Богословський коментар

Додано: 19 жовтня 2018 року Божого.

Автор: з книги "Спогади сестри Лусії з Фатіми"

Так звана третя Фатімська таємниця, запис якої був тут опублікований за дорученням Святішого Отця, була предметом численних спекуляцій, тому окремих читачів очікує глибоке розчарування. У ній не відкрита жодна якась надзвичайна, таємниця, ані заслона, яка стосується майбутнього. Ми бачимо Церкву мучеників минулого століття. Перед нами постає образ, написаний нелегкою мовою символів. Що саме Мати Христова прагнула переказати християнству і людству в епоху великих проблем і неспокою? Чи це допоможе нам на початку нового тисячоліття? Чи це лише відображення внутрішнього світу дітей, котрі росли в атмосфері глибокої побожності і водночас були вражені катаклізмами, що загрожували їхній епосі? Як ми повинні сприймати ці видіння, що про них думати?

Публічні і приватні одкровення - їх місце у богослов'ї

Здійснимо спробу інтерпретації, ґрунтовний нарис якої можна знайти у заяві, яку зробив кардинал Содано 13 травня цього року на завершення Меси, відправленої Святішим Отцем у Фатімі. Обов'язковими є деяке вступне пояснення щодо способу, який, згідно з навчанням Церкви, треба розуміти у контексті життя вірою об'явлення такі, як об'явлення у Фатімі. Вчення Церкви робить різницю між публічним і приватним об'явленням. Різниця між ними є не тільки ступеневою, а й по суті. Означення "публічне об'явлення" "означає діяння, яке відкриває Бога, і направлене до всього людства, яке відображене у літературній формі двох частин Святого Письма - Нового і Старого Завіту". Називаємо їх "об'явленням", оскільки в ньому Бог поступово дав себе пізнати людям, до такої міри, що сам став людиною, щоб привабити до себе і з'єднати із собою цілий світ через свого втіленого Сина Ісуса Христа. Утім, це не переказ чисто розумовий, це живий процес, в якому Бог наближається до людини. Природно, що за цього процесу з'являється також зміст, який є предметом зацікавлення розуму й який допомагає в розумінні таємниці Бога. Процес цей охоплює усю людину, а відтак - і не тільки! - розум. Оскільки Бог один, то і Його прихід в історію, яку Він переживає разом з людством, один і зберігає своє значення під час кожної епохи, а Його вінчанням було життя, смерть і воскресіння Ісуса Христа. У Христі Бог сказав усе, це означає, що відкривав самого себе, а тому об'явлення завершилося разом із здійсненням таємниці Христа, яке виразилося у Новому Завіті. Щоб з'ясувати, у чому полягає цей остаточний і цілковитий характер об'явлення, Катехізис Католицької Церкви наводить слова св. Івана від Хреста:

"Відтоді, як Бог дав нам свого Сина, котрий є Його єдиним Словом, немає інших слів для нас. Він усе сказав за допомогою цього одного Слова. (...) Те, про що говорив частково раніше через своїх пророків, висловив повністю, давши нам свого Сина. Тому ті люди, які сьогодні хочуть ще питати Його або прагнуть якихось видінь чи об'явлень, роблять не тільки помилку, а й ображають Бога, оскільки їхні очі зведені не на Христа, вони шукають іншого, чогось нового (ККК, 65, св. Іван від Хреста, Subida al Monte Carmelo, II, 22)".

Той факт, що у Христі і за допомогою свідчень, які дані Ним у книзі Нового Завіту, звершилося єдине об'явлення Боже, скероване до всіх народів, воно поєднує Церкву з однією подією світової історії та зі Словом Божим, яке підтверджує та інтерпретує цю подію. Утім, це не означає, що Церква може сьогодні вдивлятися тільки в минуле і є приречена на його марне повторення.

Катехізис говорить про це так:

"Хоча однак Об'явлення є звершеним, воно не є ще остаточно з'ясованим. Завданням християнської віри протягом віків буде постійне проникання в його суть (№ 66)". Ці два аспекти разом з єдиною подією та успіхом у його розумінні - виразно висловив Христос у своїх прощальних словах, коли, залишившись з учнями, каже до них: "Багато ще хочу вам сказати, але зараз (ще) цього вмістити не зможете. Коли ж прийде Він, Дух Правди, приведе вас до усієї правди, тому що не говоритиме від себе (...). Він прославить Мене, тому що від Мене візьме і вам відкриє (пор. Йо. 16, 12-14)". З одного боку нас веде Дух і тим чином відкриває доступ до віри, тягар якої раніше не можна було нести, оскільки не вистачало підстав для цього. На цьому полягає ніколи до кінця не виміряна широта і глибина християнської віри. З іншого боку це ведення є ніби "отриманням" зі скарбниці самого Ісуса Христа, невичерпна глибина якої відкрилася завдяки веденню Духа. Катехізис наводить тут глибинні слова Папи Григорія Великого: "Слова Божі зростають разом з тими, хто їх читає (№ 94, Григорій Великий, In Ez. 1,7-8)". II Ватиканський собор вказує три основні дороги, на яких здійснюється ведення Духа Святого у Церкві, а відтак також "зростання Слова": воно здійснюється за допомогою споглядання і діяльності віруючих, за допомогою глибокого розуміння, що плине з духовного досвіду, за допомогою навчання тих, "котрі разом з апостольським успіхом отримали вірний харизмат правди (Dei Verbum, 8)".

У цьому контексті можемо тепер справді зрозуміти поняття "приватного об'явлення", яке стосується усіх видінь й об'явлень, які мали місце після укладення Нового Завіту. До цієї категорії необхідно віднести і Фатімське послання. Послухаймо те, що говорить про це передусім Катехізис:

"В історії людства були так звані приватні об'явлення, окремі з яких були визнані Авторитетом Церкви. (...) їх роль не є (...) "доповненням" до остаточного Об'явлення Христа, однак є допомогою у кращому пережитті його під час певної історичної епохи (№ 67). З'ясовано тут дві речі:

1) Авторитет приватних об'явлень суттєво відрізняється від авторитету єдиного публічного об'явлення. Останнє вимагає, щоб ми прийняли його з вірою, оскільки в ньому Бог сам говорить до нас людською мовою і з допомогою живої спільноти Церкви. Віра в Бога і в Його Слово відрізняється від будь-якої іншої віри, довіри або людської думки. Переконання, що то Бог говорить, дає мені гарантію того, що я зустрівся з тією самою правдою, і завдяки цьому отримую впевненість, якої не можна осягнути у жодній іншій формі людського пізнання. На цій впевненості будую своє життя і їй довіряю себе у хвилину смерті.

 

(далі буде)


Якщо Ви зауважили орфографічну помилку, просто виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Зробімо нашу мову чистішою разом!

Пряма трансляція Святої Літургії

Опитування

Вервиця до Божого Милосердя

http://www.saintjosaphat.org/novyny/article/kozhna-simya-i-parafiya-chastynka-tradytsiyi/

Останній фотоальбом

Життя Св. Традиції

18 листопада 

Свята Літургія для родин

21 листопада

Святого Архістратига Михаїла - Відпуст на парафії в с. Мужиловичі

25 листопада

Святого Священномученика Йосафата - Відпуст в Семінарії НСМБФ

2 грудня

Свята Літургія перед образом Матері Божої Потіхи

9 грудня

Молитовна пам'ять за героїв Небесної Сотні й тих, які загинули в АТО

___________