Боже, послухай благання

Боже, послухай благання,
Нищить недоля наш край.
В єдності сила народу,
Боже, нам єдність подай.

Боже, здійми з нас кайдани,
Не дай загинуть в ярмі,
Волю зішли Україні,
Щастя і долю дай їй.

О, святий наш, Йосафате
Враз з нами Бога моли,
Щоб волю дав Україні,
Щоб завитав день свободи.

Нерозривність подружжя виникає з Божої волі

Додано: 29 жовтня 2009 року Божого.

Автор: з циклу проповідей єпископа Тіхамера Тота

Нерозривність подружжя є передусім Божою волею.

Бог на початку створив одного чоловіка і одну жінку – тобто одну пару, і вже цим показав свою волю, щоби подружжя утворювалося між одним чоловіком і одною жінкою. Про те саме свідчить і факт, недоступний для людського розуму, що кількісне співвідношення чоловіків та жінок завжди однакове: з невеликою різницею народжується стільки хлопців, скільки й дівчат. Цей дивний і незрозумілий закон природи показує нам, що Бог і Творець світу призначив і створив для чоловіка тільки одну жінку.

У розмові з Ісусом про подружжя жиди посилалися на те, що Мойсей в деяких випадках дозволяв чоловікові покинути свою жінку, на що Ісус відповів категорично: “Задля жорстокости сердець ваших Мойсей дозволив вам відпускати жінок ваших; спочатку ж не було так” (Мт. 19, 8).

Дійсно, на початку так не було. На початку існування людського роду первісною Божою заповіддю для подружжів була нерозривність, котру Христос повністю відновив.

Як? Загальновідомими словами: “…покине чоловік батька й матір і пристане до своєї жінки, і будуть вони двоє одним тілом… Що, отже, Бог получив, людина хай не розлучає… кажу вам: Хто відпускає свою жінку – за винятком розпусти – і ожениться з іншою, той чинить перелюб; і хто ожениться з розведеною, чинить перелюб” (Мт. 19, 5-6, 9). Чи можна висловитися ще категоричніше? “Що Бог получив…” У який спосіб Бог получає подружжя? Передусім через любов, яку запалює у двох молодих серцях. Після цього поєднує їх силою Святої Тайни, потім обдаровує подругів дітьми, коли їхня любов проявляється у формі найбільшої внутрішньої єдності.

Отже, те, що Бог поєднав такими різноманітними способами, людина не має права розривати. Третя особа не має права втручатися до святині сімейного життя і розлучати подругів, але так само подруги не мають права ані разом, ані окремо розривати подружжя.

Зі слів Ісуса Христа зрозуміло, що Він хотів відновити ослаблене поняття Старого Завіту про подружжя. Католицька Церква на підставі згаданих вище слів і іншої науки Ісуса Христа (Мт. 5, 31-32) створила основну тезу, яка каже, що важне і доконане подружжя є нерозривним.

“Однак, скаже хтось, Ісус Христос не був таким безпощадним. Зі сказаних щойно слів випливає, що в разі ламання подружньої вірності дозволене розлучення. Так само ці слова тлумачать інші віровизнання, тільки Католицька Церква не хоче відступити від своєї безумовної позиції”.

Не відступить, бо не може, бо з абсолютною певністю знає, що Ісус Христос навіть у цьому випадку не дозволяв розлучення.

По-перше, це виникає зі слів Ісуса Христа, сказаних іншим разом. А саме в Євангелії св. Марка: “Хто відпускає свою жінку й бере другу, чужоложить з нею. І коли жінка покине свого чоловіка й вийде за іншого, –  чужоложить” (Мк. 10, 11-12). Тут Ісус Христос не робить жодних винятків. Навіть гріх подружньої зради не дає чоловікові права покинути віроломну жінку, чи жінці покинути свого віроломного чоловіка.

Звичайно, якщо такий гріх проник у подружжя, то подруги можуть розійтися, – називаємо це “сепарацією від ложа”, але подружжя залишається важним, і жодному з подругів не можна утворювати нове подружжя! Розривається обов’язок співжиття, але не перестає існувати важність подружжя. Безсумнівно, слова Ісуса Христа про грішну жінку стосуються і грішного чоловіка.

Те, що саме так треба розуміти слова Ісуса Христа, підтверджує здивування й обурення апостолів, які відповіли: “Коли така справа чоловіка з жінкою, то ліпше не женитись” (Мт. 19, 10). Тобто, хоча подружня зрада є приводом для того, щоби розійтися, але якщо не можна женитися знову, то в такому разі краще не женитися взагалі. З цього ясно виникає, що апостоли розуміли слова Ісуса Христа так, що навіть в разі подружньої зради не можна утворювати нове подружжя.

Так розумів ці слова і св. Павло, який категорично каже про це в першому листі до Коринтян: “Одруженим же наказую не я, але Господь: Жінка нехай не розлучається від свого чоловіка; коли ж розлучиться, нехай зостанеться незаміжня або нехай помириться з чоловіком, – а чоловік нехай не відпускає жінки!” (1 Кор. 7, 10-11). Важко краще витлумачити згадані слова Ісуса Христа. Чи може хтось вирішив, що може краще зрозуміти слова Христа, ніж св. Павло?

Отже, утворення нового подружжя не дозволене навіть у випадку сепарації від ложа!

До такого висновку можемо дійти ще одним способом. Неможливо припустити, що Ісус Христос хоче винагородити страшний гріх подружньої зради! А це була би винагорода, якби через подружню зраду можна було утворити нове подружжя!

Подивіться, як то є в житті. В багатьох випадках причиною того, що подруги розходяться є не стільки різниця в поглядах і непорозуміння, скільки втручання третьої особи в їхнє життя.

Наведу один приклад. Чоловік і жінка жили разом 24 роки. Цілий той час загалом були задоволені одне одним і їм було добре разом. Природно, між ними були незначні сварки, малі сутички, як це звично є неминучим у житті двох людей, але були щасливі. Синові 23 роки, здобув вищу освіту, 20-літня донька – заміжня… а тепер розлучаються. Після 24 років! Чому? Бо чоловік зустрів молоду жінку, яка йому дуже сподобалася; в п’ятдесят років закохався в 20-літню молодицю!..

Це тільки приклад. Але скільки таких прикладів можна знайти в житті? Скільки сімей жило в зразковій подружній злагоді довгі роки, десятки років, аж поки одного разу не з’явилися непорядна жінка чи чоловік і не зруйнували щастя вогнища родинної святині…

Але на сторожі родинного вогнища стоїть заповідь Христової Церкви: “Подружжя є недоторканим!” Вам не здається, що кожне чесне подружжя має бути вдячним Церкві, яка не дозволяє, щоби та третя непорядна особа могла утворити важне подружжя з розлученою стороною і глумливо насміхатися над руїнами знищеного родинного життя?

Непослідовність цивільного закону, який дає розлучення у випадку подружньої зради, є дивною супроти розумної і категоричної позиції Церкви. Коротко кажучи, державне законодавство дає грішнику привілей! Той, кому набридла жінка чи чоловік, може легко його позбутися: стати невірним і тоді матиме право розірвати подружжя, отже отримає винагороду за тяжкий гріх!

Читайте далі: “Нерозривність подружжя виникає з його суті”


Якщо Ви зауважили орфографічну помилку, просто виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Зробімо нашу мову чистішою разом!

Пряма трансляція Святої Літургії

Опитування

Вервиця до Божого Милосердя

http://www.saintjosaphat.org/novyny/article/kozhna-simya-i-parafiya-chastynka-tradytsiyi/

Останній фотоальбом

Життя Св. Традиції

 26-28 серпня

Богослужіння на честь Успення Матері Божої - Триденна адорація гробу Матері Божої 

27 серпня 

Свята Літургія для родин

28 серпня

Успення Пресвятої Богородиці - Відпуст в с. Новосілки

31 серпня

Піша проща в с. Рокитне на початок шкільного й академічного навчального року

12-13 вересня

Святкування в Рокитному з нагоди п'ятого об'явлення Матері Божої Фатімської

15 вересня

Свята Літургія перед образом Матері Божої Потіхи

29 вересня

Молитовна пам'ять за героїв Небесної Сотні й тих, які загинули в АТО

___________