Подружжя після Христа

Додано: 24 грудня 2008 року Божого.

Автор: з циклу проповідей єпископа Тіхамера Тота

Дорогі брати в Христі!

Творець заснував подружжя, коли створив чоловіка і жінку, поселив їх у раю та сказав: «Будьте плідні й множтеся і наповняйте землю» (Бут. 1, 28). Отже, ще до Христового приходу на землю подружжя було піднесеною (величною) річчю, виконанням Божої волі (відповідно до Божого плану. – прим. ред.).

Але прийшов Христос і своєю ласкою відкуплення знову оздобив величну інституцію подружжя, підносячи її до таїнства. Цим принципово змінив подружжя, надавши йому багато нових цілей; щоби з ними ознайомитись, послухаймо окрему науку.

У попередній науці ми розглядали ідеал дохристового подружжя, сьогодні розважимо, як виглядає подружжя у світлі Христової науки. Думаю, що найкраще зрозуміємо, яким є ідеал християнського подружжя, якщо відповімо на два запитання: 1) як Церква розуміє подружжя та 2) що Христос дає подружжю?

І. Як Церква розуміє подружжя?

На перше запитання: як католицька Церква розуміє подружжя, дамо досить дивну відповідь. Власне, католицька Церква розуміє подружжя, з одного боку, цілковито по-людськи, а з іншого боку, в надприродний спосіб. Інакше кажучи, розуміє подружжя реалістично та ідеалістично.

Розгляньмо детальніше ці два поняття.

Христова Церква, з одного боку, розглядає подружжя цілковито по-людськи.

Про тверезе мислення Церкви свідчить той факт, що таку, на перший погляд, духовну і чуттєву річ як подружжя вміщає в суворі параграфи закону. Наприклад, у 1081 каноні церковного права (CODEX IURIS CANONICI, 1917 р. прим. ред.) читаємо: «Подружжя постає, якщо особи до нього вповноважені, як сторони, виражають на нього свою правосильну згоду». Повні розсудливості та здорового глузду слова!

Але якщо би хтось з понять Церкви про подружжя знав тільки це, слушно міг би згіршитись. Як це, чи подружжя є тільки фактом згоди, холодним рішенням та умовою? А серце – то ніщо? Почуття, кохання, духовна повнота нічого не означають? І взагалі, навіщо вміщати в статті закону гарячий, безпосередній стосунок двох люблячих сердець? Для чого так багато формальностей при утворенні подружжя?

Насправді все це потрібно. Потрібно тому, що подружжя є справою не тільки сердець двох людей, — з ним поєднано багато інтересів суспільства та Церкви. Отже, таку важливу інституцію потрібно якомога краще захистити від несталості і примх людської натури, щоби з допомогою законів закріпити її сталість, єдність і силу. Для цього існує Церковне подружнє право.

 При обговоренні подружніх формул права мусимо чітко відрізнити догматичну суть, що базується на Божих законах, від несуттєвих частин, що постали з приписів людського закону.

Ніхто не має права змінювати догматичну суть подружжя, вона повинна залишатись такою, якою її дав Бог: нерозривним зв’язком між одним чоловіком і однією жінкою.

Спосіб утворення подружжя, між ким повинне бути утворене, з якими обрядами — то вже залежить від часу, обставин, суспільних і культурних умов та приписів Церкви. Це пояснює зміни, які останнім часом з’явились у цій царині в католицькій Церкві.

Ми чули, що канонічне право тверезо, розумно, суттєво трактує подружжя. Жоден інший закон так холодно не говорить про найделікатніші справи двох людських сердець!

Але ми неслушно би згіршувались з приводу «суворої правової думки» Церкви, бо, з іншого боку, знаємо, що та сама Церква розуміє подружжя виразно в надприродний спосіб.

У 1012 каноні канонічного права (CODEX IURIS CANONICI, 1917 р. прим. ред.) читаємо: «Христос Господь підніс подружню угоду охрещених до гідності тайни. Тому подружня угода між охрещеними не може бути важною, якщо одночасно не є тайною». Оце вже щось інше! Чи розумієте, як піднесено небесні вишини відкривають нам твердження про те, що християнське подружжя є тайною?

Коли молода пара стає перед вівтарем і наречені обіцяють одне одному довічну вірність, тоді вони самі взаємно уділяють собі тайну подружжя. Це єдина тайна, яку уділяє не священик, а самі сторони.

Тієї хвилини, коли сказали «так», постала тайна, віддалися один одному і злучилися навіки. Через священика Бог благословляє союз, щоби з допомогою Його ласки взаємно помагали одне одному, терпеливо переносили вади одне одного, виправляли одне одного і спільно йшли через життя.

Той, хто це знає, зрозуміє суть християнського подружжя.

Ті, хто про це не знають, кажуть так: «Не розумію, чому церковний шлюб є таким важливим? Адже це тільки зовнішня форма, така сама, яку можна дотримати, створюючи подружжя перед цивільним урядовцем!»

Нічого подібного! Хто так роздумує, не має жодного уявлення про суть християнського подружжя.

У християнському подружжі двоє охрещених осіб повністю і без застережень жертвуються одне одному. Хіба ми є панами свого життя? Ні! Оскільки не ми його собі дали, то не можемо його комусь іншому жертвувати без Божої волі!

Хто охрещується, той згідно з християнською наукою не тільки звільняється від раніше вчинених гріхів, не тільки отримує ласку, але через хрещення стає частиною містичного Тіла Христа, тобто родичем, братом, сестрою, частиною Христа; той, хто є охрещеним, стає учасником божества Ісуса Христа, тому повинен жити в Ньому і для Нього, Йому посвятитись! Цього виразно навчає св. Павло: «Ніхто бо з нас не живе для самого себе і не вмирає для самого себе: бо коли ми живемо, для Господа живемо; і коли ми вмираємо, для Господа вмираємо (Рим. 14, 7—8).

Так, коли двоє охрещених осіб хочуть одружитись, взаємно віддатися одне одному, не можуть зробити цього без Христа, бо з часу прийняття хрещення вони не розпоряджаються собою, але обоє є власністю Господа. Отже, їхнє подружжя тільки тоді буде важним, коли на нього погодиться Христос, тобто буде утворене перед Його вівтарем.

Власне для цього потрібен церковний шлюб!

Для цього, але і ще для чогось іншого. Тому, що з подружжя вийде нове життя. Батьки, матері, коли виконуєте Божий наказ і даєте початок новому життю, ви є тільки знаряддям в руках Творця. Чи можете вирушити в цю дорогу без Бога, на якій Його всемогутність повинна нас супроводжувати?

Для цього потрібен церковний шлюб.

Потрібен він ще з однієї причини: цивільний шлюб є тільки зовнішньою формою подружжя, натомість церковний шлюб є тайною! Цю тайну Бог дав для того, щоби членам подружжя було легше виконувати свої важкі обов’язки, щоби дотримались обітниць досмертної вірності. У мінливих обставинах нашого життя не достатньо тільки людської обіцянки, бо навіть якщо вона постає зі шляхетних мотивів, то дієвою стає завдяки ласці тайни.

Дійшли ми до другого питання цієї науки.

Продовження слід чекати наступного четверга.


Якщо Ви зауважили орфографічну помилку, просто виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Зробімо нашу мову чистішою разом!

Пряма трансляція Святої Літургії

Опитування

Вервиця до Божого Милосердя

http://www.saintjosaphat.org/novyny/article/kozhna-simya-i-parafiya-chastynka-tradytsiyi/

Останній фотоальбом

Життя Св. Традиції

 26-28 серпня

Богослужіння на честь Успення Матері Божої - Триденна адорація гробу Матері Божої 

27 серпня 

Свята Літургія для родин

28 серпня

Успення Пресвятої Богородиці - Відпуст в с. Новосілки

31 серпня

Піша проща в с. Рокитне на початок шкільного й академічного навчального року

12-13 вересня

Святкування в Рокитному з нагоди п'ятого об'явлення Матері Божої Фатімської

15 вересня

Свята Літургія перед образом Матері Божої Потіхи

29 вересня

Молитовна пам'ять за героїв Небесної Сотні й тих, які загинули в АТО

___________