера Тота

Зараз розглянемо третій аргумент, який свідчить проти розлучень. Ми довели, що розлучення є прокляттям для чоловіка і ще більшим прокляттям для жінки. Але розлучення батьків є найстрашнішим прокляттям для дитини!

Якщо би все погане, що дотепер було сказане про розлучення, було б неправдою, якщо би чоловік і жінка тільки користали з розлучень – хоча ми переконалися, що насправді вони втрачають дуже багато, – то і тоді ми мусіли б сказати: ні розлученням! Чому? Бо розлучення інколи може бути корисним для чоловіка, інколи для жінки, але ніколи, ніяк, за жодних обставин не може бути бажаним для дитини, а отже, є шкідливим і для суспільства, і для народу.

Багато можна було би говорити з приводу того, що добре виховання дітей вимагає співжиття батьків і як негативно відбивається на душі дитини і на всьому її житті розлучення батьків.

Трагедія починається вже під час судового процесу. Між батьками розпочинається запекла війна за дитину: кому вона належить, татові чи мамі? Яке спустошення приносить в душу дитини необхідність вибору: кого любити, тата чи маму? Природно, не кращим розв’язанням проблеми є вирок суду: половину дітей віддати мамі, а половину – татові.

Батьки розійшлися. Починається «виховання»  дітей. Виховання? Що це за виховання? Сторона, якій віддали дитину, прагне всіма можливими способами знищити в душі дитини любов до іншого з батьків, розповідає дітям все, що поганого знає про нього. Друга сторона старається повернути дитину і використовує для цього найфантастичніші засоби. Найгірше, що жертвою цієї безкінечної боротьби є душа дитини. Бідні діточки! Ви стали сиротами при живих батьках! Як пташенята, викинуті з гнізда; розлучення батьків безповоротно знищило небо у ваших душах!

На доказ того, що мої слова не є вигаданою історією, ані безпідставним застереженням, а гіркою правдою прочитаю вам декілька слів з листа дитини розлучених батьків, написаного під час Різдвяних свят до малого Ісусика. Годі знайти такого красномовного проповідника, який зумів би так гостро виступити проти розлучень, ані такого яскравого оборонця подружньої єдності, який зумів би так громити розлучення, як той лист маленького Іванка, написаний великими незграбними літерами. Прочитайте:

«Любий Ісусику! Прошу Тебе гарно, забери мене до неба. Хочу бути янголятком. Обіцяю, що буду дуже чемним ангеликом і робитиму все, що скажеш. Тут мені дуже погано. Ти знаєш, що татко вигнав маму і взяв собі іншу маму. Мама забрала мене з собою, але мені з нею погано. Тут дуже холодно і мама не хоче купити мені солодощів. Вона завжди плакала. Недавно до мами прийшов новий тато, але мама знову багато плаче. Новий тато завжди приходить додому п’яний. Мама скаржилася сусідці, що не знає що робити, що ми повмираємо з голоду. Я сказав мамі, що вб’ю нового тата, але мама сказала, що тоді малий Ісусик дуже розгнівається. На релігії в школі ми вчили, що ангелам дуже добре, бо мають слухати тільки Ісусика. Я хотів би бути ангелом, бо мені тут дуже зле. Прошу Тебе, милий Ісусику, пришли за мною якнайшвидше! Цілую Твої ручки. Івась.

Дорогі в Христі! Це не вигадана історія, це правда. Скажіть, чи можемо обурюватися і дивуватися, коли з таких осиротілих дітей виростають злочинці, неморальні люди, розбійники, вбивці? Скажіть, хто є більшим грішником: зіпсовані діти чи батьки, розлучення яких стало причиною неморальності дітей? Подивіться на дитинство відомих злочинців: саме там побачимо начало зла, що походить з неморального життя батьків.

Думаю, що після всього сказаного зайвим є доводити наш підсумок про те, що розірвання подружжя є прокляттям для людства, що розлучення штовхають народ до загибелі!

Знаю, що знайдуться люди, які, слухаючи мою науку, скажуть: “Насправді священики мусять так говорити. Але поговоріть з нами не як священик, а як людина, яка здатна співчувати і бути милосердною. Якщо би ти не був священиком, чи і тоді би так принципово захищав нерозривність подружжя? Відповідай щиро, не як священик, а як людина, яка знає і відчуває біль людини…”

Будь ласка. Відповім щиро. Що старшим священиком я стаю, що більше я пізнаю людські серця і що більше заглядаю до розчарованих людських душ, то більше визнаю слушність Церкви, яка не дозволяє розлучення. Бо щораз більше бачу, що війна проти нерозривності подружжя є тільки частиною великих напастей, які приносить безбожне новочасне поганство на противагу природному світогляду та релігії. Прихильники розривності подружжя вболівають не стільки за вилікування душевних ран недобраних подругів, скільки за те, щоби вирвати людство з-під влади Божих заповідей. Війна проти нерозривності подружжя є тільки одним пунктом у великій війні світоглядів; отже, хто хоче пізнати Бога і Христа, той не може пристати до порушників подружжя.

Я не виступав би за розлучення і з чисто людської точки зору, бо вже сама можливість розлучення деморалізує суспільство, ослаблює його життєві сили та унеможливлює моральне виховання.

Як би не розглядати справу розлучень, кожний мусить визнати, що вони не надихають, а навпаки, наповнені смутком, трагедією і духовною смертю. Розлучення є моральною трагедією, яка діє негативно, бо заражує навіть здорові сім’ї, подібно як дух солдата послаблює зрада і боягузтво під час війни. Тому, коли люди розуміють, чому подружжя є нерозривним, будуть старатися втихомирити свої пристрасті, слабкості, капризи, бо почнуть виховувати себе; і навпаки, якщо їх постійно буде дражнити можливість розлучення, то при кожному непорозумінні будуть лякливо уникати зусилля волі, без якого годі уявити моральний поступ.


Якщо Ви зауважили орфографічну помилку, просто виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Зробімо нашу мову чистішою разом!

Пряма трансляція Святої Літургії

Опитування

Вервиця до Божого Милосердя

http://www.saintjosaphat.org/novyny/article/kozhna-simya-i-parafiya-chastynka-tradytsiyi/

Останній фотоальбом

Життя Св. Традиції

 26-28 серпня

Богослужіння на честь Успення Матері Божої - Триденна адорація гробу Матері Божої 

27 серпня 

Свята Літургія для родин

28 серпня

Успення Пресвятої Богородиці - Відпуст в с. Новосілки

31 серпня

Піша проща в с. Рокитне на початок шкільного й академічного навчального року

12-13 вересня

Святкування в Рокитному з нагоди п'ятого об'явлення Матері Божої Фатімської

15 вересня

Свята Літургія перед образом Матері Божої Потіхи

29 вересня

Молитовна пам'ять за героїв Небесної Сотні й тих, які загинули в АТО

___________