Християнське подружжя

Переклад з польської мови:

Вp. Toth T. Małżeństwo chrześcijańskie. -

Warszawa: Te Deum, 2001. - 180 с.

Подружжя до Христа

Додано: 03 грудня 2008 року Божого.

Автор: з циклу проповідей єпископа Тіхамера Тота

Дорогі брати в Христі!

Святий Павло в листі до Ефесян каже про подружжя: “Це велика тайна” (Еф. 5, 32). Щоби у наступних проповідях зрозуміти, яким є ідеал християнської родини, насамперед мусимо пізнати суть подружжя, “великої таємниці”, за словами св. Павла. Яка суть подружжя? Який задум бажав втілити Творець, установлюючи подружжя? Чи, власне, Він установив подружжя, чи є воно тільки плодом людських прав або результатом розвитку культури? Як виглядає ідеальне християнське подружжя? Ці питання розглянемо в сьогоднішньому і наступних роздумах.

В історії подружжя є вихідна точка, від якої починається суттєва зміна, — наказ Ісуса Христа. Подружжя ще до Христа було “великою тайною”, річчю піднесеною, гідною найвищої пошани, як і є дотепер в народів, що не знають Євангелія. Тільки завдяки Ісусові Христу подружжя стало насправді “великою тайною” – сакраментом.

Сьогодні побачимо, як виглядало подружжя до Христа. Переконаємось, що воно було піднесеною річчю, “великою таємницею”, що походить від Бога. Якщо подружжя походить від Бога, то є святим, недоторканим, нерозривним, навіть поза християнством.

І. Подружжя походить від Бога

Ще в Старому Заповіті читаємо, що подружжя постало з Божої волі. Коли молодий Товит перед своїм шлюбом просить Бога ласки, говорить про подружжя як про добре знану річ: “Благословен єси, о Боже батьків наших… Ти створив Адама, ти створив для нього жінку Єву, як помічницю йому й опору” (Тов. 8, 5-6).

  У Книзі “Вихід” знаходимо шосту заповідь Божу, яка захороняла подружжя перед збезчещенням. (Вих. 20,14).

Щоб зрозуміти, звідки взялося поняття про божественне походження подружжя, мусимо поглянути на першу сторінку Книги “Буття”. У першому та другому розділах виразно написано, що подружжя не є вигадкою людини, але насправді походить з Божої волі.

Про божественне походження подружжя свідчить перший розділ Книги “Буття”, в якому бачимо опис створення першого чоловіка і першої жінки.

Якщо уважніше подивитись на людей, то побачимо між ними різноманітні відмінності: одна людина високого зросту, а інша —  низького, хтось повний, а хтось худий, хтось має світле волосся, хтось — темне, один сильний, інший слабкий і так далі, але, крім того, є істотна різниця між чоловіком і жінкою.

Цікаво, що якась дивна сила регулює стале чисельне співвідношення між обома статями, хоч насправді хлопчиків народжується трохи більше, але вища смертність серед чоловіків зменшує різницю.

Звідки ця різниця статей, така важлива для людського роду?

Перші сторінки Святого Письма містять глибоке повчання щодо цього. Бог створив окремо чоловіка і жінку, але зразу ж обох поєднав святим зв’язком і довірив їм велике завдання. Послухайте слова Святого Письма: “І створив Бог людину на свій образ … чоловіком і жінкою створив їх. І благословив їх Бог і сказав їм: “Будьте плідні й множтеся і наповняйте землю…” (Буття, 1, 27-28).

Святе Письмо водночас дає відповідь на запитання тим, які здивовано запитують: “Як це розуміти, що щось є дозволене під час подружнього життя, а поза ним вважається важким гріхом? Хіба це не суперечність: так можна, а так – ні! Адже в обох випадках справа та сама!»

Святе Письмо дає на це виразну відповідь: тільки в подружжі, в нерозривному зв’язку чоловіка і жінки, Бог заклав безперервність людського роду. Отже, тільки в подружжі дозволені дії, з яких може постати людське життя. А поза подружжям вони є тяжким гріхом, так як порушують виняткові права подружжя і підривають родинне життя, яке слід боронити за всяку ціну!

З другого розділу Книги “Буття” переконуємось, що те, що написано в першому розділі не є чиїмись роздумами, а насправді Божою волею. Тут докладно довідуємось про установлення подружжя (Буття 2, 18-24).

Душа Адама раділа, споглядаючи чудеса раю. Живучи серед розкоші багатої природи, він був наповнений владною життєвою силою. Та водночас відчував, що йому чогось бракує: нема з ким ділити своєї радості, нема когось, хто би його зрозумів, нема на землі схожої до нього істоти! І тоді Господь, аби дати йому поміч, радість, товаришку життя, яка би його підтримувала, — створює жінку.

Так само, як перший чоловік, будучи повен молодих сил, які вирували в його міцному тілі, прагнув доповнення, розуміння, обміну думками, віддання себе, того самого прагнуть молоді особи обох статей людського роду. Фізично зрілі чоловік і жінка відчувають, що бракує їм багато чого, що є в кожному з них зокрема, що повинні наповнитись тими відмінними властивостями; тільки тоді зійдеться в них ідеал цілої людини.

Це змішання, злиття, наповнення двоякого роду індивідуальностей дає ніде на світі не бачену єдність подружжю, про яку Святе Письмо виразно каже: “Так то полишає чоловік свого батька й матір і пристає до своєї жінки, і стануть вони одним тілом” (Буття. 2, 24).

Так само змішуємо різні види сталі, щоб отримати стійкіший і міцніший метал.

Якщо дійсно природним і бажаним є, щоби двоякого роду люди жили на землі, щоб відрізнялись між собою, і властиво, завдяки цьому взаємодоповнювалися, то самі можете зробити висновок, наскільки неприродним, шкідливим, нерозумним є суспільне прагнення виховувати дівчат як хлопців, а  хлопців – як дівчат, створюючи хлопчакуватих дівчат і жіночних чоловіків. Затираючи різницю обох статей, суспільство ослаблює таємничу притягувальну силу, завдяки якій постає основна клітина суспільного життя, джерело безустанного відновлення людського роду і запорука його збереження — родина.

Продовження буде наступного четверга


Якщо Ви зауважили орфографічну помилку, просто виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Зробімо нашу мову чистішою разом!

Пряма трансляція Святої Літургії

Опитування

Вервиця до Божого Милосердя

http://www.saintjosaphat.org/novyny/article/kozhna-simya-i-parafiya-chastynka-tradytsiyi/

Останній фотоальбом

Життя Св. Традиції

 

8 грудня

Свята Літургія перед образом Матері Божої Потіхи

15 грудня

Молитовна пам'ять за героїв Небесної Сотні й тих, які загинули в АТО

29 грудня 

Свята Літургія для родин

___________