Одношлюбність вимагає подружньої вірності (продовження)

Додано: 17 липня 2009 року Божого.

Автор: з циклу проповідей єпископа Тіхамера Тота

Щоби зберегти подружню вірність недостатньо тільки уникати всього, що ускладнює збереження вірності. Необхідна позитивна праця, — потрібно робити все, що полегшує збереження вірності.

Навіть три роки не минуло відтоді, як теперішній папа, Пій ХІ запровадив в себе нову цікаву аудієнцію – папську аудієнцію для молодих подружжів. Коли би вони не прийшли, яким би папа не був стомленим, завжди приймає молоді подружні пари; наприклад, папа, 77-літній старець, приймав їх улітку цього року, навіть під час відпочинку в Castel Gandolfo, куди виїхав за декілька днів до нестерпної спеки.

З 1932 року з різних сторін світу більше 60 000 молодих подругів було в папи, щоби отримати благословення Голови Католицької Церкви, щоби пожертвувати Господові присягу довічної вірності та новостворені родинні вогнища і освятити їх у стіп фундаментів Церкви. Я переконаний, що цим людям не буде важко зберегти подружню вірність, і ніхто з них не буде сумніватися, що можна дотримати обіцянку довічної вірності, зміцнюючи себе засобами віри: молитвою, сповіддю, Святим Причастям — не забуваючи при цьому про панування над собою.

Мусимо панувати над собою! Не лякаймося цього виразу! Мусимо відверто сказати, що для дотримання досмертної вірності необхідне панування над собою.

Так як кожен зобов’язаний казати правду, бути чесним, так само ніхто не має права втратити над собою контроль, так необхідний для збереження подружньої вірності! Щоби у всіх випадках життя бути вірним у подружжі, потрібно контролювати себе, бути самовідданим і неодноразово зректися самого себе. “Я не згідний з цим! — скажете ви. — Адже я не для того одружився, щоби бути стриманим і через це набратися нервових хвороб!...”

Справді, друже, ти не для того одружився, щоби зберігати абстиненцію [повне утримання від статевих відносин – прим. ред.]. Однією з цілей подружжя є статеве тілесне задоволення в законних межах, його ушляхетнення і освячення, але якщо з певних причин — через хворобу жінки, в скрутному матеріальному становищі — не можеш користати зі своїх подружніх прав, то повинен зберігати абстиненцію! У таких випадках це єдина гідна християнина поведінка; не можна боягузливо втікати в багно грішних розкошів, які тягнуть за собою подружню зраду!

“Не хочу через абстиненцію набратися нервових хвороб!…”

Брате! Невже і ти поділяєш ті допотопні переконання, які так часто поверхові люди висловлюють супроти шостої Божої заповіді?

То заперечуєш, що ти людина? Бути людиною означає контролювати себе! Бути людиною означає тримати на прив’язі сліпі прагнення!

Спробуй на собі, яка величезна сила міститься в людській душі, як нею можна заспокоїти розбурхане море інстинктів, — і переконаєшся, які голослівні твердження про шкоду стриманого життя! Спробуй запанувати над собою і переконаєшся, що навіть найбільш стихійні думки можна приборкати вмілим застосуванням моральних законів і при помочі Божої ласки.

У святого Павла є вислів, щодо правдивості якого особливо переконуємося в сучасних хаотичних родинних стосунках: «коли живете за тілом, то  помрете» (Рим. 8, 13). Дивно, але слова, сказані так давно, можна з певністю повторити про теперішнє родинне життя; людина всіма силами старалася вирвати сім’ю з ґрунту одвічних Божих законів, але зі здивуванням побачила, що подружжя, побудоване на тілесних законах, чекає неодмінна загибель.

Цю правду гарно зобразив геніальний Мікеланджело на картині створення першої жінки. Коли матимете змогу, добре розгляньте, як на ній Єва благально простягає до Бога руки, ніби відчуває, що загине, якщо її стосунки з чоловіком будуть регулюватися тільки законами інстинктів, якщо не піднесеться на вершини Божих законів і не віддасться під їхню опіку.

Вже в поганській давнині люди відчували, що єдиною гідною людини формою подружжя є одношлюбність; про це свідчить міф про Пенелопу. Але тільки християнин може повністю збагнути безкомпромісну і безваріантну подружню вірність, бо знає, що через хрест став членом містичного Тіла Христа, і так природна любов подругів перемінилася в Богові на надприродну любов.

Поки двоє людей кохають одне одного тільки на підставі природних пожадань, не можна вірити в тривалість і добро такої любові, але якщо двоє людей зустрічаються в любові як учасники містичного Тіла Ісусового, тоді не варто боятися, що збочать, що будуть на сліпо кохатися, що будуть грішити в подружжі. Природна любов, оперта на надприродну Божу любов, стає тривалою, виходить понад мінливість часу і вподобань.

Надприродна любов є фундаментом, середником і запевненням подружньої вірності. Навіть найшляхетніша і найчистіша любов мине, якщо вона суто людська, але ніколи не промине любов, фундаментом, силою і зв’язковим якої є Бог.

Дорогі в Христі! У житті людина часто опиняється перед серйозним вибором — але нема в людському житті важливішого моменту, моменту, який тягне за собою такі серйозні наслідки, понад той, коли двоє людей стоять перед вівтарем, а їхні тремтячі руки лежать на хресті, складаючи присягу довічної подружньої вірності:

“Я, (ім’я), беру собі тебе, (ім’я), за чоловіка/дружину і шлюбую тобі любов, вірність і чесність подружню, і що не залишу тебе аж до смерті. Так мені, Боже, допоможи, в Тройці святій Єдиний, і всі святі”.

Укінці однієї з моїх попередніх наук ми молилися за молоді серця, які стоять на порозі одруження: щоби знайшли одне одного.  Сьогодні помолімося за тих, котрі вже перебувають у шлюбі, молімося за християнські подружжя, щоби з Божою допомогою протягом усього свого життя змогли зберегти подружню вірність, як це прирекли; щоби після гармонійного і щасливого подружнього життя разом могли славити Бога на віки віків! Амінь.


Якщо Ви зауважили орфографічну помилку, просто виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Зробімо нашу мову чистішою разом!

Пряма трансляція Святої Літургії

Опитування

Вервиця до Божого Милосердя

http://www.saintjosaphat.org/novyny/article/kozhna-simya-i-parafiya-chastynka-tradytsiyi/

Останній фотоальбом

Життя Св. Традиції

26 травня

Свята Літургія перед образом Матері Божої Потіхи

26 травня

Подячна проща в Рокитне до Матері Божої Фатімської на закінчення навчального року

2 червня 

Свята Літургія для родин

6 червня

Вознесіння Господнє - Відпуст в Янові

12-13 червня

Святкування в Рокитному другого об'явлення Матері Божої Фатімської

15 червня

Молитовна пам'ять за героїв Небесної Сотні й тих, які загинули в АТО

___________