Що Христос дає нареченим?

Додано: 31 грудня 2008 року Божого.

Автор: з циклу проповідей єпископа Тіхамера Тота

Родичі та друзі роблять подарунки новоствореному подружжю. А що ж дарує на шлюбі Бог? — Не буде перебільшенням, якщо cаму тайну подружжя і ласки, що з неї випливають, назвемо «шлюбним подарунком Бога».

Якби кожна молода подружня пара, яка стає перед вівтарем, так глибоко розуміла неоціненний, прекрасний шлюбний подарунок, який одержує від Бога! На жаль, багатьом парам, які ідуть до шлюбу, це навіть не спадає на думку. Вони повністю заклопотані тим, як вдягнутись, чи добре лежить весільна сукня, кого запросити, якими квітами має бути прикрашений престіл, якою повинна бути музика, чи добре пошитий костюм і так далі — дуже мало подругів задумуються над тим, що все це тільки оздоба, зовнішня сторона, форма, лише символ того великого скарбу, який хоче дати їхній душі Бог в тайні подружжя.

Останнім часом серед вірних, не кажучи вже про невіруючих людей, щоразу більше шириться фальшива думка, що подружжя є виключно матеріальною справою, суто земним зв’язком; щораз більше молодих людей поєднуються в подружжі тільки через гарне тіло чи матеріальну вигоду. Тож природно, що, коли все це зникає, вони втікають один від одного!

З болем мушу сказати, що це стається також серед тих, хто вважає себе релігійним і навіть в думці не допускає обмежитись цивільним шлюбом.

— О ні! Нізащо! Мусимо в церкві брати шлюб!...

— Звідки таке рішення? Чому домагаєтеся церковного шлюбу?

— Чому? Бо він є гарніший, урочистіший, ніж цивільний шлюб! Так гарно, святково, коли наречена, одягнена в білу сукню, йде до вівтаря, органи грають «Veni creator» (гімн в Римо-Католицькій Церкві, автором якого є Рабан Мавр – прим. ред.),  на престолі багато квітів, церква заповнена людьми: родичі, друзі, знайомі. Такий гарний, урочистий момент! Нізащо в світі не зреклася би цієї приємності!

Багато хто так каже чи, принаймні, думає! А мало хто розуміє, що церковний шлюб, крім того, що є гарним, є чимось незрівнянно більшим:  серйозною, святою присягою довічної вірності і жертовної любові. І є ще чимось важливішим, у стократ важливішим: є прийняттям тайни, відкриттям безмежно багатого джерела Божих ласк, з якого подружжя черпатиме сили впродовж усього життя.

На жаль, небагато людей так розуміють церковний шлюб.

Не забуваймо, що вінок з мирти скоро пожовкне, шлюбний букет швидко зів’яне, весільні гості розійдуться, враження шлюбу збліднуть, а тайна, яку прийняли перед вівтарем, залишиться навіки.

Подружжя насправді є тривкою тайною.

Святий Роберт Беллармін образно представляє цю правду: «Тайну подружжя можна розглядати з двох сторін: як щось, що буде, і як щось, що є. Ця тайна схожа до Найсвятішої Тайни, тому що триває постійно, поки живуть подруги, поки триває їхнє об’єднання, таємничий символ любові Христа і Церкви».

Згідно зі святим Августином на подругах лежить велика відповідальність. За його словами, тайна подружжя має плоди схожі на плоди священства, бо дає подругам святу силу, яку неможливо у них відібрати. Тому в переносному значенні можемо сказати, що в подружжі чоловік та жінка є служителями, Бог вимагає від них виконання величезних обов’язків.

Правда, що Бог дає подругам велику допомогу, щоби могли виконувати свої обов’язки, але зі свого боку мусять бути готовими, мати охоту до співпраці з Божою ласкою. Той цінний шлюбний подарунок Бог вкладає в душі одружених. Від них залежить, чи будуть той скарб плекати.

На жаль, навіть християнські подружжя часто забувають, що якщо подружжя є «тайною», то дає ласки.

Тайни або здобувають для нашої душі освячуючу ласку (наприклад тайна хрещення та покути), або її зміцнюють та розвивають (решта тайн). Отже, коли наречені складають перед престолом подружню присягу, і так взаємно уділяють собі подружню тайну, то вони зміцнюють в собі освячуючу ласку, яку Ісус Христос порівнює зі шлюбними шатами. Можемо сказати, що тайна подружжя оздоблює шлюбні шати їхніх душ чудовою вишивкою і коштовними перлами.

Подружжя, крім підсилення освячуючої ласки, дає ще інші ласки, які забезпечують Божу допомогу для виконання подружніх обов’язків.

Розгляньмо ближче ту Божу допомогу. Які ласки дає нам тайна подружжя?

Передусім надприродну духовну єдність, що ушляхетнює природне ставлення чоловіка до жінки і яка може запевнити щасливе подружнє життя.

Тільки духовна єдність зміцнює злагоду в подружжі навіть тоді, коли під час спільного життя в обох подругів викривається щораз більше вад, коли щораз глибшою стає потреба взаємної терпеливості і розуміння, коли краса тіла, молодість, здоров'я починають зникати.

Зрозумійте добре, про що йдеться. Те, що скажу, стосується не стільки молоді, скільки старших подружжів.

Батьки! Матері! Коли повертаєтесь додому з роботи стомлені, спрацьовані, часто сумні, просіть в Бога ласки: «Боже, допоможи мені!» Коли ви помітите, що є напади спокуси зради або хтось із вас є холодним, відразу просіть про ласку тайни подружжя: «Боже, будь тепер з нами!» Коли подружнє співжиття вимагає від вас тимчасово, чи то через здоров'я, чи матеріальні проблеми, геройської стриманості, тоді моліться про ласку витривалості: «Боже, хочемо жити згідно з Твоєю волею, дай нам силу панувати над собою!» Коли ваші діти завдають клопотів і засмучують вас, кажіть: «Господи Боже, допоможи нам у вихованні дітей!» Або коли навідає вас нещастя, смерть, моліться покірно: «Боже, потіш нас, засмучених!»

Ось, це цінні ласки тайни подружжя!

Може хтось, хто вже довгі роки щасливо живе в подружжі, закине мені: Що той священик розказує! Ні про що таке ніколи не чув — не відчув жодних Божих дарів в подружжі.

Помиляєшся!

Якщо інколи, окрім найщирішої любові і зичливості, виникали між вами непорозуміння, але ви їх спільно перебороли, сталось це завдяки ласці, яку ви отримали як весільний дар від Бога.

Коли змучений, спрацьований чоловік повернувся додому без настрою, а ти його розвеселила щирою любов’ю, то у вашому домі заяснів Божий шлюбний дарунок.

Коли заглянув до вас голод, діти плачучи просили хліба, і ти повен надії йшов у пошуках роботи, то додав тобі сил також шлюбний подарунок Бога.

Коли окутала тебе спокуса зради, але ти великодушно переміг її — шлюбний подарунок Бога допоміг тобі в тій боротьбі.

Коли над вашими головами пролетіли вже роки, десятиліття, а час забілив вам волосся, зморшками поорав лиця, а ви, як і колись, живете давньою любов’ю, а навіть зміцнили її, і плин часу не зміг її побороти, — то тільки завдяки весільним дарам Бога.

Скажіть, чи не було би більше щасливих подружжів і родинних домів, якби так думала кожна пара, яка йде до вівтаря по Божі шлюбні дари?

 

Дорогі браття! Може знайдеться серед вас хтось, хто дорікне мені, що все показую занадто ідеально, оптимістично, нежиттєво.

Чи можна так говорити про подружжя і працювати над відбудовою родинного дому, який зносить повінь ворожих русел, коли вже всі думають в інший спосіб, коли для багатьох вже не існує подружжя в католицькому дусі, — і в найкращих товариствах без вражень розказують, що той розлучається третій раз, а та залишає четвертого чоловіка?

Так. Але якщо лавина засипала людські житла, то люди дерев’яніють, коли бачать загрозу знищення, але тільки на хвилю, бо зразу ж починають рятувальні роботи, щоб врятувати те, що можливо.

Тому, в теперішніх часах Церква кричить щоразу голосніше: Люди, Брати, Сестри, пробудіться!

Подружжя не є тільки людською справою. Ні, ніколи! Подружжя є тайною! З такою самою пошаною, з якою говоримо про сповідь, святе Причастя, треба говорити і про подружжя. Шкода, що не розповсюдились у щоденному вжитку слова «святе подружжя». Може так кожний би бачив, що його коріння, джерело, його життєві сили  беруть свій початок в надприродній сфері.

Тому Церква безнастанно голосить на цілий світ, щоби всі чули: подружжя є однією зі семи річок, якими пливуть хвилі ласки відкуплення, однією зі семи криниць, з яких черпаємо воду надприродного життя; подружжя є одним зі семи келихів, переповнених Христовою кров’ю; подружжя є одним зі семи столів, на яких Христос подає ласки, що укріплюють силу духу. Подружжя є одним зі семи дзвонів, дзвін яких наповнює надією мандрівників на дорозі вічного життя…

Будьмо вдячними нашій католицькій вірі, що має відвагу повчати нас в грізних часах, в яких живемо, по-богатирськи стає в обороні фундаментів суспільного життя: в обороні тайни подружжя! Амінь.

Продовження чекайте наступного четверга.


Якщо Ви зауважили орфографічну помилку, просто виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Зробімо нашу мову чистішою разом!

Пряма трансляція Святої Літургії

Опитування

Вервиця до Божого Милосердя

http://www.saintjosaphat.org/novyny/article/kozhna-simya-i-parafiya-chastynka-tradytsiyi/

Останній фотоальбом

Життя Св. Традиції

29 березня - 6 квітня

Подячна дев'ятниця в сьому річницю з дня повернення Чудотворного Образа Матері Божої Потіхи

7 квітня

Святкування сьомої річниці повернення образа Матері Божої Потіхи на парафію Свв. Верх. Апп. Петра і Павла

14 квітня

Свята Літургія для родин

30 квітня

Молитовна пам'ять за героїв Небесної Сотні й тих, які загинули в АТО

___________