Перешкоди мішаного подружжя (продовження)

Додано: 11 червня 2009 року Божого.

Автор: з циклу проповідей єпископа Тіхамера Тота

Якщо чоловікові та дружині справді вдасться виконати те, що обіцяли перед утворенням мішаного подружжя, “що між нами не можуть виникнути непорозуміння, бо ми домовилися, що не будемо торкатися релігійних тем”, якщо таки їм вдасться це здійснити, то все ж з цього виникають сумні наслідки.

Мусимо зрозуміти, що релігійний світогляд не є чимось другорядним для душі, чимось, що можна безкарно оминути. “Повністю виключимо релігійні справи з нашого життя”. Так? Це так само, якби хтось казав: “Не буду користуватися обома ногами…” – то не буде ходити! Або: “Не буду користуватися руками…” – значить не буде працювати. Якщо хтось усуває зі свого життя релігійні питання, то напевно стане байдужим, а в кінці – невіруючим!

Вилучаючи зі свого життя релігійні справи, тим самим вилучає і решту духовних справ, які продовжують існувати в тісному зв’язку з вірою. Якщо подруги усувають зі свого життя питання віри, то розривають необхідний зв'язок, який повинен існувати між ними, а натомість залишаються тільки тілесні зацікавлення. Цього є занадто мало та навіть марно доводити, що цього недостатньо, щоби запевнити гармонійне та щасливе подружнє життя.

Припустимо, що подругам з великим зусиллям вдасться жодним словом не згадувати про свої релігійні переконання, але діти цього не уникнуть! Діти зазвичай агресивніші, сміливіші, готові до останнього боронити свої переконання. Що буде тоді, коли хлопці повертатимуться додому з іншого релігійного уроку, ніж дівчата – і між ними виникнуть релігійні суперечки?

Хай ніхто не думає, що те, що кажу є плодом уяви, необґрунтованим страховищем. Послухайте, що недавно писала до мене одна стурбована жінка. Напевне, вистарчить, коли прочитаєте тільки декілька речень з цього листа.

Отче духовний, пише до Вас терпляча душа жінки. Я заміжня з шістнадцяти років. Мій чоловік протестант, але не віруючий, є затятим ворогом католицизму. Коли йду до церкви, то він так злоститься, що по-справжньому хворіє; навіть вдома не можу в його присутності помолитись, бо гнівається через це. Молюся крадькома або під час праці. Часто ніби беруся читати книжку і так відмовляю вервицю. Його би не вражало, якби я читала найвульгарніші романи, але навіть чути не хоче про релігійні справи; читаю ховаючись деяку релігійну літературу і відразу спалюю її або віддаю комусь іншому. Отче, будьте такі ласкаві, порадьте, що маю робити? Може, для святого спокою перестати ходити до церкви, яка є єдиною потіхою, радістю і підкріпленням у моєму тяжкому житті? Що робити?...”

Ці слова з листа розповідають про проблему мішаних подружжів більше, аніж міг би сказати будь-який проповідник.

Але це ще не все.

Власне Католицька Церква забороняє мішані подружжя, бо піклується про добре виховання дітей. Справді, законне (канонічне) зобов’язання, так званий реверс, забезпечує католицьке виховання всіх дітей мішаного подружжя, на яке Церква погоджується тільки з цією умовою і то з неохотою, в крайньому випадку, оскільки добре розуміє, що при вихованні забракне доброго релігійного прикладу одного з батьків, а це має дуже велике значення. Той, хто бачить, яким складним є завдання вихователів сучасної молоді через величезний вплив зла, яке сьогодні надзвичайно розповсюджене та явне, той добре розуміє, наскільки потрібний добрий приклад обох батьків для розвитку релігійних переконань їхніх дітей!

У мішаних подружжях є небезпека, що коли некатолицька сторона погодилась, щоби діти отримали католицьке виховання, і не створює при цьому жодних труднощів, – то цьому перешкоджають дід та бабця, які часто всілякими способами, з великим завзяттям стараються прищепити внукам свою віру. Так само нерідко стається, що католицька сторона помирає, а тоді вихованням католицьких дітей займається некатолицька сторона…

Той, хто все це спокійно обдумає, обов’язково визнає вимоги Церкви слушними – католики повинні одружуватися тільки між собою!

У мішаних подружжях католицькій стороні загрожують серйозні небезпеки і вона повинна мати направду величезну силу духу, запал і незламне релігійне переконання, якщо хоче їх усунути. У багатьох випадках, на жаль, нерідко справджуються побоювання Церкви, що в мішаних подружжях покривдженою є католицька сторона, яка часто втрачає не тільки побожність, але й віру.

 

* * *

Дорогі брати в Христі!

Таким є ставлення Церкви до мішаних подружжів, через яке вона часто мусить несправедливо терпіти.

Жодна інша справа не спричиняє стільки закидів, підозр, неприємностей, обмов проти Церкви, як мішані подружжя, особливо через застереження і реверси. Закидають церкві, що “є жорстокою…”, “що задалеко заходить у своїх правах”, що “обмежує свободу совісті”, що “хотіла би заволодіти цілим світом” й інші схожі недоречності!

Не може зрозуміти “питання реверсу” той, хто є поза Церквою, хто не розуміє її турботливої опіки, хто не знає її ідеології. Хто розуміє науку Церкви, той все це розуміє. Католицька Церква свідомо стверджує, що Христос її опіці доручив сукупність середників для спасіння та піклування про людські душі. Тому відчуває обов’язок дбати, щоби жодне з її дітей не відірвалося від Христової вівчарні та не блудило поодаль.

Ось ключ до розуміння питання реверсу. Тут немає жорстокості, прагнення заволодіти світом, надужиття владою. Це справа виключно сумління, почуття святої відповідальності й обов’язку! Якщо Католицька Церква свято переконана, що посідає повноту Христової віри та сукупність середників для спасіння, то з цього логічно випливає, що дбає, щоби жодне з її дітей не відірвалося від Христової Церкви.

Годі влучніше та коротше закінчити сьогоднішню науку, як тільки свідоцтвом одного католика. Хочу, щоби всі мої молоді слухачі та слухачки, які збираються одружитися, запам’ятали собі його мудру науку.

Довгі роки прожив він щасливо зі своєю дружиною-некатоличкою. Ця жінка була надзвичайно інтелігентною, обдаровувала чоловіка правдивим сімейним щастям. Проте… коли в глибокій старості одного разу йшла мова про подружжя, він сказав: “Якби я сьогодні мав одружуватися, то просив би Бога тільки про таку жінку, як моя. Вибрав би собі мою дорогу кохану дружину, але мусіла би бути католичкою!” Амінь.

 

Продовження чекайте наступного четверга


Якщо Ви зауважили орфографічну помилку, просто виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Зробімо нашу мову чистішою разом!

Пряма трансляція Святої Літургії

Опитування

Вервиця до Божого Милосердя

http://www.saintjosaphat.org/novyny/article/kozhna-simya-i-parafiya-chastynka-tradytsiyi/

Останній фотоальбом

Життя Св. Традиції

 26-28 серпня

Богослужіння на честь Успення Матері Божої - Триденна адорація гробу Матері Божої 

27 серпня 

Свята Літургія для родин

28 серпня

Успення Пресвятої Богородиці - Відпуст в с. Новосілки

31 серпня

Піша проща в с. Рокитне на початок шкільного й академічного навчального року

12-13 вересня

Святкування в Рокитному з нагоди п'ятого об'явлення Матері Божої Фатімської

15 вересня

Свята Літургія перед образом Матері Божої Потіхи

29 вересня

Молитовна пам'ять за героїв Небесної Сотні й тих, які загинули в АТО

___________