Церква засуджує такі “реформи“ подружжя (продовження)

Додано: 10 вересня 2009 року Божого.

Автор: з циклу проповідей єпископа Тіхамера Тота

Подумаймо про те, до якої жахливої суспільної катастрофи можуть призвести “пробні“ і “товариські“ подружжя.

Ті, хто з ентузіазмом поширюють гасла про необхідність реформування подружжя і побудови його на “новому фундаменті“ повинні врешті зрозуміти, що жадають неможливого, що руйнують найсвятіші життєві цінності.

Волосся стає дибом, коли подумаємо, яка величезна моральна нужда чекає людство, якщо би в життя втілилися згадані реформи, які багато людей зухвало захищають, але, на щастя, навіть самі не мають відваги втілити їх у життя! Якщо зараз люди ще є чесними  і моральними, якщо в подружньому житті бачимо співжиття, спокій, радість, порозуміння, то це завдяки пошануванню релігії, якою наші предки зміцнили подружжя.

Але, що нас чекає, якщо нахабній повені підлих реформаторських гасел вдасться повністю позбавити подружжя святості, відібрати релігійну підпору і принизити до рівня “пробних“ і “товариських“ подружжів?

Немає потреби доводити,  що вже сьогодні в родинному житті панує занепад, більший, ніж у поганські часи. Не одна жінка з вищого світу вже розлучилася з четвертим чоловіком, а інша зустрічається з трьома своїми чоловіками на вечірці і гарно з ними забавляється в товаристві — все в порядку — то були тільки “пробні” подружжя! Не один чиновник живе з третьою жінкою і підтримує дружні стосунки з двома попередніми; то були тільки “товариські” подружжя.

Не думайте, дорогі в Христі, що говорю зараз тільки як священик, який вболіває за дотримання Божих заповідей! Ні! До тих самих висновків я дійшов би і тоді, коли би дбав тільки про оборону долі людства, якщо би моїми вустами говорила тільки любов до народу. Впорядковане родинне життя є фундаментом, підпорою і чарункою людського суспільства. Зруйнуйте родинне життя – і обрушиться ціле суспільство. Зруйнуйте родину – і народи здеградують. Здеморалізуйте народ – і революція буде неминучою.

Найбільш категорично знищенню родини противляться Божі заповіді, але сьогодні псевдофілософи безперестанку нашіптують людині, що це – застарілі поняття, що організм сучасної людини заслабкий, щоби дотриматися довічної вірності; не бійтеся — заохочують — “пробних” і “товариських” подружжів, хіба вас, інтелігентних людей, можуть турбувати застарілі, нежиттєві релігійні приписи!

Люди втрачають здоровий глузд і так на світі стає щоразу більше розбитих родин…

А які плоди? Може людство щасливіше? — Кількість кинутих “на пробу” жінок росте, як гриби після дощу; може, зараз життя стало більш зрівноваженим і щасливішим, ніж тоді, коли ми ще не знали тих жахливих реформ?

Де там! Навпаки, на уламках зруйнованих домашніх святинь розростаються гидкі бур’яни, від яких вжахнулися би наші предки! Бог по-різному може промовляти до людини. Говорить до неї своїми заповідями, поки людина слухає вказівок свого розуму. Але, коли зречеться здорового глузду, потопче Божі заповіді і сліпо йде на згубу, тоді посеред пекельного блиску злих учинків, в урагані розпусти, Бог дає змогу людині на власній шкірі переконатися, що топтання Його заповідей не минає безкарно.

Тепер вже розуміємо, чому Церква противиться таким “реформам” подружжя. Противиться тому, що всі мають принципову ваду: відкидають основу подружжя – нерозривність. З подальших наук дізнаємося, що та справа належить до суті християнства, що брудною рукою не можна торкатися її під жодним приводом. Подружжя є не романтичною прогулянкою двох людей в близьку самотність, а відповідальною подорожжю по стежині життя до вічності.

До неоціненних заслуг Церкви потрібно зарахувати факт, за який суспільство повинно бути їй вдячне, що завжди непохитно ставала на захист нерозривності подружжя, як супроти насилля могутніх цього світу, так і супроти фальшивих мудрувань псевдофілософів і приголомшливих звідницьких гасел.

Скільки би Церква уникла знущань, напастей, наклепів, болісних втрат, якщо би в певних випадках, в тяжких ситуаціях, була хоч трохи поблажливішою з того приводу. Через реформацію втратила половину Німеччини. Можемо собі уявити, як боліла та утрата. Недовго потому — за Генріха VIII — відкололася Англія! Адже Церква могла сказати: “подружжя Генріха VIII вважаю розірваним” і не втратила би Англії, але не вчинила цього. Втратила Англію — але врятувала подружжя!

* * *

Дорогі в Христі! Коли до організму людини потрапляє трутизна або невідповідна їжа, тоді організм реагує по-різному: людина блідне або червоніє, падає в гарячку, марить, слабне і стає нездатною до праці. Так само суспільство, як великий людський організм, стогне, виє від болю, падає в гарячку і слабне — тому що увібрало трутизну підлих понять про подружжя, тому що не підживлює себе Христовими стравами, які підтримують родинне життя.

Ми, католики, ніколи не погодимося на затруєння чи зневаження святинь нашого життя, тим більше чинитимемо опір затруєнню подружжя! Ми, католики, не погоджуємося на анархію в жодній сфері і тим енергійніше будемо боронити перед нею подружнє життя! Хочемо порядку в подружжі; порядку, що сформований на багатовіковому досвіді, на законах природи, на законах Божих.

Хочемо, щоби подружжя було організоване, як взірець суспільства, де бачимо поділ праці, повагу, послух, честь і почуття обов’язковості. Хочемо бачити в подружжі міцну злуку, яку тільки смерть може розірвати. Хочемо, щоби спливали благословення, гармонія і любов до праці з цієї інституції, яка є покликаною до виховання чеснот, з якої сьогодні — на жаль — випливає багато, багато незгоди.

Визнаймо водночас, що реформувати подружнє життя потрібно, але не “пробними” чи “товариськими” подружжями, які є нічим іншим, як великим смітником, прикрашеним парфумами моральної розпусти і гарної літератури, але хочемо реформувати подружжя вірністю, ввічливістю, пануванням над собою, щоби повернути його на моральні висоти, куди його умістив єдиний правдивий Реформатор людства – Спаситель світу, наш Бог, Ісус Христос! Амінь.


Якщо Ви зауважили орфографічну помилку, просто виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Зробімо нашу мову чистішою разом!

Пряма трансляція Святої Літургії

Опитування

Вервиця до Божого Милосердя

http://www.saintjosaphat.org/novyny/article/kozhna-simya-i-parafiya-chastynka-tradytsiyi/

Останній фотоальбом

Життя Св. Традиції

26 травня

Свята Літургія перед образом Матері Божої Потіхи

26 травня

Подячна проща в Рокитне до Матері Божої Фатімської на закінчення навчального року

2 червня 

Свята Літургія для родин

6 червня

Вознесіння Господнє - Відпуст в Янові

12-13 червня

Святкування в Рокитному другого об'явлення Матері Божої Фатімської

15 червня

Молитовна пам'ять за героїв Небесної Сотні й тих, які загинули в АТО

___________